Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Έκκληση από Kaspersky και INTERPOL για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας

Newsroom

Published

on

Στις 12 Μαΐου 2017, η μεγαλύτερη επιδημία ransomware στην ιστορία, η WannaCry, έφτασε στο αποκορύφωμά της. Τρία χρόνια αργότερα, αυτή και άλλες αντίστοιχες απειλές με προγράμματα ransomware εξακολουθούν να επηρεάζουν ανθρώπους και εταιρείες. Πρόσφατη έρευνα της Kaspersky αποκάλυψε ότι το 2019, το WannaCry διατήρησε τη θέση του στην κορυφή των πιο διαδεδομένων οικογενειών ransomware, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των στόχων ransomware ήταν εταιρικοί χρήστες. Με αφορμή την επέτειο αυτή (12/05), η Kaspersky και η INTERPOL παροτρύνουν τους οργανισμούς να δημιουργήσουν αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων τους και να υιοθετήσουν σχετική προστασία, ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε πιθανή πολιορκία ransomware και να διασφαλίσουν ότι μια καταστροφή παρόμοια με το WannaCry δεν θα συμβεί ποτέ ξανά.

Τα προγράμματα ransomware αποτελούν πλέον μια μεγάλη πρόκληση για πολλούς οργανισμούς. Παρόλο που αυτή δεν είναι η πιο προηγμένη απειλή από τεχνική άποψη, επιτρέπει στους εγκληματίες να μπλοκάρουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να εκβιάζουν για χρήματα. Ως αποτέλεσμα ενός περιστατικού ransomware, οι οργανισμοί έχασαν κατά μέσο όρο 1,46 εκατομμύρια δολάρια το 2019[1], που περιελάμβανε κόστος για διακοπή λειτουργίας, πρόστιμα και ζημιές στη φήμη. Η επίθεση WannaCry έγινε η πιο αισθητή στο είδος της, εξαπλώθηκε με τη βοήθεια ενός προηγμένου κυβερνο-όπλου, του EternalBlue, το οποίο είναι ένα πολύπλοκο και αποτελεσματικό exploit που χρησιμοποιήθηκε για να στοχεύσει την unpatched ευπάθεια στα Windows. Ως αποτέλεσμα, το WannaCry προκάλεσε μια πραγματική παγκόσμια επιδημία στον κυβερνοχώρο.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες, καθώς η προστασία από το ransomware είναι δυνατή μέσω εφικτών μέτρων ασφαλείας. Η Kaspersky, μαζί με την INTERPOL, ενθαρρύνουν τους οργανισμούς να ακολουθήσουν αυτές τις πρακτικές ασφάλειας και να βεβαιωθούν ότι έχουν αξιόπιστη προστασία έναντι του ransomware, ειδικά αφού πρόσφατα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η απειλή εξακολουθεί να ισχύει.

Σύμφωνα με την έρευνα της Kaspersky, συνολικά 767.907 χρήστες δέχτηκαν επίθεση από encryptors το 2019 – με σχεδόν έναν στους τρεις (30%) να είναι εταιρικοί. Από όλες τις οικογένειες encryptors, το WannaCry ήταν ακόμα το πιο συνηθισμένο – το 2019, επιτέθηκε σε 164.433 χρήστες και αντιπροσώπευε το 21% του συνόλου των εντοπισμένων επιθέσεων. Με σημαντικό περιθώριο, ακολούθησαν και άλλες οικογένειες, όπως οι GandCrab (11%) και Stop (4%). Το πρώτο είναι ένα γνωστό ransomware-as-a-service, που αναπτύχθηκε από μια ομάδα εγκληματιών και ενοικιάστηκε στην ευρύτερη κοινότητα και διανέμεται εδώ και χρόνια. Η καμπάνια «Stop ransomware» είναι επίσης μια γνωστή απειλή που διαδίδεται μέσω παραβιασμένου λογισμικού και ιστότοπων, καθώς και adware.

«Από το ξέσπασμα του WannaCry, οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν διαφοροποιήσει τους φορείς επίθεσής τους για να ξεκινήσουν επιθέσεις ransomware. Η εστίασή τους και οι επιθέσεις έχουν γίνει πιο στοχευμένες και μετακινούνται σε επιχειρήσεις, κυβερνητικούς και υγειονομικούς οργανισμούς όπου οι πληροφορίες είναι κρίσιμες, ώστε να απαιτούν υψηλότερα λύτρα. Τα νοσοκομεία ήταν τα πιο ευάλωτα εν μέσω της πανδημίας COVID-19, καθώς εκείνα που δέχτηκαν επιθέσεις έχουν χάσει την πρόσβαση σε κρίσιμο ιατρικό εξοπλισμό και πληροφορίες ασθενών.

