Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ιστορικών διαστάσεων πτώση του ΑΕΠ στην Αυστρία λόγω πανδημίας

bizness.gr

Published

on

Το εκτεταμένο “κλείδωμα” κατά της πανδημίας του κοροναϊού προκάλεσε την συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατά 12,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας μία ύφεση ιστορικών διαστάσεων, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο είχε ήδη σημειώσει μείον, το ΑΕΠ ήταν 10,7% χαμηλότερο από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, αναφέρουν τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO).

Στην ανάλυσή του, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει πως μία συρρίκνωση αυτού του μεγέθους είναι μοναδική μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα μέτρα για τον περιορισμό του Covid-19 είχαν ως αποτέλεσμα μία τεράστια μείωση της ζήτησης των καταναλωτών, και αυτό δείχνουν απώλειες προστιθέμενης αξίας στον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο, τις παροχές υπηρεσιών καθώς επίσης στην τέχνη, και την ψυχαγωγία, όπως παρόμοια με εκείνη στο διεθνές περιβάλλον ήταν η μείωση της ζήτησης στη βιομηχανία και στις εξαγωγές.

Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή του, ότι η ύφεση θα έχει φτάσει φέτος το χαμηλότερο σημείο της ήδη το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ούτως ώστε η παγκόσμια οικονομία να επιστρέψει τώρα και πάλι σε μία μέτρια ανάπτυξη.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ της Αυστρίας κατά το πρώτο τρίμηνο αναθεωρήθηκε ελαφρώς από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο εμφανίζει ένα μείον 2,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και ένα μείον 2,4% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η προστιθέμενη αξία στους τομείς του εμπορίου, της συντήρησης και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, των μεταφορών, των καταλυμάτων και της εστίασης μειώθηκε κατά 27,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος — και με μείον 5,4% ευθύνεται για σχεδόν το ήμισυ της μείωσης του ΑΕΠ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, η οικονομική ανάπτυξη καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού και από το σταδιακό άνοιγμα των τομέων εμπορίου και παροχής υπηρεσιών από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι τομείς των αθλητικών, πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εγκαταστάσεων καθώς και των προσωπικών υπηρεσιών επηρεάστηκαν άμεσα και μαζικά με μείωση της προστιθέμενης αξίας κατά 32,0%.

Στον τομέα της εξόρυξης, της παραγωγής αγαθών, της ενέργειας και της παροχής νερού και της διαχείρισης αποβλήτων, η προστιθέμενη αξία έχει συρρικνωθεί επίσης μαζικά στο μείον 20,9% και αυτή η εξέλιξη χαρακτηρίστηκε από περιορισμούς προσφορών, καθώς και από μείωση ζήτησης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, ενώ ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε πτώση κατά 9,2%.

Στις εκτιμήσεις τους, στα τέλη Ιουνίου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών της Βιέννης υπογράμμιζαν ότι η πανδημία του κορονοϊού φέρνει στην Αυστρία μια άνευ προηγουμένου οικονομική κάμψη κατά περίπου 7% φέτος, καθώς και μία αύξηση στα ποσοστά ανεργίας και στα δημοσιονομικά ελλείμματα περίπου κατά 10%, ενώ προέβλεπαν ήδη για την επόμενη χρονιά και πάλι μία ανοδική πορεία.

“Στην Αυστρία, αυτή είναι η βαθύτερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, τόνιζε το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, σημειώνοντας πως η μείωση της οικονομικής παραγωγής το 2020 είναι σημαντικά μεγαλύτερη από ό,τι το 2008/2009 κατά τη χρηματοπιστωτική και την οικονομική κρίση, και πως αυτή η παγκόσμια σοβαρή ύφεση προκλήθηκε από τους εκτεταμένους, πολιτικά επιβεβλημένους, περιορισμούς στην εξάπλωση του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Επίσημα σε ιστορική ύφεση η βρετανική οικονομία

bizness.gr

Published

on

Brexit

Υφεση ρεκόρ -20,4% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία, έπειτα από ένα -2,2% του ΑΕΠ κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, εξαιτίας της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ». Η μεγαλύτερη υποχώρηση του ΑΕΠ καταγράφηκε τον Απρίλιο, οπότε βρίσκονταν σε ισχύ μέτρα σχεδόν ολικού lockdown, με σχεδόν πλήρη παύση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ τον Μάιο υπήρξε ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης κατά 2,4%, για να ακολουθήσει επιτάχυνση κατά 8,7% τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Υπό κατάρρευση ο τουρισμός στην Πορτογαλία

