Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μετά-κορονοϊό εποχή στην Ελλάδα: εθνική συσπείρωση, μεταρρυθμίσεις και νέες ευκαιρίες

Newsroom

Published

on

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, του ομίλου MYTILINEOS, και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, ήταν οι ομιλητές του τελευταίου πάνελ της χθεσινής ημέρας του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου για την Ελλάδα μετά την πανδημία και με θέμα τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα.

Την βεβαιότητα ότι η ύφεση θα παραμείνει σε μονοψήφιους αριθμούς φέτος, γύρω στο 8% εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα απόψε στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Την ίδια εκτίμηση, ότι θα παραμείνει σε μονοψήφιο, έκανε και για το έλλειμμα, ενώ για το χρέος είπε ότι θα κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, ενώ για τα διαθέσιμα του δημοσίου εκτίμησε ότι δεν θα υποχωρήσουν κάτω από τα 30 δισ. ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβίας, χαρακτήρισε “επίτευγμα”, την έως τώρα αντιμετώπιση της ύφεσης, “τόσο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι προχώρησε πολύ γρήγορα στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, και πρόσθεσε ότι χρηματοδοτήθηκαν περίπου 20.000 επιχειρήσεις για τις οποίες είπε πως είναι εκείνες που ικανοποιούν τα κριτήρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των τραπεζών παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας και έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ. και προχώρησαν σε αναστολές χρεολυσίων και τοκοχρεολυσίων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

“Το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν στην αρχή της προηγούμενης κρίσης σε παγκόσμιο ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο “, είπε ο κ. Καραβίας.

Για το ζήτημα των κόκκινων δανείων, είπε πως υπάρχουν στοιχεία τα οποία επιτρέπουν αισιοδοξία. Η Eurobank, ολοκλήρωσε ένα πλάνο εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σήμερα έχουμε ένα δείκτη 15%, αλλά και οι άλλες τράπεζες ακολουθούν εξίσου φιλόδοξα πλάνα. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων και σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για νέα κόκκινα δάνεια 8 δισ. ευρώ έως 10 δισ. ευρώ, υποστήριξε ότι “είναι εφικτό να στοχεύσουμε να μην υπερβούν τα 5 δισ. ευρώ”.

Αναφερόμενος στα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Καραβίας χαρακτήρισε “μεγάλη επιτυχία της χώρας και της κυβέρνησης, την εξασφάλιση αυτού του ποσού”.

Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης “αλλά να εντοπίσουμε ποιές είναι οι επενδύσεις που μπορούν να απορροφήσουν το ποσό αυτό και να υπερβούμε τα εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις”.

Ευ. Μυτιληναίος : Η κρίση της πανδημίας μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις

Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά”, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε .

“Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.

Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα;”, διερωτήθηκε.

“Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού και ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου της εστίασης. Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς”.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε ότι “η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης” ανέφερε με έμφαση και συνέχισε.

“Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε”, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Στο δεύτερο μέρος της τοποθέτησής του, χαρακτήρισε την κρίση της πανδημίας, “μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία. Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση.

“Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.

Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”, τόνισε.

Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος: Οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες

Η επιδημία είναι απρόβλεπτη είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, η επιδημία θα παρουσίαζε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτό θα διευκόλυνε το άνοιγμα των τουριστικών αγορών. Όμως η επιδημία χειροτέρεψε από τον Ιούνιο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχουμε αντίθετα κλεισίματα αγορών, και χειρότερα αποτελέσματα από όσα είχαν προβλεφθεί.

“Μπορώ να κάνω την πρόβλεψη, ότι το συνολικό έσοδο του τουρισμού από το εξωτερικό για το 2020 θα είναι στην περιοχή των 3 δισ ευρώ. Αυτό είναι μια τεράστια ζημιά για τον τουρισμό της χώρας, αν μάλιστα προσθέσουμε την κρουαζιέρα, τις μεταφορές τις τουριστικές επενδύσεις”.

Ο κ. Ρέτσος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

“Είναι σημαντικό είπε σε τι κατάσταση θα είναι η τουριστική αλυσίδα, η οποία εξαρτάται απο πολλούς “παίκτες” όπως είναι οι αεροπορικές εταιρείες, οι tour operators, τα ξενοδοχεία. Για παράδειγμα τι capacity θα έχουν οι αεροπορικές αναρωτήθηκε και εκτίμησε ότι το 2021 το capacity των αεροπορικών θα είναι στο 60% των επιπέδων προ της κρίσης. Θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι με την εξέλιξη των θετικών σεναρίων το 2021 θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε το 50% των εσόδων του 2019, το 60% είναι το ακραίο καλό σενάριο”, σημείωσε ο κ. Ρέτσος και πρόσθεσε ότι οι κρίσεις γεννούν ευκαιρίες.

“Είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε πόρους σε σχέση και με το Ταμείο Ανάπτυξης να δημιουργήσουμε ένα αναμορφωμένο τουριστικό μοντέλο ανταποκρινόμενο στην μετά covid εποχή. Καταλήγοντας είπε ότι τα κυβερνητικά μέτρα είχαν θετική επίδραση στον τουρισμό και βοήθησαν τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

“Εκτιμώ ότι από το 2022 ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανακάμψει και να εξελιχθεί σε καλύτερο παίκτη από ότι ήταν πριν την πανδημία”.

Advertisement

Δέλτα Τεχνική

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Τα έργα στο Μινιόν - Φωτό: POOL / ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ / EUROKINISSI
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ισχυρή λειτουργική επίδοση για την Dimand το 2023 – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων

Karela Business Park - Πηγή: Prodea
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο συγκρότημα γραφείων της Prodea – Σε ποιά εταιρεία μισθώθηκε

Πηγή: Noval Property
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Στο Μαρούσι το κτίριο γραφείων με το χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα στην Ελλάδα – Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Noval Property

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Το ξενοδοχείο Lighthouse Athens της Brown Hotels στην Ομόνοια - Πηγή: Brown Hotels
SPECIAL EDITIONS4 ημέρες ago

Η ομάδα της Brown Hotels μεγαλώνει και ισχυροποιείται με προσθήκη νέων στελεχών

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Σε δημόσια διαβούλευση νέα επένδυση για ξενοδοχείο στην Επίδαυρο

Πηγή: ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΜΠΑΛΩΜΑΤΙΝΗ/EUROKINISSI
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ποιές είναι οι νέες τάσεις στα εμπορικά ακίνητα στην “καρδιά” της Αθήνας – Ποιά μετατρέπονται σε ξενοδοχεία

Οι πολυτελείς κατοικίες της Orilina Properties στο Ελληνικό - Πηγή: Orilina Properties
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Ξεπέρασε τα 130 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Orilina Properties – Σε ποιά projects εστιάζει

Κατοικία - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE6 ημέρες ago

KPMG: οι επενδύσεις σε ακίνητα & ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα συνεχιστούν – Σημαντική ζήτηση για νέα ποιοτικά ακίνητα

Piraeus Tower (Σεπτέμβριοσ 2023) - Φωτό: Άρτεμις Σκουλίκα / Ypodomes.com
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Ουρανοξύστες στην Αθήνα: ολοκληρώνεται ο Piraeus Tower, ξεκινά η ανέγερση του Riviera Tower

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ5 ημέρες ago

Οι 2+1 επενδύσεις real estate στα Σπάτα που αλλάζουν τα δεδομένα στα Μεσόγεια

Το "δαχτυλίδι" της Αττικής Οδού στο Μαρούσι - Πηγή: Αντώνης Νικολόπουλος / Eurokinissi
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 ημέρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για το μεγάλο έργο real estate του ΤΕΕ στο Μαρούσι – Ο ρόλος ΤΕΡΝΑ και DIMAND

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο στην Ηλεία

Cambas Project - Πηγή: REDS
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Cambas Park: δείτε το ακίνητο που θα γίνει η μεγάλη επένδυση της REDS

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Στα σκαριά νέα επένδυση γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Glyfada Riviera Hotel - Πηγή: SWOT Hospitality
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Νέα εποχή για το 5άστερο ξενοδοχείο Glyfada Riviera Hotel

Radisson RED Mitropoleos Square Athens - Πηγή: Radisson Hotel Group
SPECIAL EDITIONS2 εβδομάδες ago

Με συνεργασία κορυφής ανοίγει τέλος του 2024 το νέο Radisson RED Mitropoleos Square Athens

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι δύο μεγάλες ξενοδοχειακές εξαγορές στην Κρήτη το 2023 – Ποιά ξενοδοχεία άλλαξαν χέρια

Ο CEO της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης - Πηγή: Trade Estates
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates εισήλθε το Latsco Family Office λίγο πριν το Χρηματιστήριο

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται η πρόσοψη του Πύργου του Πειραιά

Μακέτες από τη μεταμόρφωση του Μινιόν στην Πατησίων - Πηγή: Dimand
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα στο Μινιόν στην Πατησίων

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το ολοκληρωμένο πλέον 5άστερο One&Only Aesthesis στη Γλυφάδα

Το νέο κτίριο logistics που κατασκευάζει η Ten Brinke στη Μαγούλα - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε τη νέα επένδυση logistics στη Δυτική Αττική η Ten Brinke

Η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Γλυφάδα - Πηγή: Τen Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Συνεχίζει τις οικιστικές επενδύσεις στη Γλυφάδα η Ten Brinke – Σε ποιό νέο ακίνητο επενδύει

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το εμπορικό κτίριο στη νέα μεικτή επένδυση στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα – Δείτε πού βρίσκεται

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε από ψηλά τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower

Οικιστικό συγκρότημα της Ten Brinke στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τη μεταμόρφωση του Πύργου του Πειραιά σε Piraeus Tower – Σχεδόν έτοιμη η νέα πρόσοψη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