Το INTERPOL Global Cybercrime Program έχει υποστηρίξει αυτούς τους οργανισμούς που έχουν πέσει θύματα για να ανακάμψουν από τις επιθέσεις και να αποτρέψουν περαιτέρω ζημιές. Τώρα, συνεργαζόμαστε στενά με τις χώρες μέλη και τους ιδιώτες εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένης της Kaspersky, για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τον μετριασμό και την πρόληψη των απειλών στον κυβερνοχώρο, διεξάγοντας μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης τον Μάιο του 2020. Η εκστρατεία, η οποία ενθαρρύνει το κοινό να διατηρήσει καλή υγιεινή στον κυβερνοχώρο και να #WashYourCyberHands, επικεντρώνεται στο ransomware αυτήν την εβδομάδα για να υποστηρίξει την Ημέρα Κατά του Ransomware», δήλωσε ο Craig Jones, Director, INTERPOL Cybercrime Directorate.

«Η επιδημία WannaCry, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εταιρείες να χάσουν εκατομμύρια λόγω διακοπής λειτουργίας ή κόστους που σχετίζεται με ζημιές στη φήμη, έδειξε τι μπορεί να συμβεί εάν το ransomware επεκταθεί σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Η απειλή παραμένει επίκαιρη σήμερα, καθώς θα υπάρχουν χρήστες εκεί έξω που ακόμα μπορεί να μην γνωρίζουν πολλά για αυτήν και να πέσουν θύματα. Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή προσέγγιση ασφάλειας και τα σχετικά μέτρα μπορούν να κάνουν το ransomware μια ακόμη μη κρίσιμη απειλή. Και θα θέλαμε η Anti-Ransomware Ημέρα στις 12 Μαΐου να γίνει η ημέρα που οι επιχειρήσεις και οι χρήστες παγκοσμίως δεν αντιμετωπίζουν πλέον προκλήσεις με ransomware», σχολιάζει ο Sergey Martsynkyan, Επικεφαλής B2B Product Marketing, Kaspersky.

Για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν προστατευμένες από το ransomware, οι ειδικοί προτείνουν στους οργανισμούς να λάβουν τα ακόλουθα μέτρα κατά του ransomware το συντομότερο δυνατό:
  • Εξηγήστε στους υπαλλήλους πώς οι ακόλουθοι απλοί κανόνες μπορούν να βοηθήσουν μια εταιρεία να αποφύγει περιστατικά ransomware. Τα ειδικά μαθήματα κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν, όπως αυτά που παρέχονται στην πλατφόρμα Kaspersky Automated Security Awareness Platform.
  • Διατηρείτε πάντα επικαιροποιημένα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, ώστε να μπορείτε να τα αντικαταστήσετε σε περίπτωση απώλειας (π.χ. λόγω κακόβουλου λογισμικού ή κατεστραμμένης συσκευής) και να τα αποθηκεύετε όχι μόνο σε φυσικό αντικείμενο αλλά και στο cloud storage για μεγαλύτερη αξιοπιστία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε γρήγορη πρόσβαση σε αυτά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας μόλις αυτές είναι διαθέσιμες. Πάντα να ενημερώνετε το λειτουργικό σας σύστημα και το λογισμικό για να εξαλείψετε τις πρόσφατες ευπάθειες.
  • Δοκιμάστε το δωρεάν εργαλείο Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business. Η πρόσφατα ενημερωμένη έκδοση περιέχει δυνατότητα πρόληψης εκμετάλλευσης για να αποτρέψει το ransomware και άλλες απειλές από την εκμετάλλευση τρωτών σημείων σε λογισμικό και εφαρμογές. Είναι επίσης χρήσιμο για πελάτες που χρησιμοποιούν τα Windows 7: με το τέλος της υποστήριξης των Windows 7, οι νέες ευπάθειες σε αυτό το σύστημα δεν θα διορθωθούν από τον προγραμματιστή.

Εάν μια εταιρική συσκευή είναι κρυπτογραφημένη, θυμηθείτε ότι το ransomware αποτελεί ποινικό αδίκημα. Δεν πρέπει να πληρώσετε τα λύτρα που απαιτούν οι επιθέσεις. Εάν πέσετε θύμα, αναφέρετέ το στις τοπικές διωκτικές αρχές. Προσπαθήστε πρώτα να βρείτε ένα decryptor στο Διαδίκτυο – μερικά από αυτά είναι διαθέσιμα δωρεάν εδώ: https://www.nomoreransom.org/en/index.html.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ώρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ώρες ago

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

Πρέβεζα, Πάργα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ώρες ago

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
REAL ESTATE4 ώρες ago

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
RESIDENTIAL21 ώρες ago

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στη Φολέγανδρο

Το ακίνητο γραφείων που ανακατασκευάζει η εταιρεία στην Καλαμαριά - Premia Properties
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

Τα 5+1 σε εξέλιξη μεγάλα έργα real estate της Premia Properties – Σε ποιές περιοχές επενδύει

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 ημέρα ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα οικιστικά έργα και malls – Πού σημειώνονται καθυστερήσεις και γιατί

Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Project Anemos, Μεγανήσι - Πηγή: ATENO / ΕΠΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Πώς ένα μικρό νησί του Ιονίου προσελκύει μια μεγάλη αλλά ήπια τουριστική επένδυση – Τι θα περιλαμβάνει το Project Anemos στο Μεγανήσι

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” σε 3 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στα Ιόνια Νησιά – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).