Connect with us

SPECIAL EDITIONS

Ελληνική Πρωτοβουλία: Στηρίζει τη μάχη ενάντια στην υπογεννητικότητα στη χώρα μας

bizness.gr

Published

on

Ελληνική Πρωτοβουλία

Η HOPEgenesis είναι μία ελληνική μη-κερδοσκοπική εταιρία, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, διευθετώντας κρίσιμα ζητήματα αναφορικά με τα χαμηλά επίπεδα γεννητικότητας στην Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο, καθώς υπάρχει μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων που ολοένα αυξάνεται.

Εκτιμάται πως μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα έχει μειωθεί, από τους 10.800.000 κατοίκους που βρίσκεται σήμερα, στους 8.000.000. Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το 2017, στην Ελλάδα υπήρξαν 88.132 γεννήσεις και 123.079 θάνατοι, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του πληθυσμού.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative) υποστηρίζει τη HOPEgenesis δωρίζοντας της $30,000 προκειμένου να μπορεί να παρέχει μία ιατρική και ψυχολογική «ομπρέλα» σε όλες τις εγκύους των ακόλουθων έξι νησιών των Δωδεκανήσων: Αρκιοί, Χάλκη, Κάσος, Λειψοί, Πάτμος και Τήλος.

Η HOPEgenesis παρέχει δωρεάν ιατρική θεραπεία στις γυναίκες αυτές, που έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές υποδομές και τους δίνει επιπλέον τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε συνεργαζόμενες ιατρικές μονάδες, όπου θα παρακολουθηθούν, όπως πρέπει, από μία ομάδα Μαιευτήρων – Γυναικολόγων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Η συμβολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας-THI σε αυτό το πρόγραμμα κατέστη δυνατή μέσα από τα έσοδα του 4ου ετήσιου γκαλά που διοργανώθηκε στο Λονδίνο.

Τα έξι παραπάνω νησιά αριθμούν συνολικά 6.223 μόνιμους κατοίκους. Με βάση τον πληθυσμό τους, θα έπρεπε να έχουν 65 γεννήσεις ανά έτος και συνολικά 195 σε διάστημα τριών ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο αριθμός των γεννήσεων κατά το διάστημα 2015-2017, πριν την παρέμβαση της HOPEgenesis, και για τα 6 νησιά ήταν μόλις 115. Αυτά τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας υπέδειξαν την ανάγκη για άμεση δράση και υποστήριξη των κατοίκων αυτών των απομακρυσμένων νησιών.

Η HOPEgenesis δραστηριοποιείται σε 354 περιοχές ανά την Ελλάδα και το δίκτυό της με συνεργαζόμενα νοσοκομεία αποτελείται από 18 ιατρικά κέντρα και περισσότερους από 80 ιατρούς. Μέχρι σήμερα έχει υποστηρίξει περισσότερες από 260 οικογένειες σε περιοχές που ο αριθμός των γεννήσεων είτε ήταν πολύ χαμηλός, είτε ήταν ακόμα και μηδενικός. Η οργάνωση βραβεύθηκε με το «Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2018».

Ο κ. George P. Stamas, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε:

«Το μέλλον κάθε χώρας εξαρτάται από τις γεννήσεις της και στην Ελλάδα η κατάσταση όσον αφορά την αναλογία γεννήσεων – θανάτων είναι ανησυχητική. Στο THI, ένας από τους ιδρυτικούς μας σκοπούς είναι η παροχή βοήθειας σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως αυτό, και η υποστήριξη σημαντικών ανθρωπιστικών προσπαθειών, όπως του έργου της HOPEgenesis. Μια τέτοιου είδους πρακτική προσέγγιση, που στοχεύει άμεσα στην λύση, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους».

Ο κ. Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, δήλωσε:

«Τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων είναι ένα ανησυχητικό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, διότι εάν γίνει μη αναστρέψιμο, τότε οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την Ελλάδα και το μέλλον της. Το ζήτημα αυτό έχει γίνει πιο έντονο σε απομακρυσμένες περιοχές όπου οι οικογένειες είναι διστακτικές να αποκτήσουν παιδιά όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω της έλλειψης των απαραίτητων ιατρικών υποδομών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ελληνική Πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι η HOPEgenesis και οι προσπάθειές της πρέπει να αναγνωριστούν και να υποστηριχθούν».

Ο κ. Στ. Χανδακάς, Πρόεδρος και Ιδρυτής της HOPEgenesis, δήλωσε:

«Η συμβολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη όταν συνεργαζόμαστε με οργανισμούς, εταιρείες και άτομα που αγκαλιάζουν και συμμετέχουν στις προσπάθειές μας. Με την υποστήριξή τους, έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για την αντιστροφή των αρνητικών δεικτών γεννήσεων στην Ελλάδα και τη σταδιακή αύξηση του ελληνικού πληθυσμού. Μία τέτοιου είδους συμβολή μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να φέρουμε πολλές φωνές χαρούμενων παιδιών στη χώρα μας».

SPECIAL EDITIONS

TÜV HELLAS: Η διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

bizness.gr

Published

on

Πολυτελές ξενοδοχείο

Ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» διοργανώνει τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου στις 15:00 η TÜV HELLAS (TÜV NORD).

Για να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στο παρακάτω link: https://bit.ly/3c0VzOl

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κορυφαία στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου θα αναλύσουν τις αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού στα ξενοδοχεία και πώς αυτά θα επαναλειτουργήσουν μέσω των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του ειδικού σήματος Health First.

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι εξής:

Δημήτρης Βαλέργας
Director of Human Recourses Manager  / T&G Daskalantonakis & Hines Group

Νίκος Διαλυνάς
Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού- Domes Resorts.

Καλλιόπη Καραντεμοίρη
Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού στον όμιλο Electra Hotels & Resorts

Αργύρης Νταουλιάρης
Ιδρυτής Innjobs.net, πλατφόρμα ανθρώπινου δυναμικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία

Μαριέττα Πίσκα
Group HR Executive & Learning and Development Professional

Uxue Azpiroz
Διευθύντρια Γραφείου Κρήτης, Vice President Food TÜV HELLAS (TÜV NORD) 

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις που έχει αναλάβει ο Φορέας, με το βλέμμα στο μέλλον, μέσω των οποίων εκπαιδεύει και βοηθά τους συνεργάτες και πελάτες του στην εποχή της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό του ρόλο, τόσο στον κλάδο της πιστοποίησης όσο και στην επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

TÜV AUSTRIA Academy: ΜΑΘΑΙΝΟÜΜΕ, ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΟÜΜΕ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΟÜΜΕ

bizness.gr

Published

on

TÜV AUSTRIA ACADEMY

Στην TÜV AUSTRIA Academy αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, καθώς το 2019 εκπαιδεύσαμε περισσότερα από 2.250 στελέχη του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα της χώρας μας και του εξωτερικού, σε 146 εκπαιδευτικά προγράμματα, από τα οποία τα 28 σε νέες θεματικές ενότητες.

Τη δύσκολη περίοδο του lockdown υιοθετήσαμε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σύγχρονων και ασύγχρονων, και σταθήκαμε για ακόμα μία φορά στην κορυφή, εκπαιδεύοντας περισσότερα από 1.470 στελέχη επιχειρήσεων, σε επίκαιρη θεματολογία της αγοράς και της επιχειρηματικότητας σε λιγότερο από ένα μήνα!

Με την επαναλειτουργία των Κέντρων δια Βίου Μάθησης και ως πιστοποιημένο Κε.Δι.Βι.Μ 2, από τις 18/5/2020 ξεκινήσαμε ακόμα πιο δυναμικά τα δια ζώσης εκπαιδευτικά προγράμματα, διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευομένων και των εισηγητών μας και φυσικά συνεχίζουμε να προσφέρουμε τα εξ αποστάσεως σεμινάρια (σύγχρονα και ασύγχρονα).

Οι επιλογές σας συνεχώς αυξάνονται! Λάβετε θέση!

Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα της TÜV AUSTRIA Academy μπορείτε να τα δείτε εδώ:  https://bit.ly/2LZ73rh

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 2105220920 (εσωτ. 216 & 224)

Continue Reading

SPECIAL EDITIONS

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια

bizness.gr

Published

on

Κτίρια στη Θεσσαλονίκη

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι εγκαταστάσεις γεωθερμίας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στην Ελλάδα, ενώ την τελευταία τετραετία εκτιμάται ότι έχει διπλασιαστεί η ζήτηση για τέτοιου είδους έργα. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Παναγιώτης Γραμμέλης, ύστερα από αρκετά χρόνια επιφυλάξεων, κυρίως αναφορικά με το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης, η γεωθερμία, όπως και η εφαρμογή άλλων «καθαρών» τεχνολογιών που χρησιμοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά, θερμικά ηλιακά κ.ά.) γνωρίζουν πολύ μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, ενώ ανοδική είναι και η σχετική τάση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο από τη γεωθερμία μπορεί να υπάρξει πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας κτιριακής δομής, εφόσον η εγκατάσταση είναι πολύ καλά οργανωμένη». Το μεγαλύτερο, όμως, όφελος είναι το περιβαλλοντικό καθώς μια εγκατάσταση που καλύπτει τις θερμικές και ψυκτικές ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου από τη γεωθερμία έχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι το 25% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από κατοικίες και άλλα κτίρια όπως σχολεία, υποδομές αθλητισμού κ.ά., λόγω της λειτουργίας των καλοριφέρ και του air condition καθώς και της κατανάλωσης ρεύματος», τονίζει.

Έργα γεωθερμίας στη βόρεια Ελλάδα

Ενδεικτικά, ο κ. Γραμμέλης αναφέρει την περίπτωση της κατασκευής του κολυμβητηρίου της Αλεξανδρούπολης με εγκατάσταση γεωθερμίας κόστους 90.000 ευρώ, που έχει στόχο να καλύψει το 100% του ενεργειακού φορτίου.

Αρκετά μακρύτερα, στα Γρεβενά, σύστημα γεωθερμίας εγκαταστάθηκε στο Επαγγελματικό Λύκειο της πόλης, όπου φιλοξενούνται τετρακόσια άτομα μαζί και με τους σπουδαστές του ΙΕΚ. Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ- ΙΔΕΠ, Νικόλαος Μαργαρίτης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εγκαταστάθηκε γεωθερμική αντλία, με την οποία συνδέθηκαν 21 γεωτρήσεις, βάθους εκατό μέτρων η κάθε μία. Από τη λειτουργία του συστήματος, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε η εξοικονόμηση χρηματικού ποσού ύψους 13.000 ευρώ το χρόνο, σε σχέση με τη χρήση πετρελαίου που γινόταν νωρίτερα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, με την εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας ανοιχτού τύπου, κόστους 168.000 ευρώ και τριάντα κατακόρυφες γεωτρήσεις, που αναμένεται να λειτουργήσει δοκιμαστικά το φθινόπωρο. Το Διοικητήριο αποτελεί το πρώτο δημόσιο κτίριο του νομού που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες αποκλειστικά με τη χρήση γεωθερμίας.

Γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιεί και το νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει το 70% σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα. Το συγκεκριμένο γεωθερμικό σύστημα διαθέτει σωληνώσεις συνολικού μήκους 42 χιλιομέτρων κάτω από τη θεμελίωση του κτιρίου και είναι το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής σε δημόσιο κτίριο στη χώρα.

Πώς λειτουργεί

Η λειτουργία μιας εγκατάστασης γεωθερμίας βασίζεται στην απλή διαπίστωση ότι η θερμοκρασία της γης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι υψηλότερη σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού χαμηλότερη της εξωτερικής θερμοκρασίας. «Το νερό που κυκλοφορεί μέσα του ειδικό υγρό, εκμεταλλεύεται τη θερμότητα της γης. Το σύστημα ανεβάζει το νερό στο κτίριο και με τον τρόπο αυτό θερμαίνει τους χώρους του τον χειμώνα ή τους δροσίζει το καλοκαίρι», εξηγεί ο κ. Μαργαρίτης.

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους εφαρμογές είναι κατάλληλες όχι μόνο για δημόσια κτίρια αλλά και για ιδιωτικά, ενώ σχετικά με το κόστος αναφέρει πως αυτό προκύπτει από τον υπολογισμό των αναγκών ενός κτιρίου σε θέρμανση και ψύξη ετησίως. «Εφόσον η υποδομή γεωθερμίας στο ΕΠΑΛ Γρεβενών σχεδιάστηκε για να καλύπτει 144.000 κιλοβατώρες το χρόνο, σε χώρους συνολικής έκτασης επτά χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και κόστισε 130.000 ευρώ, μια οικιακή εγκατάσταση θα μπορούσε να έχει κόστος 20 με 30.000 ευρώ και να υπάρξει απόσβεση σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δέκα χρόνων», σημειώνει. Τονίζει, παράλληλα, ότι για να γίνει ένα τέτοιο έργο απαιτείται αύλειος χώρος, στον οποίο θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα συστήματα υπογείως.

Στη λίστα, άλλωστε, με τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας περιλαμβάνονται η υψηλή ενεργειακή απόδοσή της, το χαμηλό λειτουργικό κόστος που αφορά την λειτουργία της γεωθερμικής αντλίας με ηλεκτρικό ρεύμα, η απουσία καύσης, το γεγονός ότι η εγκατάσταση δεν χρειάζεται συντήρηση και φυσικά οι μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending