Connect with us

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Εγκαινιάστηκε ο νέος Piraeus Tower – Έγινε “πράσινος” και ψηφιακός μετά από 52 ολόκληρα χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Εγκαίνια για το νέο Πύργο Πειραιά που μεταμορφώθηκε σε Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Εγκαίνια για το νέο Πύργο Πειραιά που μεταμορφώθηκε σε Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε χθές Τρίτη 4 Ιουνίου ο υπερσύγχρονος νέος Πύργος Πειραιά, με την ονομασία Piraeus Tower, που αποτελεί πλεόν ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα στην πόλη.

Χρειάστηκε να περάσουν 52 ολόκληρα χρόνια από τότε που κατασκευάστηκε για να μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως, χάρη στην προσπάθεια του Δήμου Πειραιά που τόλμησε πριν από μερικά χρόνια, έβγαλε σε διαγωνισμό παραχώρησης το εμβληματικό κτίριο και στη συνέχεια ήρθε το σχήμα DIMAND – PRODEA – EBRD να αναλάβει να φέρει στη ζωή αυτό το σημαντικό κτίριο μέσα από τη σύμβαση παραχώρησης διάρκειας 99 ετών. O νέος Piraeus Tower από σήμερα λειτουργεί 100% μισθωμένος και στους 22 ορόφους που διαθέτει.

O νέος Piraeus Tower - Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

O νέος Piraeus Tower – Φωτό: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Η Dimand ανακαίνισε το κτίριο χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες δημιουργώντας τον πρώτο πράσινο και ψηφιακό πύργο της χώρας με πιστοποίηση κατά LEED.

Στην προσπάθεια ανακαίνισης αναφέρθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως «Όταν μας παραδόθηκε από τον δήμο, τον Νοέμβριο του 2020, είχε μέσα 150 τόνους σκουπίδια και άχρηστα υλικά. Η ανακομιδή έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να μην χαθεί το πλατινένιο LEED».

Αναφορικά με τις μισθώσεις σημείωσε σκωπτικά πως «Από τους πολλούς αστικούς μύθους που βάρυναν τον Πύργο του Πειραιά, εκεί που είχαμε ενοικιάσει το 60% των τ.μ. πολύ γρήγορα, οι τελευταίοι 8-10 όροφοι έκλεισαν τους τελευταίους 4 μήνες, με πολλούς να μας λένε ότι περίμεναν να δουν το έργο να γίνεται πραγματικότητα», είπε ο κ. Ανδριόπουλος.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης υπογράμμισε:

“Πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την πόλη του Πειραιά. Με υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε τον Πύργο που άργησε να ολοκληρωθεί σχεδόν 40 χρόνια. Αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και πλέον δεν είναι ένα κουφάρι – φάντασμα που στέκει στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Ο Πύργος αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματά μας, καθώς μέσω αυτού αποδείξαμε πωςτα αδύνατα, γίνονται δυνατά”.

Μετά το ζωντάνεμα του Πύργου Πειραιά έρχεται στην πόλη ακόμα ένα εμβληματικό κτίριο, αυτό για το νέο Δικαστικό Μέγαρο το οποίο είναι υπό κατασκευή και σύμφωνα με το χρονοδιάγρμμα θα έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2026.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε άλλα κτιριακά έργα που έπονται όπως το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει και πάλι την υλοποίηση της υπογειοποίησης της γραμμής 1 του Μετρό από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  απάντησε πως “η κυβέρνηση βλέπει πολύ θετικά το σχέδιο της υπογειοποίησης του Ηλεκτρικού. Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων” ενώ  τόνισε ότι ο Πύργος του Πειραιά αποτελεί, όχι μόνο το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας, η οποία προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός επίσης ανέφερε πως “το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του Δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο -συγχαρητήρια, κ. Ανδριόπουλε, σε εσάς και στο επιτελείο σας- σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση”.

Το προφίλ του Piraeus Tower

Ο Πύργος Πειραιά ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1971 αλλά δεν κατάφερε να λειτουργήσει για δεκαετίες. Με την εκ βάθρων ανακαίνιση του περνάει στην ιστορία ως ο πρώτος ουρανοξύστης (ο δεύτερος υψηλότερος στην Ελλάδα μετά τον Πύργο Αθηνών). Η αξία του εκτιμάται πλέον σε 130 εκατ. ευρώ.

Διαθέτει 34.600 τ.μ. και την ανακαίνιση του ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες βάσει χρονοδιαγράμματος. Οι ενισχύσεις έγιναν από την εταιρεία ΕΧΙΝΟΣ. Lead Architect είναι η BETAPLAN, Façade Architect – Common Areas Architect η PILA και Retail Architect η ASPA KST.

