Connect with us

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Grant Thornton: Οι κυρώσεις για τα μέλη ΔΣ που προβαίνουν σε άνομες ενέργειες

Newsroom

Published

on

Με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι 100.000 Ευρώ τιμωρείται, όπως υπογραμμίζεται στη στήλη της «Φοροδοξίες» η Grant Thornton, το μέλος του ΔΣ που μεταξύ άλλων α) προβαίνει σε παραπλανητική δήλωση προς το κοινό αναφορικά με καταβολή κεφαλαίου, β) εν γνώσει του εγκρίνει ανακριβείς ή παραπλανητικές χρηματοοικονομικές καταστάσεις, γ) προβαίνει σε διανομή κερδών τα οποία δεν προκύπτουν από τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, δ) χορηγεί δάνειο με σκοπό να αποκτηθούν μετοχές της εταιρείας ή εν γνώσει του συντάσσει αναληθή ή ελλιπή έκθεση διαχείρισης.

Τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών ή με χρηματική ποινή μέχρι 50.000 Ευρώ α) όποιος συνάπτει για λογαριασμό της εταιρείας σύμβαση για την οποία απαιτείται προηγούμενη άδεια από το αρμόδιο όργανο χωρίς αυτή να έχει δοθεί, β) το μέλος του ΔΣ που δεν πιστοποιεί εμπρόθεσμα καταβολή κεφαλαίου, που δεν συντάσσει ή συντάσσει εκπρόθεσμα τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις ή την έκθεση διαχείρισης, που παραβιάζει την υποχρέωση αναπροσαρμογής του κεφαλαίου όταν αυτή επιβάλλεται από τον νόμο καθώς και γ) όποιος παρακωλύει τη διενέργεια ελέγχου από τους ελεγκτές ή δεν παρέχει σε αυτούς τις απαιτούμενες πληροφορίες.

Τιμωρείται με χρηματική ποινή μέχρι 15.000 Ευρώ α) όποιος παραλείπει να συγκαλέσει γενική συνέλευση ή να συμπεριλάβει ορισμένο θέμα στην ημερήσια διάταξη της, β) όποιος μετέχει ή ψηφίζει σε γενική συνέλευση χωρίς να έχει το δικαίωμα καθώς και γ) το μέλος του ΔΣ που παραβιάζει την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σε μετόχους. Σημειώνεται ότι η παράβαση όρων του καταστατικού ΑΕ δεν συνιστά πλέον αξιόποινη πράξη, σε αντίθεση με όσα ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείονται και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικότερες διατάξεις.

Δεν έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ ως «ελεύθερος επαγγελματίας» ο νόμιμος εκπρόσωπος ελληνικού υποκαταστήματος αλλοδαπής εταιρείας. Το παραπάνω ισχύει εάν το συγκεκριμένο πρόσωπο εμφανίζεται μόνο με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου του κεντρικού στο υποκατάστημά του στην Ελλάδα. Εάν, όμως, το ίδιο πρόσωπο εμφανίζεται παράλληλα ως υπάλληλος του υποκαταστήματος στην Ελλάδα, τότε θα έχει υποχρέωση ασφάλισης ως μισθωτός.

Δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ εταίροι αλλοδαπής εταιρείας που ιδρύει υποκατάστημα στην Ελλάδα, εφόσον κατοικούν στην αλλοδαπή και έχουν ήδη ασφαλιστεί εκεί ως μέλη της παραπάνω αλλοδαπής εταιρείας. Για την απαλλαγή από την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ απαιτείται η προσκόμιση του εντύπου Α1 που εκδίδεται από τον αλλοδαπό ασφαλιστικό φορέα. Εάν, ωστόσο, οι εταίροι της αλλοδαπής εταιρείας διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ. Για την απαλλαγή τους από την ασφάλιση στον αλλοδαπό ασφαλιστικό φορέα θα πρέπει να αιτηθούν την έκδοση του κοινοτικού εντύπου Α1 από τον ΕΦΚΑ, ώστε να διαβιβαστεί στον αλλοδαπό ασφαλιστικό φορέα.

Μεταβολή στην φορολογική αντιμετώπιση των τεκμαρτών εσόδων από ιδιοχρησιμοποίηση σηματοδοτεί πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ 1200/2019). Συγκεκριμένα, η ΔΕΔ έκρινε ότι αποτελεί απλή παράβαση πληροφοριακού χαρακτήρα και δεν επηρεάζει το φορολογικό αποτέλεσμα του νομικού προσώπου, το γεγονός ότι το νομικό πρόσωπο δεν έχει καταχωρήσει τα ποσά του τεκμαρτού εσόδου και της τεκμαρτής δαπάνης μισθώματος από ιδιόχρηση σε κανένα από τα λογιστικά αρχεία της περιόδου (λογιστικά βιβλία, έντυπα ετήσιας φορολογικής δήλωσης). Το εισόδημα των νομικών προσώπων από ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου ανά φορολογικό έτος τεκμαίρεται ότι αποτελεί το 3% της αντικειμενικής αξίας του ιδιοχρησιμοποιούμενου ακινήτου, και υπόκειται σε φορολογία στο όνομα του νομικού προσώπου. Ταυτόχρονα, εκπίπτει το τεκμαρτό μίσθωμα του υπόψη ακινήτου στον βαθμό που δεν υπερβαίνει το 3% της αντικειμενικής αξίας αυτού. Επομένως, το αποτέλεσμα του πιο πάνω χειρισμού είναι τελικά αδιάφορο για τα εν λόγω νομικά πρόσωπα (ΠΟΛ.1069/2015).

Καταργούνται αυτομάτως με τον θάνατο του φορολογουμένου τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν λόγω εκπρόθεσμης δήλωσης. Με πρόσφατη απόφαση της ΔΕΔ, κρίθηκε ότι η επιβολή προστίμων σε περιπτώσεις μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή ελλιπούς υποβολής δηλώσεων για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του φορολογούμενου, έχει αυστηρά προσωπικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι, ως διοικητικές κυρώσεις αποσκοπούν στον εξαναγκασμό του υπόχρεου προς συμμόρφωση με τις φορολογικές υποχρεώσεις του, δηλαδή στοχεύουν στην αποτροπή του από την τέλεση (μελλοντικών) φορολογικών παραβάσεων. Μάλιστα, η επιβολή τέτοιων προστίμων δεν προϋποθέτει την ύπαρξη ζημίας στο Δημόσιο και συνεπώς, δεν έχουν αποκαταστατικό χαρακτήρα, εφόσον μ’ αυτά δεν επιδιώκεται η ικανοποίηση της υποχρέωσης προς πληρωμή των οικείων οφειλομένων φόρων (ΔΕΔ Θ 551/2019).

Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο μείωσης του ποσού της χορηγούμενης σύνταξης προς συνταξιούχους, το γεγονός ότι λαμβάνουν έσοδα από πνευματικά δικαιώματα επί έργων. Σύμφωνα με σχετική Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, συνταξιούχοι οι οποίοι κατέχουν είτε πνευματικά είτε συγγενικά δικαιώματα, και αποκομίζουν έσοδα για τις παραπάνω αιτίες δεν θεωρείται ότι αναλαμβάνουν (νέα) δραστηριότητα μετά τη συνταξιοδότηση. Επομένως, αφενός δεν θα πρέπει προκαλούνται μειώσεις στο ποσό της χορηγούμενης σύνταξης, αφετέρου δεν εισφοροδοτούνται για τα εισοδήματα που λαμβάνουν από τα πνευματικά τους δικαιώματα (Υπ. Εργασίας 19892/539/2019).

Advertisement Macon
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE5 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE5 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Σε φάση ολοκλήρωσης το νέο Μινιόν – Ποιοί είναι οι ένοικοι των γραφείων και καταστημάτων

Το ακίνητο της οδού Κοραή που θα ανακαινίσει η Dimand για την Piraeus Bank - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ξεκίνησαν τα έργα για το νέο κτίριο της Πειραιώς στην Κοραή – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο της Dimand

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” 5 νέα ξενοδοχεία στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Μέσω Αναπτυξιακού προχωρά η νέα ξενοδοχειακή επένδυση στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα μεγάλη τουριστική επένδυση “στα σκαριά” στη Λήμνο – Τι περιλαμβάνει το Master Plan του Limnos Resort

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Πηγή: Blend Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λεωφόρο Συγγρού – Ποιά άλλα έργα υλοποιεί στην Αθήνα η Blend Development

Η νέα 5άστερη ξενοδοχειακή μονάδα στην Κύμη Ευβοίας - Πηγή: ΥΠΕΝ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

The Syndesis Hub - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα για το νέο κτίριο γραφείων The Syndesis Hub στο Ελληνικό – Ποιός όμιλος επενδύει στο ακίνητο

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL6 ημέρες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στο Παλαιό Φάληρο – Πώς θα γίνει και ποιά εταιρεία επενδύει

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα real estate στο Ελληνικό – “Σηκώθηκε” και άλλο ο Riviera Tower

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Γορτυνίας 7 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη τα έργα για μια ακόμη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: LAMDA Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα έργα στο Ελληνικό

To οικιστικό έργο της Ten Brinke στην οδό Άρτης 13 στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).