REAL ESTATE

Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Brook Lane – Ποιά ακίνητα & χαρτοφυλάκια έχει αγοράσει

Published

on

Ο Πύργος μικτής χρήσης των Brook Lane και Lamda Development στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

Επεκτείνεται περαιτέρω στην Ελλάδα η Brook Lane Capital έχοντας ήδη αγοράσει σημαντικά ακίνητα αλλά και χαρτοφυλάκια ακινήτων ενώ βρίσκεται σε διαδικασία να αποκτήσει εκατοντάδες ακόμη ακίνητα σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών στην αγορά real estate σε Ελλάδα και Κύπρο επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας αποκτώντας εμβληματικά ακίνητα αλλά και πακέτα ακινήτων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2019 είχε κάνει μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές της ενώ το 2021 απέκτησε γνωστό ακίνητο – φιλέτο της πάλαι ποτέ κραταιάς Ektasis Development στα Βόρεια Προάστια.

Παράλληλα, “χτύπησε” και άλλα φιλέτα στα Νότια Προάστια ενώ το μεγαλύτερο της πλέον asset είναι η συμφωνία με τη Lamda Development για τον Πύργο μικτής χρήσης στο Ελληνικό.

Ο νέος Πύργος στο Ελληνικό

Προχωρά η συμφωνία για το νέο μικτό Πύργο στο Ελληνικό με γνωστό fund που δραστηριοποιείται έντονα στην Ελλάδα να συμμετέχει στο κοινό επενδυτικό σχήμα.

Η Brook Lane Capital έχει ήδη συμφωνήσει με τη Lamda Development για το project του νέου Πύργου μικτής χρήσης στην πλευρά της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Ελληνικό.

Η συμφωνία έχει ήδη οριστικοποιηθεί ενώ θεωρείται θέμα χρόνου να γίνει και η επίσημη ανακοίνωση από τις δύο πλευρές, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη συμφωνία του 2022 για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το έργο θα συσταθεί joint venture στο οποίο θα συμμετέχει με 30% η Lamda Development ενώ την πλειοψηφία 70% θα έχει η Brook Lane.

Μέσω του joint venture αυτού θα αγοραστεί από την Ελληνικό Α.Ε. η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί ο Πύργος και στη συνέχεια θα προχωρήσει η κατασκευή του.

Εκτιμάται ότι το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα της πρώτης 5ετίας και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2026.

O Πύργος αποτελεί τμήμα του Commercial Hub του Ελληνικού, που θα γίνει το νέο υπερσύγχρονο εμπορικό, ψυχαγωγικό και επιχειρηματικό προορισμό στο Ελληνικό και θα εκτείνεται σε περισσότερα από 185.000 τ.μ. επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Όπως είχε παρουσιάσει η Lamda Development τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Commercial Hub θα βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, καθώς και υπερσύγχρονοι χώροι γραφείων.

Δίπλα ακριβώς, θα αναπτυχθεί ο εμβληματικός πύργος μικτής χρήσης, ύψους 150 μέτρων, όπου θα στεγαστούν γραφεία και ξενοδοχείο / κατοικίες.

Το ακριβές μίγμα των χρήσεων δεν έχει καθορισθεί ακόμη αλλά εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο τμήμα των έως και 65.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελείται από χώρους σύγχρονων γραφείων.

Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί ως ξενοδοχείο με επώνυμες κατοικίες (branded residences), μια νέα τάση στο τουριστικό real estate, που αφορά τη δημιουργία κατοικιών για μόνιμη διαμονή από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ξενοδοχειακό κλάδο.

Ανάλογο παράδειγμα αποτελεί και η μετατροπή του Hilton Athens σε πολυδιάστατο προορισμό με ξενοδοχείο και 50 πολυτελείς κατοικίες, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton.

Οι μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2023.

Δείτε παρακάτω πώς θα γίνει ο νέος Πύργος μικτής χρήσης.

(πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Τα ακίνητα – φιλέτα σε Βόρεια και Νότια Προάστια

Σε Noval Property – Brook Lane πέρασε το ακίνητο της Kodak στο Μαρούσι, το οποίο θα μεταμορφωθεί σε “The Grid”, ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων σε μια από τις πιο περιζήτητες για γραφεία περιοχές της Αθήνας.

Η Noval Property είχε ανακοινώσει ότι μέσω της εταιρείας «THE GRID Α.Ε.» (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital) απέκτησε, μετά από διαδικασία ανάδειξης πλειοδότη και δυνάμει της υπ’ αρ. 1417/2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οικόπεδο εμβαδού 16 στρεμμάτων περίπου, επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak).

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 28,6 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω συνδυασμού τραπεζικού δανεισμού της «THE GRID Α.Ε.» από την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ιδίων κεφαλαίων.

Στο εν λόγω οικόπεδο πρόκειται να αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων συνολικής δομημένης επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. το οποίο θα υιοθετεί τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού ενώ αναμένεται να λάβει πιστοποίηση κατά LEED.

Οι εργασίες αναμένονται να διαρκέσουν 4 έτη και το κτίριο να παραδοθεί εντός του 2025.

Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από την THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου €48,7 εκατ. (€77,3 εκατ. περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021), το 50% του οποίου, ήτοι €24,4 εκατ. (€38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στη Noval Property.

To κτίριο που στεγαζόταν η Kodak στο Μαρούσι – Πηγή: ektasis-isologismoi.eu/

Στα Νότια Προάστια αντίστοιχα το fund απέκτησε το 2020 το γνωστό εμπορικό κέντρο South Polis στο Παλαιό Φάληρο. Το ακίνητο κατασκευάστηκε τη “χρυσή” εποχή από τον Μπάμπη Βωβό αλλά τελικά περιήλθε λόγω χρεών στην Alpha Bank, η οποία και το έβγαλε σε διαγωνισμό προς πώληση.

Τα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών

To 2019 η Brook Lane είχε προβεί στην αγορά ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ακινήτων, ύψους άνω των 95 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται γνωστά κτίρια στα Βόρεια Προάστια, όπως:

  • το κτίριο που στεγάζει τη Vodafone στο Χαλάνδρι
  • το κτίριο που είναι μισθωμένο στη Samsung στο Μαρούσι

Επίσης, την ίδια χρονιά είχε αγοράσει από την Τράπεζα Πειραιώς και το κτίριο που στεγάζει τη Μicrosoft επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι.

Στο παρελθόν είχε αποκτήσει επιπλέον δύο χαρτοφυλάκια 370 ακινήτων, αξίας άνω των 84 εκατ. ευρώ, από τη Eurobank.

Το 2022 βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές των δύο mega χαρτοφυλακίων ακινήτων (εγγυήσεων δανείων ουσιαστικά) της Alpha Bank (Project Skyline) και της Τράπεζας Πειραιώς (Project Terra).

Αλλάζουν χέρια ακίνητα 1,3 δισ. ευρώ – Επενδυτική κοσμογονία στο εγχώριο real estate

Advertisement

TRENDING