Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΕΑΕΕ και Sunlight: Διάλογος για την αξία της ασφαλιστικής κάλυψης των επιχειρήσεων

Newsroom

Published

on

Η αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της ασφάλισης και η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των επιχειρήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και η εταιρία SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο InterContinental. Κατά τη διάρκεια της, παρουσιάστηκε το πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT, η οποία κατάφερε όχι μόνον να ανακάμψει αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω σε χρόνο ρεκόρ, μετά την καταστροφική φωτιά στο εργοστάσιό της το Μάϊο του 2018.

Ο ασφαλιστικός κλάδος στάθηκε πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια της SUNLIGHT να επανέλθει άμεσα στην επιχειρησιακή κανονικότητα. Λειτουργώντας με ταχύτητα, αποτελεσματικά και οργανωμένα, προχώρησε στην καταβολή συνολικού καθαρού ποσού 66 εκατ. ευρώ για τις υλικές και αποθετικές ζημίες που προκάλεσε η πυρκαγιά που έπληξε το εργοστάσιο της εταιρίας στην Ξάνθη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό αποζημίωσης που έχει καταβληθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Μεσίτης ασφαλίσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η εταιρία Aon, που συνετέλεσε στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Επικεφαλής του συνασφαλιστικού σχήματος ήταν η εταιρία Ergo Ασφαλιστική με ποσοστό συμμετοχής 25%. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν οι: Ευρώπη Ασφαλιστική (20%), Interamerican (19%), Generali (15%), Eurolife ERB (9%), Ιnterasco (4%), Oρίζων Ασφαλιστική (4%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (4%). Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η FAIR CONSULTING, εταιρία τεχνικών συμβούλων που ενεργεί ως αρωγός από την πλευρά ζημιωθέντων εταιριών.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι Πρόεδροι των φορέων της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, στελέχη επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και εκπρόσωποι Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Το ρόλο του συντονιστή ανέλαβε ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας.

Η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που καθιστούν την ασφαλιστική κάλυψη απαραίτητη για τις σύγχρονες επιχειρήσεις καθώς και η ευαισθητοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σχετικά με το θεσμό της ασφάλισης, αποτέλεσαν τους κύριους στόχους της συγκεκριμένης συνάντησης.

O κ. Α. Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Με την ασφαλιστική κάλυψη, η επιχείρηση θωρακίζεται από πληθώρα παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε ολική διακοπή της επιχειρηματικής της συνέχειας (πτώχευση, απώλεια θέσεων εργασίας, οικονομικές απώλειες μετόχων). Παράλληλα, εξασφαλίζει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επανέλθει στην κανονικότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, η ασφαλιστική προστασία και κάλυψη αποτελεί εχέγγυο διασφάλισης της λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας μίας επιχείρησης, και καθοριστικό παράγοντα για την ταχύτατη επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης».

Από την πλευρά του Olympia Group, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Γιάννης Καράγιαννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου, τονίζοντας πως:

«Με όλα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό και διεθνές γίγνεσθαι, οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις εταιρίες είναι απαραίτητοι lifetime partners. Με αφορμή τη δική μας εμπειρία συμμετέχουμε σε αυτήν την υψηλού κύρους εκδήλωση και μοιραζόμαστε τα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από αυτή την μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε και βγήκαμε δυνατότεροι».

Στη συνέχεια, ο κ. Γ. Ξηρουχάκης, Group General Counsel του Ομίλου Olympia, αναφέρθηκε στο πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT:

«Η επιχειρηματική συνέχεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Όμιλό μας και το παράδειγμα της SUNLIGHT μας επιβεβαίωσε πως επιχειρηματική συνέχεια χωρίς ασφαλιστική πίστη δεν μπορεί να υπάρξει. Με τη βοήθεια του συνασφαλιστικού μας σχήματος και των τεχνικών μας συμβούλων και φυσικά την απίστευτη προσπάθεια των ανθρώπων μας, μετατρέψαμε όλοι μαζί την κρίση σε ευκαιρία περαιτέρω ανάπτυξης της εταιρίας».

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση πάνελ με θέμα:

«Ασφαλιστική κάλυψη και συνείδηση: επιλογή ή αναγκαιότητα» στην οποία συμμετείχαν η κα. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, η κα. Τ. Χαδούλη, Legal Counsel & Compliance Director της SUNLIGHT, ο κ. Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΟΝ, ο κ. Θ. Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστική, ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ο κ. Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican και ο κ. Π. Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generalli Hellas.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν για τη θέση του ασφαλιστικού κλάδου στο σύγχρονο «επιχειρείν» και για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις επιχειρήσεις. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν επίσης στην αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα που συνοδεύει την ασφαλιστική αγορά, εφόδια που έχουν συμβάλλει στην ισχυρή αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η κα. Μ. Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, σχολίασε πως:

«Η ασφαλιστική προστασία και κάλυψη αποτελεί εχέγγυο διασφάλισης της λειτουργικής και οικονομικής βιωσιμότητας μίας επιχείρησης και καθοριστικό παράγοντα για ταχύτατη επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης. Επιπλέον, λειτουργεί και ως μια επένδυση που εξασφαλίζει το μέλλον της, τη συνεχή ανάπτυξη της και την απρόσκοπτη λειτουργία της. Τελικά, ο μεγάλος κίνδυνος για μια επιχείρηση είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης των κινδύνων και η αμέλεια να ασφαλιστεί».

Ο κ. Γ. Δαλιάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΟΝ, ανέφερε από την πλευρά του πως:

«Η ασφαλιστική αποζημίωση στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε το αποτέλεσμα σε ένα stress test των δυνατότητων και της αξιοπιστίας της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Αποτέλεσε την βάση της απρόσκοπτης εκτέλεσης του σχεδίου διαχείρισης της ζημιάς, πρόσφερε αίσιο επίλογο στην περιπέτεια της SUNLIGHT και εμπέδωσε αίσθημα επιχειρησιακής ασφάλειας και συνέχειας. Εκτός από την έμπρακτη επαλήθευση της αρχής της καλής πίστης στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την ταχεία ανταπόκριση, η AON ανέδειξε την αξία του αποτελεσματικού σχεδιασμού του ασφαλιστικού προγράμματος.

Επιπλέον, η ορθή επιτελική δράση και ενεργητική συμβουλευτική υποστήριξη της ΑΟΝ, τόσο πριν όσο και μετά την επέλευση της ασφαλιστικής περίπτωσης συνετέλεσαν ουσιαστικά στο ευτυχές αποτέλεσμα» ενώ ο κ. Θ. Κοκκάλας, Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστική, τόνισε πως: «Είμαι περήφανος για την αποτελεσματικότητα με την οποία οι συνάδελφοι μου από την ERGO διαχειρίστηκαν τη μεγαλύτερη και μία από τις πιο περίπλοκες ζημιές στην ιστορία της Ασφάλισης στην Ελλάδα. To πρότυπο παράδειγμα της SUNLIGHT αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη ότι ο ορθά ασφαλισμένος οργανισμός μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα χωρίς το άγχος οποιουδήποτε απρόβλεπτου κινδύνου».

Ο κ. Ν. Μακρόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, σχολίασε ότι:

«Στην ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική, με πλήρη συναίσθηση και με μεγάλη υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη της άμεσης επαναλειτουργίας του εργοστασίου της SUNLIGHT. Κάναμε πράξη αυτό που πρεσβεύει ο θεσμός της Ιδιωτικής Ασφάλισης, να είμαστε δίπλα σε κάθε πελάτη μας τη στιγμή που μας χρειάζεται και να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες του μετατρέποντας ένα καταστροφικό γεγονός σε ελπίδα για το αύριο. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η ταχύτητα, ο επαγγελματισμός και η αξιοπιστία όλων συνέβαλλαν καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα, να μπορέσει η επιχείρηση να συνεχίσει το έργο της απρόσκοπτα διατηρώντας την ανοδική και κυρίαρχη θέση που κατέχει στη διεθνή αγορά».