Το κτίριο πιστοποιείται κατά Leed Platinum, το ανώτερο πιστοποιητικό κατασκευής αλλά και το WΕLL, πιστοποιητικό για την υγεία και ευεξία των εργαζόμενων στο κτίριο.

Παράλληλα ο Πύργος “σκαναρίστηκε” εξονυχιστικά και ψηφιοποιήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας του ΒΙΜ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ότι γίνεται στον Πύργο, θα έχει τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κατά τη λειτουργία θα υπάρχει Κέντρο Ελέγχου μέσω του οποίου θα ελέγχονται όλα τα συστήματα (ηλεκτρομηχανολογικά, υδραυλικά κ.α.). Αυτό δίνει άλλωστε και τον τίτλο του πρώτου ψηφιακού Πύργου της χώρας.

Ο κάθε όροφος θα μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, θα είναι πλήρως βιοκλιματικοί και θα λειτουργούν με “έξυπνα” συστήματα, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε μισθωτή. Ακόμα μια πρωτιά για τον Πύργο αποτελούν οι ανελκυστήρες οι οποίοι όταν θα λειτουργήσει υπόσχονται πως σε μόλις 23 δευτερόλεπτα θα φτάνουν από το ισόγειο στην κορυφή.

Ανεβαίνοντας στους πιο ψηλούς ορόφους, η θέα κυριολεκτικά “κόβει την ανάσα”. Ο χρήστης του κτιρίου μπορεί να έχει πανοραμική άποψη του λιμανιού, της πόλης του Πειραιά αλλά καθώς είναι το μοναδικό τόσο ψηλό κτίριο στην πόλη έχεις δυνατότητα 360ο μοιρών θέας και δυνατότητα να βλέπεις από το Φάληρο, το κέντρο της Αθήνας μέχρι το όρος Αιγάλεω και τις γύρω περιοχές του Πειραιά.

Πόσο “πράσινος” είναι ο νέος Πύργος;

Σε αυτόν θα λειτουργούν τα πιο προηγμένα συστήματα ψύξης και θέρμανσης ενώ στην κορυφή του κτιρίου θα τοποθετηθούν 500m2 φωτοβολταϊκών που θα συμβάλλουν στην καθημερινή ηλεκτροδότηση των κοινόχρηστων χώρων. Παράλληλα, στο υπόγειο υπάρχουν τρεις γεννήτριες οι οποίες θα δύναται να λειτουργούν ασφαλώς σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος.

Τα όμβρια ύδατα συλλέγονται σε 6 ειδικές δεξαμενές που υπάρχουν κάτω από το δεύτερο υπόγειο του Πύργου και θα επαναχρησιμοποιούνται για τις ανάγκες άρδευσης του κτιρίου. Στόχος είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πύργου να είναι το μικρότερο δυνατό, δεδομένου των αναγκών που έχει.

Στην τοποθέτηση των πάνελ έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης και μάλιστα τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.

Για τους χρήστες του Πύργου υπάρχουν 44 θέσεις στάθμευσης στο υπόγειο ενώ έχει γίνει συμφωνία για περίπου 250 θέσεις στο γειτονικό χώρο στάθμευσης στην πλατεία Καραϊσκάκη, σε απόσταση μόλις 250 μέτρων και εντός του λιμένα Πειραιά.

Η πρόσβαση στο νέο Πύργο του Πειραιά

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη στον Πύργο καθώς βρίσκεται σε απόσταση βολής από τους σταθμούς Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και απέναντι ακριβώς από τον σταθμό ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ του Τραμ. Ο Πύργος είναι ιδιαίτερα κοντά και στον Προαστιακό Σταθμό του Πειραιά.

Παράλληλα εξυπηρετείται από λεωφορεία, τρόλεϊ και φυσικά ταξί. Στο μέλλον προβλέπεται και η σύνδεση του Πύργου Πειραιά με το λιμάνι μέσω μιας πεζογέφυρας (έργο του ΟΛΠ) κάνοντας την πρόσβαση από το λιμάνι ιδιαίτερα ασφαλής.

