ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Malls το 2023 – Προχωρούν τα 2 νέα mall στο Ελληνικό

Published

on

Το εμπορικό κέντρο The Mall Athens στο Μαρούσι - Πηγή: Eurokinissi / Σωτήρης Δημητρόπουλος

Ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας καταγράφηκε για τα εμπορικά κέντρα της Lamda Malls το 2023 ενώ παράλληλα προχωρούν τα έργα και για τα 2 νέα malls – “διαμάντια” στο Ελληνικό.

Όπως ανακοίνωσε η Lamda Development, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, προ αποτιμήσεων και λοιπών αναπροσαρμογών, των 4 σε λειτουργία Εμπορικών Κέντρων (Retail EBITDA) το 2023 αυξήθηκαν 18% στα €81εκ, καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η λεπτομερής ανάλυση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA για το νεοσύστατο όμιλο LAMDA MALLS, μετά την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού.

Πηγή: Lamda Development

Οι κύριοι παράγοντες της αύξησης του Retail EBITDA (4 σε λειτουργία Εμπορικά Κέντρα) είναι:
(α) η αύξηση των συνολικών εσόδων από μισθώματα (24% έναντι του 2022),
(β) η αύξηση των εσόδων στάθμευσης και άλλων δραστηριοτήτων (λ.χ. διαφημιστικές ενέργειες) (15% έναντι του 2022).

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1-2 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: Lamda Development

Το 2023 καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στο συνολικό κύκλο εργασιών των καταστημάτων στα €823εκ, ενώ ο συνολικός αριθμών των επισκεπτών ανήλθε σε 25,1εκ.

Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) του ομίλου LAMDA MALLS την 31.12.2023, όπως προκύπτει από την αποτίμηση ανεξάρτητων εκτιμητών, ξεπέρασε τα €1,4δις, με την αξία των εν λειτουργία 4 Εμπορικών Κέντρων να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ στα €1,1δις.

Πηγή: Lamda Development

Πώς προχωρούν τα 2 νέα malls στο The Ellinikon

  • The Ellinikon Mall (πρώην Vouliagmenis Mall): η οικοδομική άδεια εκσκαφών εκδόθηκε τον Ιούλιο 2023 ενώ η οικοδομική άδεια ανέγερσης του Επιχειρηματικού Κέντρου (Commercial Hub), εντός του οποίου θα αναπτυχθεί και το Ellinikon Mall, εκδόθηκε το Νοέμβριο 2023. Ο ανάδοχος για την εργολαβία των εκσκαφών ΑΚΤΩΡ ξεκίνησε τις εκσκαφές και τις πρόδρομες εργασίες στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο την ολοκλήρωση των εργασιών τον Ιούνιο 2024. Τα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Β’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2027.
  • Riviera Galleria: η οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον Ιούνιο 2023 ενώ οι κατεδαφίσεις και η μεταφορά και επαναλειτουργία των δικτύων υποδομών που εξυπηρετούν τη Μαρίνα Αγίου Κοσμά έχουν ολοκληρωθεί. Η δημοπράτηση για την ανάθεση εργολάβου είναι στο τελικό της στάδιο. Tα επόμενα ορόσημα περιλαμβάνουν την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το Α’ Εξάμηνο 2024 με εκτιμώμενη ολοκλήρωση της κατασκευής εντός του Α’ Εξαμήνου 2026.

Στην “αγκαλιά” της Lamda Malls όλα τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development

Advertisement

TRENDING