Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΜΕΔΕ: Το Ταμείο αύξησε 15,8% την έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών το 2018

Newsroom

Published

on

Ανακοινώθηκε η δεύτερη ετήσια έκθεση οικονομικών καταστάσεων για την περίοδο λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ από 1/1/2018 έως 31/12/2018, ύστερα από την ολοκλήρωση του ελέγχου ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών λογιστών και την έκδοση της αντίστοιχης έκθεσης ελέγχου, χωρίς τη διατύπωση επιφυλάξεων.

Το Ταμείο εντός του 2018 αύξησε κατά 15,8% την έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, εκτός των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής. Οι εγγυητικές επιστολές αφορούν μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, φυσικά πρόσωπα μηχανικούς ή/και εργολήπτες δημοσίων έργων, ενώ τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες και λήφθηκαν όλες οι πρόσθετες εξασφαλίσεις, που το Ταμείο έχει θέσει για τη χορήγησή τους, με σκοπό τον περιορισμό του κινδύνου.

Τηρώντας τις καταστατικές διατάξεις του Ταμείου και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, η δεύτερη οικονομική χρήση λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ από 1/1/2018 έως 31/12/2018, απεικονίζει τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία με διεύρυνση του κύκλου εργασιών του και με επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων.

Μάλιστα, από την 1η Αυγούστου, ύστερα από ενέργειες της Διοίκησης του Ταμείου και με βάση τις καταστατικές του διατάξεις, το ΤΜΕΔΕ προσφέρει για πρώτη φορά εξειδικευμένες ασφαλιστικές καλύψεις, προσαρμοσμένες στους ειδικούς κινδύνους των τεχνικών επαγγελμάτων, διευρύνοντας τις ανταποδοτικές δράσεις για τα Ενεργά Μέλη του, με το νέο Ομαδικό Ασφαλιστικό Πρόγραμμα, που δημιούργησε και το οποίο εδράζεται σε δύο πυλώνες: «Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης» και «Ζωής – Υγείας».

Επιπλέον, μόλις πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση στο ΤΜΕΔΕ του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας, που είχε περιέλθει στον ΕΦΚΑ από τον Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ) του τέως ΕΤΑΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ισότιμο και ενεργό μέλος του European Association of Guarantee Institutions (AECM), γεγονός που ισχυροποιεί σημαντικά τις προοπτικές για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ελλάδα.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του με τις εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Εγκυρότητα, e-Διακηρύξεις και e-Πρωτόκολλο και σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των οικονομικών προσφορών για τα έργα δημόσιου ενδιαφέροντος, το Ταμείο προσφέρει στον Τεχνικό Κόσμο και τους Έλληνες επιστήμονες τη δυνατότητα να αναπτυχθούν ισότιμα και με όρους διαφάνειας.

Το ΤΜΕΔΕ και το 2018 αύξησε τα έσοδά του, συγκράτησε τα έξοδά του στα ίδια επίπεδα σε συγκρίσιμη βάση, διεύρυνε σημαντικά τις εργασίες του και θωράκισε τον Ισολογισμό του τόσο με νέα κεφάλαια, όσο και έναντι μελλοντικών κινδύνων, σχηματίζοντας τις αναγκαίες προβλέψεις με βάση τις επιταγές του λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Επιβεβαιώνεται, έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ότι το ΤΜΕΔΕ αποτελεί έναν αναγκαίο, αποτελεσματικό και ζωτικής σημασίας Φορέα για τον Τεχνικό Κόσμο και έναν δυναμικό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για την Ελληνική Οικονομία.

Πιο αναλυτικά:

