Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Έρχεται το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece»

bizness.gr

Published

on

Startups

Η χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα γίνει μέσω του εθνικού μητρώου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του οικοσυστήματος καινοτομίας «Elevate Greece», που θα παρουσιάσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε ένα portal και πράγματι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό το Elevate Greece, το οποίο είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει και ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο αρμόδιος για την την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και νεοφυής επιχειρηματικότητα» του Thessaloniki Helexpo Forum.

Τα κριτήρια ένταξης

Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών του ΕΣΕΤΕΚ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει κάποια απόλυτα κριτήρια «δηλαδή αν μία επιχείρηση λειτουργεί πάνω από 8 χρόνια δε θα μπορέσει να μπει στο μητρώο […] , αν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους ή αν είναι μονοπρόσωπη δεν είναι νεοφυής».

Η δεύτερη κατηγορία των κριτηρίων αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και «πρέπει να ενέχει δυο στοιχεία, το πρώτο είναι το κομμάτι της καινοτομίας στη διαδικασία, στο προϊόν που παράγεται ή την υπηρεσία που παρέχεται και το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα της επεκτασιμότητας , δηλαδή να υπάρχει προοπτική στα συγκεκριμένα εγχειρήματα και πέραν του τοπικού ή εθνικού επιπέδου».

«Το Elevate Greece συγκεντρώνει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας δίνοντας στο κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να δώσουμε ευεργετήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτά είναι φορολογικού χαρακτήρα, είτε είναι επιδοτήσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους», εξήγησε ο υφυπουργός.

«Νέα παρέμβαση για την απλούστευση των ΕΛΚΕ»

Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν να αυξήσουν την ευελιξία των ερευνητών, όπως η διάταξη που εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές που εργάζονται σε προγράμματα, στα οποία τα χρήματα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό «για να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες να γυρίσουνε στη χώρα με πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς». Σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση που έγινε με το υπουργείο Παιδείας για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, προανήγγειλε εντός του 2020 και δεύτερη «πολύ πιο ουσιαστική παρέμβαση» για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Σχετικά με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα ο κ. Δήμας χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τον υπερτριπλασιασμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 των φορολογικών κινήτρων στις υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης -από 30% στο 100%- προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και «με τη μελέτη επιπτώσεων που έχουμε κάνει υπολογίζουμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθούν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης περίπου 300 εκατ. ευρώ, άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή

Στις παρεμβάσεις για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Βουλή συζητείται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το βασικό νομοθετικό κείμενο για τη χώρα που θα οδηγεί θεσμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει αναπτυξιακή διάσταση, καθώς καταπολεμά τη γραφειοκρατία, και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, μπορούν να διεκπεραιώνουν τις διοικητικές διαδικασίες ψηφιακά, εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία, αποτελεί έτσι αναπτυξιακό πυλώνα, δεν είναι μόνο πυλώνας διαφάνειας», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, ότι ο υπό συζήτηση Κώδικας ενσωματώνει και τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανοικτά Δεδομένα, «πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται και τα ανοιχτά δεδομένα πλέον είναι το πετρέλαιο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού», καθώς «μπαίνουν μέσα και τα ερευνητικά δεδομένα […] και είναι ένα πλαίσιο για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε «μεγάλη καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τη θεσμοθέτηση του Ταμείο «Φαιστός», το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε μία εκτόξευση στους δείκτες καινοτομίες», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταρτίστηκε η εθνική ψηφιακή πολιτική 2016-21 […] δημιουργήθηκε κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με διασύνδεση 21000 δημόσιων φορέων και η ψηφιακή υπογραφή […] προχώρησαν εμβληματικά έργα», είπε και εξέφρασε «ιδιαίτερη χαρά που ο νυν υπουργός ανέφερε ότι τα ψηφιακά έργα δε θα μπουν στη λογική της ακύρωσης όσων έχουν επιτευχθεί».

Ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μείζον θέμα» τις ψηφιακές δεξιότητες. Σχετικά με την πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία επισήμανε ότι «απαιτείται συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο και […] ευελπιστώ ότι αυξητική τάση των δαπανών στον τομέα θα συνεχιστεί και από τη σημερινή κυβέρνηση», καθώς «συμπαρασύρει και τις επενδύσεις ιδιωτών και αυξήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπήρξε στόχευση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού».

Σχετικά με τη σύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας χαρακτήρισε «χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΛΙΔΕΚ», σημειώνοντας πως «θα επικροτήσουμε κάθε τέτοια παρεμφερή δράση από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για καλύτερες θέσεις εργασίας και επιπλέον κίνητρα».

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Παναγιώτα Παπαρίδου χαρακτήρισε «ευτυχές γεγονός ότι στην κρίση της πανδημίας η χώρα έκανε βήματα στον τομέα ανάπτυξης που είναι ψηφιακός και […] ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ψηφιακό δεν είναι μόνο το τηλέφωνο, η smart τηλεόραση και τα social media» παρατηρώντας πως «όταν φτάνεις σε ένα σημείο που παίρνεις φόρα δε σταματάς και τώρα αρχίζει ο ίδιος ο πολίτης και αντιλαμβάνεται τι μπορεί να γίνει αλλιώς».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δημήτρης Τζοβάρας τόνισε ότι «η καινοτομία είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία μια επιχείρηση, καθώς ακόμη και επιχειρήσεις που είναι καταξιωμένες και έχουν προϊόντα με μεγάλη αγορά δεν μπορούν να σταθούν αν δεν καινοτομήσουν, αν δεν ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι πλέον «υπάρχουν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν παραπάνω, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει καινοτόμα προϊόντα και υπάρχει έρευνα σε όλα τα πεδία, ώστε οι επιχειρήσεις να εντάξουν καινούριες δυνατότητες στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα τους […] λείπει όμως το νέο ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια δεν παράγουν αρκετούς επιστήμονες εκεί που τους χρειάζεται η αγορά».

«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι το γινόμενο της ανακάλυψης επί της εμπορευματοποίησης. Θα πρέπει αυτά τα δύο να τα ενισχύσουμε στους νέους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης» Μιχάλης Χαβούζης, συμφωνώντας με τον κ. Τζοβάρα ότι «η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, από τον κόσμο που παράγουν τα πανεπιστήμια» και «αν είχαμε άλλους τόσους θα είχαν όλοι δουλειά». Σχετικά με τη θνησιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων επισήμανε: «Στις νεοφυείς επιχειρήσεις η αποτυχία είναι κάτι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα το συνηθισμένο είναι ο στιγματισμός του αποτυχημένου. Ο στιγματισμός πρέπει να φύγει από πάνω μας και την παιδεία που δίνουμε να τη συνδέσουμε με την επιχειρηματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περισσότερα από 130.000 παραστατικά ήδη στο myDATA της ΑΑΔΕ

bizness.gr

Published

on

Έντονο είναι το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και λογιστών για την πλατφόρμα myDATA της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο 7o Taxation Law Forum, «Ήδη, στις πρώτες είκοσι ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας, στη φάση της προαιρετικής και πιλοτικής λειτουργίας, έχουμε λάβει 130.000 παραστατικά, από περισσότερους από 1.000 λογιστές και επιχειρήσεις».

Απευθυνόμενος στις επιχειρήσεις, είπε ότι «Όποιος από εσάς έχει ατομική ή κάθε είδους επιχείρηση, μπορεί πλέον να κάνει χρήση των υπηρεσιών του myDATA, οι οποίες θα γίνουν υποχρεωτικές από τον καινούριο χρόνο.

Με το myDATA ενισχύουμε τη διαφάνεια, βοηθάμε την αγορά να μειώσει τα διαχειριστικά της κόστη, να έχει καλύτερη εικόνα των συναλλαγών της και περιορίζουμε δραστικά την πληγή των πλαστών τιμολογίων.

Με το myDATA, η φορολογική διοίκηση θα έχει επίσης καλύτερη εικόνα των συναλλαγών, που πραγματοποιούνται καθημερινά στην αγορά, ώστε και να ανταποκρίνεται αμεσότερα στα αιτήματα κάθε επιχείρησης, αλλά και να αναπτύσσει ακόμα καλύτερα και αποτελεσματικότερα τα intelligence εργαλεία της για risk analysis.

Μόλις ενεργοποιηθεί και ο τρίτος πυλώνας του myDATA, δηλαδή η διασύνδεση των ταμειακών με το myTAXISNet, θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε ακόμα αποτελεσματικότερα την αγορά, προστατεύοντας τα συμφέροντα των φορολογουμένων και τον υγιή ανταγωνισμό».

Σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ο κ. Πιτσιλής είπε ότι, μέσω της πλατφόρμας, myBusiness Support, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο πληρωμές, συνολικού ύψους 3,234 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ προανήγγειλε και την άμεση υπογραφή εγκυκλίου αναφορικά με το νέο άρθρο 50 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας για την αλληλέγγυα ευθύνη διοικούντων νομικά πρόσωπα. Δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Γνωρίζω το πόσο έχουν ταλαιπωρηθεί ουκ ολίγα στελέχη της αγοράς, πληρώνοντας αμαρτίες άλλων. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι η εγκύκλιος, που έχουμε ετοιμάσει, βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής. Εγκύκλιος, που έχει μία κατεύθυνση: Την ελάφρυνση στελεχών από βάρη, για τα οποία ουδέποτε ευθύνονταν.

Ο νομοθέτης πλέον επιτάσσει οι ευθύνες να βαρύνουν αυτούς, που πραγματικά δημιούργησαν το χρέος προς το Δημόσιο.

Αυτό είναι το περίγραμμα της εγκυκλίου, με την οποία παίρνουμε μια σημαντική πρωτοβουλία όσον αφορά στη διαδικασία όσων έχουν ήδη διατυπώσει αιτήματα απαλλαγής τους:

Δεν αφήνουμε κανένα αίτημα αναπάντητο.

Δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε όποιος θέλει, να επαναφέρει το αίτημά του στη ΔΟΥ, ώστε αυτό να κριθεί και να απαντηθεί με βάση τις διευκρινίσεις, που δίνονται στην εγκύκλιο.

Ακόμα και αν αυτό το αίτημα βρίσκεται στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Χωρίς κατηγορία

Ζήτηση – ρεκόρ για τα νέα κοινωνικά ομόλογα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

bizness.gr

Published

on

Σημαία της Ε.Ε.

Τεράστια ζήτηση εκδηλώθηκε για το πρώτο χρέος που εκδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή κοινωνικών ομολόγων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η πρώτη έκδοση κοινωνικών ομολόγων της ΕΕ προσέλκυσε ζήτηση άνω των 233 δισεκ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ρεκόρ για την Ευρωζώνη.

Η ΕΕ αναμένεται να αντλήσει 10 δισεκ. ευρώ από την πώληση 10ετών ομολόγων μέσω κοινοπραξίας τραπεζών, για την οποία υπήρξαν εντολές αγοράς ύψους άνω των 145 δισεκ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό για μία έκδοση στην Ευρώπη, ενώ εκδίδει και 20ετή ομόλογα ύψους 7 δισεκ. ευρώ. Οι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον λόγω της έλλειψης ομολόγων με αξιόχρεο ΑΑΑ και με τα κοινωνικά ομόλογα να αποτελούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα βιώσιμης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το Bloomberg. Η πώληση των τίτλων αυτών είναι η πρώτη έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ μετά τη συμφωνία – ορόσημο που πέτυχε για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού.

«Τα βιβλία πρέπει να είναι μεγάλα, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλα 800 δισεκ. ομόλογα (της ΕΕ) που είναι καθ’ οδόν», δήλωσε αναλυτής της Nordea Bank. «Τα ομόλογα αυτά αναμένονταν με ανυπομονησία και οι συγκεκριμένες εκδόσεις ενισχύουν την εικόνα ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για ομόλογα σήμερα», πρόσθεσε.

Οι εκδόσεις κοινωνικών ομολόγων που προτίθεται να κάνει η ΕΕ, στο πλαίσιο του προγράμματος SURE, αντιστοιχούν στο συνολικό ύψος αυτής της κατηγορίας τίτλων που έχουν εκδοθεί έως σήμερα παγκοσμίως, αν και η συγκεκριμένη αγορά αυξάνεται γρήγορα, έχοντας τετραπλασιαστεί φέτος στα 72 δισεκ. ευρώ. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να κυριαρχήσει στην αγορά κρατικών πράσινων ομολόγων, με τον σχεδιασμό της να προβλέπει ότι θα αρχίσει από το επόμενο έτος να πουλά 225 δισεκ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

Χωρίς κατηγορία

Άδ. Γεωργιάδης: η Ελλάδα είναι πλέον ανταγωνιστική στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα

bizness.gr

Published

on

Ελληνική σημαία7

«Στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, η Ελλάδα είναι ανταγωνιστική, δύναται να προσελκύει ξένες επενδύσεις και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».

Αυτό υπογράμμισε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο 3rd InvestGR FORUM 2020 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει ανεβάσει ταχύτητα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, γιατί σεβόμαστε το χρόνο και το χρήμα των ξένων επενδυτών».

Ο υπουργός σχολίασε τις τελευταίες ανακοινώσεις για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που όπως υπογράμμισε «γίνονται εν μέσω covid, εν μέσω μιας διεθνούς κρίσης και μιας δόκιμης ανησυχίας για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και στο οικονομικό πεδίο αυτής της κρίσεως».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους επενδυτές να κάνουν τη δουλειά τους, είμαστε εδώ για να φτιάχνουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον το οποίο θα είναι, όπως πρέπει, ασφαλές, σωστό, διαφανές, γρήγορο, αποτελεσματικό, θα σέβεται το χρήμα και το χρόνο των επενδυτών και θα τους βοηθάει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».

Σχετικά με την πορεία των ελληνικών ομολόγων τόνισε ότι αποτυπώνεται η τεράστια εμπιστοσύνη της αγοράς ομολόγων στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι στο δείκτη του διεθνούς πίνακα ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα να ανέβει 9 θέσεις και στο δείκτη της EY για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ανέβουμε 6 θέσεις.

«Εάν ανακοινωθεί το Doing Business της Word Bank, γιατί λόγω covid μπορεί να μην ανακοινωθεί τελικά φέτος και να πάει για του χρόνου, σας λέω ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα και στο ranking του Doing Business» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι ετοιμάζεται ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, μέχρι τέλος του χρόνου, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο την Ελλάδα, στους δείκτες ανταγωνιστικότητας. «Θα είναι η μεγαλύτερη που έχουμε πετύχει ποτέ στην πρόσφατη ιστορία μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Όλα αυτά μαζί, δηλαδή η επιτάχυνση των διαρθρωτικών διαδικασιών, η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όπως αυτή σχεδιάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης μέσω ειδικών δικαστηρίων για τα επενδυτικά θέματα, η ψηφιοποίηση του κράτους που εν μέσω covid-19 επιταχύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον μέσω του gov.gr μπορείς στην πραγματικότητα να πάρεις σχεδόν κάθε χαρτί που χρειάζεσαι από το ελληνικό δημόσιο, η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, οι υπερασποσβέσεις έως και 100% για τις επενδύσεις στο RND, και μία σειρά άλλων μέτρων που έχουμε ήδη ψηφίσει φτιάχνουν ένα εξαιρετικά καλό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα» όπως είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι, σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα μας για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, «αν έρθει το εμβόλιο μέχρι τέλος του χρόνου, το 2021 θα είναι μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης».

Όλα τα παραπάνω, συνέχισε ο ίδιος, συμποσούνται σε μία πολύ καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας φέτος από ό,τι ήταν οι αρχικές προβλέψεις.

Άμεσες ξένες επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά στις άμεσες ξένες επενδύσεις δήλωσε την ικανοποίησή του για την επένδυση της Japan Tobacco International στην Ξάνθη και σημείωσε ότι έχει δεσμευτεί να επισκεφθεί το εργοστάσιο.

Για την επένδυση της Microsoft στην Αττική, είπε: «Όχι μόνο η συγκεκριμένη επένδυση είναι πολύ μεγάλη και είναι σε ένα τομέα εντάσεως εργασίας, αλλά και στην υψηλή τεχνολογία, που πάρα πολύ μας ενδιαφέρει. Αλλά κυρίως, διότι το γεγονός ότι εν μέσω πολλών άλλων χωρών που διαγωνιστήκαμε για να πάρουμε αυτά τα data centers , η Microsoft επέλεξε τελικά την Ελλάδα, αυτό δείχνει, πιστεύουμε, στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, ότι η Ελλάδα δύναται να είναι ανταγωνιστική, δύναται να προσελκύει ξένες επενδύσεις και η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης για τους επενδυτές».

Στη συνέχεια, ο ίδιος, αναφερόμενος στις χθεσινές ανακοινώσεις από την Ουάσιγκτον για την πρόθεση της ομάδας της DFC με την ΟΝΕΧ – μετά την οριστικοποίηση της προτάσεώς τους έως τέλος του μήνα για την εξαγορά μέσω της ΟΝΕΧ των ναυπηγείων της Ελευσίνος – να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είπε: «Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι αποτελεί ένα φανταστικά καλό νέο για εμάς, γιατί αν καταφέρουμε μαζί με τα ναυπηγεία Σύρου που έχουμε βάλει ήδη μπρος και τα δουλεύουμε πολύ καλά, να βάλουμε μπρος και την Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά, θα έχει αυτή η κυβέρνηση επιτύχει σε λιγότερο από 1,5 χρόνο να βάλει μπρος ξανά τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα».

Σχετικά με το άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας MOHEGAN για το Καζίνο στο Ελληνικό, ο υπουργός δήλωσε την ικανοποίησή του διότι «η MOHEGAN μας έκανε μία προσφορά, νομίζω, πέραν πάσης προσδοκίας καθώς προσφέρει σε εφάπαξ καταβολή 150 εκατομμύρια ευρώ για να πάρει την άδεια του Καζίνο για τα επόμενα 30 χρόνια».

Continue Reading
TÜV HELLAS
SPECIAL EDITIONS1 ημέρα ago

Την ICAP πιστοποίησε η TÜV HELLAS (TÜV NORD)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα ago

Άλμα 7 θέσεων για την Ελλάδα στο παγκόσμιο χάρτη ψηφιακής ανταγωνιστικότητας

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα ago

1 στους 10 Έλληνες άρχισε να χρησιμοποιεί digital υπηρεσίες στο lockdown

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Στην Trastor το κτίριο της Πειραιώς Leasing στη Μιχαλακοπούλου

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Voria: τo προφίλ της νέας μεγάλης τουριστικής επένδυσης της Regency στο Μαρούσι

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Οι 5 μνηστήρες για το λιμάνι της Καβάλας – Το προφίλ των σχημάτων

Θεοχάρης, Βουλή
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα ago

Χ. Θεοχάρης: κερδίθηκε το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού φέτος

Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα ago

Το 2023 η ανάκαμψη στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης – Στο 80% οι απώλειες το 2020

Γεωργία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ημέρα ago

82 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε το “Voria”, τη νέα 5άστερη τουριστική επένδυση στη Λ. Κηφισίας από τον Όμιλο Regency

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 μήνες ago

Σε εξέλιξη τα έργα στο πρώτο One&Only πολυτελές ξενοδοχείο της Ευρώπης, στην Κέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ2 έτη ago

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Χρηματοδότηση, Βρυξέλλες και μπουλντόζες για το βόρειο τμήμα Τρικαλα-Εγνατία

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τα δύο νέα υπερπολυτελή resorts και γήπεδα golf στο Costa Navarino

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

4 εμβληματικά κτιριακά projects στην “Αθηναϊκή Ριβιέρα”

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ1 εβδομάδα ago

Αναμένονται εξελίξεις για τη μεγάλη επένδυση “Cambas Project” στην Παλλήνη

Καταναλωτές σε mall
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά κέντρα στην Αττική

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ4 μήνες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί (φωτό)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 έτος ago

Μετατίθεται η παράδοση των σταθμών Μετρό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ, ΝΙΚΑΙΑ

Ξενοδοχείο President
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ11 μήνες ago

Προχωρά ανακαίνιση στο ξενοδοχείο President – Πάνω από 5 εκατ. ευρώ επένδυση

Advertisement

Trending