Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αυτά είναι τα νέας γενιάς πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης

bizness.gr

Published

on

Ενέργεια

Η ανομοιόμορφη εφαρμογή των Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), η οποία διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής και τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχει ως αποτέλεσμα την περιορισμένη αξιοπιστία, συμμόρφωση και διείσδυση τους στην αγορά, αλλά και τη μειωμένη αποδοχή τους από τους τελικούς χρήστες, θέτοντας φραγμούς στην αναγκαία αύξηση των ενεργειακών ανακαινίσεων.

Το νέο έργο X-tendo – ‘eXTENDing the energy performance assessment and certification schemes via a mOdular approach’, που υλοποιεί το ΚΑΠΕ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020, στοχεύει στη βελτίωση της συμμόρφωσης, αξιοπιστίας, χρηστικότητας και σύγκλισης των ΠΕΑ, μέσω της νέας γενιάς αξιολόγησης και πιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης.

Πώς θα επιτύχει το X-tendo αυτό το στόχο; Σχεδιάζοντας μια σπονδυλωτή διαδικτυακή εργαλειοθήκη, η οποία περιέχει 10 δυνητικά χαρακτηριστικά των νέας γενιάς ΠΕΑ. Αυτά είναι:
 • ο δείκτης ευφυούς ετοιμότητας (Smart Readiness Indicator-SRI),
 • η άνεση,
 • η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση,
 • η πραγματική κατανάλωση ενέργειας,
 • η τηλεθέρμανση,
 • οι βάσεις δεδομένων ΠΕΑ,
 • το ημερολόγιο κτηρίου (building logbook),
 • οι προσαρμοσμένες συστάσεις,
 • τα χρηματοδοτικά μέσα/εργαλεία/σχήματα και
 • οι υπηρεσίες μιας στάσης (one stop shops).

Τα χαρακτηριστικά θα αναπτυχθούν και θα δοκιμαστούν σε 13 φορείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες: TU Wien (Αυστρία), VITO (Βέλγιο), e-think (Αυστρία), BPIE (Βέλγιο), ADENE (Πορτογαλία), ΚΑΠΕ (Ελλάδα), TREA (Εσθονία), AAECR (Ρουμανία), DEA (Δανία), EASt (Αυστρία), NAPE (Πολωνία), EST (Ην. Βασίλειο), ΕΝΕΑ (Ιταλία), καλύπτοντας το 43% του πληθυσμού και το 40% του κτηριακού αποθέματος της ΕΕ. Η “εναρμονισμένη” εφαρμογή των χαρακτηριστικών νέας γενιάς ΠΕΑ θα συμβάλει στη σταδιακή σύγκλιση των σχημάτων ΠΕΑ σε ολόκληρη την Ευρώπη και θα λειτουργήσει τελικά ως καταλύτης για την ενεργειακή ανακαίνιση στην Ευρώπη.

Το X-tendo προωθεί συστήματα για τη δημιουργία καλύτερων, πιο προηγμένων, πιο χρήσιμων και πιο ελκυστικών ΠΕΑ. Ως εκ τούτου, η εργαλειοθήκη του X-tendo θα αυξήσει την εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει στην έκδοση περισσότερων ΠΕΑ, τόσο σε εθελοντική όσο και σε υποχρεωτική βάση. Η αυξημένη εμπιστοσύνη στο πιστοποιητικό και οι πιο χρήσιμες πληροφορίες που θα περιέχει θα οδηγήσουν σε αυξημένο ρυθμό ανακαίνισης, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα και ώθηση στην οικονομία.

Πριν την ανάπτυξη της εργαλειοθήκης X-tendo, το έργο θα αξιολογήσει τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές πρακτικές των σχημάτων ΠΕΑ και θα αναπτύξει μια μεθοδολογία και μία προσέγγιση για την ενσωμάτωση κάθε χαρακτηριστικού στο υφιστάμενο πλαίσιο των ΠΕΑ. Στη συνέχεια θα δοκιμαστούν οι μεθοδολογίες και οι διαδικασίες εφαρμογής των χαρακτηριστικών, διασφαλίζοντας τη φιλικότητα προς το χρήστη, την οικονομική βιωσιμότητα και τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ISO/EU, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνολική ποιότητα και αξιοπιστία των ΠΕΑ. Χρησιμοποιώντας καινοτόμους δείκτες και προσεγγίσεις διαχείρισης δεδομένων, το X-tendo καταδεικνύει καινοτόμα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν σταδιακά από τα ενεργειακά κέντρα και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξεκινά νέο απευθείας δρομολόγιο Αθήνας-Κύπρου

bizness.gr

Published

on

Αεροσκάφος της Cyprus Airways

Σε μια όμορφη εκδήλωση που διοργανώθηκε σήμερα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα η Cyprus Airways γιόρτασε την έναρξη του νέου απευθείας δρομολογίου της, που συνδέει από τον περασμένο Δεκέμβριο την Αθήνα με την Πάφο με τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις. Με τη νέα σύνδεση, η Cyprus ενισχύει ακόμα περισσότερο την επιτυχημένη παρουσία της στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έχοντας μεταφέρει συνολικά προς / από την Αθήνα το 2019, 112 χιλιάδες επιβάτες.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επανασυνδέσαμε την Αθήνα με την Πάφο με την εισαγωγή του δρομολογίου αυτού στο πτητικό μας πρόγραμμα από τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους Έλληνες ταξιδιώτες. Ευχαριστούμε το επιβατικό κοινό και τα μέσα ενημέρωσης για τη συνεχή στήριξή τους», δήλωσε η Κική Χάιδα, PR & Marketing Manager της Cyprus Airways.

Η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, δήλωσε: «Η νέα σύνδεση της Αθήνας με την πανέμορφη Πάφο από την Cyprus Airways, αποτελεί μια προσθήκη στο δίκτυο του αεροδρομίου που μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς ενισχύει ακόμη περισσότερο την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά της Κύπρου, με την οποία βέβαια μας ενώνουν ιδιαίτεροι δεσμοί. Ευχόμαστε στην Cyprus καλή επιτυχία στο νέο δρομολόγιο Αθήνα-Πάφος, με πολλές και γεμάτες πτήσεις!»

Η Cyprus Airways πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα από το αεροδρόμιο Λάρνακας και τρεις πτήσεις τη βδομάδα από το αεροδρόμιο Πάφου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενισχύονται οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου στο επίπεδο του πολιτισμού

bizness.gr

Published

on

Λίνα Μενδώνη, Khaled Ahmed El-Enany

Σήμερα το μεσημέρι η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη υποδέχθηκε τον Υπουργό Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Dr Khaled Ahmed El-Enany, της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Ο Αιγύπτιος Υπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη σημείωσε τις πολυετείς και ουσιαστικές σχέσεις των δύο χωρών και την αγαστή συνεργασία τους σε επίπεδο διμερών σχέσεων και διεθνών οργανισμών.

Ο κ. El-Enany εξέφρασε την χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας – είναι καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο πανεπιστήμιο του Καϊρου – και δήλωσε ότι με την επίσκεψή θα εμβαθύνουν έτι μάλλον οι σχέσεις των δύο χωρών.
Αύριο έχει προγραμματιστεί συνεργασία των δύο υπουργών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός θα επισκεφτεί και θα ξεναγηθεί στα μεγαλύτερα μουσεία της Αθήνας. Αύριο στο Μουσείο της Ακροπόλεως θα τον υποδεχθεί και θα τον ξεναγήσει ο καθηγητής κ. Δημήτριος Παντερμαλής ενώ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα ξεναγηθεί από τον Διευθυντή του, καθηγητή κ. Νικόλα Σταμπολίδη.

Σήμερα θα επισκεφτεί το Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης και θα ξεναγηθεί από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Μουσείου Δρ. Γιώργη Μαγγίνη. Το Σάββατο, πριν την αναχώρησή του από την Αθήνα, θα επισκεφτεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα ξεναγηθεί από τον διευθύντριά του Δρ. Μαρία Λαγογιάννη.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο επίκεντρο της φετινής έκδοσης του Our World βρίσκεται η Ελλάδα

bizness.gr

Published

on

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός

Η φετινή έκδοση του Our World, του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe, έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο. Οι Καρυάτιδες δεσπόζουν στο εξώφυλλό (δείτε το εξώφυλλο σε υψηλή ανάλυση εδώ) του ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού τεύχους, καθώς αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα του να μεταρρυθμίσει το ελληνικό πολιτικο-οικονομικό σύστημα και να σηματοδοτήσει μία νέα εποχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος συμμετέχει με άρθρο του στην έκδοση, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτή τη φορά οι επενδύσεις πρέπει να στραφούν προς μία ριζοσπαστική «πράσινη» αναδόμηση που θα ενισχύσει την οικονομία και θα πετύχει τους στόχους για μία Ευρώπη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2050.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός γράφει: «Η Ελλάδα σήμερα δείχνει στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος. Η ΕΕ και συγκεκριμένα η Ευρωζώνη, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επανέλθουν στον δρόμο της ανάπτυξης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη στασιμότητα και την παρακμή. Η «πράσινη» ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε είναι μια μορφή οικολογικού νεο-κεϋνσιανισμού»

Ο ιδρυτής του Our World και διευθυντής της εφημερίδας New Europe, Αλέξανδρος Κορωνάκης, μιλώντας από τις Βρυξέλλες για την επιλογή να προβληθεί σε αυτό τον βαθμό η Ελλάδα στην φετινή έκδοση, τόνισε:

«Το Our World είναι μια έκδοση με διεθνή χαρακτήρα. Φέτος, η ομάδα του Our World αποφάσισε ότι πρέπει να κάνει κάτι το ιδιαίτερο για να αναδείξει την ιστορία της χώρας, να τονίσει την συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοκρατίας, αλλά και να αναδείξει το νέο κεφάλαιο που ανοίγει ο πρωθυπουργός της Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, θεωρήσαμε ότι είναι η σωστή στιγμή να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο, με τον σωστό τρόπο, το πολύ ευαίσθητο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Η κεντρική ιδέα της έκδοσης είναι ότι χρειάζεται μόνο μία ιδέα για να αλλάξει ο κόσμος.

Είναι η δέκατη χρονιά που τυπώνεται το Our World, και είχαμε την τιμή την τελευταία δεκαετία να φιλοξενήσουμε άρθρα περισσοτέρων από 35 αρχηγών κρατών, μεταξύ εκατοντάδων προσωπικοτήτων, επιλεγμένων για τις ιδέες τους και την συμβολή τους στον κόσμο μας. »

Η έκδοση κυκλοφορεί παγκοσμίως, με κέντρο την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, τις Βρυξέλλες, και διαδικτυακά στο www.ourworld.co. To Our World περιέχει επίσης συνεργασία με τους New York Times και το Turning Points, όπου διεθνείς προσωπικότητες αναλύουν τα κρίσιμα σημεία της χρονιάς που πέρασε.

Το Our World X φιλοξενεί φέτος πάνω από 50 ηγετικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, με επίσης τιμώμενο πρόσωπο τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli ο οποίος θίγει τη σημασία της ενότητας μεταξύ των κρατών για την ενδυνάμωση του δημοκρατικού χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τις σύγχρονες προκλήσεις που καλείται αυτή να αντιμετωπίσει.

Άλλες ελληνικές προσωπικότητες που συμμετέχουν στην έκδοση είναι ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αλλά και η Ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής, η Υγεία, η Συνδεσιμότητα και οι Μεταφορές, οι Εμπορικές Σχέσεις, η Ενέργεια, η Βιωσιμότητα και η Ανάπτυξη είναι τα κύρια θέματα της φετινής έκδοσης του Our World.

Το Our World X απεικονίζει με τρόπο παραστατικό την εικόνα του ευρωπαϊκού τοπίου της χρονιάς που πέρασε και υπογραμμίζει τα στοιχεία-σταθμούς που έπονται, προκειμένου η Ευρώπη να αποτελέσει ηγετική δύναμη στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, στην εποχή της υψηλής τεχνολογίας, και στην επίλυση των διεθνών διενέξεων.

Κορυφαία ονόματα που συμμετείχαν στο φετινό τεύχος του Our World είναι:
 • Ο Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Διοργανικές Σχέσεις και Διερεύνηση Προοπτικών,
 • η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδη, η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών Adina Vălean,
 • o Hans van Baalen, Πρόεδρος του ευρωπαϊκού κόμματος ALDE από το 2015,
 • ο David McAllister, Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο ΕΚ,
 • η Laura Codruța Kövesi, η πρώτη Εισαγγελέας της ΕΕ (EPPO),
 • ο Ville Itälä, Γενικός Γραμματέας της Ευρ. Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF),
 • ο Douglas Tavolaro, Διευθύνων Σύμβουλος του CNN Βραζιλίας,
 • η Sabine Verheyen Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπαίδευσης,
 • ο Antonio López Istúriz-White, Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ,
 • ο πρώην Πρόεδρος της Γεωργίας και κυβερνήτης της Ουκρανικής Περιφέρειας της Οδησσού, Mikheil Saakashvili,
 • ο Maxime Bureau, Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ στην ΕΕ,
 • o Brendan Carr, επίτροπος του αμερικανικού FCC, ο Göran Marby, Πρόεδρος του ICANN,
 • ο Karim Lesina, Ανώτατος Αντιπρόεδρος Διεθνών Εξωτερικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων στην AT&T Services Inc, και πολλοί άλλοι.

Σημειώνεται, ότι η εφημερίδα New Europe εκδίδεται από το 1993 και έχει έδρα τις βρυξέλλες.

Continue Reading
Advertisement

Trending