Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Η επόμενη ημέρα μετά το mega deal της Sani/Ikos – Οι επενδύσεις και τα νέα 5άστερα στην Ελλάδα

Pavlos Rizos

Published

on

Πηγή: Sani / Ikos
Πηγή: Sani / Ikos

Η επόμενη ημέρα μετά το mega deal της Sani/Ikos φέρνει νέες επενδύσεις και 5άστερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Νότια Ευρώπη.

Με την GIC πλέον ως βασικό της μέτοχο (μαζί με τους ιδρυτές Σταύρο Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin), θα υλοποιηθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 900 εκατ. ευρώ.

Αυτό περιλαμβάνει νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Ελλάδα (σε Κρήτη και Κέρκυρα) αλλά και νέα openings σε Ισπανία (Μαγιόρκα) και Πορτογαλία (Αλγκάβρε).

Πηγή: Sani / Ikos Group

Πηγή: Sani / Ikos Group

Η αποτίμηση του ομίλου ξεπερνά τα 2,3 δισ. ευρώ και η πρόσφατη συμφωνία με τη GIC, που αποτελεί το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, αποτελεί παγκοσμίου κλάσης και μεγέθους deal στο χώρο του τουρισμού.

Μάλιστα, μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ και τον Άρη Πορτοσάλτε, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο του τουρισμού παγκοσμίως μετά την πανδημία.

Σημείωσε μάλιστα ότι μια τέτοια συμφωνία αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του τα επόμενα χρόνια, καθώς σηματοδοτεί νέες θέσεις εργασίας και φόρους στα κρατικά ταμεία της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι δίνει και σήμα στις διεθνείς αγορές ότι πολύ σοβαροί επενδυτές επενδύουν στην ελληνική οικονομία και τουρισμό.

Ο Όμιλος Sani/Ikos, μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort & Ikos Resorts, λειτουργεί και συνεχώς αναπτύσσει 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (ΧαλκιδικήΚέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Marbella/Estepona), τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση δε φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τον όμιλο, προκειμένου να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις του, καθώς μόλις το καλοκαίρι του 2021 κατάφερε να “σηκώσει” 300 εκατομμύρια ευρώ από την αγορά, μέσω εταιρικού ομολόγου.

Το ομόλογο ήρθε σε συνέχεια της αναδιάρθρωσης του ομίλου με την ενοποίηση των δραστηριοτήτων του σε Ελλάδα και εξωτερικό, κάτω από μια εταιρεία, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση, τις οικονομίες κλίμακας αλλά και τη μεγαλύτερη ευελιξία και ευχέρεια χρηματοδότησης.

Το mega deal με την GIC

Πριν λίγες ημέρες ο Όμιλος Sani/Ikos, κορυφαίος ξενοδοχειακός όμιλος στη Μεσόγειο, και η GIC, διεθνής θεσμικός επενδυτής, προχωρούν σε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας η GIC γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου μαζί με τη διοικητική του ομάδα.

Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα €2,3 δισ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.

Υπό τη διοίκηση των ιδρυτών του, Σταύρου Ανδρεάδη, Ανδρέα Ανδρεάδη και Mathieu Guillemin, οι οποίοι παραμένουν βασικοί μέτοχοι, ο Όμιλος Sani/Ikos έχει εξελιχθεί από το εμβληματικό Sani Resort στην Χαλκιδική, που ιδρύθηκε από την οικογένεια Ανδρεάδη, στον ταχύτερα αναπτυσσόμενο και πιο επιτυχημένο ξενοδοχειακό όμιλο, που λειτουργεί ιδιόκτητα θέρετρα πολυτελείας σε όλη την Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του το 2015, ο Όμιλος κατάφερε να τετραπλασιάσει το μέγεθος και τα περιουσιακά του στοιχεία, έχοντας την υποστήριξη επενδυτικών σχημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, που μεταβιβάζουν το μερίδιό τους στην GIC, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας.

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos συνεχίζουν να ασκούν, ως Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Co-Managing Partners, ο Ανδρέας Ανδρεάδης και ο Mathieu Guillemin, ενώ ο Σταύρος Ανδρεάδης γίνεται Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου.

Η νέα στρατηγική συμμαχία με την GIC θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ., που θα συμβάλει στη στήριξη των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο.

Το Sani Resort στη Χαλκιδική - Πηγή: Sani / Ikos Group

Το Sani Resort στη Χαλκιδική – Πηγή: Sani / Ikos Group

Το φιλόδοξο 5ετές επενδυτικό πλάνο – Σε ποιά ελληνικά νησιά θα ανοίξουν νέα θέρετρα

Προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι δύο νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις του ομίλου Sani / Ikos σε Κέρκυρα και Κρήτη, ενώ παράλληλα η εταιρεία ηγείται στην ελληνική “απόβαση” στην Ιβηρική χερσόνησο.

