Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εφαρμογή στο κινητό η απάντηση στα ηλεκτρονικά διόδια των αυτοκινητοδρόμων

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Στην δεκαετία που πέρασε και εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει ένα πρώτο βασικό δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων περίπου 2,100 χιλιομέτρων, δημιουργώντας τις βάσεις για την ανάπτυξη των οδικών μεταφορών και που έχει επίδραση τόσο για την ίδια την χώρα όσο και για τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων. Ακολουθώντας την εξέλιξη αυτή οι Ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι, ως βασικός και θεμέλιος λίθος των υποδομών, καλούνται πλέον να περάσουν στο επόμενο στάδιο και να εναρμονιστούν με τη «νέα γενιά» αυτοκινητοδρόμων ενσωματώνοντας έξυπνες τεχνολογίες και προηγμένες μεθόδους που έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται σε μεγάλες χώρες ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για μία «νέα γενιά» υποδομών με ανθρωποκεντρική προσέγγιση που χρησιμοποιεί τα πλέον προηγμένα συστήματα μεταφορών (Advanced Transport Systems) και τεχνίτης νοημοσύνης (Artificial Intelligence) προσφέροντας εξατομικευμένες υπηρεσίες στο χρήστη σε πραγματικό χρόνο. Τα οφέλη, είναι πολλά: αναβαθμίζουν τόσο τα επίπεδα οδικής ασφάλειας όσο και τα επίπεδα διαχείρισης και συντήρησης της υποδομής με μία αποδοτική και βιώσιμη αναλογία κόστους ωφέλειας. Ήδη τέτοιες πρακτικές έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη (π.χ. Αγγλία, Ολλανδία), και το ερώτημα που τίθεται είναι, ποια είναι η επόμενη ημέρα της νέας γενιάς των ελληνικών αυτοκινητόδρομων, καθώς και τα μέσα που θα μας οδηγήσουν εκεί.

ΔΙΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μία πρώτη σημαντική εξέλιξη που καταγράφηκε είναι η συμφωνία όλων των εταιρειών διαχείρισης αυτοκινητόδρομων κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για να γίνει πραγματικότητα η διαλειτουργικότητα. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, σε πρόσφατη ομιλία του σε αναπτυξιακό συνέδριο στη Λάρισα, μιλώντας για το θέμα είχε κάνει γνωστό, πως πολύ σύντομα ο οδηγός με ένα μηχάνημα, θα μπορεί να περνά από τα διόδια όλων των αυτοκινητόδρομων της χώρας.

Αυτό το πρώτο μέτρο, καταργεί τα πολλαπλά μηχανήματα που δημιουργούν ένα μικρό κομφούζιο κατά τη διάρκεια της οδήγησης στο δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων. Για παράδειγμα ένας οδηγός που θα ξεκινήσει από την Αθήνα για να πάει στη Θεσσαλονίκη, θα περάσει από 4 διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων και θα χρειαστεί τρία διαφορετικά μηχανήματα. Με την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας, θα μπορεί με όποιο από τα μηχανήματα διαλέξει να το χρησιμοποιήσει σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

ΤΟ ΜΟΒΙLE APP ΠΟΥ …ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ

Μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη των εφαρμογών έξυπνης κινητικότητας (smart mobility services), η IBI Group, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας, παρουσιάζει για ακόμη μία φορά μια καινοτόμα υπηρεσία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η αρχή μιας νέας «έξυπνης και συνδυασμένης» εποχής της αλληλεπίδρασης των χρηστών και των λειτουργών στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.

Πρόκειται για μία εφαρμογή κινητού τηλεφώνου αξιοποίησης της γεωγραφικής θέσης σε πραγματικό χρόνο (Location- Based Services), που προσφέρει διαδραστικούς χάρτες (interactive maps) ενημέρωσης ειδικά σχεδιασμένους για ασφαλή χρήση εν κινήσει (in-motion use), εφαρμογές προγραμματισμού ταξιδιού (trip planning services) συμπεριλαμβανομένων των καιρικών φαινομένων και οδικών γεγονότων (traffic incidents), αλλά και των δυνατοτήτων επικοινωνίας σε έκτακτη ανάγκη (emergency call) καθώς και μια σειρά από εξατομικευμένες πληροφορίες (feeds-based) και λειτουργίες που έχουν σκοπό να τοποθετήσουν ενεργά τον χρήστη του αυτοκινητόδρομου στην καρδιά του ταξιδιού.

Από την άλλη πλευρά, για τους χρήστες με ηλεκτρονικούς πομποδέκτες η εφαρμογή δίνει πολλαπλές επιλογές διαχείρισης όπως ενημέρωση υπολοίπου, πληροφορίες χρέωσης και προβολή απόδειξης καθώς και επαναφόρτιση του λογαριασμού τους σε πραγματικό χρόνο.

Η mobile εφαρμογή πάει τη διαλειτουργικότητα σε νέα επίπεδα: καταρχάς η ασφάλεια. Ζήσαμε πριν από λίγους μήνες τον εγκλωβισμό οδηγών λόγω σφοδρής χιονόπτωσης. Με τη χρήση της εφαρμογής (και εφόσον οι οδηγοί την έχουν εγκατεστημένη) θα είχαν λάβει ένα επείγον notification με το οποίο θα ενημερώνονταν για την επικείμενη κακοκαιρία και πολύ πιθανόν να είχαν αποφύγει τη χρήση του αυτοκινητόδρομου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Επίσης εξαιρετικά σημαντική είναι και η μείωση του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας της συγκεκριμένης mobile εφαρμογής. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της IBI Group στην Ελλάδα, Antulio Richetta, το εκτιμώμενο ποσό που θα χρειαστεί για την πανελλαδική κάλυψη της εφαρμογής μπορεί να είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τον διαγωνισμό που είχε ξεκινήσει το 2018 για τα «ηλεκτρονικά διόδια». Να θυμίσουμε ότι το κόστος εκείνο είχε υπολογιστεί σε περίπου 400εκατ.ευρώ.

ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ

Ήδη η εφαρμογή αυτή έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των παραχωρησιούχων με την Ολύμπια Οδός να πρωτοπορεί για ακόμη μια φορά μετά το υβριδικό αναλογικό σύστημα διοδίων, έχοντας ξεκινήσει την υλοποίησης της εφαρμογής σε συνεργασία με την ΙΒΙ Group. Η εφαρμογή υπολογίζεται να είναι διαθέσιμη για τους χρήστες της Ολυμπίας Οδού μέσα στην Άνοιξη του 2020, εγκανιάζοντας την νέα «mobile» εποχή στο δίκτυο των ελληνικών αυτοκινητόδρομων.

Όπως σημειώνει ο κ.Richetta μιλώντας στο ypodomes «Πρόκειται για ένα άκρως προηγμένο και ταυτόχρονα εύκολο στη χρήση εργαλείο το οποίο μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε, να έρθουμε πιο κοντά και τέλος να εξυπηρετήσουμε με βέλτιστο τρόπο τους χρήστες των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων. Επίσης, οι μελλοντικές βελτιώσεις της εν λόγω εφαρμογής θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν πολλές υπάρχουσες συσκευές, και σε συνδυασμό πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό στα gantries (για λόγους ελέγχου και επιβολής προστίμων) αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα χαμηλότερου κόστους, πιο φιλικό και αξιόπιστο σύστημα διοδίων.»

Η mobile εφαρμογή, συνδέεται με τις οθόνες των οχημάτων (σε όποια οχήματα διαθέτουν) και είναι ιδιαίτερα εύκολη στη χρήση της καθώς δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από την εγγραφή και κάποια βασικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στην real time ενημέρωση του οδηγού ή των επιβατών. Το βασικότερο όλων είναι ότι προάγει την ασφάλεια και αν μέσω αυτής της εφαρμογής υπάρξει μείωση ακόμα και μίας ανθρώπινης ζωής ή ενός λιγότερου ατυχήματος, αξίζει τον κόπο να το σκεφτούμε και πιθανόν να το επιχειρήσουμε.

 

Πηγή: ypodomes.com

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

Άνοιξε σήμερα το εμβληματικό Conrad Athens The Ilisian στο ιστορικό κτίριο του πρώην Hilton της Αθήνας

Χίος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ19 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Χίου

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

OROSEA Paros, Παλιόπυργος Πάρου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο OROSEA Paros υπό την ομπρέλα της Marriott – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα

VIONE Paros, Αμπελάς Πάρου - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

Στη SWOT Hospitality το 5άστερο ξενοδοχείο VIONE Paros

Σαντορίνη - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Σαντορίνη

To νέο Bob W Stadiou 54 - Πηγή: BLEND Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο Bob W στη Σταδίου – Τι θα περιλαμβάνει και ποιά εταιρεία επενδύει

Μήλος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Nέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Ξενοδοχείο Sandblu Santorini - Πηγή: LXR Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε στη Σαντορίνη το πρώτο ξενοδοχείο της LXR Hotels & Resorts στην Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή της Λεωφόρου Συγγρού με την οδό Πετμεζά - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί και ποιά εταιρεία επενδύει

ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Προχωρά η επένδυση για το νέο κτίριο “πράσινων” γραφείων MOB2 στο Μαρούσι – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ημέρες ago

Πώς προχωρά η επέκταση της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα – Σε ποιού είδους εμπορικά ακίνητα θα επενδύσει και σε τι στάδιο βρίσκεται το project στο The Ellinikon

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Nautilus Project - Πηγή: ΣΜΠΕ/ΕΣΧΑΣΕ/Υπουργείο Ανάπτυξης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Ξανά “στα σκαριά” η mega τουριστική επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας – Τι θα περιλαμβάνει και ποιοί επενδύουν

Η επένδυση της Dimand στο Βοτανικό - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

Νέο “πράσινο φως” για κτιριακό έργο γραφείων στο Votanikos Business Park της Dimand

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα εποχή για το ιστορικό Hilton της Αθήνας – Ανοίγει στις 23 Απριλίου το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Το κτίριο στην οδό Ερμού 61 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην οδό Ερμού – Σε ποιό σημείο θα γίνει το νέο κατάλυμα

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία3 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό

To πρώην ξενοδοχείο Civitel Olympic στο Μαρούσι - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό

To νέο data center στα Σπάτα - Πηγή: Ten Brinke
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα

To πρώην ξενοδοχείο Βέρμιον στη Νάουσα - Πηγή: Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 μήνες ago

Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890