Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η επόμενη ημέρα μετά το mega deal της Sani/Ikos – Οι επενδύσεις και τα νέα 5άστερα στην Ελλάδα

Παύλος Ρίζος

Published

on

Πηγή: Sani / Ikos
Πηγή: Sani / Ikos

Η επόμενη ημέρα μετά το mega deal της Sani/Ikos φέρνει νέες επενδύσεις και 5άστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

Με την GIC πλέον ως βασικό της μέτοχο (μαζί με τους ιδρυτές Σταύρο Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin), θα υλοποιηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Αυτό περιλαμβάνει νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα (σε Κρήτη και Κέρκυρα) αλλά και νέα openings σε Ισπανία (Μαγιόρκα) και Πορτογαλία (Αλγκάβρε).

Πηγή: Sani / Ikos Group

Πηγή: Sani / Ikos Group

Η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ και η πρόσφατη συμφωνία με τη GIC, που αποτελεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, αποτελεί παγκοσμίου κλάσης και μεγέθους deal στο χώρο του τουρισμού.

Μάλιστα, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως μετά την πανδημία.

Σημείωσε μάλιστα ότι μια τέτοια συμφωνία αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του τα επόμενα χρόνια, καθώς σηματοδοτεί νέες θέσεις εργασίας και φόρους στα κρατικά ταμεία της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι δίνει και σήμα στις διεθνείς αγορές ότι πολύ σοβαροί επενδυτές επενδύουν στην ελληνική οικονομία και τουρισμό.

Ο Όμιλος Sani/Ikos, μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort & Ikos Resorts, λειτουργεί και συνεχώς αναπτύσσει 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (ΧαλκιδικήΚέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Marbella/Estepona), τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση δε φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τον όμιλο, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του, καθώς μόλις το καλοκαίρι του 2021 κατάφερε να “σηκώσει” 300 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά, μέσω εταιρικού ομολόγου.

Το ομόλογο ήρθε σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης του ομίλου με την ενοποίηση των δραστηριοτήτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτω από μια εταιρεία, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση, τις οικονομίες κλίμακας αλλά και τη μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια χρηματοδότησης.

Το mega deal με την GIC

Πριν λίγες ημέρες ο Όμιλος Sani/Ikos, κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος στη Μεσόγειο, και η GIC, διεθνής θεσμικός επενδυτής, προχωρούν σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η GIC γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου μαζί με τη διοικητική του ομάδα.

Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα €2,3 δισ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.

Υπό τη διοίκηση των ιδρυτών του, Σταύρου Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, οι οποίοι παραμένουν βασικοί μέτοχοι, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει εξελιχθεί από το εμβληματικό Sani Resort στην Χαλκιδική, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανδρεάδη, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο επιτυχημένο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί ιδιόκτητα θέρετρα πολυτελείας σε όλη την Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του το 2015, ο Όμιλος κατάφερε να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας την υποστήριξη επενδυτικών σχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ., που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Το Sani Resort στη Χαλκιδική - Πηγή: Sani / Ikos Group

Το Sani Resort στη Χαλκιδική – Πηγή: Sani / Ikos Group

Το φιλόδοξο 5ετές επενδυτικό πλάνο – Σε ποιά ελληνικά νησιά θα ανοίξουν νέα θέρετρα

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι δύο νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις του ομίλου Sani / Ikos σε Κέρκυρα και Κρήτη, ενώ παράλληλα η εταιρεία ηγείται στην ελληνική “απόβαση” στην Ιβηρική χερσόνησο.

Με δυνατό χαρτοφυλάκιο resorts ήδη, ισχυρούς μετόχους παγκοσμίου κλάσης αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, η Sani / Ikos φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των πολυτελών resorts στη Μεσόγειο.

Ήδη προγραμματίζει νέες επενδύσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, διευρύνοντας το πορτφόλιο της αλλά και διασπείροντας τον κίνδυνο, μέσω της δραστηριοποίησής της σε νέες αγορές.

Οι δύο 5άστερες επενδύσεις σε Κέρκυρα και Κρήτη

Το νέο πολυτελές resort 5 αστέρων στην Κρήτη θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου.

Για το λόγο αυτό ο όμιλος αγόρασε περισσότερα από 30 διαφορετικά οικόπεδα στην περιοχή και προετοιμάζει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης.

Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 400 δωματίων, σουιτών και bungalows, και θα αναπτυχθεί κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων.

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 125 εκ. ευρώ και ο ορίζοντας έναρξης εργασιών τοποθετείται το 2023, με πρόβλεψη για έναρξη λειτουργίας τη σεζόν του 2025.

Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε εικόνες από την έκταση που θα γίνει το νέο resort Ikos Kissamos.

(πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Εν τω μεταξύ, στην Κέρκυρα, σε μία έκταση 245 στρεμμάτων δίπλα στο υφιστάμενο Ikos Dassia, ετοιμάζει η εταιρεία το νέο της ξενοδοχείο 5 αστέρων με την ονομασία Ikos Odisia.

Αρχικά, προγραμματιζόταν να αναπτυχθεί resort με πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και τουριστικές κατοικίες. Ωστόσο, τα σχέδια τελικά άλλαξαν και στη θέση του θα δημιουργηθεί το 5 αστέρων Ikos Odisia.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας του νέου ξενοδοχείου κατά 70 κλίνες, από 734 κλίνες, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, σε 804 κλίνες. Συνολικά θα διαθέτει 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows.

Πλέον η επένδυση θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με εστιατόρια, χώρους πελατών και βοηθητικοούς χώρους, 2 διώροφες πτέρυγες δωματίων, 27 διώροφα bungalows τύπου standard, 9 ισόγεια bungalows τύπου deluxe με ατομικές πισίνες, 13 διώροφα bungalows τύπου deluxe, 7 διώροφες βίλες με ατομικές πισίνες, τέσσερα ισόγεια κτίρια εστιατορίων και ένα ισόγειο κέντρο αναζωογόνησης με εσωτερική πισίνα.

Το Ikos Odisia αποτελεί μια επένδυση 125 εκ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει τη σεζόν του 2023.

Φορέας του έργου είναι η CORFU GARDENS Α.Κ.ΤΕ.ΞΕ. ΑΕ.

Ikos Odisia - Πηγή: Ikos Resorts

Ikos Odisia – Πηγή: Ikos Resorts

Οι επεκτάσεις υφιστάμενων resorts

Ο όμιλος δρομολογεί παράλληλα και επενδυτικό έργο σε δύο υφιστάμενες μονάδες του.

Στην Ελλάδα, πρόκειται να δαπανήσει 13 εκ. ευρώ στο Porto Sani στο Sani Resort στη Χαλκιδική, για 50 νέες σουίτες, πισίνες, εστιατόρια και χώρους για παιδιά.

Επίσης, στο Ikos Andalusia, στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, που άνοιξε μόλις το 2021, προγραμματίζει επένδυση 17 εκ. ευρώ για 19 νέες σουίτες και βίλες, εστιατόρια και πισίνες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τ0 2023.

Η επέκταση στην Ιβηρική χερσόνησο

Ο όμιλος επεκτείνεται όμως και εκτός Ελλάδας με νέες μεγάλες επενδύσεις σε Ισπανία, όπου είχε ήδη παρουσία, αλλά και την Πορτογαλία.

Τον Αύγουστο του 2021 προχώρησε σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Roxa για την εξαγορά του Blau Porto Petro στην Mallorca, με στόχο την αναβάθμισή του σε πολυτελές resort πέντε αστέρων. Το resort θα λειτουργήσει με το νέο όνομα Ikos Porto Petro, από το Μάιο του 2023. Η επένδυση υπολογίζεται να αγγίξει τα 110 εκ. ευρώ.

Στην Πορτογαλία, αγόρασε τη μονάδα Alfamar Beach Resort στο Algarve όπου από το 2024-2025 θα λειτουργήσει το νέο Ikos Cortesia, μετά από πλήρη ανακατασκευή και επέκταση. Το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 140 εκ. ευρώ.

