REAL ESTATE
“Άλμα” 57% στα έσοδα από μισθώματα για την Trade Estates το 2024 – Πώς η υπεραπόδοση των retail parks βελτίωσε την κερδοφορία
Published
2 έτη agoon
By
Newsroom
“Άλμα” 57% στα έσοδα από μισθώματα σημείωσε η Trade Estates το 2024 ενώ η υπεραπόδοση των retail parks βελτίωσε την κερδοφορία της εταιρείας.
Ο κ. Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, ανέφερε σχετικά:
«Το 2024 αποτέλεσε μία εξαιρετική χρονιά για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ καθώς οι οικονομικές επιδόσεις μας ξεπέρασαν σημαντικά το guidance του έτους, προς όφελος της Εταιρείας και των μετόχων της.
Η υπεραπόδοση των εμπορικών πάρκων μας, η έναρξη λειτουργίας μέσα στο 2024 του Top Parks της Πάτρας και κυρίως η πλήρης ενσωμάτωση του Smart Park συντέλεσαν στην ισχυρή αύξηση του συνόλου των μεγεθών μας.
Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος, με την παράδοση και λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους του Εμπορικού Πάρκου Top Parks στο Ηράκλειο Κρήτης και του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της InterIKEA στον Ασπρόπυργο, εξετάζοντας ταυτόχρονα νέες επενδύσεις στον τομέα των εμπορικών ακινήτων και των logistic centers.
Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης του 16% του μετοχικού κεφαλαίου από τον Όμιλο Fourlis επετεύχθη η διεύρυνση του μετοχολογίου της Εταιρείας μας με την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτικών σχημάτων ενώ παράλληλα οι υφιστάμενοι βασικοί μέτοχοι αύξησαν τη συμμετοχή τους, δίνοντας ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση και στο στρατηγικό πλάνο της Εταιρείας μας.
Η προτεινόμενη εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου στην επερχόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση για διανομή του υψηλότερου μερίσματος (0,10€/μετοχή) που έχει ως σήμερα διατεθεί, επιβεβαιώνει τη στρατηγική και την προσήλωση μας στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας».
Τι δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2024
- Τα Συνολικά Έσοδα ανήλθαν σε 46,2 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 73,1%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Έσοδα από Μισθώματα ανήλθαν σε 37,5 εκατ. ευρώ έναντι 23,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 56,9%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Προσαρμοσμένα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (Adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 30,1 εκατ. ευρώ έναντι 18,2 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 64,9%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Καθαρά Κέρδη, μη συμπεριλαμβανομένων των κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα ανήλθαν σε 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 7,5 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 75,2%) σε σύγκριση με το 2023.
- Τα Κεφάλαια από Λειτουργικές Δραστηριότητες (Funds from Operations) ανήλθαν σε 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 8,9 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 70,9%) σε σχέση με το 2023.
- Σύνολο Ενεργητικού 605,1 εκατ. ευρώ την 31.12.2024 έναντι 543,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 11,3%) σε σχέση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Η Μεικτή Εύλογη Αξία (Gross Asset Value) την 31.12.2024 ανήλθε σε 541,5 εκατ. ευρώ έναντι 486,0 εκατ. ευρώ την 31.12.2023 (αύξηση 11,4%).
- Η εσωτερική λογιστική αξία (Net Asset Value) την 31η Δεκεμβρίου 2024 ανήλθε στα 311,9 εκατ. ευρώ (€2,59 ανά μετοχή) έναντι 298,4 εκατ. ευρώ (€2,48 ανά μετοχή), σημειώνοντας αύξηση 4,5% σε σύγκριση με την 31η Δεκεμβρίου 2023.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί προς την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα συγκληθεί την 13η Ιουνίου 2025, τη διανομή μερίσματος ποσού ευρώ 12.052.877,10 (που αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό €0,10 ανά μετοχή) για την χρήση 2024. Δεδομένης της διανομής προσωρινού μερίσματος συνολικού ποσού ευρώ 5.749.945,55 (που αντιστοιχεί σε καθαρό ποσό 0,047706 ευρώ ανά μετοχή) σε συνέχεια της από 18 Νοεμβρίου 2024 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, το υπόλοιπο προς διανομή μέρισμα ανέρχεται σε €6.302.931,55 (ήτοι €0,052294 ανά μετοχή).
Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2024
- Κατά το 2024 οι καταναλωτές που προτίμησαν να επισκεφθούν τα Εμπορικά Πάρκα της Trade Estates ανήλθαν σε 21 εκατ., καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2023 κατά 11,2% ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 7,4% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας στα €480 εκατ.. Η σημαντική αύξηση των μισθωτικών εσόδων από τρίτους ενοικιαστές και η διεύρυνση της διασποράς εσόδων μη σχετιζόμενων με το brand IKEA από 41% στις 31.12.2023 σε 57,8% στις 31.12.2024, επιβεβαιώνει την επιτυχή στρατηγική διαχείρισης του μισθωτικού ρίσκου.
- Ολοκληρώθηκε η συμφωνία για τη δημιουργία από την Trade Estates του Διεθνούς Κέντρου Διανομής της Inter ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο, ενώ οι εργασίες επί του ακινήτου στο οποίο θα ανεγερθεί το Διεθνές Logistics Center της InterIKEA προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και εξελίσσονται βάσει του χρονοδιαγράμματος του έργου.
