Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Αργή η ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου σε όλο τον κόσμο εκτιμά η Corinth Capital

bizness.gr

Published

on

Πανδημία του κορονοϊού

Χτυπημένος σε μεγάλο βαθμό από τα lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του Covid-19, ο κλάδος υπηρεσιών φιλοξενίας παγκοσμίως δεν έχει ανακάμψει πλήρως ακόμα από την πτώση του που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο.

Οι μετοχές παγκόσμιων brands όπως το Marriott International, το Hilton Worldwide, το InterContinental Hotels Group, το Best Western και ούτω καθεξής, μειώθηκαν κυρίως κατά 50 έως 60% μεταξύ των μέσων Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Επί του παρόντος, τα επίπεδά τους, που αυξάνονται αργά, πλησιάζουν τα επίπεδα του 2016 ή του 2017. Έφτασαν ως επί το πλείστον το 70 έως 80% των επιπέδων στα μέσα Φεβρουαρίου.

Εκτιμάται ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα υπάρχει η δυνατότητα μετακινήσεων εκτός των συνόρων, ώστε να μπορούμε να περιμένουμε ότι τα έσοδα του κλάδου υπηρεσιών φιλοξενίας πρόκειται να ανακάμψουν κατά τους επόμενους τρεις μήνες (Ιούλιος έως Σεπτέμβριος).

Στο μεταξύ, μπορεί γενικά να αναμένεται ότι η ζήτηση για χωρητικότητα του κλάδου υπηρεσιών φιλοξενίας θα υπερβαίνει την προσφορά, επειδή οι άνθρωποι πραγματικά ανυπομονούν για διακοπές. Είναι πολύ πιθανό ότι πολλοί τουρίστες θα προτιμούσαν να ταξιδέψουν εντός της πατρίδας τους λόγω των ανησυχιών που συνεχίζουν να έχουν σχετικά με τον κορωνοϊό.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί πόσο γρήγορα και πότε θα ανακάμψει πλήρως ο κλάδος της φιλοξενίας, όπως αναφέρει η Corinth Capital στην ανάλυσή της για τον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος εκδήλωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα καταστεί απαραίτητο να εισέλθουν όλες οι χώρες σε καθεστώς lockdown, όπως έγινε κατά το πρώτο κύμα.

Τα στοιχεία από την ύφεση 2008-2009 αποδεικνύουν ότι ο κλάδος της φιλοξενίας χρειάστηκε τρία χρόνια για να αρχίσει να επιταχύνεται και περίπου επτά χρόνια για να φτάσει στον αριθμό των συναλλαγών στο επίπεδο πριν από την κρίση.

Μπορούμε επίσης να περιμένουμε ότι οι χώρες που βασίζονται στον τουρισμό σε μεγάλο βαθμό θα αποδεχθούν μέτρα για την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό. Ειδικά οι μεσογειακές χώρες. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι οι τουρίστες θα προτιμούσαν χώρες με σχετικά χαμηλό αριθμό περιπτώσεων Covid-19, όπου και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ χαμηλός.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα Covid-19 μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Μέχρι στιγμής υπάρχει η αναλογία μόνο περίπου 20 περιπτώσεων θανάτου από Covid-19 ανά 1 εκατομμύριο πολίτες, αριθμός που είναι εξαιρετικά χαμηλός. Αυτό μπορεί να δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Corinth Capital.

Από τα μέσα Ιουνίου τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν ξαναρχίσει τις δραστηριότητές τους και οι αεροπορικές εταιρείες επαναφέρουν σταδιακά τις διεθνείς πτήσεις. Το πόσο εύκολο είναι να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα εξαρτάται από τη χώρα αναχώρησης, και σύμφωνα πάντα με την εξέλιξη της πανδημικής κατάστασης.

O ταξιδιωτικός και τουριστικός κλάδος συμβάλλει στο 3 έως 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν μετρήσουμε επίσης τις σχετικές βιομηχανίες, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ πλησιάζει το 10%.

Όλο το κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας χτυπήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς οι οικονομίες βρίσκονταν σε lockdown, τα έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 90%. Τώρα που οι οικονομίες ανοίγουν εκ νέου, μπορεί να εκτιμηθεί ότι η βιομηχανία υπηρεσιών φιλοξενίας θα ανακάμψει.

ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο φορολογούνται οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο; Τί άλλαξε στους συντελεστές φορολόγησης το 2019

bizness.gr

Published

on

Πληρωμή φόρων

Συνεχίσθηκε και φέτος η τάση μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑ (Corporate Tax Statistics). Η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται την τελευταία 20ετία, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, τονίζει η έκθεση. Ο μέσος συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων που ισχύει σε 109 επικράτειες ανέρχεται φέτος στο 20,6% έναντι 20,7% το 2019 και 28% το 2000.

Σε εννιά επικράτειες, μεταξύ των οποίων τη Γερμανία και τη Βουλγαρία, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από το 2000 έως το 2020. Σε σχέση με το 2019, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώθηκε φέτος σε 7 επικράτειες, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφουν το Βέλγιο (σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες) και η Γροιλανδία (5 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ δεν σημειώθηκε αύξηση σε καμία επικράτεια.

Σε 21 επικράτειες ο φορολογικός συντελεστής επιχειρήσεων διαμορφώνεται φέτος στο 30% ή περισσότερο, με την Ινδία να έχει τον υψηλότερο συντελεστή (48,3%, στον οποίο περιλαμβάνεται και η φορολογία των διανεμόμενων μερισμάτων). Στον αντίποδα, συνολικά 12 επικράτειες δεν έχουν φορολογικό καθεστώς για τις επιχειρήσεις ή έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αμετάβλητη θα κρατήσει τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

bizness.gr

Published

on

Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιό της, καθώς τα ισχυρά μέτρα στήριξης που έχει λάβει έως τώρα έχουν ηρεμήσει τις αγορές, διαμήνυσε η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, σημεία της οποίας αναδημοσιεύει το Bloomberg.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε η ΕΚΤ μετά την πανδημία του κορονοϊού «έδειξαν την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητά τους». Η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. θα είναι η πρώτη μετά από αυτή στις αρχές του Ιουνίου, όταν η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σχεδόν τον διπλασιασμό του προγράμματός της αγοράς ομολόγων στα 1,35 τρισ. ευρώ.

«Έχουμε κάνει τόσα πολλά, ώστε έχουμε αρκετό χρόνο να αξιολογήσουμε» τα οικονομικά στοιχεία «προσεκτικά», επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις της επιβεβαιώνουν ότι η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά μετακινηθεί σε μία κατάσταση αναμονής μετά την επάνοδο της οικονομίας της Ευρωζώνης σε τροχιά ανάκαμψης. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ δήλωσε χθες ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη μπορεί να είναι τελικά ηπιότερη απ’ ό,τι αναμένεται.

Η Λαγκάρντ σημείωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θέλει να «διερευνήσει κάθε διαθέσιμο δρόμο για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή», που μπορεί να περιλαμβάνει την εξέταση «πιο πράσινων» αλλαγών σε όλες τις λειτουργίες της κεντρικής τράπεζας, περιλαμβανομένου του προγράμματός της αγορών ομολόγων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου NEO PLAZA

bizness.gr

Published

on

Η θεμελίωση του NEO PLAZA πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 2019, εγκαινιάζοντας τη δημιουργία ενός καινοτόμου έργου, μοναδικού για τα δεδομένα της Κύπρου.

Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η έναρξη λειτουργίας του θα γίνει τον Μάρτιο του 2021.

Το NEO PLAZA αναπτύσσεται μέσα σε 55.000 τ.μ. για να προσφέρει μια πολυδιάστατη εμπειρία που συνδυάζει τη βόλτα, τη χαλάρωση, τις δραστηριότητες, τη διασκέδαση, τις γευστικές απολαύσεις και το shopping σε πραγματικά δελεαστικές τιμές.

Αποτελεί ένα all – day meeting point, ένα μοναδικό destination για μικρούς και μεγάλους!

Τα βασικά χαρακτηριστικά του NEO PLAZA:

• Outlet εμπορικά καταστήματα με γνωστά Brands.

• To μεγαλύτερο Fun Park της Κύπρου με έκταση 3.700 τ.μ.

• Ειδικά διαμορφωμένος χώρος 2.000 τ.μ. πολλαπλών χρήσεων, για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων (συναυλίες, θερινό cinema, φιλανθρωπικά events κλπ.).

• Destination stores με ηλεκτρονικά, είδη σπιτιού, city supermarket.

• 1.100 δωρεάν θέσεις parking.

Όπως ανέφερε συνοπτικά ο Γενικός Διευθυντή, Σωτήρης Σιγάλας:

“Τα κατασκευαστικά έργα έχουν μπει στο τελικό στάδιο και είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές εμπορικές συμφωνίες αφορούν σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται εμπορικά στην Ελλάδα. Το NEO PLAZA δεν είναι απλά μια μεγαλεπήβολη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι ένα έργο που φιλοδοξεί να προσφέρει στους Κύπριους καταναλωτές την εμπειρία του Outlet shopping σε συνδυασμό με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Δημιουργούμε το πρώτο εμπορικό και ψυχαγωγικό πάρκο της Κύπρου με σκοπό να καλύψουμε διαφορετικές ανάγκες για όλη την οικογένεια”.

Continue Reading
Advertisement

Trending