Με δυνατό χαρτοφυλάκιο resorts ήδη, ισχυρούς μετόχους παγκοσμίου κλάσης αλλά και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση, η Sani / Ikos φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των πολυτελών resorts στη Μεσόγειο.

Ήδη προγραμματίζει νέες επενδύσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, διευρύνοντας το πορτφόλιο της αλλά και διασπείροντας τον κίνδυνο, μέσω της δραστηριοποίησής της σε νέες αγορές.

Οι δύο 5άστερες επενδύσεις σε Κέρκυρα και Κρήτη

Το νέο πολυτελές resort 5 αστέρων στην Κρήτη θα αναπτυχθεί σε έκταση 200 στρεμμάτων στον κόλπο της Κισσάμου.

Για το λόγο αυτό ο όμιλος αγόρασε περισσότερα από 30 διαφορετικά οικόπεδα στην περιοχή και προετοιμάζει την έναρξη της μεγάλης επένδυσης.

Το νέο Ikos Kissamos θα έχει δυναμικότητα 400 δωματίων, σουιτών και bungalows, και θα αναπτυχθεί κατά μήκος ενός παραλιακού μετώπου 600 μέτρων.

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 125 εκ. ευρώ και ο ορίζοντας έναρξης εργασιών τοποθετείται το 2023, με πρόβλεψη για έναρξη λειτουργίας τη σεζόν του 2025.

Αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 750 νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε εικόνες από την έκταση που θα γίνει το νέο resort Ikos Kissamos.

(πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγαλύτερη ανάλυση)

Εν τω μεταξύ, στην Κέρκυρα, σε μία έκταση 245 στρεμμάτων δίπλα στο υφιστάμενο Ikos Dassia, ετοιμάζει η εταιρεία το νέο της ξενοδοχείο 5 αστέρων με την ονομασία Ikos Odisia.

Αρχικά, προγραμματιζόταν να αναπτυχθεί resort με πολυτελές ξενοδοχείο αλλά και τουριστικές κατοικίες. Ωστόσο, τα σχέδια τελικά άλλαξαν και στη θέση του θα δημιουργηθεί το 5 αστέρων Ikos Odisia.

Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση της δυναμικότητας του νέου ξενοδοχείου κατά 70 κλίνες, από 734 κλίνες, όπως προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο, σε 804 κλίνες. Συνολικά θα διαθέτει 395 δωμάτια, σουίτες και bungalows.

Πλέον η επένδυση θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων με εστιατόρια, χώρους πελατών και βοηθητικοούς χώρους, 2 διώροφες πτέρυγες δωματίων, 27 διώροφα bungalows τύπου standard, 9 ισόγεια bungalows τύπου deluxe με ατομικές πισίνες, 13 διώροφα bungalows τύπου deluxe, 7 διώροφες βίλες με ατομικές πισίνες, τέσσερα ισόγεια κτίρια εστιατορίων και ένα ισόγειο κέντρο αναζωογόνησης με εσωτερική πισίνα.

Το Ikos Odisia αποτελεί μια επένδυση 125 εκ. ευρώ και αναμένεται να λειτουργήσει τη σεζόν του 2023.

Φορέας του έργου είναι η CORFU GARDENS Α.Κ.ΤΕ.ΞΕ. ΑΕ.

Ikos Odisia - Πηγή: Ikos Resorts

Ikos Odisia – Πηγή: Ikos Resorts

Οι επεκτάσεις υφιστάμενων resorts

Ο όμιλος δρομολογεί παράλληλα και επενδυτικό έργο σε δύο υφιστάμενες μονάδες του.

Στην Ελλάδα, πρόκειται να δαπανήσει 13 εκ. ευρώ στο Porto Sani στο Sani Resort στη Χαλκιδική, για 50 νέες σουίτες, πισίνες, εστιατόρια και χώρους για παιδιά.

Επίσης, στο Ikos Andalusia, στην Μαρμπέγια της Ισπανίας, που άνοιξε μόλις το 2021, προγραμματίζει επένδυση 17 εκ. ευρώ για 19 νέες σουίτες και βίλες, εστιατόρια και πισίνες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τ0 2023.

Η επέκταση στην Ιβηρική χερσόνησο

Ο όμιλος επεκτείνεται όμως και εκτός Ελλάδας με νέες μεγάλες επενδύσεις σε Ισπανία, όπου είχε ήδη παρουσία, αλλά και την Πορτογαλία.

Τον Αύγουστο του 2021 προχώρησε σε συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο Roxa για την εξαγορά του Blau Porto Petro στην Mallorca, με στόχο την αναβάθμισή του σε πολυτελές resort πέντε αστέρων. Το resort θα λειτουργήσει με το νέο όνομα Ikos Porto Petro, από το Μάιο του 2023. Η επένδυση υπολογίζεται να αγγίξει τα 110 εκ. ευρώ.

Στην Πορτογαλία, αγόρασε τη μονάδα Alfamar Beach Resort στο Algarve όπου από το 2024-2025 θα λειτουργήσει το νέο Ikos Cortesia, μετά από πλήρη ανακατασκευή και επέκταση. Το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 140 εκ. ευρώ.

Advertisement

The Green Office

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Το κτίριο στη Λ. Συγγρού 4 που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 5 αστέρων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ10 ώρες ago

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων κοντά στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα μεταμορφωθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Εγκρίθηκε επένδυση για 5άστερο ξενοδοχείο στη Θεσπρωτία – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πού θα κατασκευαστεί το πρώτο data center της Microsoft στα Σπάτα – Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Syggrou Office Complex Φωτό: Dimand Real Estate
REAL ESTATE2 ημέρες ago

19 επενδυτικά έργα 826 εκατ. ευρώ στο pipeline της Dimand – Αύξηση κερδοφορίας, μείωση δανεισμού το 2022

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS2 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται σύντομα νέο logistics center στη Δυτική Αττική – Ποια γνωστή εταιρεία επενδύει στην περιοχή

Χαλκιδική - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στρατηγική επένδυση για ξενοδοχείο στην Ελλάδα από την Goldman Sachs – Πού θα βρίσκεται

Η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Όμιλος Fais
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

[VIDEO] Άνοιξε ανανεωμένη μετά από χρόνια η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Elatos Resort & Health Club
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στον Όμιλο Λάμψα το Elatos Resort στον Παρνασσό – Δρομολογείται επένδυση αναβάθμισης

Το Logistics Park τη; BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS4 ημέρες ago

Δύο ακόμη οικόπεδα στον Ασπρόπυργο απέκτησε η BriQ Properties – Επεκτείνεται η επένδυση logistics

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
LOGISTICS4 ημέρες ago

Μεγαλώνει η επένδυση logistics της Trastor στον Ασπρόπυργο

Το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Εγκρίθηκε η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο Hilton στον Πειραιά – Ποιό γνωστό ξενοδοχείο θα μεταμορφωθεί

To διατηρητέο της Ερμού που θα αξιοποιηθεί από την Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

Ξεκίνησε η νέα επένδυση της Ten Brinke στην Ερμού – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων στην Αμαλίας - Πηγή: A&M Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2023 το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Χαλκιδική - Πηγή: Unsplash
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στρατηγική επένδυση για ξενοδοχείο στην Ελλάδα από την Goldman Sachs – Πού θα βρίσκεται

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Επενδυτική κοσμογονία για νέα κτίρια γραφείων στο Μαρούσι – Οι 4 επενδύσεις της Noval Property

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ2 ημέρες ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πού θα κατασκευαστεί το πρώτο data center της Microsoft στα Σπάτα – Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Προχωρά μετ’ εμποδίων η μεγάλη τουριστική επένδυση των Αράβων στη Μύκονο

Πηγή: Google
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Εγκρίθηκε η επένδυση για νέο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2 νέες ξενοδοχειακές αφίξεις των Χριστουγέννων στην Αθήνα – Ποιοί έχουν επενδύσει

Φωτό: Athens Key Hotel, Trademark Collection by Wyndham
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο της Wyndham στην Πλατεία Κάνιγγος

Η νέα Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Όμιλος Fais
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 ημέρες ago

[VIDEO] Άνοιξε ανανεωμένη μετά από χρόνια η ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη

To διατηρητέο της Ερμού που θα αξιοποιηθεί από την Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 εβδομάδα ago

Ξεκίνησε η νέα επένδυση της Ten Brinke στην Ερμού – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σχεδόν έτοιμη η εμπορική επένδυση στο κέντρο του Χαλανδρίου – Ξεκίνησε και η οικιστική

Piraeus Retail Park - Φωτό: Ten Brinke
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο Piraeus Retail Park στην Πειραιώς

Το νέο πολυτελές Mandarin Oriental Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
VIDEOS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο υπόσκαφο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στο Costa Navarino

Χίος - Πηγή: Canva Pro
VIDEOS1 μήνα ago

Ξεκινά η επένδυση για το πρώτο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Χίο

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς μεταμορφώνεται η όψη του Πύργου του Πειραιά

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων "The Wave" της Prodea Investments στη Λ. Συγγρού - Φωτό: Tsolakis Architects / Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO-ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων The Wave στη Λ. Συγγρού – Ποιά πολυεθνική θα εγκατασταθεί εκεί

H νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Ιερά Οδό στο Βοτανικό - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Νέα μεγάλη εμπορική επένδυση της Ten Brinke στον Κηφισό

Η νέα οικιστική επένδυση πολυτελείας στη Λεωφόρος Βουλιαγμένης 81 και Βενεζουέλας - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

Νέα οικιστική επένδυση πολυτελείας πάνω στη Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