- Aναφορικά με την επένδυση ανέγερσης νέου Logistics Center στην Ελευσίνα που θα μισθωθεί στην εταιρεία ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, εξελίσσεται η πολεοδομική και οικοδομική αδειοδότηση.
- Στις 14 Οκτωβρίου 2024 υπεγράφη προσύμφωνο αγοραπωλησίας διηρημένων οριζόντιων ιδιοκτησιών με την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε. (θυγατρική εταιρεία της LAMDA Development Α.Ε.), για την υλοποίηση Εμπορικού Πάρκου Λιανικής (“Retail Park”) στο Commercial Hub, όπου θα αναπτυχθεί και το “The Ellinikon Mall”.
- Στις 30 Νοεμβρίου 2024 ξεκίνησε η λειτουργία του Εμπορικού Πάρκου Top Parks Πάτρας με μισθωτική πληρότητα 100%.
- Στις 2 Δεκεμβρίου 2024 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες συγχώνευσης των θυγατρικών «ΡΕΝΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «BERSENCO ΑΕ» από την Εταιρεία.
- Στις 23 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η πληρωμή προμερίσματος για το οικονομικό έτος 2024.
Με δυναμική μπήκε το 2025
Στις 4 Φεβρουαρίου 2025, ο Όμιλος Fourlis ολοκλήρωσε επιτυχώς τη διάθεση μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης του 16% του μετοχικού κεφαλαίου της TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ σε περιορισμένο κύκλο θεσμικών επενδυτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της συμμετοχής του Ομίλου Fourlis κάτω από το 50%.
Αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην από-ενοποίηση της Trade Estates από τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Fourlis, παραμένοντας ο μεγαλύτερος μέτοχός της σε ποσοστό 47,3%, ακολουθούμενος από την ΑUTOHELLAS ATEE (ποσοστό συμμετοχής 12,88%), την Latsco Hellenic Holdings (ποσοστό συμμετοχής 8,11%), το management της Εταιρείας σε ποσοστό 0,97% και ελεύθερη διασπορά σε ποσοστό 30,72%.
Η νέα μεγάλη επένδυση στην Κρήτη
Στον τομέα των εμπορικών πάρκων, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς η κατασκευαστική δραστηριότητα ανάπτυξης του νέου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης με πλάνο ολοκλήρωσης το Β’ Τρίμηνο του 2025.
Την 31.07.2024 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Εταιρείας και της ΤΕΝ BRINKE HELLAS AE για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «PERSENCO ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (μετά τη σωρευτική πλήρωση των οριζόμενων προϋποθέσεων), η οποία κατέχει αγροτεμάχιο επιφανείας 50.882,52 τμ στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, εντός του οποίου θα αναπτυχθεί νέο Εμπορικό Συγκρότημα με συνολική μισθώσιμη επιφάνεια (GLA) 14.770 τ.μ. περίπου.
You may like
-
Οι 3 νέες τάσεις στο αθηναϊκό real estate που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων κατοικίας – Τι σημαίνει Generation Rent
-
Γιατί ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δυτικών Προαστίων για κατοικία το 2026 – Που κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων
-
Πώς επιλέγουν κατοικία προς ενοικίαση οι Έλληνες το 2026 – Οι νέες τάσεις εντός και εκτός Αττικής
-
Προχωρά σε απορρόφηση θυγατρικής της η Orilina Properties – Ποιό ακίνητο με serviced apartments αφορά
-
Γιατί τα Ιόνια Νησιά αποτελούν μία από τις πιο ώριμες αγορές prime κατοικίας της Μεσογείου – Κυριαρχούν οι Βρετανοί επενδυτές
-
Οι 3 νέες τάσεις που διαμορφώνουν την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα – Από ποιές χώρες υπάρχει ζήτηση για ακίνητα κατοικίας
Οι 3 νέες τάσεις στο αθηναϊκό real estate που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων κατοικίας – Τι σημαίνει Generation Rent
Νέο ξενοδοχείο στα “σκαριά” στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης – Τι περιλαμβάνει το έργο
“Πράσινο φως” για το έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Βόνιτσα
Προς αναζήτηση επενδυτή για την αξιοποίηση ακινήτου – φιλέτου του ΕΦΚΑ κοντά στην Ομόνοια
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Ψυρρή
Γιατί ανεβαίνουν οι “μετοχές” των Δυτικών Προαστίων για κατοικία το 2026 – Που κινούνται οι τιμές ενοικίασης και πώλησης ακινήτων
Στην HotelBrain το ξενοδοχείο Filerimos Village Hotel στη Ρόδο
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Δρυό της Πάρου
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
Σε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Προχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Πώς θα αναβιώσει και θα γίνει 5άστερο το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελικών» στη Λιβαδειά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ερμού – Ποια εταιρεία προχωρά την επένδυση
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει το νέο mega mall στο The Ellinikon
[VIDEO] Εγκαινιάστηκε το νέο Wyndham Residences στη Μαρίνα Ζέας – Τι αφορούσε η επένδυση 25 εκατ. ευρώ
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣε διαγωνισμό ακίνητο 354 στρεμμάτων στη Λάρισα για τουριστική επένδυση με αυτοκινητοδρόμιο και ξενοδοχείο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες agoΠροχωρά με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 το μεγάλο έργο αναβάθμισης του Athenaeum InterContinental
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ηλεία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει







