Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Ημερίδα της ΤτΕ για την μεγάλη οικονομική κρίση του ’29

bizness.gr

Published

on

Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος 3

Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από το ξέσπασμα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του ΄29, το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) και το Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών διοργάνωσαν την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019 ημερίδα με θέμα «Η Κρίση του ΄29 και η Ελλάδα: Οικονομικές, Πολιτικές και Θεσμικές Όψεις». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διακεκριμένος οικονομικός ιστορικός και καθηγητής Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου Şevket Pamuk, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης του ΄29 και στη διαχείρισή της σε χώρες που βρίσκονταν στην περιφέρεια, κάνοντας διάκριση κυρίως μεταξύ των ανεξάρτητων κρατών και των τότε αποικιών.

Ειδικότερα σε ανεξάρτητα κράτη, όπως η Ελλάδα, ο κ. Pamuk υποστήριξε ότι η έκταση και το μείγμα της κρατικής παρέμβασης που διαδέχθηκε την κρίση υπήρξαν συνάρτηση της σχετικής πολιτικής ισχύος των αγροτικών έναντι των αστικών πληθυσμών, με τους δεύτερους να τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης παρέμβασης και της βιομηχανικής αυτάρκειας.

Εστιάζοντας στην ελληνική εμπειρία, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά «σφαλμάτων πολιτικής» που δυσχέραναν τη διαχείριση της κρίσης, κυρίως κατά την περίοδο 1931-32, όταν η ελληνική οικονομία βίωσε τη μαζική φυγή από τη δραχμή και οδηγήθηκε στην υποτίμηση και την πτώχευση. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η απουσία διεθνούς μηχανισμού στήριξης, που, κατά τον κ. Χριστοδουλάκη, αποτέλεσε την ειδοποιό διαφορά σε σχέση με την πιο πρόσφατη ελληνική εμπειρία.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Σωκράτης Πετμεζάς αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα, ο οποίος βίωσε και τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κατάρρευσης των διεθνών τιμών· η κρίση στη γεωργική παραγωγή – γενικότερο φαινόμενο του Mεσοπολέμου – έδωσε αφορμή για την ανάπτυξη του κρατικού παρεμβατισμού στον πρωτογενή τομέα. Σε συνδυασμό με την πολιτική των εμπορικών συμψηφισμών, η οποία ανέλαβε την απορρόφηση των ελληνικών εξαγωγών (κυρίως του καπνού), τη δεκαετία του 1930 διαμορφώθηκε ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος Ανδρέας Κακριδής αναφέρθηκε στην πολιτική της Τράπεζας στη διάρκεια της κρίσης. Αμφισβητώντας την κρατούσα πεποίθηση ότι η Τράπεζα υπήρξε άστοχη ή ανίσχυρη, ο κ. Κακριδής επιχειρηματολόγησε πως – υπό αυστηρή ξένη εποπτεία και αντιμέτωπο με έντονη εσωτερική αμφισβήτηση – το κεντρικό τραπεζικό ίδρυμα της χώρας επεδίωξε να παρατείνει την παραμονή της στη ζώνη του χρυσού, χωρίς όμως να ασκήσει αυστηρή νομισματική πολιτική.

Έτσι, θυσίασε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας για να εξασφαλίσει χρόνο στην κυβέρνηση Βενιζέλου, που αναζητούσε εναγωνίως ένα νέο εξωτερικό δάνειο. Μόλις οι προσπάθειες αυτές απέτυχαν, η Ελλάδα οδηγήθηκε στην υποτίμηση, από την οποία η Τράπεζα ενίσχυσε τη θέση της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η ερευνήτρια της Ακαδημίας Αθηνών Κατερίνα Μπρέγιαννη αναφέρθηκε στα ευρήματα της μελέτης των αρχείων της Τράπεζας της Γαλλίας, η οποία – την εποχή της κρίσης – παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις και στην Ελλάδα. Μετά το 1932, το πλαίσιο άσκησης της νομισματικής πολιτικής μεταβλήθηκε ριζικά, με τις κεντρικές τράπεζες να αποκτούν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας. Η ισορροπία μεταξύ των διεθνών κανόνων και στόχων και των προτεραιοτήτων της εθνικής οικονομικής πολιτικής αποτέλεσε μία από τις βασικότερες προκλήσεις της περιόδου.

Στην ανακοίνωσή της σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική εξωτερική πολιτική, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου έδειξε ότι, παρά την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών της χώρας με τη Γερμανία και στο πλαίσιο της ευρύτερης επέκτασης της οικονομικής επιρροής του Βερολίνου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο βασικός προσανατολισμός της Αθήνας παρέμεινε αμετάβλητος προς τη μεγάλη δύναμη που διατηρούσε τη ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ιστορικός Μανόλης Κούμας, από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κρίσης στις δύο ίσως σημαντικότερες χώρες της Ηπειρωτικής Ευρώπης εκείνη την περίοδο, τη Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση. Η οικονομική κρίση, που σήμαινε πολιτική αποσταθεροποίηση και άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία, υποστηρίχθηκε από ευρεία μερίδα, αλλά όχι από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος και τις ελίτ, οι οποίες τελούσαν υπό τον φόβο της κοινωνικής ανατροπής. Αντίθετα, ο πολιτικός έλεγχος εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν απειλήθηκε στη Σοβιετική Ένωση, η οποία στη διάρκεια της κρίσης προώθησε, στη βάση μιας κεντρικά διευθυνόμενης οικονομίας, το ευρύτατο πρόγραμμα εκβιομηχάνισης, που μετέτρεψε, με μεγάλο κοινωνικό κόστος, μία κατά βάση αγροτική οικονομία σε βιομηχανική.

Στο πλαίσιο της εξέτασης των συνταγματικών όψεων της κρίσης, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σπυρίδων Βλαχόπουλος έδωσε έμφαση στη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης της εκτελεστικής εξουσίας εν όψει της διεύρυνσης του πεδίου της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία. Η ενίσχυση αυτής της εκτελεστικής εξουσίας δεν πραγματοποιήθηκε εν τούτοις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά σε αυτό της κατά μέτωπο πολιτικής σύγκρουσης, λόγω της όξυνσης του Εθνικού Διχασμού, με συνέπεια την καταπάτηση των ατομικών και των πολιτικών ελευθεριών.

Τον αυξανόμενο πολιτικό προβληματισμό σχετικά με το κοινωνικό ζήτημα που οξυνόταν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ανέδειξε στην ανακοίνωσή της η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ζηνοβία Λιαλιούτη, η οποία μελέτησε τα σχετικά θέματα στο πλαίσιο δύο ειδικών περιπτώσεων, του Δήμου Αθηναίων, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της χώρας, και του Δήμου Λαυρεωτικής, ο οποίος χαρακτηριζόταν από τον υψηλό βαθμό συγκέντρωσης βιομηχανικής εργατικής τάξης.

Ο διευθυντής του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών Σωτήρης Ριζάς εξέτασε τις πολιτικές πλευρές της κρίσης και την πορεία προς τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου 1936, αναδεικνύοντας την παράλληλη ύπαρξη δύο πολιτικών θεματολογιών: η πρώτη αφορούσε διακυβεύματα του Εθνικού Διχασμού, ιδίως τον έλεγχο του κράτους και του στρατού, και η δεύτερη τις σχέσεις κεφαλαίου και εργασίας και γενικότερα την κοινωνική ένταση στα αστικά κέντρα. Η δεύτερη θεματολογία ενίσχυσε τις τάσεις μερίδας των ελίτ για την επιβολή αυταρχικού καθεστώτος, αλλά η δικτατορία επιβλήθηκε τότε κυρίως λόγω της αδυναμίας του αστικού κόσμου να επιλύσει έγκαιρα τα ζητήματα που άπτονταν του Διχασμού.

Την ημερίδα έκλεισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Κωστής, ο οποίος προσέφερε μια ανασκόπηση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους η κρίση του ΄29 έχει αντιμετωπιστεί στην ελληνική ιστοριογραφία. Αναφερόμενος ειδικότερα στις συγκρίσεις που έγιναν στη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης τόνισε τις διαφορές που χωρίζουν τα δύο ιστορικά περιστατικά, κυρίως ως προς τη φύση των δύο οικονομιών αλλά και τη διεθνή συγκυρία.

SPECIAL EDITIONS

Την πρώτη τους συμπαραγωγή ανακοίνωσαν COSMOTE TV και το NATIONAL GEOGRAPHIC

bizness.gr

Published

on

Cosmote TV, National Geographic

Με έμπνευση το κοινό όραμα για τη δημιουργία και τη διανομή κορυφαίου τηλεοπτικού περιεχομένου, η COSMOTE TV και το National Geographic ξεκινούν ένα ταξίδι εξερεύνησης, που θα αποκαλύψει ένα μυστήριο διάρκειας 4.500 ετών, στην καρδιά του Αιγαίου.

Το νέο ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV και National Geographic, θα επιχειρήσει να αποκαλύψει πώς το νησί της Κέρου, το αρχαιότερο ναυτικό ιερό της ανθρωπότητας, αποτέλεσε γενέτειρα ενός νέου τρόπου ζωής, ένα βήμα πιο κοντά στον κόσμο, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα. Βασισμένο στην αρχαιολογική έρευνα και τα ευρήματα του Cambridge Keros Project, το ντοκιμαντέρ θα εξερευνήσει επίσης το Δασκαλιό, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά μνημεία του Κυκλαδικού πολιτισμού της πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο.

Τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν στο νησί της Κέρου, το Δασκαλιό, τη Νάξο, την Αθήνα, την Κύπρο και τις ΗΠΑ, ενώ η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2020 στο COSMOTE HISTORY HD.

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

Το νερό «ΑΥΡΑ» της Coca-Cola Τρία Έψιλον στήριξε τον Αυθεντικό Μαραθώνιο

bizness.gr

Published

on

Νερό «Αύρα», χορηγός, Αυθεντικός Μαραθώνιος

Για 22η συνεχή χρονιά, και ακόμα πιο δυναμικά, υποστήριξε και φέτος το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, τους 60.000 δρομείς του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας. Μέσα από την ενεργοποίηση του AVRA Wave, δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα εμψύχωσης για τους Μαραθωνοδρόμους, το οποίο είχε ως στόχο να τους οδηγήσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.

Η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, με τη διαδρομή των 10χλμ. και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, με τις διαδρομές των 5 και 42χλμ. Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ, ως το επίσημο νερό του Μαραθωνίου, φρόντισε για την ενυδάτωση των αθλητών σε όλους τους σταθμούς εφοδιασμού, ενώ φέτος προσκάλεσε για πρώτη φορά τους δικούς τους υποστηρικτές να βρεθούν στα πιο καίρια σημεία της μαραθώνιας διαδρομής για να τους εμψυχώσουν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής τα Αvra Wave mini buses, μικρά λεωφορεία των 10 ατόμων, εκτελούσαν συνεχή δρομολόγια με αφετηρία τους σταθμούς μετρό «Δ. Πλακεντίας» και «Ευαγγελισμός» και κατεύθυνση το 31ο χλμ. της Μαραθώνιας διαδρομής (Στ. Αγίας Παρασκευής) και τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, αντίστοιχα.

Μέσα από την ενέργεια του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ, περισσότεροι από 300 υποστηρικτές δημιούργησαν ένα δυναμικό κύμα υποστήριξης και με φωνές, μηνύματα και χαμόγελα «έσπασαν» τον τοίχο μαζί με όλους τους δρομείς, στο δυσκολότερο σημείο του αγώνα.

Δυναμικό «παρών» έδωσε φυσικά για ακόμη μία χρονιά και η AVRA Running Team, η οποία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 600 δρομέων, εργαζόμενων και φίλων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες.

Η Άννα Κοκκάλη, μέλος της AVRA Running Team και δρομέας των 42χλμ. δήλωσε: «Η Μαραθώνια Διαδρομή ήταν για ακόμη μία φορά καθηλωτική, από την αφετηρία στον Μαραθώνα μέχρι και τον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο. Η κορύφωση όλης της προετοιμασίας μου ήρθε στο 31ο χλμ., όταν είχα αρχίσει να νιώθω τις δυνάμεις μου να με εγκαταλείπουν και για μερικά δευτερόλεπτα σκέφτηκα να τα παρατήσω. Εκείνη ακριβώς ήταν η στιγμή που είδα τους δικούς μου ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν για μένα και γέμισα και πάλι ενέργεια. Ενέργεια να τρέξω για να τους συναντήσω στον τερματισμό και να τους ευχαριστήσω που μέσω των AVRA Wave minibuses βρέθηκαν στο πλευρό μου στα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής. Η υποστήριξη από τους δικούς μας ανθρώπους είναι πολύ σημαντική για όλους τους δρομείς και κανένας μας δεν θα μπορούσε να τα έχει καταφέρει χωρίς τη δύναμη που λαμβάνει από τους δικούς του ανθρώπους».

Αθλητές και μη, όλοι οι επισκέπτες του Αυθεντικού Μαραθωνίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το περίπτερο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Χωριό των Χορηγών, το οποίο τους καλούσε να φροντίσουν την ΑΥΡΑ τους μέσα από διασκεδαστικές δράσεις. Από το περίπτερο δεν έλειπαν και καλεσμένοι-έκπληξη, όπως οι αθλητές της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ Rion Brown και Κώστας Παπαδάκης καθώς και της ομάδας Volley Ανδρών του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου Axel Jacobsen και Lucas Rangel, οι οποίοι φωτογραφήθηκαν με τους παρευρισκόμενους. Μαζί και οι δρομείς, Αναστασία Μαρινάκου, μέλος της Εθνικής Ομάδας και νικήτρια στα 5χλμ. διαδρομής του Αυθεντικού Μαραθωνίου (2015 και 2019) και ο Χριστόφορος Μερούσης, Μαραθωνοδρόμος, μέλος της Ολυμπιακής ομάδας στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 και νικητής του πανελληνίου πρωταθλήματος Μαραθωνίου από το 2013 ως και το 2016.

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

Οι μικρές οικιακές συσκευές στο Public

bizness.gr

Published

on

Κατάστημα Public

Το public.gr περιλαμβάνει πλέον μία μεγάλη γκάμα μικρών οικιακών συσκευών, για να βρει ο καθένας εύκολα και γρήγορα αυτό που αναζητά.

Στο e-shop του Public υπάρχουν πάνω από 4.500 προϊόντα (σκούπες, συσκευές σιδερώματος, μηχανές καφέ, προετοιμασία φαγητού, συσκευές μαγειρικής, σκεύη μαγειρικής, εργαλεία μαγειρικής), με brands, όπως: Delonghi, Izzy, Karcher, Kenwood, Rohnson, Rowenta, Tefal και Sencor αλλά και ενημερωμένους οδηγούς αγοράς με συμβουλές, πληροφορίες και βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ηλεκτρικές σκούπες
  • Συσκευές σιδερώματος
  • Προετοιμασία φαγητού
  • Μηχανές καφέ
  • Συσκευές μαγειρικής

Continue Reading
Advertisement

Trending