Connect with us

RESIDENTIAL

[ΦΩΤΟ] Ξεκινά το 2024 τη νέα του “ζωή” το ιστορικό Μινιόν με νέα ταυτότητα & ενοίκους

Νίκος Καραγιάννης

Published

on

Η δυτική όψη του Μινιόν. Πηγή: ypodomes.com
Τα έργα σε εξέλιξη στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: bizness.gr

Ξεκινά το 2024 τη νέα του “ζωή” το ιστορικό Μινιόν με νέα ταυτότητα & ενοίκους.

Όσοι είναι άνω των 40 και έχουν μεγαλώσει στην Αθήνα, έχουν να θυμούνται κάτι από την λειτουργία αυτού του ιστορικού τετραγώνου που υπήρξε για σχεδόν 54 χρόνια, συνδέοντας την ύπαρξη του με την ιστορία του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα της πρωτεύουσας.

Το τετράγωνο του Μινιόν το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την Ομόνοια, περικλείεται από τις οδούς Πατησίων και Βερανζέρου και τους πεζόδρομους της Σατωβριάνδου και Δώρου. Μάλιστα προχθές Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, το κτίριο φωταγωγήθηκε για πρώτη φορά. Τα χρώματα είναι συμβολικά:  το ιστορικό πορτοκαλί του εμβληματικού πολυκαταστήματος των περασμένων δεκαετιών, το πράσινο της ελιάς και το λευκό επί της οδού Βερανζέρου.

Τα σε εξέλιξη έργα στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: bizness.gr

Τα σε εξέλιξη έργα στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων – Πηγή: bizness.gr

Περπατώντας γύρω από το κτίριο οι αναμνήσεις από μια άλλη εποχή όταν η περιοχή “έλαμπε” έρχονται σε κοντράστ με το σήμερα και κλειστά, σε κακή κατάσταση πολλές φορές κτίρια αλλά και εικόνες περιθωριοποίησης. Εκεί που κάποτε έσφυζε το “λαϊκό” εμπορικό κέντρο της Αθήνας, σήμερα είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της, με την εγκατάλειψη να είναι εμφανής σε πολλά κτίρια.

Αυτό ήρθε να αλλάξει η επένδυση της Dimand η οποία ξενάγησε το ypodomes.com στο Μινιόν. Το έργο της ανακατασκευής ξεκίνησε στις αρχές του 2023 και ήδη από το καλοκαίρι το εξωτερικό περίβλημα έχει ήδη ολοκληρωθεί, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια σε μια περιοχή που μοιάζει κάπως ξεχασμένη αν και λιγότερο από 100 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας.

Οι εργασίες

Οι εργασίες ανακαίνισης και λειτουργίας αφορούν όλο το οικοδομικό τετράγωνο και χωρίζονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η ανακατασκευή του κτιριακού συγκροτήματος σχήματος “Γ”. Οι κατασκευές ξεκίνησαν με στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Αυτή την εποχή βρισκόμαστε στην φάση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και διαμορφώσεων

Τα έργα θα δημιουργήσουν μια νέα κτιριακή λειτουργία η οποία θα αφορά τη λειτουργία μιας μεγάλης εμπορικής επιχείρησης στα επίπεδα -1, στο ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο. Θα αφορά σε ένα brand και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ypodomes.com είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο παίκτη της αγοράς. Πιθανόν η συμφωνία να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους.

Οι όροφοι 3 έως 7 θα γίνουν χώροι γραφείων και θα μισθώνονται τουλάχιστον ανά όροφο. Ο εμπορικός χώρος και τα γραφεία θα λειτουργούν ως ξεχωριστές οντότητες. Ο καταναλωτής θα μπορεί να εισέρχεται στο κατάστημα από διαφορετικές εισόδους με 2 ανελκυστήρες ενώ για τους μισθωτές έχει προβλεφθεί ξεχωριστή είσοδος και δύο ξεχωριστοί επιπλέον ανελκυστήρες.

H νέα εμφάνιση του Μινιόν.

Τα έργα σε εξέλιξη στο ιστορικό κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων Πηγή: bizness.gr

Το 2024 η λειτουργία

Συνολικά μιλάμε για 6.000 τ.μ. εμπορικής χρήσης και 8.000 τ.μ. γραφειακών χώρων. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως στο δώμα του κτιρίου θα γίνει φύτευση και θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης πρασίνου. Το νέο βιοκλιματικό πλέον κτίριο θα πιστοποιηθεί με LEED Gold ενώ θα είναι ενεργειακής κλάσης Α καθώς θα έχει ιδιαίτερα χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Το Μινιόν επιστρέφει λοιπόν “πράσινο” και με νέα ταυτότητα.

Η λειτουργία του κτιρίου εκτιμάται από στελέχη της Dimand για τα μέσα του 2024, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι. Αυτές τις ημέρες θα κλείσουν οι πρώτες συμφωνίες εκμίσθωσης των γραφείων οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από αυτό το χρονικό ορόσημο.

Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι πως το κτίριο θα έχει μια οικοδομική συνάφεια με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής. Το κοινό τους σημείο είναι οι κολώνες που λειτουργούν ως στεγασμένα πεζοδρόμια και ως εκ τούτου η είσοδος είναι πιο μέσα δίνοντας την ευκαιρία στους πεζούς να περιδιαβαίνουν πριν μπουν μέσα στο κτίριο.

Επόμενη στάση: επιστροφή στο κέντρο

Η δεύτερη φάση των κατασκευών περιλαμβάνει την ανακατασκευή ενός κτιρίου οκτώ ορόφων 4.500 τ.μ. που συμπεριλαμβάνεται στο τετράγωνο του Μινιόν, αλλά θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα χωρίς να έχει επαφή με το υπόλοιπο συγκρότημα.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις αρχές του 2025 και να ολοκληρωθούν δύο χρόνια αργότερα, το 2027. Αυτό θα αφορά ένα κτίριο κατοικιών, που εντάσσεται στη φιλοσοφία της επιστροφής του κατοίκου στο κέντρο της πόλης. Αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα (ζωντανό παράδειγμα είναι το Γκάζι) αλλά παρατηρείται επίσης ως φαινόμενο στα μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Συνολικά θα δημιουργηθούν 30 διαμερίσματα και 5 μεζονέτες από 70 έως 125 τετραγωνικά. Στόχος είναι η προσέλκυση μόνιμων κατοίκων και όχι η δημιουργία ενός κτιρίου που πρακτικά θα λειτουργεί ως ένα airbnb. Όπως σημειώθηκε στο ypodomes.com το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για τις κατοικίες και είναι πιθανόν να έχουμε ήδη από το 2024 και προπωλήσεις.

Μια περιοχή που αλλάζει

Η Dimand ουσιαστικά σε ένα έργο, θέλει να ικανοποιήσει ένα τριπλό στόχο. Να ζωντανέψει ξανά την περιοχή, δίνοντας στο Μινιόν μια νέα ύπαρξη που θα συνδυάζει το retail, την λειτουργία επιχειρήσεων και την μόνιμη κατοικία. Δεύτερον, να ξαναδώσει κίνητρο στους καταναλωτές να έρθουν στην περιοχή και τρίτον να μεταβληθεί η περιοχή από υποβαθμισμένη σε μια νέα εστία δραστηριοτήτων.

Ο άξονας Ομόνοια-Πατησίων τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αλλάζει. Η Dimand έχει ολοκληρώσει ήδη μια σημαντική επένδυση για το Moxy Athens City στην Ομόνοια, επίσης προχωρά και σε άλλα εμβληματικά ακίνητα από το portfolio της Alpha Bank από κοινού με την Premia Properties στα πλαίσια του project Skyline. Τώρα προχωρά το Μινιόν, σειρά από νέα ξενοδοχεία όπως το Polis Hotel αλλά και η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ωστόσο η περιοχή θα χρειαστεί πολλές ακόμα παρεμβάσεις και κυρίως επενδύσεις.

Αρχιτέκτονας του όλου εγχειρήματος είναι ο Μίνως Διγενής. Η επένδυση εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Το ανακατασκευασμένο κτίριο, δεν θα ονομάζεται Μινιόν, αλλά προς τιμήν της ιστορικής του ύπαρξης, έχει προβλεφθεί το λογότυπο του να υπάρχει ανάγλυφο σε μαρμάρινη επένδυση και θα κοσμεί τον τοίχο βιτρινών και καταστημάτων. Την κατασκευή έχει αναλάβει η τεχνική εταιρεία VITAEL.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η λειτουργία του κτιρίου, μας πάει πίσω στο 1944 όταν ξεκινά η σταδιακή εμπορική δραστηριότητα του οικοδομικού τετραγώνου. Το 1998 κλείνει η πρώτη φάση της ιστορίας του καθώς σταματά η λειτουργία του και αγοράζεται από την Elmec και το 2010 από την Folli Follie. Την περίοδο 2021 – 2023 πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E. και ξεκινά η διαδικασία ανακατασκευής.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE20 ώρες ago

Τι αλλάζει με το νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταγραφή και αξιοποίηση των ακινήτων από τους δήμους

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στα Χανιά – Πού θα γίνει

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ22 ώρες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Το Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ22 ώρες ago

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο

Πηγή: Prodea
LOGISTICS22 ώρες ago

Prodea: αυτόνομο όχημα για τα logistics με “προίκα” έξι ακινήτων 144 εκατ. ευρώ στη Θριασεύς

Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ποιές κατηγορίες ακινήτων γραφείων και καταστημάτων παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στην Ελλάδα το 2025

Χανιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Η περιοχή της επένδυσης Diaporos Green Retreat - Πηγή: Υπουργείο Ανάπτυξης / ΣΜΠΕ ΕΣΧΑΣΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

7 ξενοδοχειακές επενδύσεις που δίνουν “ψήφο εμπιστοσύνης” στη Χαλκιδική – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Σε αδειοδοτική τροχιά το νέο 5άστερο ξενοδοχείο MEDITE στη Χαλκιδική

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Η επένδυση στην Β' Ακτή Βούλας - Πηγή: Athens Beach Club / PILA Studio
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται έως αρχές του 2027 η τουριστική επένδυση Athens Beach Club στη Βούλα

Άποψη της πλατείας Μητροπόλεως - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Άνοιγμα και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας για την Domes Resorts – Προχωρά μαζί με την Prodea το νέο 5άστερο στην Πλατεία Μητροπόλεως

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Σε “τροχιά” αξιοποίησης ακίνητο στη Νεάπολη Αθηνών με πιθανή χρήση και τη δημιουργία ξενοδοχείου

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ22 ώρες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL1 μήνα ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890