Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Η πρόκληση που «γεννιέται» μαζί με μία νέα μεγάλη επένδυση στα Δωδεκάνησα

bizness.gr

Published

on

Ξενοδοχείο

Η Κάρπαθος μπορεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων, όμως σε επίπεδο επενδύσεων ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών (όχι κίνησης, καθώς αυτή ανεβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια), παρουσιάζει μία κάποια στασιμότητα.

Ο παραπάνω ισχυρισμός αποδεικνύεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι όσον αφορά τα τουριστικά καταλύματα του νησιού, αυτά διαθέτουν στο σύνολό τους περίπου 11.000 κλίνες (πίσω όχι μόνο από τη Ρόδο που θα ήταν λογικό, αλλά κι από την μικρότερη Κω για παράδειγμα εξίσου). Την ίδια στιγμή, στην Κάρπαθο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο ξενοδοχεία κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 400 κλινών.

Σήμερα, στο νησί βρίσκονται υπό κατασκευή κάποιες πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία. Σε αυτά ακριβώς, έρχεται να προστεθεί τα επόμενα χρόνια ακόμη ένα σύγχρονο συγκρότημα. Το οποίο μπορεί να δώσει συνέχεια, στη μεγάλη πρόκληση που «γεννιέται» για την Κάρπαθο και αφορά, την τοποθέτηση του νησιού στο επίκεντρο επενδύσεων.

ΕΝΑ PROJECT 6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, εγκρίθηκε η υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας «ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ», στο καθεστώς ενίσχυσης. Στο παραπάνω πλαίσιο, θα κατασκευαστεί στην Κάρπαθο μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 128 κλινών, στην περιοχή Τηλέγραφος του νησιού.

Επισημαίνεται, ότι τόσο το συνολικό επιλέξιμο όσο και ενισχυόμενο κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 6.500.000 ευρώ, με την επενδύτρια εταιρεία (ΚΑΣΟΣ Α.Ε.) να λαμβάνει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, ύψους 1.365.000 ευρώ.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Μπορεί στην Κάρπαρο να συνιστά ζητούμενο η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, όμως σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων το «ρεύμα» είναι ήδη μεγάλο. Στη Ρόδο, φυσικά, κυριαρχούν οι στρατηγικές επενδύσεις σε Νότιο και Βόρειο Αφάντου, από τις εταιρείες Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd και M.A. Angeliades Inc αντίστοιχα.

Στην Κω, επίσης, ξεχωρίζει το έργο που παραδόθηκε τον Μάιο του 2019. Πρόκειται για ένα 5άστερο ξενοδοχείο του Ομίλου Ikos, στην περιοχή Κέφαλος της Κω, μία επένδυση που κόστισε περίπου 100 εκατ. ευρώ και για την ολοκλήρωση της οποίας, χρειάστηκαν 12 μήνες εργασιών. Τις κατασκευές για το εν λόγω σημαίνον project «υπέγραψε» η ΑΚΤΩΡ.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Νέα προσπάθεια για δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα – Ποιά περιοχή βρίσκεται στο στόχαστρο

bizness.gr

Published

on

Πολλές φορές στο παρελθόν έχει προταθεί και διερευνηθεί (έστω σε αρχικό στάδιο) η δημιουργία πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού, υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα, με ευγενή πόθο την ένταξη ενός ελληνικού γκραν πρι στο καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας FIA.

Να θυμίσουμε τα τελευταία 15 χρόνια έχουν προταθεί εκτάσεις στη Χαλανδρίτσα (Αχαΐα), τον Ορχομενό, ακόμη και εντός Αττικής, στη Δραπετσώνα (στα Λιπάσματα).

Με αφορμή και την τελευταία βαρύτητα που έχει δοθεί στην υποστήριξη του μηχανοκίνητου αθλητισμού ως τουριστικού εργαλείου, μια νέα πρόταση έχει ξεκινήσει να διερευνάται, αυτή τη φορά σε μια νέα περιοχή, η οποία δεν είχε προταθεί στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κος Αγοραστός, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο η διερεύνηση της ιδέας δημιουργίας πίστας υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου.

Προκαταρκτικά, διερευνάται μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, καθώς κάθε πίστα που φιλοδοξεί να προσελκύσει υψηλού επιπέδου διοργανώσεις πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή γειτνίαση με αεροδρόμιο.

Δείτε στο παρακάτω video τις δηλώσεις του κου Αγοραστού για τη δημιουργία πίστας.

Στρατηγική προτεραιότητα η διεκδίκηση και διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού

Νωρίτερα φέτος, στις 19 Ιουνίου 2020, “τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής για τη «Διεκδίκηση και Διεξαγωγή Μεγάλων Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» είχε ανακοινώσει ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η ανακοίνωση της σύστασης Οργανωτικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον Μηχανολόγο Μηχανικό και δημοσιογράφο, Τάκη Πουρναράκη, έγινε συμβολικά κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης, σημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με ιστορικές στιγμές και όμορφες αναμνήσεις των αγώνων αυτοκινήτου στην Ελλάδα.

Η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής για τη «Διεκδίκηση και Διεξαγωγή Μεγάλων Διοργανώσεων Μηχανοκίνητου Αθλητισμού» έρχεται ως φυσική συνέπεια της στενής συνεργασίας με τους φορείς των αγώνων αυτοκινήτου σε εθνικό επίπεδο, αλλά και με την FIA, την παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η προσπάθεια έχει την στήριξη του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και συνδέεται άμεσα με την διεθνή αναγνώριση της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού και των προσπαθειών που γίνονται από την Κυβέρνηση για εξωστρέφεια και για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.

Την Οργανωτική Επιτροπή θα απαρτίζουν εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο του αγωνιστικού αυτοκινήτου, εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων με το μηχανοκίνητο αθλητισμό φορέων, αλλά και το αυτοκίνητο γενικότερα, ο ΕΟΤ και πρόσωπα που προάγουν την οδική ασφάλεια.

Η Οργανωτική Επιτροπή θα δίνει πολύ ουσιαστική σημασία στην ασφαλή οδήγηση και μέσα από τη δράση της, σε συνεργασία με το «Ζήσε Αθλητικά», θα προωθεί μηνύματα ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Με ταχείς ρυθμούς η υλοποίηση του Κέντρου Καινοτομίας της Cisco στη Θεσσαλονίκη

bizness.gr

Published

on

Εντυπωσιασμένος από την ταχεία υλοποίηση του έργου του Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά την επίσκεψη στον χώρο, στα παλαιά σφαγεία της Θεσσαλονίκης.

Τον Αμερικανό πρέσβη υποδέχθηκαν στο εντυπωσιακό κτίριο που θα στεγάσει τις δράσεις του Κέντρου, στη δυτική πλευρά της πόλης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο γενικός διευθυντής της Cisco και ο senior account manager της εταιρείας, Αντώνης Τσιμπούκης και Νίκος Λαμπρογιώργος αντίστοιχα, και η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Στον κ. Πάιατ παρουσιάστηκε το λογότυπο του Κέντρου και τού έγινε ενδελεχής ενημέρωση για το πλούσιο φάσμα των δράσεων που σκοπεύει να αναπτύξει το Κέντρο στην περιοχή.

Ο Αμερικανός πρέσβης συνεχάρη τον πρωθυπουργό και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για το γεγονός ότι έδωσαν «σάρκα και οστά» σ’ αυτή την ιδέα για τη δημιουργία του Κέντρου τόσο γρήγορα, όπως και τους ανθρώπους της Cisco για την επιτυχή υλοποίηση του πρότζεκτ.

Προσερχόμενος, μάλιστα, στον χώρο ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε 12 μήνες ό,τι δεν έχει γίνει σε 12 χρόνια» και σημείωσε πως επενδύσεις όπως αυτή της Cisco θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι αμερικανικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που έχει κάνει η Cisco με τον δήμο», σημείωσε ο κ. Πάιατ, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως βρίσκεται στον δημαρχιακό θώκο μόλις εννέα μήνες δεδομένων όλων όσων έχουν επιτευχθεί».

Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια από την πλευρά της πρεσβείας σε ό,τι αφορά την προώθηση των ψηφιακών δεξιοτήτων και τη στήριξη του τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων στον ελληνικό χώρο και σημείωσε: «Εμείς ως αμερικανική κυβέρνηση θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση της εικόνας της Θεσσαλονίκης ως έναν σημαντικό τεχνολογικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στην «κληρονομιά» που άφησε η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «είναι υπέροχο που μπορείς να φυτέψεις αυτούς τους σπόρους και να τους δεις να μεγαλώνουν».

«Είμαι πολύ υπερήφανος για το γεγονός ότι αυτό γίνεται στη Θεσσαλονίκη, καθώς αποτελεί εξέλιξη αυτού που ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Cisco και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας έπαιξαν ηγετικό ρόλο μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ και αναφέρθηκε και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Deloitte και η Pfizer, που στηρίζουν το ανθρώπινο κεφάλαιο στην περιοχή.

Υπογράμμισε, δε, τον ρόλο της Cisco, αλλά και άλλων αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Microsoft και η Google, στην πανδημία, σημειώνοντας ότι βγήκαν στο προσκήνιο και στήριξαν «την επιτυχή ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στην πανδημία του κορονοϊού, εργαζόμενες από κοινού με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σ’ αυτό τον εκπληκτικό ψηφιακό μετασχηματισμό που κατάφερε το ελληνικό κράτος τους τελευταίους 4-5 μήνες».

Ο Αμερικανός πρέσβης εξήρε και το έργο του απερχόμενου Αμερικανού προξένου Γκρεγκ Φλέγκερ, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και «αφήνει μια σπουδαία κληρονομιά στη διάδοχό του».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας καλωσόρισε τον Αμερικανό πρέσβη στον χώρο και εξέφρασε κι αυτός την ικανοποίησή του για την ταχύτατη υλοποίηση του πρότζεκτ.

«Όταν είχαμε συζητήσει μαζί του πριν από κάποιους μήνες, τον Οκτώβριο του 2019, ήταν απλώς ένα πρότζεκτ. Σήμερα χαιρόμαστε πολύ που τον υποδεχόμαστε στην υλοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού σχεδίου για την πόλη, για τη χώρα μας, για τα Βαλκάνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

«Στόχος μας», τόνισε, «είναι να δουλέψει άμεσα και μπορώ να σας πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα εγκαινιαστεί με τα πρώτα μαθήματα ρομποτικής για μαθητές. Αυτό είναι το πρώτο ξεκίνημα παράλληλα με σεμινάρια που θα δοθούν για άνεργους συμπολίτες μας. Αυτό είναι το ξεκίνημα μιας τεράστιας προσπάθειας που γίνεται εδώ, η οποία μεταφέρει το ψηφιακό ενδιαφέρον, μεταφέρει το αναπτυξιακό ενδιαφέρον στην πόλη μας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη».

Τα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Cisco Αντώνης Τσιμπούκης, αναμένεται να γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. «Το 2019 ανακοινώσαμε την πρόθεσή μας για τη δημιουργία του κέντρου και το 2020 τον Σεπτέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε τα επίσημα εγκαίνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπούκης.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα κέντρο «στο οποίο θα φέρουμε την τεχνολογία κοντά στον κόσμο. Θα είναι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαθέσιμος σε όλους. Να μπορεί να την αγγίξει, να την καταλάβει και να δούμε τι μπορούμε να καταφέρουμε με την υλοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών».

Την «πολύ γρήγορη υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής» υπογράμμισε και η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. «Εμείς μιλάμε με έργα, δεν μιλάμε με λόγια και πάνω σ’ αυτό το μότο καλωσορίζουμε σήμερα τον πρέσβη της Αμερικής», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο του κέντρου που, όπως είπε, «θα δώσει μια νέα πνοή σε όλα τα Βαλκάνια».

«Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένας κόμβος καινοτομίας, ένα μέρος που μπορεί να προσελκύσει όλα τα Βαλκάνια για να φέρουμε καινοτομία, νέες τεχνολογίες και λύσεις για όλους τους πολίτες», υπογράμμισε η επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Δημιουργούνται δύο νέοι μηχανισμοί για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

bizness.gr

Published

on

Χαρτονομίσματα των 100 ευρώ

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο διοχετεύσαμε στην οικονομία πόρους ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά την έξαρση της πανδημίας και το γενικευμένο lockdown» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος στο πλαίσιο της ομιλίας στο συνέδριο «Ξεπερνώντας την Πανδημία: Ενέργεια, Οικονομία, Επενδύσεις, Υγεία: RESET» που διοργάνωσε το επιχειρηματικό φόρουμ Α-Energy Investments Initiative. Παράλληλα εξήγγειλε τη δημιουργία δύο νέων μηχανισμών για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε στην πρόκληση της κυβέρνησης να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δημόσιων πόρων (εθνικών και κοινοτικών) και των αυξημένων αναγκών της ελληνικής οικονομίας. «Οι πόροι που πρόκειται να εισρεύσουν στη χώρα το επόμενο διάστημα, αν και ιδιαίτερα σημαντικοί σε απόλυτους αριθμούς, είναι, ωστόσο υπο-πολλαπλάσιοι των αναγκών της οικονομίας μας, καθώς το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η πολύχρονη οικονομική κρίση αποτιμάται στα 100 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας.

Πέρα όμως από τις προκλήσεις, ο κ. Σκάλκος αναφέρθηκε και στις επιτυχίες που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς όπως είπε, από τον προηγούμενο Ιούλιο, και παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η περίοδος του γενικευμένου lockdown, οι επιδόσεις του ΕΣΠΑ βελτιώθηκαν σημαντικά.

Ενδεικτικό της προόδου που επετεύχθη τον τελευταίο χρόνο αποτελεί η αύξηση των εντάξεων κατά 5,5 δισ. ευρώ, η αύξηση των συμβάσεων κατά 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στην πραγματική οικονομία κατευθύνθηκαν πόροι ύψους 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στα 3 δισ. της απορρόφησης προστέθηκαν επιπλέον 4 δισ., τα όποια επιστρατεύθηκαν για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, που προκάλεσε ο COVID-19. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως τα 4 αυτά δισεκατομμύρια με την αναμενόμενη μόχλευση δύνανται να εισφέρουν στην ελληνική οικονομία πόρους 7 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ο γενικός γραμματέας, δήλωσε πως το κείμενο του νέου συμφώνου κατατέθηκε, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από δύο εβδομάδες και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

«Η κατάρτιση του νέου ΕΣΠΑ αποτελεί προϊόν διεξοδικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δ. Σκάλκος, και συμπλήρωσε πως «το νέο στρατηγικό κείμενο βασίσθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, τις Ειδικές Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, καθώς και τις επιμέρους στρατηγικές που διαθέτει η χώρα, πολλές από τις οποίες αποτελούν αιρεσιμότητες για την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής του ΕΣΠΑ αποτελεί, επίσης, το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο αποτελεί ένα λεπτομερειακό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων ενεργειακών και κλιματικών στόχων με ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Αναλύοντας τις ενεργειακές επιλογές πολιτικής της χώρας που προβλέπεται να υποστηριχθούν μέσω του επόμενου ΕΣΠΑ, ο κ. Σκάλκος, ξεχώρισε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, την προώθηση και βελτίωση της οικιακής αυτονομίας με αξιοποίηση ΑΠΕ, την προώθηση της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη, την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης των νησιών σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την ενίσχυση διασυνοριακών έργων διασύνδεσης, καθώς και την ανάπτυξη έξυπνων ενεργειακών συστημάτων δικτύου και εξοπλισμού αποθήκευσης σε τοπικό επίπεδο.

Σημαντικά αυξημένη αναμένεται να είναι η χρηματοδότηση για δράσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε «καθαρές» μορφές ενέργειας, την κυκλική οικονομία, την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων και τη γαλάζια ανάπτυξη. Το ποσό που αναμένεται να διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ταμείου Συνοχής στις δράσεις αυτές φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ.

Στους παραπάνω πόρους ο κ. Σκάλκος ανέφερε πως αναμένεται να προστεθούν ακόμη 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, επιπλέον πόροι από χρηματοδοτικά μέσα όπως το Ηorizon Εurope και το Connecting Europe Facility, το μηχανισμό εγγυήσεων InestEU, εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο, ήδη, σήμερα χρηματοδοτεί έργα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA’s και SMP’s.

Όπως παρατήρησε ο γενικός γραμματέας, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης φέρνουν στο προσκήνιο την πρόκληση της ωρίμασης επαρκούς αριθμού έργων μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η αναγκαία απορρόφηση. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζονται δύο νέοι μηχανισμοί. Ο πρώτος είναι το λεγόμενο Project Pipeline, το οποίο θα αποτελέσει μία δεξαμενή έργων στρατηγικής σημασίας και θα συσταθεί με τη συμμετοχή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Ο δεύτερος μηχανισμός, όπως περιέγραψε ο κ. Σκάλκος, θα έχει στόχο την ενίσχυση της προετοιμασίας και την υλοποίηση επενδυτικών έργων υποδομής στρατηγικής προτεραιότητας και θα λειτουργήσει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Κλείνοντας ο κ. Σκάλκος υπογράμμισε πως για την υλοποίηση του σκοπού αυτού σημαντική αναμένεται να σταθεί και η συνδρομή των έργων ΣΔΙΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending