ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
APSON: Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Περιφερειών στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΗ ιδρύτρια και πρόεδρος της APSON CSR Dr Αναστασία Ψωμιάδη σε ρόλοπροεδρεύουσας σε πάνελ με σημαντικούς ομιλητές τη δεύτερη ημέρα του Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτικών Επιστημόνων “Politeia” (με θεματική “EUROPE AT CROSSROADS: Leadership, Challenges & State of Play”), ανέλυσε το όραμα της APSON για τον μηχανισμό σύμπραξης Περιφερειών – Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ΕΚΕ αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Η τοποθέτηση της Dr Αναστασίας Ψωμιάδη
Στο συνέδριο που διοργάνωσε στο Ζάππειο ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, η Dr Αναστασία Ψωμιάδη Διδάκτωρ στην Κοινωνική Ψυχολογία, ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι ως ιδρύτρια της Apson, της πρώτης εταιρείας και του πρώτου οργανισμού στην Ελλάδα από το 2007 που εξειδικεύτηκε στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, πρoέταξε την ΕΚΕ ως στρατηγικό εργαλείο που θα αξιοποιήσουν οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ταύτισε με το επιχειρηματικό όφελος.
Η Dr Αναστασία Ψωμιάδη ανέπτυξε την έρευνά της για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως στρατηγικό εργαλείο τοπικής ανάπτυξης η οποία διασφαλίζει για τον κοινωνικό μηχανισμό την ορθή λειτουργία, την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παρά τη δέσμευση της Ελλάδας στην 70ή Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης έως το 2030 δεν έχει ακόμη δομηθεί εθνική στρατηγική για την ΕΚΕ.
Στον επίλογο της ομιλίας της η κ. Ψωμιάδη προανήγγειλε την έναρξη Πανελλήνιας Διαβούλευσης για τις Γυναίκες στη Πολιτική υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της περιφέρειας Αττικής. Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για τον ρόλο των γυναικών στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας σήμερα.
Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη
Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο συνέδριο για τη «Βιώσιμη Ανάπτυξη της Περιφέρειας Αττικής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής περιφερειακής ανάπτυξης» εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η Αττική θα αναδειχτεί σε περιφέρεια – πρότυπο μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο της Ευρώπης και ανέπτυξε τον λόγο του σε τρεις βασικούς άξονες: Εξωστρέφεια, υπευθυνότητα, ανάπτυξη.
Επισήμανε το πόσο αναμένεται να επωφεληθεί η Περιφέρεια Αττικής από την αξιοποίηση του Ελληνικού και την προοπτική επενδύσεων από την Κινέζικη Cosco ενώ τόνισε πως «Η αυξημένη αξιοπιστία της πολιτικής μας μέσω της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και απεμπλοκής ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Δεσμεύτηκε μάλιστα πως προτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η «απεμπλοκή έργων της Περιφέρειας Αττικής μέσω των ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων».
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στάθηκε στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναπτύσσοντας τον στρατηγικό του σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη της Κρήτης του 2030 υπογράμμισε την «ζωτική ανάγκη ενός νέου υποδείγματος που θα εδράζεται στην αξιοποίηση και μεγιστοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο κάθε τόπος» και εκτίμησε ότι η Περιφέρεια καλείται σήμερα να παίξει τον ρόλο ενός πολυδύναμου εργαστηρίου ανάπτυξης με μια προϋπόθεση: «…περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου με θεμέλιους λίθους: την αποκέντρωση, τη συμμετοχή και τη διαβούλευση».
Όσα ανέφεραν ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς και ο επιστημονικός διευθυντής του ΕΟΠΕ, καθηγητής, Νίκος Παπαδάκης
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, έκανε εκτενή αναφορά στα διαρθρωτικά ταμεία και την αλληλεπίδραση τους με το θεσμικό σύστημα της χώρας τονίζοντας την ανάγκη για τη βελτίωση αυτής της αλληλεπίδρασης που αφορούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τον περιορισμό της υπερβολικής γραφειοκρατίας η οποία δεν «διασφαλίζει τη διαφάνεια αλλά προκαλεί την εξεύρεση νέων τρόπων υπέρβασης των κανόνων». Παρουσίασε προτάσεις για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ που συχνά λειτουργεί ενάντια στις επιταγές της ΕΕ και δεν επιτρέπει την ανάδραση της περιοχής λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ΕΣΠΑ είναι σαν ένα τεράστιο βουνό από ρύζι το οποίο, όμως, καλούμαστε να φάμε με ξυλάκια».
Ο καθηγητής Δημήτρης Σκιαδάς μίλησε για τις πολιτικές και θεσμικές επιπτώσεις του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ (2021 -2027) ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑλ, Παύλος Χρηστίδης ανέπτυξε τις θέσεις του για την εξέλιξη των σχέσεων της Νεολαίας με την πολιτική, τα προβλήματα που αναπτύσσονται σήμερα στις σχέσεις αυτές και τους τρόπους οριστικής επίλυσής τους προκειμένου οι νέοι να παίξουν ακόνη πιο σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΕΟΠΕ, καθηγητής, Νίκος Παπαδάκης παρουσίασε τα συμπεράσματα για το θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση και Θεματοποιημένο Reskilling για τη βελτίωση πολιτικής: Η περίπτωση του ερευνητικού προγράμματος Διακυβέρνηση, Βιωσιμότητα και Περιφερειακή Καινοτομία». Επισήμανε μάλιστα πως καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική διακυβέρνηση στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης στη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί η σχέση μεταξύ της διακυβέρνησης, της ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού και της διοικητικής ικανότητας όπως επίσης και η διάκριση μεταξύ των ικανοτήτων και των αρμοδιοτήτων. Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Στέλιος Τζαγκαράκης, διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης με αναφορές στον τουριστικό τομέα και στο θεσμικό πλαίσιο της Περιφεριακής Διακυβέρνησης.
You may like
-
Ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της Ολλανδίας το Γ’ τρίμηνο
-
2.000 αιτήσεις ήδη για το πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Αττική
-
Νέα εργαλεία και συχνές ερωτήσεις για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Αττική
-
Πίσω στην ανάπτυξη η οικονομία της Νότιας Κορέας
-
BΕΑ: Η περιφέρεια Αττικής πρέπει να στηρίξει και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των προγραμμάτων Covid-19
-
Η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει τις επενδύσεις σε γεωργικά προϊόντα
Deal για την πώληση του συγκροτήματος γραφείων της Orilina Properties στην Κηφισιά
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
Στα “σκαριά” έργα εκσυγχρονισμού του Tylissos Beach στην Ιεράπετρα
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων δρομολογείται στην Κέρκυρα – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
Και επίσημα στο χαρτοφυλάκιο της MHV το ξενοδοχείο Moxy Athens στην Ομόνοια – Τι σηματοδοτεί για την εταιρεία η είσοδος στην αγορά της Αθήνας
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Νάουσα της Πάρου
“Στα σκαριά” νέα ξενοδοχειακή επένδυση στα Κουφονήσια – Πού θα γίνει
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
Σε τροχιά επέκτασης και εκσυγχρονισμού ξενοδοχειακή μονάδα στη Φωκίδα
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει








