ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εργαζόμενοι και επαγγελματίες που πλήττονται, μπορούν να αναβάλουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΤοποθετήσεις αναφορικά με την 3η δέσμη μέτρων, που ανακοινώθηκε το πρωί της Παρασκευής (20/3), έκαναν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδη, καθώς και ο Υφυπουργός κ. Γιάννη Τσακίρη.
Αμφότεροι στάθηκαν στην αποφασιστικότητα των μέτρων για τον περιορισμό της κρίσης του κορονοϊού, με τον κ. Γεωργιάδη συγκεκριμένα να υπογραμμίζει πως «το σύνθημα της κυβερνήσεως παραμένει: όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω».
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των κ.κ. Γεωργιάδη και Τσακίρη
Άδωνις Γεωργιάδης:
«Μετά την προχθεσινή μας συνέντευξη τύπου, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έλαβε την πρωτοβουλία να προειδοποιήσει τις εισπρακτικές εταιρείες λόγω των συνεχών καταγγελιών που είχαμε για πολλές τηλεφωνικές οχλήσεις για την είσπραξη των οφειλών.
Μετά από την πρωτοβουλία μας και τις δημόσιες ανακοινώσεις μου, ακολούθησε πολύωρη τηλεφωνική σύσκεψη μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Σταϊκούρα, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Το αποτέλεσμα της χθεσινής αυτής συνομιλίας μας είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την αρχική μας ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, τόσο η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όσο και η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις συμφώνησαν να προσφέρουν με ένα τηλεφώνημα σε όλους τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ τρίμηνη αναστολή στην πληρωμή των πάσης φύσεως χρεών τους.
Μ’ αυτόν τον τρόπο, εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι βιώνουν μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους λόγω του κορονοϊού, θα μπορούν να αναβάλουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και να διατηρήσουν βιώσιμη την οικονομική τους θέση.
Επιπλέον, όλοι οι δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα εμπίπτουν στις κατηγορίες των επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορονοϊό, δικαιούνται κι αυτοί να λάβουν τρίμηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών τους. Εάν το επιθυμούν, μπορούν μάλιστα να ζητήσουν στην παρούσα συγκυρία εξατομικευμένες και εξαιρετικά ευνοϊκότερες από ότι στο παρελθόν ρυθμίσεις των πάσης φύσεως χρεών τους.
Επειδή, παράλληλα, πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμής στη χώρα που με πολύ κόπο χτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και εμείς ζητήσαμε και εκείνοι ζήτησαν όσοι δεν έχουν πληγεί από την παρούσα οικονομική κρίση να συνεχίσουν κανονικά να πληρώνουν τις δόσεις τους έτσι ώστε να βελτιώσουμε το δυνατόν τη θέση της οικονομίας μας την επομένη της κρίσης όταν θα έχουμε και το μεγάλο στοίχημα να ξαναβάλουμε μπρος τη ζωή μας όπως την είχαμε πριν.
Όλες αυτές οι κατηγορίες ωφελούμενων με αναστολή καταβολής χρεών, όπως λέχθηκε πριν από τον κύριο Σταϊκούρα, μπορούν να διευρύνονται και θα διευρύνονται όσο η κρίση προχωράει και περισσότεροι θα υφίστανται τις συνέπειές της.
Το σύνθημα της κυβερνήσεως παραμένει: όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω.
Εδώ οφείλω να κάνω μια προειδοποίηση για τη συμφωνία που κάναμε εχθές: Δεν θα υπάρξουν πλέον συνεχείς οχλήσεις στους δανειολήπτες.
Τόσο οι εισπρακτικές εταιρείες, που είναι σε εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο, όσο και οι δικηγορικές εταιρείες, που λόγω νομοθετικής παραλείψεως του παρελθόντος δεν είναι ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν οι καταγγελίες περί συνεχών οχλήσεων συνεχιστούν, αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύσει και θα προχωρήσουμε σε ακόμα δραστικότερα μέτρα.
Πιστεύω ότι τώρα, όπως έχω πει πολλές φορές, όλοι κρινόμαστε και στη φάση αυτή, για τον κλάδο αναφέρομαι, και οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης, οι εισπρακτικές και οι δικηγορικές, που αναλαμβάνουν την είσπραξη χρεών.
Σε κάθε περίπτωση, όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται.
Δεύτερον, όσον αφορά την αγορά των αντισηπτικών και των μασκών. Σήμερα δημοσιεύεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που μας δίδει το νομοθετικό εργαλείο για να πολεμήσουμε εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν από αυτήν την κρίση.
Ήδη η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού, η Ελληνική Αστυνομία και η Περιφέρεια Αττικής συνεργάζονται ώστε συνεργεία ελέγχου να βρεθούν στους δρόμους άμεσα.
Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει δειγματοληπτικά όσον αφορά στις τιμές από χθες, θα ενταθούν σήμερα και αύριο και τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν την επόμενη εβδομάδα σε εκείνους που έχουν ανεβάσει παράλογα τις τιμές τους, εκμεταλλευόμενοι την παρούσα κρίση.
Θέλω να διαβεβαιώσω το καταναλωτικό κοινό ότι επάρκεια υφίσταται. Σε έλεγχο που κάναμε χθες, όλες οι παραγγελίες από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είχαν παραδοθεί κανονικά στην ώρα τους από το πρωί, όμως το απόγευμα είχε ήδη παρατηρηθεί έλλειψη, κυρίως διότι προφανώς δεν έχει τηρηθεί η οδηγία μας για τα τρία τεμάχια ανά πελάτη.
Με τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, η οδηγία αυτή γίνεται νόμος του κράτους και θα υπάρξουν σοβαρές ποινές σε όποιον δεν την τηρεί.
Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας και όχι μόνο εμείς. Εάν τηρηθούν οι κανόνες, η επάρκεια της αγοράς είναι απολύτως εξασφαλισμένη.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός, κ. Παπαθανάσης, έχει αναλάβει το συντονισμό για την επιτάχυνση των διαδικασιών παραγωγής αντισηπτικών, έτσι ώστε και τις επόμενες εβδομάδες να μην υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά.
Όσον αφορά δε, επαναλαμβάνω, στην αισχροκέρδεια, τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους που δεν καταλαβαίνουν ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι κρινόμαστε.
Σίγουρα, εάν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, κάθε άλλο όπλο που έχει η πολιτεία στη διάθεσή της, είναι στο τραπέζι και θα εφαρμοστεί.
Τρίτον. Προχθές ανακοινώσαμε με τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κ. Τσακίρη, τη δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για μετά την κρίση, για την ώρα που θα ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια με εγγύηση από χρήματα Ευρωπαϊκά, έως 3 δισεκατομμύρια.
Μετά την προχθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και τις συνεχείς μας επικοινωνίες με τις Ευρωπαϊκές αρχές, δηλώνω σήμερα ότι η σχετική παρέμβαση, εάν χρειαστεί για την οικονομία μας, δύναται να ανέλθει σε χορηγήσεις δανείου κεφαλαίου κίνησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, διπλασιάζουμε το σχετικό ποσό.
Στόχος μας είναι, όταν με το καλό η πανδημία περάσει, αμέσως να βάλουμε μπρος ξανά την ελληνική οικονομία και είμαι απολύτως βέβαιος ότι αυτό θα το πετύχουμε με τη συνεργασία όλων μας, με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πολύ καλή πραγματικά συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας και ευχαριστώ όλους τους συναρμοδίους Υπουργούς».
Γιάννης Τσακίρης:
«Όσον αφορά στη ρευστότητα στην αγορά για τις επιχειρήσεις, όλες αυτές οι δράσεις που ανακοινώνουμε θα γίνουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο συνδυασμού χρηματοδοτικών πηγών, είτε αυτές είναι εθνικές είτε είναι ευρωπαϊκές και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έτσι ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή μόχλευση με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων είναι σε συνεχή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δούμε περαιτέρω μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν.
Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση, όταν περάσει, θα μας έχει κάνει όλους σοφότερους, δικαιότερους και πιο κοινωνικά υπεύθυνους».
You may like
-
Προχωρούν γοργά τα έργα στη μεγάλη τουριστική επένδυση στα Αστέρια Γλυφάδας
-
5.000 επιχειρήσεις επιδοτούνται από τα προγράμματα “Ψηφιακό Βήμα” και “Ποιοτικός Εκσυγχρονισμός”
-
3,2 δισ. ευρώ χάθηκαν από την αγορά μόνο στις επιχειρήσεις καταλυμάτων και εστίασης το Γ’ τρίμηνο
-
Διψήφια ύφεση για το 2020 τελικά λόγω του 2ου κύματος της πανδημίας
-
Πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο 9μηνο
-
Κατατέθηκε στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2021
Ακίνητα υψηλών προδιαγραφών: Τι ακίνητο αγοράζει κανείς με 1 εκατ. ευρώ στην Αττική
Νέα ξενοδοχειακή επένδυση 5 αστέρων στη νότια Κέρκυρα – Τα σχέδια των Ella Resorts για το Capo di Corfu
“Στα σκαριά” επένδυση για νέα ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων στη Χερσόνησο
Στα “σκαριά” νέο ξενοδοχείο στα Ιωάννινα – Πού θα γίνει η νέα τουριστική επένδυση
Το πλήρες σχέδιο της Dimand για τη μεγάλη επένδυση γραφείων στο πρώην ακίνητο της Softex στον Ελαιώνα
Ποιές μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα επενδύουν σε νέα σύγχρονα συγκροτήματα γραφείων από το κέντρο της Αθήνας έως τον Πειραιά και το Μαρούσι
Πώς αλλάζουν την αγορά κατοικίας στον Πειραιά οι δύο μεγάλες οικιστικές επενδύσεις – Ποιές εταιρείες επενδύουν
Εγκαινιάστηκε το νέο ξενοδοχείο της Accor στην Πάτρα – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο της πόλης “μεταμορφώθηκε” σε Mercure
Deal για την πώληση του συγκροτήματος γραφείων της Orilina Properties στην Κηφισιά
Ανοίγει το 2027 το νέο Elýra των Ella Resorts στην Κέρκυρα – Τι περιλαμβάνει η μεταμόρφωση του Pelekas Monastery
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
Νέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
H νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει
Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στο Νότιο Πήλιο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Νέα εποχή για το Ξενία Βυτίνας – “Πράσινο φως” για τη μετατροπή του σε 5άστερο ξενοδοχείο
Telekom Estate: έτοιμες οι μελέτες για το μεγάλο project γραφείων στην Πατησίων – Σύντομα η κατασκευή
Ανοίγει το 2029 το νέο 5άστερο Fairmont Chania Resort – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία της επένδυσης
[VIDEO] Δείτε τη “μεταμόρφωση” του πρώην Εκθεσιακού Κέντρου ΕΚΕΠ στη Μεταμόρφωση σε “πράσινο” συγκρότημα γραφείων NEXIS
[VIDEO] The Ellinikon: πως προχωρά η κατασκευή των μεγάλων κτιριακών έργων στο Ελληνικό
[VIDEO] Green Hills Residences: προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη οικιστική επένδυση στη Βούλα
[VIDEO] The Syndesis Hub: ολοκληρώθηκε η μεγάλη επένδυση “πράσινων” γραφείων της Ten Brinke στο Ελληνικό
[VIDEO] Δείτε πώς παρουσιάζει η Bouygues τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει
[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Σύβοτα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΝέα τουριστική επένδυση στην Καλλιθέα – Τι αφορά το νέο ξενοδοχειακό έργο στα Νότια Προάστια της Αθήνας
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες agoΝέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Καλλιθέα – Σε ποιό σημείο θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoH νέα “εποχή” του Titania στην Πανεπιστημίου και το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της H Hotels Collection στη Ρόδο
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες agoΠώς θα μεταμορφωθεί το πρώην βιομηχανικό ακίνητο της ΑΖΕΛ στον Πειραιά σε Urban Oasis Piraeus με 387 κατοικίες – Ποιά εταιρεία επενδύει