Advertisement

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Advertisement Δέλτα Τεχνική
Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ11 ώρες ago

[ΦΩΤΟ] Στη ΜΕΤΚΑ το έργο κατασκευής του Riviera Galleria στο The Ellinikon

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE13 ώρες ago

Οι top περιοχές στην Ελλάδα με μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό για εξοχική κατοικία

Streem Global
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ15 ώρες ago

Σε εξαγορά εταιρείας logistics στη Σερβία προχώρησε η Streem Global

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ15 ώρες ago

Πρώτη συμμετοχή της Enterprise Greece στο κορυφαίο διεθνές συνέδριο IHIIC για τον τουρισμό

InterContinental Resort Crete - Πηγή: IHG
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ16 ώρες ago

Άνοιξε το νέο Intercontinental Resort στην Κρήτη – Τι περιλαμβάνει το νέο 5άστερο ξενοδοχείο

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Νέο 5άστερο ξενοδοχείο βρίσκεται “στα σκαριά” στη Θάσο

Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

Προς πλειστηριασμό οδεύει ακίνητο ξενοδοχείου στη Χαλκιδική

Το ακίνητο γραφείων στη Λ. Βουλιαγμένης 152 στη Γλυφάδα - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ22 ώρες ago

Νέο ακίνητο γραφείων στη Γλυφάδα απέκτησε η BriQ Properties

Φωτό: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Real estate broker αναζητούν τα ΕΛΤΑ – Πώς θα αξιοποιηθούν τα 80 ακίνητα

Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Στρατηγική συνεργασία Lamda – ΖΕΡΚΟ για εκπαιδευτικό ίδρυμα και έργα γραφείων και κατοικιών στο The Ellinikon

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες κινήσεις real estate της ΔΕΗ για κτίρια γραφείων – Γιατί επιμένει Αθήνα

Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2025 η νέα οικιστική επένδυση Laurel στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης – Τι θα περιλαμβάνει

Νέα Οικιστική επένδυση από την Wealth Avenue στην Αττική - Πηγή: Wealth Avenue
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Nέα οικιστική επένδυση “στα σκαριά” στο Πόρτο Ράφτη – Ποιά εταιρεία επενδύει

Numo Ierapetra Beach Resort Crete, Curio Collection by Hilton - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο resort της Hilton στην Ιεράπετρα

H νέα εμφάνιση του Μινιόν.
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ημέρες ago

Το Δεκέμβριο τα εγκαίνια του νέου Μινιόν στην Πατησίων – Ξεκίνησε η σταδιακή παράδοση γραφείων

Κατοικία - Designed by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Νέα “χρυσή εποχή” για την αγορά κατοικίας στην Αττική – Στο επίκεντρο η Αθηναϊκή Ριβιέρα

Πάρος - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Προς υλοποίηση οδεύει επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο

Elissa Lifestyle Resort - Πηγή: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Οι 6 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις της H.I.G. Capital – Σε ποιά νησιά θα ανοίξουν νέα Ella Resorts

To κτίριο σύγχρονων γραφειακών χώρων της VIOS στο Μαρούσι - Πηγή: VIOS
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ1 εβδομάδα ago

Δύο νέες αναπτύξεις σύγχρονων γραφειακών χώρων σε Μαρούσι και κέντρο Αθήνας

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Πελοπόννησο – Δείτε πού θα γίνουν

Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ7 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε πώς προχωρά η εμπορική επένδυση της Ten Brinke στους Αγίους Αναργύρους

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Στο νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων The Grid στο Μαρούσι θα μετακομίσει η EY το 2026

Πηγή: Piraeus Tower
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Piraeus Tower: μετά από 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια έργων έγινε σύγχρονος και “πράσινος”

REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Και επίσημα στο Χρηματιστήριο από σήμερα η Noval Property

Το σύγχρονο κτίριο γραφείων της Noval στο Χαλάνδρι - Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

Ξεκινά 29/5 η Δημόσια Εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property στο Χρηματιστήριο

Το ιστορικό ακίνητο του ΦΙΞ στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη που θα μεταμορφώσει η Dimand σε ξενοδοχεία, καταστήματα και γραφεία

Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE4 εβδομάδες ago

Προχωρά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο η Noval Property – Πώς θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου των 43,5 εκατ. ευρώ

Πηγή: North Star Entertainment / ΜΠΕ / ASPA KST
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ξεκινά έως τέλος του 2024 η μεγάλη τουριστική επένδυση Voria στο Μαρούσι – Πώς θα μετεγκατασταθεί εκεί το Καζίνο της Πάρνηθας

Piraeus Tower. ο νέος Πύργος του Πειραιά – Πηγή: ypodomes.com
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τον νέο Piraeus Tower από μέσα λίγο πριν την ολοκλήρωση του

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

Προς ολοκλήρωση η επένδυση μετατροπής του Athens Heart στην Πειραιώς σε “στρατηγείο” της ΑΑΔΕ

Advertisement

TRENDING