  1. Πραγματοποίησε αύξηση των εσόδων του κατά 11,7% έναντι της πρώτης χρήσης του 2017.
  2. Συγκράτησε τα έξοδά του στα ίδια επίπεδα σε συγκρίσιμη βάση. Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη χρήση, του 2017, το Ταμείο επιβαρύνθηκε με λειτουργικά έξοδα μόνο 8 μηνών, διότι δεν είχε ολοκληρωθεί η στελέχωσή του.
  3. Διεύρυνε την έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών, εκτός των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής, κατά 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση των νέων εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης, που θα επηρεάσουν σημαντικά και τα αποτελέσματα των επομένων χρήσεων, είναι της τάξεως του 18,9%.
  4. Στη παρούσα χρήση και σύμφωνα με τις επιταγές του IFRS 9, η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική από 1/1/2018 και επηρεάζει τα χρηματοοικονομικά στοιχεία εγγυοδοσιών και πιστοδοτήσεων του Ταμείου, σχηματίστηκαν οι αναγκαίες προβλέψεις ύψους € 11,9 εκατ., επηρεάζοντας απευθείας τα αποθεματικά κεφάλαια του Ταμείου, τα οποία εξακολουθούν παρά την επιβάρυνση αυτή να παραμένουν θετικά, χωρίς να επηρεάζουν τα λοιπά στοιχεία της καθαρής Θέσης. Επισημαίνεται ότι η δημιουργία προβλέψεων για πιθανές μελλοντικές καταπτώσεις ενισχύει διαχρονικά την οικονομική θέση του Ταμείου διασφαλίζοντάς την έναντι μελλοντικών κινδύνων.
  5. Τα προ φόρων αποτελέσματα είναι αυξημένα σε σχέση με την περσινή χρήση και σε συγκρίσιμη βάση κατά 10%.
  6. Τα μετά από φόρους αποτελέσματα αυξάνονται σε ποσοστό 64,4% μετά και τον αντιλογισμό μη αναγκαίων προβλέψεων.
  7. Τα συνολικά κεφάλαια του Ταμείου σε ενοποιημένη βάση στη χρήση του 2018 ανήλθαν σε € 114,9 εκατ. έναντι € 83,9 εκατ., σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.
  8. Τέλος, το κεφάλαιο του Ταμείου διαμορφώθηκε σε € 108,4 εκατ. έναντι € 70,2 εκατ. μετά τις μεταφορές περιουσίας € 38,2 εκατ. προς το Ταμείο εντός του 2018 από τον ΕΦΚΑ αυξάνοντας τα κεφάλαιά του κατά 54%. Οι μεταφορές αυτές ολοκληρώνονται εντός της χρήσης του 2019 εξασφαλίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο του Ταμείου μέσω της απρόσκοπτης λειτουργίας των κλάδων Εγγυοδοσίας και Πιστοδοσίας του Φορέα, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων του προς όφελος και για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, των ελεύθερων επαγγελματιών και των Ελλήνων επιστημόνων.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ώρες ago

Προχωρά ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο – Ποιοί οι 3 “μνηστήρες”

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ10 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Αρεόπολη – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE12 ώρες ago

Πώς οι 332 δήμοι θα αποκτήσουν τη σωστή εικόνα για τα ακίνητα που διαθέτουν

Το πρώην οινοποιείο Καμπά στην Παλλήνη, που θα μεταμορφωθεί σε Cambas Project
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ13 ώρες ago

Κτήμα Καμπά: τα νέα σχέδια της Dimand για το ιστορικό ακίνητο στην Κάντζα – Τι θα περιλαμβάνει τελικά το project 400 εκατ. ευρώ για το Cambas Gardens

Η ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: ERGON
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ13 ώρες ago

Ολοκληρώθηκε η επένδυση της Ergon στην ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Άνοιξε και πάλι ανανεωμένη η ιστορική εμπορική αγορά της πόλης

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
REAL ESTATE13 ώρες ago

Ξεπέρασε τα 625 εκατ. ευρώ η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Trade Estates το 2026 – Ποιά μεγάλα έργα “τρέχει” αυτή την περίοδο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
REAL ESTATE13 ώρες ago

Σε ανοδική τροχιά το real estate στον Πειραιά και τα προάστιά του το 2026 – Δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές και παραδείγματα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων SouthPoint στην Καλλιθέα - Πηγή: Dromeus Capital / A&M Architects
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε τρία “μέτωπα” επενδύει η Dromeus Capital – Ποιά τα νέα projects που υλοποιεί στην Αττική

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

Έκλεισε το Notos στη Σταδίου – Σε νέα φάση περνά το ιστορικό ακίνητο

Πηγή: Mural Piraeus Hotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων Mural στον Πειραιά – Πώς μεταμορφώθηκε πρώην κτίριο γραφείων

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Δεύτερη ζωή για τέσσερα μεγάλα ακίνητα στην Αττική – Πώς αλλάζουν χρήση και επιστρέφουν στην αγορά

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Από Μαρούσι έως Ελαιώνα και Καλλιθέα, πέντε νέες επενδύσεις σε “πράσινα γραφεία” αλλάζουν το χάρτη ακινήτων της Αθήνας

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Με νέο σχεδιασμό προχωρά το Project VORIA στο Μαρούσι – Τι αλλάζει στο ξενοδοχειακό κομμάτι

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
LOGISTICS4 ημέρες ago

Οι 5 άξονες των επενδύσεων real estate του Σκλαβενίτη – Από το Food Hall στο Ρέντη έως τα νέα έργα logistics

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Σχεδόν 94.000 τ.μ. γραφείων αλλάζουν τον τραπεζικό χάρτη στο κέντρο της Αθήνας – Τι ετοιμάζουν Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank

Πηγή: Prodea
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” το μεγάλο logistics center της PRODEA στον Ασπρόπυργο – Σε περιβαλλοντική αδειοδότηση το έργο των 100.000 τ.μ.

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Πώς αλλάζει ο χάρτης του real estate στον Πειραιά – Νέες κατοικίες και μεγάλα ακίνητα προς ανάπλαση

ERGON House Ermou - Πηγή: ERGON
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώθηκε η νέα μικτή επένδυση της ERGON στην Ερμού – Ξενοδοχείο, εστίαση και retail σε τέσσερα διατηρητέα

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL4 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890