Advertisement

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Advertisement Δέλτα Τεχνική
Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL6 ώρες ago

The Ellinikon: πως προχωρούν τα 6 μεγάλα κτιριακά έργα στο Ελληνικό

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Έσοδα άνω των 640 εκατ. ευρώ από πωλήσεις ακινήτων στη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Βασικός παίκτης στο παγκόσμιο real estate η Ελλάδα – Ποιές είναι οι τάσεις τιμών πώλησης ακινήτων σε όλη τη χώρα

O Πύργος Μικτής Χρήσης (Mixed Use Tower) στο Ελληνικό - Εικόνα: Aedas / Aeter Architects / Lamda Development
REAL ESTATE1 ημέρα ago

The Ellinikon: σε λειτουργική κερδοφορία η μεγάλη επένδυση της Lamda στο Ελληνικό μέσα σε 2,5 χρόνια

To Porto Carras στη Χαλκιδική
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Μέχρι τέλος Απρίλη η έκθεση της KPMG για το τελικό τίμημα αγοραπωλησίας του Πόρτο Καρράς

Apollo Hills - Πηγή: Hines - Henderson Park
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Και εγένετο Apollo Hills – Πώς θα γίνει η mega οικιστική επένδυση 200 εκατ. των Henderson Park – Hines στη Βούλα

FAMAR, Κέντρο Διανομής, Θήβα - Πηγή: FAMAR
LOGISTICS2 ημέρες ago

Νέα επένδυση logistics της Famar στη Βοιωτία – Γιατί επενδύει στο Κέντρο Διανομής της

Wyndham Grand Crete Mirabello Bay - Πηγή: ZEUS International
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Με 14 ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Κύπρο έκλεισε το 2023 για την Wyndham

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Ποιό γνωστό ξενοδοχείο μετατρέπεται σε 5 αστέρων στην Κρήτη – Ποιοί επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ3 ημέρες ago

Νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης από τη Southrock Asset Management – Πώς θα γίνουν τα ξενοδοχεία πιό βιώσιμα

Το ακίνητο που θα γίνει η επένδυση της G4 BZPW στο Παλαιό Φάληρο - Πηγή: G4 BZPW
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για τη νέα μεγάλη οικιστική επένδυση στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Παλαιό Φάληρο

Image Credit: Bennetts Associates
ΚΤΙΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα “μεταμορφωθεί” το Anatolia College στη Θεσσαλονίκη – Ποιοί κορυφαίοι αρχιτέκτονες θα το σχεδιάσουν

Η οικιστική επένδυση της ZOIA στην οδό Γενναδίου 2 στα Εξάρχεια - Πηγή: ZOIA
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

“Στα σκαριά” η νέα οικιστική επένδυση της Zoia στα Εξάρχεια – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Voria με καζίνο & 5άστερο ξενοδοχείο στο Μαρούσι

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες κινήσεις real estate της ΔΕΗ για κτίρια γραφείων – Γιατί επιμένει Αθήνα

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η επένδυση μετατροπής του Athens Heart στην Πειραιώς σε “στρατηγείο” της ΑΑΔΕ

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για την έναρξη των έργων για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στη Μονεμβασιά

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Από ξενοδοχείο σε κατοικίες μετατρέπεται ακίνητο στη Βουλιαγμένη

Άποψη της Βουλιαγμένης από ψηλά - Πηγή: Canva
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Νέος διαγωνισμός για εκκλησιαστικό ακίνητο – φιλέτο στη Βουλιαγμένη – Ανοικτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ξενοδοχείου

InterContinental Resort Crete - Πηγή: IHG
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ανοίγει τον Ιούνιο το νέο 5άστερο resort της Intercontinental στην Κρήτη – Ποιές εταιρείες συνεργάστηκαν στην επένδυση

Piraeus Tower. ο νέος Πύργος του Πειραιά – Πηγή: ypodomes.com
VIDEOS5 ημέρες ago

[VIDEO] Δείτε τον νέο Piraeus Tower από μέσα λίγο πριν την ολοκλήρωση του

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Προς ολοκλήρωση η επένδυση μετατροπής του Athens Heart στην Πειραιώς σε “στρατηγείο” της ΑΑΔΕ

Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] “Σηκώνεται” σιγά σιγά το Riviera Tower στο Ελληνικό

Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η εμπορική επένδυση της Ten Brinke στους Αγίους Αναργύρους

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: δείτε πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομών & το Riviera Tower

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση “πράσινων”γραφείων στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της PwC στο Μαρούσι – Πώς προχωρά το έργο της Dimand

Little Athens Project - Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο συγκρότημα κατοικιών Park Rise στη γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς θα γίνουν τα 7 σύγχρονα κτίρια κατοικιών Pavillion Terraces στο Ελληνικό

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η επένδυση σε κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Advertisement

TRENDING