Από την πλευρά του ο κ. Γ. Καντώρος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Interamerican δήλωσε πως:

«Δυστυχώς, μόνο μέσα από δυσάρεστα γεγονότα, όπως η ζημιά που έπληξε τη SUNLIGHT, αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται η αξία της ασφάλισης και ο κομβικός ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών. Το μέγεθος και η ωριμότητα της Ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, στυλοβάτη του επιχειρείν στην Ελλάδα, καλύπτοντας με συνασφάλιση από 8 εταιρίες έναν μεγάλο οργανισμό και εξασφαλίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι, με την έγκαιρη ανταπόκριση των εταιριών στην καταβολή της αποζημίωσης, διασφαλίστηκε και η ομαλότητα της καθημερινής ζωής στην περιοχή της Ξάνθης, όπου η SUNLIGHT έχει περισσότερους από 800 εργαζόμενους και επηρεάζει το 8% των θέσεων απασχόλησης στο νομό».

Τέλος, ο κ. Π. Δημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Generalli Hellas ανέφερε:

«Η ασφαλιστική αγορά, κατόπιν ενός ατυχηματικού γεγονότος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά έμπρακτα τον ρόλο της και την αξία της, μέσω της άμεσης και ακέραιης αποζημίωσης διασφαλίζοντας την αδιάκοπη λειτουργία της επιχείρησης και την προστασία των συμφερόντων της, της ευημερίας της αλλά και του εργατικού της δυναμικού».

H κα. Τ. Χαδούλη, Legal Counsel & Compliance Director της SUNLIGHT, δήλωσε:

«Η επιτυχής διαχείριση του περιστατικού της φωτιάς στο εργοστάσιο της SUNLIGHT ήταν αποτέλεσμα επιχειρηματικής συνέπειας και αντίληψης της ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους μας, την τοπική κοινωνία, τους πελάτες, την επιχειρηματική κοινότητα, τους ομολογιούχους μας. Η εταιρία μας κατάφερε να βγει πιο δυνατή από αυτή την ιστορία γιατί είχε έναν πολύ καλά οργανωμένο μηχανισμό και σύμμαχό της το συνασφαλιστικό σχήμα».

Advertisement

Δέλτα Τεχνική

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Karela Business Park - Πηγή: Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων της Prodea – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο Μαρούσι το κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα – Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Noval Property

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens της Brown Hotels στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels
SPECIAL EDITIONS4 ημέρες ago

Η ομάδα της Brown Hotels μεγαλώνει και ισχυροποιείται με προσθήκη νέων στελεχών

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε δημόσια διαβούλευση νέα επένδυση για ξενοδοχείο στην Επίδαυρο

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα εμπορικά ακίνητα στην “καρδιά” της Αθήνας – Ποιά μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Οι πολυτελείς κατοικίες της Orilina Properties στο Ελληνικό - Πηγή: Orilina Properties
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Orilina Properties – Σε ποιά projects εστιάζει

Κατοικία - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE6 ημέρες ago

KPMG: οι επενδύσεις σε ακίνητα & ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα συνεχιστούν – Σημαντική ζήτηση για νέα ποιοτικά ακίνητα

Piraeus Tower (Σεπτέμβριοσ 2023) - Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα / Ypodomes.com
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο στην Ηλεία

Cambas Project - Πηγή: REDS
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Glyfada Riviera Hotel - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το 5άστερο ξενοδοχείο Glyfada Riviera Hotel

Radisson RED Mitropoleos Square Athens - Πηγή: Radisson Hotel Group
SPECIAL EDITIONS2 εβδομάδες ago

Με συνεργασία κορυφής ανοίγει τέλος του 2024 το νέο Radisson RED Mitropoleos Square Athens

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές εξαγορές στην Κρήτη το 2023 – Ποιά ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates εισήλθε το Latsco Family Office λίγο πριν το Χρηματιστήριο

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται η πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά

Μακέτες από τη μεταμόρφωση του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα στο Μινιόν στην Πατησίων

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο πλέον 5άστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα

Το νέο κτίριο logistics που κατασκευάζει η Ten Brinke στη Μαγούλα - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε τη νέα επένδυση logistics στη Δυτική Αττική η Ten Brinke

Η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Γλυφάδα - Πηγή: Τen Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Συνεχίζει τις οικιστικές επενδύσεις στη Γλυφάδα η Ten Brinke – Σε ποιό νέο ακίνητο επενδύει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το εμπορικό κτίριο στη νέα μεικτή επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα – Δείτε πού βρίσκεται

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε από ψηλά τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower

Οικιστικό συγκρότημα της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower – Σχεδόν έτοιμη η νέα πρόσοψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