Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Έρχεται το εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων «Elevate Greece»

bizness.gr

Published

on

Startups

Η χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα γίνει μέσω του εθνικού μητρώου, το οποίο θα λειτουργήσει εντός του οικοσυστήματος καινοτομίας «Elevate Greece», που θα παρουσιάσουν το προσεχές διάστημα ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Θέλουμε να συγκεντρώσουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε ένα portal και πράγματι σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε μαζί με τον πρωθυπουργό το Elevate Greece, το οποίο είναι μία ψηφιακή πλατφόρμα που θα λειτουργήσει και ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων», δήλωσε ο αρμόδιος για την την Έρευνα και Τεχνολογία υφυπουργός Χρίστος Δήμας, μιλώντας στη θεματική ενότητα «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και νεοφυής επιχειρηματικότητα» του Thessaloniki Helexpo Forum.

Τα κριτήρια ένταξης

Ο κ. Δήμας διευκρίνισε ότι τα κριτήρια ένταξης στο μητρώο, σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών του ΕΣΕΤΕΚ, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη περιλαμβάνει κάποια απόλυτα κριτήρια «δηλαδή αν μία επιχείρηση λειτουργεί πάνω από 8 χρόνια δε θα μπορέσει να μπει στο μητρώο […] , αν έχει πάνω από 250 εργαζόμενους ή αν είναι μονοπρόσωπη δεν είναι νεοφυής».

Η δεύτερη κατηγορία των κριτηρίων αφορά σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και «πρέπει να ενέχει δυο στοιχεία, το πρώτο είναι το κομμάτι της καινοτομίας στη διαδικασία, στο προϊόν που παράγεται ή την υπηρεσία που παρέχεται και το δεύτερο κριτήριο αξιολόγησης είναι η δυνατότητα της επεκτασιμότητας , δηλαδή να υπάρχει προοπτική στα συγκεκριμένα εγχειρήματα και πέραν του τοπικού ή εθνικού επιπέδου».

«Το Elevate Greece συγκεντρώνει όλο το οικοσύστημα καινοτομίας δίνοντας στο κράτος ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να δώσουμε ευεργετήματα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε αυτά είναι φορολογικού χαρακτήρα, είτε είναι επιδοτήσεις, κάλυψη μισθολογικού κόστους», εξήγησε ο υφυπουργός.

«Νέα παρέμβαση για την απλούστευση των ΕΛΚΕ»

Περαιτέρω αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που στόχο έχουν να αυξήσουν την ευελιξία των ερευνητών, όπως η διάταξη που εξαιρεί από το ενιαίο μισθολόγιο τους ερευνητές που εργάζονται σε προγράμματα, στα οποία τα χρήματα προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό «για να προσελκύσουμε νέους επιστήμονες να γυρίσουνε στη χώρα με πολύ πιο ανταγωνιστικούς μισθούς». Σχετικά με τη νομοθετική παρέμβαση που έγινε με το υπουργείο Παιδείας για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, προανήγγειλε εντός του 2020 και δεύτερη «πολύ πιο ουσιαστική παρέμβαση» για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Σχετικά με την κινητροδότηση των επιχειρήσεων που επενδύουν στην έρευνα ο κ. Δήμας χαρακτήρισε πολύ σημαντική πρωτοβουλία τον υπερτριπλασιασμό από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 των φορολογικών κινήτρων στις υπεραποσβέσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης -από 30% στο 100%- προκειμένου να αυξηθούν οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και «με τη μελέτη επιπτώσεων που έχουμε κάνει υπολογίζουμε ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια θα αυξηθούν οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης περίπου 300 εκατ. ευρώ, άρα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή

Στις παρεμβάσεις για την προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης στη νέα ψηφιακή εποχή αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή στη Βουλή συζητείται ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «το βασικό νομοθετικό κείμενο για τη χώρα που θα οδηγεί θεσμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει αναπτυξιακή διάσταση, καθώς καταπολεμά τη γραφειοκρατία, και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, μπορούν να διεκπεραιώνουν τις διοικητικές διαδικασίες ψηφιακά, εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία, αποτελεί έτσι αναπτυξιακό πυλώνα, δεν είναι μόνο πυλώνας διαφάνειας», ανέφερε.

Σημείωσε, δε, ότι ο υπό συζήτηση Κώδικας ενσωματώνει και τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Ανοικτά Δεδομένα, «πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται και τα ανοιχτά δεδομένα πλέον είναι το πετρέλαιο της τεχνολογικής εξέλιξης και του ψηφιακού μετασχηματισμού», καθώς «μπαίνουν μέσα και τα ερευνητικά δεδομένα […] και είναι ένα πλαίσιο για να αναπτυχθούν οι νέες τεχνολογίες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε «μεγάλη καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τη θεσμοθέτηση του Ταμείο «Φαιστός», το οποίο θέτει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και βιώσιμου οικοσυστήματος για την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών 5G στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα κατά τα προηγούμενα χρόνια πέτυχε μία εκτόξευση στους δείκτες καινοτομίες», ανέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Έρευνας και Τεχνολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Σαρακιώτης και παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Καταρτίστηκε η εθνική ψηφιακή πολιτική 2016-21 […] δημιουργήθηκε κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων με διασύνδεση 21000 δημόσιων φορέων και η ψηφιακή υπογραφή […] προχώρησαν εμβληματικά έργα», είπε και εξέφρασε «ιδιαίτερη χαρά που ο νυν υπουργός ανέφερε ότι τα ψηφιακά έργα δε θα μπουν στη λογική της ακύρωσης όσων έχουν επιτευχθεί».

Ο αν. τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «μείζον θέμα» τις ψηφιακές δεξιότητες. Σχετικά με την πολιτική για την έρευνα και την καινοτομία επισήμανε ότι «απαιτείται συγκεκριμένο και ολιστικό σχέδιο και […] ευελπιστώ ότι αυξητική τάση των δαπανών στον τομέα θα συνεχιστεί και από τη σημερινή κυβέρνηση», καθώς «συμπαρασύρει και τις επενδύσεις ιδιωτών και αυξήθηκε τα προηγούμενα χρόνια η συμβολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων, υπήρξε στόχευση στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού».

Σχετικά με τη σύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας με την παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας χαρακτήρισε «χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΛΙΔΕΚ», σημειώνοντας πως «θα επικροτήσουμε κάθε τέτοια παρεμφερή δράση από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για καλύτερες θέσεις εργασίας και επιπλέον κίνητρα».

Η πρόεδρος του ΣΕΠΕ Παναγιώτα Παπαρίδου χαρακτήρισε «ευτυχές γεγονός ότι στην κρίση της πανδημίας η χώρα έκανε βήματα στον τομέα ανάπτυξης που είναι ψηφιακός και […] ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ψηφιακό δεν είναι μόνο το τηλέφωνο, η smart τηλεόραση και τα social media» παρατηρώντας πως «όταν φτάνεις σε ένα σημείο που παίρνεις φόρα δε σταματάς και τώρα αρχίζει ο ίδιος ο πολίτης και αντιλαμβάνεται τι μπορεί να γίνει αλλιώς».

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Δημήτρης Τζοβάρας τόνισε ότι «η καινοτομία είναι ο κύριος παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία μια επιχείρηση, καθώς ακόμη και επιχειρήσεις που είναι καταξιωμένες και έχουν προϊόντα με μεγάλη αγορά δεν μπορούν να σταθούν αν δεν καινοτομήσουν, αν δεν ακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις», προσθέτοντας ότι πλέον «υπάρχουν τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν παραπάνω, υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξει καινοτόμα προϊόντα και υπάρχει έρευνα σε όλα τα πεδία, ώστε οι επιχειρήσεις να εντάξουν καινούριες δυνατότητες στα ήδη υπάρχοντα προϊόντα τους […] λείπει όμως το νέο ανθρώπινο δυναμικό, τα πανεπιστήμια δεν παράγουν αρκετούς επιστήμονες εκεί που τους χρειάζεται η αγορά».

«Η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι το γινόμενο της ανακάλυψης επί της εμπορευματοποίησης. Θα πρέπει αυτά τα δύο να τα ενισχύσουμε στους νέους», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της «Τεχνόπολις Θεσσαλονίκης» Μιχάλης Χαβούζης, συμφωνώντας με τον κ. Τζοβάρα ότι «η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη, από τον κόσμο που παράγουν τα πανεπιστήμια» και «αν είχαμε άλλους τόσους θα είχαν όλοι δουλειά». Σχετικά με τη θνησιμότητα των νεοφυών επιχειρήσεων επισήμανε: «Στις νεοφυείς επιχειρήσεις η αποτυχία είναι κάτι συνηθισμένο. Στην Ελλάδα το συνηθισμένο είναι ο στιγματισμός του αποτυχημένου. Ο στιγματισμός πρέπει να φύγει από πάνω μας και την παιδεία που δίνουμε να τη συνδέσουμε με την επιχειρηματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement
Το νέο "έξυπνο" ξενοδοχείο Hellenic Vibes στην Αγίας Ειρήνης - Φωτό: Hellenic Vibes
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ53 λεπτά ago

Ανοίγει το Μάιο το νέο “έξυπνο” ξενοδοχείο Hellenic Vibes στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

REAL ESTATE2 ώρες ago

Τα 3 ακίνητα – φιλέτα του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας που προορίζονται για ξενοδοχεία

Το πολυτελές κτίριο κατοικιών Park Tower στη Λεμεσσό - Φωτό: Park Tower
REAL ESTATE5 ώρες ago

Άνοιξε ο δρόμος για νέες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο από Prodea, Invel & Υoda Group

Το ακίνητο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων
RESIDENTIAL8 ώρες ago

Στα σκαριά η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση των Prodea – Dimand στα Χανιά

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens by Leonardo, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ8 ώρες ago

Πράσινο φως για τη μετατροπή του Esperia στη Σταδίου σε NYX Athens

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ9 ώρες ago

3 νέα εμπορικά ακίνητα μέσα στο 2021 από το Factory Outlet – Άνοιξε το πρώτο στο Π. Φάληρο

Το νέο Cambas Park στην Παλλήνη - Φωτό: REDS
REAL ESTATE9 ώρες ago

Έτοιμο το 2025 το Cambas Park της REDS στην Παλλήνη

SPECIAL EDITIONS3 ημέρες ago

Για 4η συνεχή χρονιά το συνέδριο Prodexpo North στις 14 Απριλίου

Το Out of the Blue Capsis Elite Resort στην Κρήτη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προς πώληση δύο εμβληματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα στο Αιγαίο

To κτίριο που στεγαζόταν η Kodak στο Μαρούσι
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Αναμονή για τη μεγάλη κτιριακή επένδυση του “The Grid” στο Μαρούσι

REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

REAL ESTATE4 μήνες ago

Στα σκαριά νέα εντυπωσιακή Ισραηλινή επένδυση στο Παλαιό Φάληρο

Το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά
REAL ESTATE1 μήνα ago

Ξαναπαίρνουν ζωή 5 πρώην βιομηχανικά ακίνητα-φιλέτα στον Πειραιά

To εμπορικό κέντρο River West στον Κηφισό
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

Η καινοτόμα βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go SE
REAL ESTATE3 μήνες ago

Πού ψάχνει ακίνητο για το νέο εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα η Next.e.go SE

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

To 2022 θα ανοίξει το νέο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

To νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Ten Brinke
REAL ESTATE2 μήνες ago

Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς

Λίγο μετά την κατεδάφιση στο ακίνητο της ΒΙΣ
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ9 μήνες ago

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

Το ιστορικό ξενοδοχείο Makedonia Palace στην παραλία της Θεσσαλονίκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

[VIDEO] Επαναλειτουργεί από 20 Απριλίου το ιστορικό Makedonia Palace

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των έργων στο νέο εμπορικό πάρκο στην Πειραιώς

Το νέο κτίριο κατοικιών της Ten Brinke στη Γλυφάδα
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη το νέο κτίριο γραφείων της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το νέο κατασκευαστικό project της Ten Brinke στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο Ελληνικό
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Νέο complex στο Ελληνικό ξεκίνησε να κατασκευάζει η Ten Brinke

Το νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας - Φωτό: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Το νέο κτίριο – γραφείων της Ten Brinke στη Λεωφ. Αλεξάνδρας

Το νέο Integrated Casino Resort στο Ελληνικό
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

Οριστικός ανάδοχος για το Καζίνο στο Ελληνικό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Mohegan

Το πολυτελές VIP Exclusive Club στο Σκορπιό - Φωτό: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει το VIP Exclusive Club του Ριμπολόβλεφ στο Σκορπιό

Το Oniro Mykonos - A Shanti Collection Resort που θα γίνει Destino Pacha Mykonos
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Ανοίγει μετά το Πάσχα το πολυαναμενόμενο Destino Pacha Mykonos

To νέο πολυτελές θέρετρο One&Only Kea Island στην Κέα (Τζιά)
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η κατασκευή του πολυτελούς One&Only Kea Island

VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Τί θα γίνει με τα γραφεία στην μετά-κορονοϊό εποχή;

Advertisement

Trending