Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS Morningstar: Πιο ευάλωτη η Ελλάδα από την καθίζηση του τουρισμού

bizness.gr

Published

on

Ελληνικός τουρισμός
Φωτογραφία Αρχείου

Τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας στον κλάδο του τουρισμού καταδεικνύει σε ανάλυσή του ο οίκος DBRS Morningstar.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι το αποτύπωμα της πανδημίας στον τουρισμό είναι μεγαλύτερο στις χώρες του Νότου και ειδικότερα στη χώρα μας που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον εν λόγω κλάδο.

Ειδικά για την Ευρωζώνη, ο οίκος επισημαίνει τον κίνδυνο μίας άνισης ανάκαμψης καθώς οι χώρες του Νότου είναι περισσότερο ευάλωτες στην κρίση που επηρεάζει τα μέγιστα την τουριστική βιομηχανία.

Η τελευταία άλλωστε αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος και θέσεων εργασίας για χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, και η Ιταλία.

Στην πλέον δυσχερή θέση η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη πλέον δυσχερή θέση καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 20,8% του ΑΕΠ και το 21,7% της απασχόλησης.

Προσωρινότητα και εποχικότητα

Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί και ο παράγοντας της προσωρινότητας της εργασίας που αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό του κλάδου του τουρισμού, καθώς οι περισσότερες θέσεις εργασίας αφορούν εποχικούς υπαλλήλους.

Η προσωρινότητα που συνδέεται με την εποχικότητα, αφορά το 45% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, ενώ οι προσωρινές θέσεις εργασίας τείνουν να είναι τα «πρώτα θύματα» της συρρίκνωσης της τουριστικής δραστηριότητας.

«Ανάσα» από τα μέτρα στήριξης

Η μελέτη δεν παραλείπει να αναφέρει ότι τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων που έχουν ανακοινώσει και ήδη εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ενδέχεται να συμβάλλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων όσον αφορά το εισόδημα των εργαζομένων.

Όπως σημειώνει η DBRS Morningstar, η τελική επίπτωση θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας, την εφαρμογή περιορισμών και τις κυβερνητικές πολιτικές για τη άμβλυνση των δυσμενών συνεπειών.

ΔΙΕΘΝΗ

Πυροδότησε κύμα αγορών στα ευρωομόλογα η αβεβαιότητα για την πανδημία στην Ευρώπη

bizness.gr

Published

on

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Φωτογραφία αρχείου

Η νέα έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας του covid-19 σε ολόκληρη την ευρωζώνη πυροδότησε σήμερα έντονο κύμα αγορών σε όλες σχεδόν τις αγορές ευρωομολόγων με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρήσουν.

Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώνεται είναι ευνοϊκό για τα κρατικά ομόλογα τα οποία θεωρούνται επένδυση χαμηλού ρίσκου. Ταυτόχρονα το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω των προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει.

Ειδικότερα μέσα από το Έκτακτο Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία από της Τράπεζας.

Η χώρα μας βρίσκεται στην όγδοη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ΕΚΤ. Προηγούνται στην κατάταξη μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.

Πάντως η ΕΚΤ σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times ξεκίνησε ήδη την επαναξιολόγηση του συγκεκριμένου προγράμματος (PEPP) προκειμένου να αποφασίσει το κατά πόσο πρέπει να μεταβληθούν κάποιες από τις παραμέτρους του.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο η ευελιξία με την οποία υλοποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΕΚΤ να μεταφερθεί και άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων, τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν ξέσπασε η πανδημία.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) παρατηρήθηκε και σήμερα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς καταγράφηκαν συναλλαγές 140 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 68 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,09% (στη διάρκεια της ημέρας υποχώρησε έως το 1,07%) έναντι 0,53% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,62% από 1,57% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1738 δολ. από το επίπεδο των 1,1842 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται έως 28/9 η προθεσμία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ

bizness.gr

Published

on

Νέα χαρτονομίσματα
Φωτογραφία αρχείου

Παρατείνεται έως τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέας Προκαταβολή ΙΙΙ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που επιθυμούν να ενταχθούν στον τρίτο κύκλο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της νέας προθεσμίας. Υπενθυμίζει επίσης ότι στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙΙ έχει διευρυνθεί το πεδίο των δικαιούχων και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” (www.aade.gr/mybusinesssupport) έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της νέας προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δύσκολη θέση ο κλάδος κρασιού στην Ελλάδα – Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση ήδη από το 2019

bizness.gr

Published

on

Οίνος
Φωτογραφία αρχείου

Μείωση άνω του 10% καταγράφεται στην κατανάλωση οίνου στην Ελλάδα το 2019 όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ισοζυγίου οίνου που απέστειλε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν, τα οποία έχει επεξεργαστεί η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Συγκεκριμένα, με βάση το αλγεβρικό άθροισμα των επιμέρους μεγεθών, δηλαδή των αποθεμάτων έναρξης, της παραγωγής οίνου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των βιομηχανικών χρήσεων και τέλος, των αποθεμάτων κλεισίματος περιόδου που αφορούν το έτος 2019, καταγράφεται πτώση της κατανάλωσης κατά 10,88%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Μεγάλη είναι η πτώση που παρατηρείται και κατά την τελευταία τριετία (2016/17, 2017/18, 2018/19) η οποία αγγίζει το 26,59% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΟΣΟΕ «η πτώση της κατανάλωσης που καταγράφεται για το 2019 δεν εμπεριέχει την επίδραση από την πανδημία της covid 19 και ότι σχετίζεται με την καταγραφή υψηλών αποθεμάτων κατά το κλείσιμο της περιόδου (31/7/2019), τα οποία ανήλθαν στα 1.720.724 HL αυξημένα κατά 17,88% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση επηρεάζεται και από την αυξημένη κατά 6,75% παραγωγή οίνου το 2019, έναντι του 2018».

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα οίνου, όπως τονίζει η Ένωση, αυτά ανέρχονται στα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας και συγκεκριμένα στα 1.720.724 χιλιόλιτρα (+17,88%), εξαιρουμένων των ετών 2010, 2011 χρονιές κατά τις οποίες η επίδραση της οικονομικής κρίσης ήταν καθοριστική.

Για το 2019 παρουσιάζει μια αρνητική πορεία για τα μεγέθη του αμπελοοινικού τομέα, εάν συνυπολογισθεί η καθαρή αύξηση εισαγωγών οίνου (40% σε αξία και 35% σε ποσότητα) και η καθαρή μείωση των εξαγωγών (3,73% σε αξία και 12,74% σε ποσότητα), μεγέθη που επηρεάζονται από την απουσία προγραμμάτων προβολής προώθησης οίνων το 2019, αλλά και την εισαγωγή οίνων από γειτονικές χώρες σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending