ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Για την κλιματική αλλαγή το 50% των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ως 2025
Published
6 έτη agoon
By
NewsroomΣε δηλώσεις προέβη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Dr Werner Hoyer, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. Ο κ. Hoyer έκανε λόγο για άριστη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις χρηματοδοτήσεις που έρχονται στη χώρα μας.
Αναλυτικά όσα επισήμανε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΤΕπ:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Σταϊκούρα, αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που βρίσκομαι και πάλι στην Αθήνα σήμερα, στην πρώτη μου εφετινή επίσκεψη στην Ελλάδα.
Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, κύριε Υπουργέ, για την αμέριστη στήριξη που μας παρέχετε, τόσο εσείς ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι και συνεργάτες σας στο Υπουργείο Οικονομικών. Η διαρκής υποστήριξη και η στενή συνεργασία σας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και ιδίως με την Επενδυτική Ομάδα της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, η οποία είναι εγκατεστημένη εδώ στην Αθήνα, εκτιμώνται ιδιαίτερα. Σημειώνεται ότι η επενδυτική ομάδα για την Ελλάδα είναι μια πρωτοτυπία για την ΕΤΕπ, δεν υπάρχει αλλού κι έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη.
Η άριστη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ελλάδας όχι μόνο συντελεί στη διεξαγωγή χρήσιμου διαλόγου κατά τις μηνιαίες συνεδριάσεις μας με τους μετόχους μας, τα κράτη μέλη, αλλά και διασφαλίζει ότι τα ελληνικά συμφέροντα λαμβάνονται πλήρως υπόψη, τόσο όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις μας εδώ, όσο και τη συνολική δραστηριότητα της τράπεζας της ΕΕ.
Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσκεψη του Αντιπροέδρου κ. Andrew McDowell στην Αθήνα τον περασμένο μήνα, το 2019 ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων – χορήγησε νέες χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα. Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές στηρίξαμε νέα έργα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υγείας, των υδάτων και της δράσης για το κλίμα, ενώ βελτιώσαμε επίσης την πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της συνεργασίας μας με σημαντικές ελληνικές τράπεζες.
Η ισχυρή στήριξη που προσφέραμε πέρυσι αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία η ΕΤΕπ ανέπτυξε τη μεγαλύτερη δραστηριότητα σε σχέση με το ΑΕΠ.
Το 2019 οι χρηματοδοτήσεις του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 1,09% του ελληνικού ΑΕΠ.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εντείνει σημαντικά τις προσπάθειές της για τη στήριξη επενδύσεων που είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία περισσότερων οικονομικών ευκαιριών, τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών και την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Πέρυσι η ΕΤΕπ στήριξε για μία ακόμη φορά και τους τρεις αυτούς τομείς.
Ομολογώ ότι έχω έλθει στην Ελλάδα σε πιο δύσκολες εποχές. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος από τότε και σας συγχαίρω για αυτό. Η δουλειά όμως συνεχίζεται, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη της χώρας.
Ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι ο Διοικητής της ΕΤΕπ για την Ελλάδα, και εγώ συζητήσαμε προ ολίγου στρατηγικά θέματα σχετικά με τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χώρα.
Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονταν σχέδια διπλασιασμού της στήριξής μας προς επενδύσεις στους τομείς της δράσης για το κλίμα και της ενέργειας, μεταξύ άλλων και εδώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της ισχυρής δέσμευσης που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τις επενδύσεις που προάγουν τη δράση για το κλίμα σε όλο τον κόσμο.
Και αυτό είναι σημαντικό σημείο για την ΕΤΕπ. Το φθινόπωρο του 2019 αναγγείλαμε την νέα στρατηγική της ΕΤΕπ για το κλίμα, η οποία υιοθετήθηκε από το ΔΣ τον Νοέμβριο. Το 50% των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ θα είναι έως το 2025 υπέρ της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Εννοείται ότι και το υπόλοιπο 50% θα συνάδει με τον στόχο αυτό. Η απόφαση να σταματήσουμε και στηρίζουμε τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων είναι σαφής, ωστόσο καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει στην μετάβαση αυτή όπου χρειάζεται, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω σε αυτή την προσπάθεια.
Αργότερα σήμερα θα ανακοινώσω την παροχή νέας, σημαντικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς επενδύσεις στους τομείς της γεωργίας και της ενέργειας.
Πρόκειται για δύο τομείς στους οποίους η κινητοποίηση νέων επενδύσεων και η στήριξη της υλοποίησης φιλόδοξων νέων έργων για τη διασφάλιση μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και την προώθηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα. Ως γνωστό η Ευρώπη έχει στόχο να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Απόψε θα συναντήσω επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναμένω με ενδιαφέρον να συζητήσω μαζί του σχετικά με νέους τομείς στους οποίους η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία που διαθέτει σε τεχνικά και χρηματοοικονομικά θέματα, μπορεί να στηρίξει νέες επενδύσεις προτεραιότητας σε αυτήν τη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και για το ενδιαφέρον σας όσον αφορά τον ρόλο της τράπεζας της ΕΕ εδώ στην Ελλάδα».
You may like
-
Νέες συμβάσεις με τράπεζες υπέγραψε η Lamda Development για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό
-
Άντλησε “φρέσκα” κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ η Premia Properties – Σε ποιά ακίνητα θα τα επενδύσει
-
Στα σκαριά 4 νέα εμπορικά πάρκα σε Αττική, Κρήτη & Πάτρα – Πότε ανοίγει το πρώτο
-
To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού
-
Οι 3 νέοι εμπορικοί πόλοι που θα αλλάξουν τη Λεωφόρο Κηφισού
-
Οι 3 μεγάλες real estate επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της Πειραιώς
Εν αναμονή του masterplan για την αξιοποίηση των ακινήτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη
Σε φάση ολοκλήρωσης πάνω από 22 ξενοδοχειακά και οικιστικά έργα της PAROSTEC σε Κυκλάδες και Αττική – Πού θα γίνουν
Σε Ελλάδα και Κύπρο “ποντάρει” η Leonardo Hotels & Resorts – Στόχος του Fattal Group τα 15 ξενοδοχεία έως το 2026
Με 12 νέα ξενοδοχεία επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η Wyndham – Πού θα γίνουν και γιατί κερδίζουν “έδαφος” τα branded residences
Πάνω από 450 νέα ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων άνοιξαν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια – Παγιώνεται ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός
Με στρατηγικές εξαγορές, ανακαινίσεις και νέα ξενοδοχεία επεκτείνεται στην Ελλάδα η ZEUS Hotels & Resorts το 2026
Παρουσιάστηκε το φιλόδοξο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων με στόχο 17.500 σύγχρονες κατοικίες και νέες φοιτητικές εστίες
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο της Intracom στη Μύκονο – Σε ποιούς θα απευθύνεται
Σε διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης νέα τουριστική επένδυση στη Λήμνο – Πού θα γίνει
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ρέθυμνο
Τέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
Επεκτείνει τις ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα η Sokio Hotels – “Στα σκαριά” και νέο ξενοδοχείο μαζί με τη Wyndham στο κέντρο της Αθήνας
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στην Πανεπιστημίου – Τι περιλαμβάνει ο διαγωνισμός αξιοποίησης του γνωστού ακινήτου
Πρώτο “πράσινο φως” στη μεγάλη επένδυση για τη μεταμόρφωση του πρώην Ξενία Κύθνου
“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Σε ποιό ύψος του δρόμου θα γίνει
“Πράσινο φως” για 4 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στην Πελοπόννησο – Ποιές δύο περιοχές μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες
[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται
[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο
TRENDING
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα agoΤέλος του 2026 ολοκληρώνεται από Dimand – ΤΕΡΝΑ το νέο “πράσινο” συγκρότημα γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες agoΟλοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το νέο ξενοδοχείο Wyndham με serviced apartments στον Πειραιά – Πού θα γίνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” 14 νέα έργα για ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα agoΠροχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο
-
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project