bizness.gr

Published

on

Η κάποτε ευημερούσα τουριστική βιομηχανία της Πορτογαλίας κατέγραψε έναν ακόμα μήνα καταστροφικών επιδόσεων τον Ιούνιο καθώς οι φόβοι για μετάδοση της Covid-19 και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού κράτησαν μακριά τους επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Με βάση τις αρχικές της εκτιμήσεις, η εθνική στατιστική υπηρεσία (INE) ανέφερε ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από ξένους τουρίστες μειώθηκε κατά 96% σε περίπου 201.000 τον περασμένο μήνα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων τουριστών, μειώθηκε σχεδόν 82% τον Ιούνιο σε λίγο πάνω από 500.000 ανθρώπους, καταγράφοντας μικρή βελτίωση συγκριτικά με τη μεγαλύτερη του 94% μείωση τον Μάιο, σύμφωνα με την ΙΝΕ. Η στατιστική υπηρεσία ανέφερε ότι τον Ιούνιο περίπου το 45% των τουριστικών καταλυμάτων έμειναν κλειστά ή δεν είχαν επισκέπτες.

Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς –με το Ηνωμένο Βασίλειο να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές για την Πορτογαλία– μειώθηκαν πάνω από 98% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθεί η τεράστια βουτιά της γερμανικής και της ισπανικής αγοράς, όπου η μείωση διαμορφώθηκε αντίστοιχα στο 95,1% και το 93.3%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πανδημία και παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου: πτώση ζήτησης αλλά και ευκαιρίες

bizness.gr

Published

on

Μείωση 4% στην παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται εφέτος, λόγω της πανδημίας που μειώνει τη ζήτηση ενέργειας, ωστόσο η μείωση της τιμής του και οι πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να οδηγήσουν σε ανάκαμψη της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Είναι ενδεικτικό ότι η Ινδία σχεδιάζει να διπλασιάσει σχεδόν το μήκος του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου της, ενώ η Κίνα θα αυξήσει το δίκτυο φυσικού αερίου περίπου 60% μέχρι το 2025.

Αυτό προκύπτει από την Παγκόσμια Έκθεση Φυσικού Αερίου 2020, που δημοσιεύθηκε χθες από την Internation Gas Union (IGU), την ερευνητική εταιρεία BloombergNEF (BNEF) και την Snam, την ιταλική εταιρεία διεθνών υποδομών φυσικού αερίου.

Η έκθεση εντοπίζει πηγή ανάπτυξης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ/LNG). Οι εισαγωγές ΥΦΑ ανήλθαν σε 482 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2019, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2018 και, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4,2% το 2020, θα μπορούσε όπως επισημαίνεται να ανακάμψει το 2021 γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδα, ανάλογα με την επιμονή και τη μακροζωία της πανδημίας.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τις προοπτικές χρήσης του υδρογόνου και διαπιστώνει ότι η Γερμανία, η οποία επιδιώκει την ταχεία ανάπτυξή του, θα μπορούσε να προμηθευτεί οικονομικά ανταγωνιστικό υδρογόνο (περίπου 1 δολάριο/kg) το 2050 από διάφορες πηγές, μεταξύ άλλων μέσω ηλεκτρόλυσης από τη δική της εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ή μέσω εισαγωγών από αγωγούς από τη Βόρεια Αφρική ή τη Νότια Ευρώπη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alverà, δήλωσε: «Η αγορά υδρογόνου βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επανάστασης. Ο στόχος είναι να μειωθεί το κόστος του πράσινου υδρογόνου μέχρι να γίνει ανταγωνιστικό με τα ορυκτά καύσιμα σε πολλές χρήσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Ένας έξυπνος τρόπος για να κλιμακωθεί η παραγωγή υδρογόνου είναι η ανάμειξη της με φυσικό αέριο σε υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου, κάτι που η Snam δοκιμάζει εδώ και δύο χρόνια. Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου το καθαρό υδρογόνο που παράγεται στη Νότια Ιταλία ή τη Βόρεια Αφρική μπορεί να μεταφερθεί μέσω των αγωγών μας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Ενώ η προσφορά και η ζήτηση ταιριάζουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, η υποδομή αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη της διείσδυσης του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Trending