Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τον Μάρτιο η έναρξη των κτιριακών έργων στη ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Φίλιππος Παναγόπουλος

Published

on

Απορρίμματα σε μονάδα

Συνεχίζεται η «περιοδεία» του ypodomes.com σε εργοτάξια μεγάλων περιβαλλοντικών έργων  που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα. Σήμερα, σταθμός είναι η Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή άλλης μίας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Η κατασκευή της Μονάδας προχωρά με ταχύ βηματισμό με τις χωματουργικές εργασίες να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ωστόσο το επόμενο βήμα, που αφορά στην ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την παραγγελία του εξοπλισμού συναντά καθυστερήσεις γραφειοκρατικής φύσης εφόσον ακόμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα η έκδοση της οικοδομικής άδειας η οποία με τη σειρά της «περνά» από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής τα οποία δεν έχουν οριστεί ακόμη (σ.σ. η θητεία των προηγούμενων είχε λήξει από το τέλος του 2019).

Πηγές με καλή γνώση του έργου αναφέρουν ότι ενώ τα χωματουργικά εξελίσσονται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς, με την ολοκλήρωσή τους είναι απαραίτητη η μετάβαση στο επόμενο βήμα του έργου χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, εξέλιξη που θα επιδρούσε επιβαρυντικά στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που θέτει ως ορίζοντα παράδοσης του έργου το τέλος του 2020.

Εξελίξεις και στην προώθηση των έργων σε Βόρειο Έβρο και Σαμοθράκη

Η κινητικότητα στην ακριτική Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης δεν εξαντλείται όμως στην υπό κατασκευή ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης. Αυτή την περίοδο προωθούνται ενεργά 2 ακόμη μονάδες: μία στον Βόρειο Έβρο (Ορεστιάδα) και μία -μικρότερης κλίμακας με δυναμικότητα περί τους 1.000 τόνους- στη Σαμοθράκη με τις χωροθετήσεις των έργων να βρίσκονται πλέον, μετά από επίσης αρκετές καθυστερήσεις, υπό οριστικοποίηση, με επόμενο βήμα τη σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι η Μονάδα του Βόρειου Έβρου, όπου θα αναπτυχθεί ουσιαστικά μία ΟΕΔΑ (δηλ. Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Απορριμμάτων με ΜΕΒΑ, ΚΔΑΥ και ΧΥΤΥ), εντάσσεται στο «πακέτο» των 17 Μονάδων, τις οποίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευτεί να δημοπρατήσει εντός του 2020.

Όπως σημειώνουν πηγές με καλή γνώση των περιβαλλοντικών έργων, η δημοπράτηση των μονάδων μέσα στο 2020 συνιστά σίγουρα πρόκληση, ωστόσο το κίνητρο και η ύπαρξη ενός στόχου επιδρά σίγουρα θετικά.

Το 2020, το στοίχημα, άλλωστε, για την δημοπράτηση των μονάδων είναι η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και η εξασφάλιση χρηματοδότησης νευραλγικών περιβαλλοντικών υποδομών οι οποίες την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027 δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες.

 

Πηγή: ypodomes.com

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΔΕΛΤΑ προσφέρει 2 υπερσύγχρονους φορητούς θαλάμους αρνητικής πίεσης

bizness.gr

Published

on

ΔΕΛΤΑ

Η ΔΕΛΤΑ συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση του Covid-19 και ενισχύει το σύστημα υγείας, προσφέροντας στο ΕΚΑΒ δύο εξειδικευμένους φορητούς θαλάμους (κάψουλες) απομόνωσης και μεταφοράς ασθενών. Οι κάψουλες αποτρέπουν τη μετάδοση του ιού από τον ασθενή στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λειτουργώντας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης.

Σε περίπτωση έκτακτου περιστατικού Covid – 19, ειδικά από τη νησιωτική χώρα, η αεροδιακομιδή του ασθενούς είναι μονόδρομος και πρέπει να γίνει σε φορητό θάλαμο αρνητικής πίεσης (Patient Isolation Unit ή κάψουλα), ώστε να προστατευθούν ασθενείς και νοσηλευτές. Ωστόσο, με τις παρούσες συνθήκες της μιας μόνο κάψουλας που διαθέτει το ΕΚΑΒ, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν περισσότερες από δύο αεροδιακομιδές την ημέρα.

Η δωρεά των 2 καψουλών από τη ΔΕΛΤΑ στο Υπουργείο Υγείας, έχει σκοπό να ενισχύσει το ΕΚΑΒ, ώστε να αντιμετωπίσει αυξημένες ανάγκες μεταφοράς ασθενών προς τα νοσοκομεία αναφοράς.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 2,5 εκατ. ευρώ το ύψος στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα έργων «Αντώνης Τρίτσης»

bizness.gr

Published

on

Χαρτονομίσματα

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του νέου Προγράμματος έργων, δράσεων και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης που φέρει, συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση, και αφορά δημόσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, υπέγραψαν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», από το οποίο προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας, θα έχει διάρκεια μέχρι το 2023 και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, εάν υπάρξει ανάλογη ζήτηση από τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι μέσω του Προγράμματος θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά θα σχεδιαστεί και η επόμενη μέρα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας 40.000 νέων θέσεων εργασίας είπε: «Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορονοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις».

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε την επόμενη μέρα της κρίσης να πάρει μπρος η οικονομία. «Στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» ανέφερε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου

«Μέσα σε πρωτόγνωρες, αντίξοες συνθήκες, προετοιμάσαμε και ανακοινώνουμε σήμερα το νέο πρόγραμμα έργων και δράσεων ανάπτυξης και αλληλεγγύης στην Αυτοδιοίκηση.

Στα δύσκολα οι Έλληνες ενώνουμε τις δυνάμεις μας και βάζουμε τα δυνατά μας!
Δεν θέλουμε να χάσουμε χρόνο. Είμαστε σε συνεχή δημιουργική συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα.

Μαζί σχεδιάζουμε και θα κάνουμε πράξη αυτό το πρόγραμμα. Βήμα- βήμα!

Οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί. Σε αυτό εντάσσουμε εκτάκτως και δράσεις για την προστασία από τον κορονοϊό, καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών για προστασία της ανθρώπινης ζωής, ασφάλεια, και δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Οργανώνουμε έξυπνες πόλεις με ψηφιακές υπηρεσίες για τους δημότες, με προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα αυτό θα εξελιχθεί από τώρα έως τα τέλη του 2023. Έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ και εφόσον επιτευχθεί μεγάλη απορροφητικότητα έχει τη δυνατότητα πρόσθετης χρηματοδότησης. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο έχει υπογράψει με το υπουργείο Εσωτερικών μνημόνιο συνεργασίας, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετάσχει στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με 1,5 δισ.

Οι χρηματοδοτήσεις θα έχουν τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού το οποίο θα αποπληρώνεται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Με αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσουν να γίνουν πραγματικότητα στα επόμενα τρεισήμισι χρόνια σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα.

Οι προτεραιότητες είναι:

1) Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Εδώ περιλαμβάνονται κάθε δράση – παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, έργα και σημαντικές παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιπλημμυρική προστασία σε όλη τη χώρα.

2) Η ποιότητα ζωής και η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου, των οικισμών (κατασκευή βασικών έργων υποδομής σε κρίσιμους τομείς όπως η ύδρευση και η αποχέτευση, και ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των ΟΤΑ, προς άμεσο όφελος των πολιτών). Και δίπλα σε αυτά, και η μέριμνα για τη σίτιση και φροντίδα των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας.

3) Το περιβάλλον (βιώσιμη ανάπτυξη με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενίσχυση προγραμμάτων ανακύκλωσης στην πηγή, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων κ.α.),

4) Η ψηφιακή σύγκλιση [τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), εφαρμογές διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things), έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, με εφαρμογή στην τοπική διοικητική πρακτική και την καθημερινότητα των πολιτών και στόχο τον μετασχηματισμό των πόλεων σε «έξυπνες πόλεις»],

5) παιδεία, πολιτισμός, τουρισμός και αθλητισμός (ανέγερση σχολείων, αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας , εναλλακτικός τουρισμός),

6) Η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη με δράσεις κοινωνικής προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ εντάσσονται κι έργα όπως ανέγερση και εκσυγχρονισμός βρεφονηπιακών σταθμών, γιατί στηρίζουμε την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια, αλλά και προγράμματα με βασική στόχευση την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού,

7) Δράσεις τεχνικής βοήθειας των δικαιούχων για την εφαρμογή του Προγράμματος.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών των έργων θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα στο παρόν πρόγραμμα. Όπως έχω δεσμευτεί ούτε ένα έργο δεν χάνεται.

Στο πρόγραμμα κατά την κατασκευή των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία πολύ σημαντική συμβολή στη μεγάλη προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας που πρέπει να αρχίσει την επομένη μέρα αυτής της κρίσης.

Το ΥΠΕΣ έχει προβλέψει τις διαδικασίες (ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες), με τις οποίες θα μπορέσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι Δήμοι. Και οι Δήμοι οι οποίοι δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες που απαιτούνται. Έχουμε ήδη προνοήσει για αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω, γιατί νοιαζόμαστε για κάθε πόλη, κάθε χωριό, κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Γι’ αυτό θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους.

Κάθε πολίτης αυτής της χώρας σε κάθε Δήμο και κάθε Περιφέρεια θα δει σε έργα και δράσεις το θετικό αποτύπωμα στη δική του ζωή από το πρόγραμμα αυτό.

Η οριστική διαμόρφωσή του, ο περιφερειακός και τοπικός σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση του προγράμματος θα γίνουν σε συνεργασία και με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Η Αυτοδιοίκηση έχει πλέον στα χέρια της ένα πανίσχυρο εργαλείο για να ανταποκριθεί σε έναν νέο και αναβαθμισμένο ρόλο, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Για το πρόγραμμα, επίσης, ενημερώνω τους αρμόδιους τομεάρχες των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ώστε να έχουν τη δική τους συμβολή.

Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο και να στηρίξουμε τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης ώστε να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης στη χώρα. Και γι’ αυτό αποφασίσαμε στο πρόγραμμα αυτό να δώσουμε συμβολικά το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Του αείμνηστου οραματιστή δημάρχου της Αθήνας, σύμβολο της ενότητας του ελληνισμού, της αυτοδιοίκησης και των καινοτόμων ιδεών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ενός πολιτικού που ένωσε δυνάμεις στην κοινωνία και την πολιτική, που «έχτισε γέφυρες».

Και εμείς σήμερα οφείλουμε να κινηθούμε ενωμένοι, με σχέδιο, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, όπως άλλωστε είναι η κεντρική πολιτική επιλογή, προτεραιότητα και πράξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως για τη συμβολή τους συναδέλφους μου υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη, και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρη Σταμάτη.

Καθώς και τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, το υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Γ.Γ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εργάζονται σκληρά».

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του κορονοϊού θέτει υπό δοκιμασία το ανεκτίμητο αγαθό της υγείας, τα συστήματα – πρωτίστως τα δημόσια – που το υπηρετούν, τις αντοχές των κοινωνιών και των οικονομιών.

Στην Ευρώπη, οι επί μέρους κοινωνίες, βιώνουμε, με μικρότερο ή μεγαλύτερο κόστος, αυτή την τεράστια υγειονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση, της οποίας η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι έκτακτες, πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες, και η αβεβαιότητα που τις συνοδεύει, επιβάλλουν άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη των κοινωνιών και των οικονομιών.

Παράλληλα όμως, απαιτείται να διαμορφωθούν οι συνθήκες για να κερδίσουμε όλοι μαζί, Κράτος, πολίτες και επιχειρήσεις, το κρίσιμο στοίχημα της στήριξης και επανεκκίνησης της οικονομίας στην εποχή μετά τον κορονοϊό.

Μία τέτοια σημαντική, πολυδιάστατη πρωτοβουλία αναλαμβάνουμε σήμερα.

Με την συν-υπογραφή, προώθηση και υλοποίηση του νέου προγράμματος ανάπτυξης και αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση, που φέρει το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Αθηναίων Αντώνη Τρίτση.

Πρόγραμμα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα υποδομής, παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοβουλίες ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές.

Βασικός του στόχος είναι να αναδειχθούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας ως πυλώνες αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των θέσεων εργασίας, επανεκκίνησης της οικονομίας και επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης.

Είναι ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ και θα ισχύσει μέχρι το 2023.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θέλω συνεπώς σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τους συνεργάτες του για την δρομολόγηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς και σε ό,τι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, τον υφυπουργό κ. Σκυλακάκη, αλλά και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων τον κ. Σταμάτη για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.

Δημιουργείται, έτσι, το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, με νέες υποδομές, με νέα έργα, ώστε να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους πολίτες.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και δυναμισμό.

Με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όλοι μαζί, με υπευθυνότητα, σύνεση, μεθοδικότητα, αλληλεγγύη και υλοποίηση κατάλληλων πολιτικών πρωτοβουλιών, όπως είναι η σημερινή, θα τα καταφέρουμε!».

Η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

«Για αυτές τις εξαιρετικά πρωτόγνωρα δύσκολες στιγμές για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικότερα της δικιάς μας οικονομίας, η υλοποίηση ενός μεγάλου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) αποτελεί το απαραίτητο ζητούμενο για να πάρει μπρος ξανά η οικονομία μας, όταν με το καλό οι επιστήμονες μας υποδείξουν ότι έχουμε νικήσει τη μεγάλη μάχη κατά του ιού.

Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται όλο αυτό το διάστημα, όσο μπορούμε πιο εντατικά, ώστε την επόμενη μέρα να είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπρος την οικονομία μας, να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης και να αξιοποιήσουμε και τους τελευταίους πόρους που είναι διαθέσιμοι στο κράτος για να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε και νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσια αυτό θέλω ιδιαιτέρως να συγχαρώ τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τους συνεργάτες του. Δουλέψαμε εντατικά όλο αυτό το διάστημα και θέλω να το πω δημόσια, ότι η συνεργασία μας είναι πολύ πιο πάνω από απλή υπουργική συνεργασία και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Και μπορέσαμε σήμερα να είμαστε εδώ για να συνυπογράψουμε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα υλοποιήσει ένα πάρα πολύ μεγάλο σχέδιο δημοσίων επενδύσεων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως με πλήθος έργων που θα κάνουν τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πραγματικά πολύ καλύτερη και θα φέρει στην Ελλάδα την ψηφιακή εποχή ακόμα γρηγορότερα.

Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ και τον Υπουργό Οικονόμων κ. Σταϊκούρα και την ομάδα του, οι οποίοι όποτε τους χρειαζόμαστε είναι παρόντες για να δίνουν λύσεις σε δύσκολα προβλήματα και βεβαίως τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό μου, κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Δ. Σκάλκο.

Όλοι μαζί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Δήμοι που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες, να υλοποιήσουν γρήγορα τεχνικά δελτία και να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα τα οποία θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών και βεβαίως να απορροφήσουμε πόρους οι οποίοι ειδάλλως θα έμεναν αδιάθετοι και δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τώρα, που η Ελλάδα τους έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη.

Ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, ο κ. Δημήτρης Σταμάτης, από την πρώτη στιγμή έδωσε λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Θέλω να κάνω μια ειδική αναφορά στο ότι ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε και όλοι συναποφασίσαμε να δώσουμε στο συγκεκριμένο σχέδιο, το όνομα του αειμνήστου δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση.

Πολλοί δεν γνωρίζουν – δε θα έπρεπε άλλωστε, δεν είναι υποχρεωτικό- ότι εγώ είχα την τύχη να γνωρίσω τον Αντώνη Τρίτση και όταν στα πολύ νεανικά μου χρόνια εντάχθηκα στο Σύλλογο Φίλων Αντώνη Τρίτση, κάναμε πολλές ομιλίες και πολλά συνέδρια για να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη ενός μεγάλου οραματιστή.

Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό ότι σήμερα, αρκετά χρόνια μετά, είμαστε εδώ, τιμώντας το όνομά του και την πολιτική του παρακαταθήκη, να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως για να μπορούμε να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμα καλύτερη.

Θέλω, λοιπόν, ιδιαίτερα να συγχαρώ τον κ. Θεοδωρικάκο για την επιλογή αυτή που συμβολίζει τη συνεχεία του κράτους, σε επίπεδο του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Θέλω να ξέρουν όλοι οι Έλληνες πολίτες ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες δεν υπάρχουν πολιτικές αντιπαραθέσεις και δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, αλλά όλοι μαζί δίνουμε μια μάχη ενωμένοι για να πάμε τον τόπο μας μπροστά και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι για το ότι η Ελλάδα μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή καταφέρνει και στέκεται όρθια και δείχνει ότι με την ευθύνη και την αλήθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο μεγάλες συμφορές.

Όλα θα πάνε καλά και σε λίγους μήνες η οικονομία μας θα πάρει μπρος για να γίνει σύντομα ακόμη καλύτερη απ’ ότι ήταν πριν.

Θερμά συγχαρητήρια στον Υπουργό Εσωτερικών».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό για την επόμενη μέρα στον κλάδο του Τουρισμού

bizness.gr

Published

on

Μητσοτάκης, Θεοχάρης

Οι σημαντικές επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19 στον τουρισμό και οι προοπτικές της δυναμικής επανεκκίνησης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου.

Στην αρχή της τηλεδιάσκεψης ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θα κάνουμε μία συνολική συζήτηση για τις προοπτικές του κλάδου του τουρισμού για τη σεζόν που μας έρχεται, αλλά και για το 2021. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στον τουρισμό θα είναι σημαντικές.

Ο δικός μας στόχος για το 2020 είναι να περιορίσουμε, όσο το δυνατόν, τις αρνητικές συνέπειες λαμβάνοντας υπόψη ότι το χρηστικό μας προϊόν έχει μία ιδιαιτερότητα, ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό όμως, ότι η χώρα έχει καταφέρει και έχει χτίσει, κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης αυτής της υγειονομικής κρίσης, ένα σημαντικό απόθεμα εμπιστοσύνης, το οποίο θα μας επιτρέψει, πιστεύω, να διαμορφώσουμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από τη φετινή σεζόν, αλλά και για να βάλουμε τα θεμέλια για μία πολύ καλύτερη σεζόν το 2021.

Ξέρετε ότι έχουμε δράσει γρήγορα για να στηρίξουμε τη χειμερία νάρκη των επιχειρήσεων και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και τους εργαζόμενους. Και θα στηρίξουμε φυσικά και τη δική σας εργασία με νέες, καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Νομίζω ότι το “Greece From Home” -και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές- είναι πραγματικά μία παγκόσμια καινοτομία, η οποία αναδεικνύει την ευρηματικότητα της Ελλάδος στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και ο σκοπός μας είναι να καταλήξουμε σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα για πολιτικές οι οποίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα στον κλάδο του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αποτίμηση της πρωτόγνωρης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον τουριστικό τομέα, τονίστηκε ότι κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί ο περιορισμός, κατά το δυνατόν των αρνητικών συνεπειών και η στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου και των εργαζομένων, αλλά και ο σχεδιασμός για τις προοπτικές του τουρισμού στη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Εργου, Άκης Σκέρτσος, ο  Καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, η Γενικής Γραμματέας Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Θεμάτων, Βίκυ Λοϊζου,  ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο  Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου, Δημήτρης Σκάλκος, ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, ο Επικεφαλής Δημιουργικού Σχεδιασμού, Steve Vranakis, ο  Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ευτύχης Βασιλάκης, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Ιωάννης Παράσχης.

Continue Reading
Advertisement

Trending