Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Για την κλιματική αλλαγή το 50% των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ως 2025

Newsroom

Published

on

Σε δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Dr Werner Hoyer, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Hoyer έκανε λόγο για άριστη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτήσεις που έρχονται στη χώρα μας.

Αναλυτικά όσα επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Σταϊκούρα, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα σήμερα, στην πρώτη μου εφετινή επίσκεψη στην Ελλάδα.

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Υπουργέ, για την αμέριστη στήριξη που μας παρέχετε, τόσο εσείς ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι και συνεργάτες σας στο Υπουργείο Οικονομικών. Η διαρκής υποστήριξη και η στενή συνεργασία σας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ιδίως με την Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκατεστημένη εδώ στην Αθήνα, εκτιμώνται ιδιαίτερα. Σημειώνεται ότι η επενδυτική ομάδα για την Ελλάδα είναι μια πρωτοτυπία για την ΕΤΕπ, δεν υπάρχει αλλού κι έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη.

Η άριστη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελλάδας όχι μόνο συντελεί στη διεξαγωγή χρήσιμου διαλόγου κατά τις μηνιαίες συνεδριάσεις μας με τους μετόχους μας, τα κράτη μέλη, αλλά και διασφαλίζει ότι τα ελληνικά συμφέροντα λαμβάνονται πλήρως υπόψη, τόσο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις μας εδώ, όσο και τη συνολική δραστηριότητα της τράπεζας της ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου κ. Andrew McDowell στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, το 2019 ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων – χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές στηρίξαμε νέα έργα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας, των υδάτων και της δράσης για το κλίμα, ενώ βελτιώσαμε επίσης την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της συνεργασίας μας με σημαντικές ελληνικές τράπεζες.

Η ισχυρή στήριξη που προσφέραμε πέρυσι αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία η ΕΤΕπ ανέπτυξε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σχέση με το ΑΕΠ.

Το 2019 οι χρηματοδοτήσεις του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 1,09% του ελληνικού ΑΕΠ.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της για τη στήριξη επενδύσεων που είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία περισσότερων οικονομικών ευκαιριών, τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Πέρυσι η ΕΤΕπ στήριξε για μία ακόμη φορά και τους τρεις αυτούς τομείς.

Ομολογώ ότι έχω έλθει στην Ελλάδα σε πιο δύσκολες εποχές. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από τότε και σας συγχαίρω για αυτό. Η δουλειά όμως συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ο Διοικητής της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, και εγώ συζητήσαμε προ ολίγου στρατηγικά θέματα σχετικά με τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα.

Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονταν σχέδια διπλασιασμού της στήριξής μας προς επενδύσεις στους τομείς της δράσης για το κλίμα και της ενέργειας, μεταξύ άλλων και εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ισχυρής δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τις επενδύσεις που προάγουν τη δράση για το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Και αυτό είναι σημαντικό σημείο για την ΕΤΕπ. Το φθινόπωρο του 2019 αναγγείλαμε την νέα στρατηγική της ΕΤΕπ για το κλίμα, η οποία υιοθετήθηκε από το ΔΣ τον Νοέμβριο. Το 50% των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ θα είναι έως το 2025 υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Εννοείται ότι και το υπόλοιπο 50% θα συνάδει με τον στόχο αυτό. Η απόφαση να σταματήσουμε και στηρίζουμε τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων είναι σαφής, ωστόσο καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει στην μετάβαση αυτή όπου χρειάζεται, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω σε αυτή την προσπάθεια.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινώσω την παροχή νέας, σημαντικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας.

Πρόκειται για δύο τομείς στους οποίους η κινητοποίηση νέων επενδύσεων και η στήριξη της υλοποίησης φιλόδοξων νέων έργων για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ως γνωστό η Ευρώπη έχει στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.

Απόψε θα συναντήσω επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένω με ενδιαφέρον να συζητήσω μαζί του σχετικά με νέους τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα, μπορεί να στηρίξει νέες επενδύσεις προτεραιότητας σε αυτήν τη χώρα.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και για το ενδιαφέρον σας όσον αφορά τον ρόλο της τράπεζας της ΕΕ εδώ στην Ελλάδα».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
REAL ESTATE6 ώρες ago

Σε νέα πώληση ακινήτων καταστημάτων και γραφείων προχώρησε η BriQ Properties – Πού βρίσκονται τα ακίνητα

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Κω – Πού θα γίνει

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ10 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Σκύρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL11 ώρες ago

The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027

Hilton Garden Inn Chania City - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 ώρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο της Hilton στα Χανιά – Τι περιλαμβάνει το νέο Hilton Garden Inn Chania City

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για εμπορικά και οικιστικά ακίνητα αναζητά η Τεχνική Ολυμπιακή – Τι σημαίνει η συμφωνία 250 εκατ. ευρώ με την Pollen Street Capital

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” σε νέο έργο ανακαίνισης και αναβάθμισης γνωστού ξενοδοχείου στα Χανιά

Κέα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Κέα

Sitia Bay Resort - Πηγή: ΙΚΤΙΝΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Πώς το deal Ικτίνου – CBE Capital αναδιαμορφώνει τον τουριστικό χάρτη της Ανατολικής Κρήτης

Dunes Nissos Resort - Πηγή: NESOS CORFU / ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέα 5άστερη τουριστική επένδυση στην Κέρκυρα – Πού θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Little Athens Project, Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Agora Modiano - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη

Το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα αξιοποιηθεί - Πηγή: The Prosperity Group
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας – Σε ποιές περιοχές δρομολογούνται 6 νέες επενδύσεις 5 αστέρων

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).