Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Κ. Μητσοτάκης από την Κίνα: Success story η επένδυση της COSCO στην Ελλάδα

Newsroom

Published

on

Ομιλία απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη.

Αναλυτικά όσα επισήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός:

«Εξοχότατε κ. Xi Jinping, Πρόεδρε της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, εξοχότατοι, αγαπητοί καλεσμένοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι ενώπιόν σας σήμερα εκπροσωπώντας την Ελλάδα, μία τιμώμενη χώρα στη 2η έκθεση China International Import Expo. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην έκθεση για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο.

Ωστόσο, το πλαίσιο αυτή τη χρονιά είναι πολύ διαφορετικό. Αναδυόμαστε, επιτέλους από το σκοτάδι της μακράς και επίπονης 10ετούς οικονομικής κρίσης και αντικρίζουμε τις ευκαιρίες του μέλλοντος με ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης.

Η παρουσία μας εδώ επιβεβαιώνει επίσης τη σημασία της στρατηγικής σχέσης μας με την Κίνα. Η σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν είναι καινούργια. Έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών και οι δεσμοί μας διευρύνονται και ενισχύονται.

Παρά ταύτα, αυτή η σχέση δεν αφορά μόνο το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, τον τουρισμό ή εν γένει την οικονομία. Πηγαίνει πολύ βαθύτερα στο χρόνο. Η Ελλάδα και η Κίνα αντιμετωπίζουν η μία την άλλη με σεβασμό ως αρχαίοι πολιτισμοί με διαδρομή χιλιετιών. Οι δύο χώρες δεν έχουν κινηθεί απλώς με τον τροχό της Ιστορίας, τον έχουν διαμορφώσει.

Ο Κομφούκιος και ο Αριστοτέλης ασχολήθηκαν με θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το ήθος και την έννοια της ενάρετης ζωής. Ο κόσμος, περιλαμβανομένων των πολιτικών ηγετών, θα κέρδιζε εάν οι διδαχές τους ανακτούσαν την ακτινοβολία που τους αξίζει.

Στεκόμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, εκπροσωπώντας πολιτισμούς που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ελλάδα ήταν πάντοτε ανοιχτή στον κόσμο και επηρεάστηκε από νωρίς από τους ανέμους της αλλαγής. Είμαστε έθνος θαλασσοπόρων. Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς.

Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ελληνόκτητα πλοία. Πολλά από αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν σε Κινεζικά ναυπηγεία. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο.

Η επένδυση της COSCO Shipping στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό success story όχι μόνο για τη σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας αλλά και για την περιοχή μας. Συνιστά παράδειγμα για το πώς μία Κινεζική εταιρεία ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να επενδύσει σε Ελληνικές υποδομές σε μία εποχή κατά την οποία η Ελλάδα δεν εθεωρείτο ενδεδειγμένος προορισμός για επενδύσεις.

Ο Πειραιάς είναι το πρώτο μεγάλο Ευρωπαϊκό λιμάνι στη διαδρομή από την Ασία προς την Ευρώπη, μετά τη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ανατολική Ευρώπη επτά έως δέκα ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες οδούς, εξοικονομώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Για την Ελλάδα η κρίση ήταν μία τραγωδία, αλλά όπως σε κάθε τραγωδία στο τέλος έρχεται η κάθαρση. Βγαίνουμε από τα σκοτεινά χρόνια πιο δυνατοί, σοφότεροι και πιο πραγματιστές. Έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια η Ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Πριν από λίγες εβδομάδες, έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου απέσπασαν για πρώτη φορά αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές, κάτι που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν αδιανόητο.

Εκτιμούμε ότι το 2020 η Ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 3% σε ετήσια βάση -πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές οικονομίες. Όλοι οι δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης έχουν ανακάμψει. Θα αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική.

Η κυβέρνησή μου εξελέγη τον περασμένο Ιούλιο με αυτοδυναμία και ξεκάθαρη εντολή να αποκαταστήσει την ανάπτυξη, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να διασφαλίσει ένα οικονομικό περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις.

Η χώρα μου προσφέρει έναν σπάνιο συνδυασμό μοναδικής φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικού περιβάλλοντος, μία γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Προσθέστε σε αυτά μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσουν» τις δυνατότητές μας και έχετε αυτά που θεωρώ ως αναγκαία συστατικά για να γίνει η Ελλάδας ένα πραγματικό success story.

Κυρίες και κύριοι,

Η ελληνοκινεζική οικονομική συνεργασία είναι αμφίδρομη. Την Κυριακή είχα τη χαρά να εγκαινιάσω ένα καινούργιο εργοστάσιο που κατασκευάστηκε έξω από τη Σαγκάη από μία Ελληνική επιχείρηση, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας ανελκυστήρες για την Κινεζική αγορά. Αξιοποιούμε την κληρονομιά μας αλλά επίσης στηρίζουμε την καινοτομία. Οι εταιρείες τεχνολογίας και «πράσινης» ενέργειας, που μας συνοδεύουν από την Ελλάδα, είναι απόδειξη αυτής της στρατηγικής.

Θεωρούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής μας. Το άνοιγμα της Κινεζικής αγοράς σε υψηλής ποιότητας Ελληνικά αγροτικά προϊόντα αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Θεωρώ τη συμφωνία για την προστασία της γεωγραφικής προέλευσης που θα υπογραφεί αύριο στο Πεκίνο απολύτως κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι οι Κινέζοι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη. Πρόκειται για μια στρατηγική την οποία ο πρόεδρος Μακρόν ανέπτυξε στη σχέση μας με την Κίνα: εμπιστοσύνη και ισορροπία. Αρμονία, αν θέλετε, για να χρησιμοποιήσω μια κινέζικη έννοια. Αυτές θα πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που θα διέπουν τη σχέση μας.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω τις προοπτικές που παρουσιάζονται στον κλάδο του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, η γη της φιλοξενίας. Η φιλοξενία είναι μία παράδοση παλιά όσο και ο Δίας. Φέτος θα υποδεχτούμε στην Ελλάδα περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες. Ωστόσο, λιγότεροι από 200.000 θα έρθουν από την Κίνα. Πρόθεσή μας είναι να το αλλάξουμε αυτό. Μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να ανοίξουμε την Ελληνική αγορά στους Κινέζους τουρίστες. Είμαι πεπεισμένος πως οι Κινέζοι τουρίστες θα εκτιμήσουν τη μοναδική πολιτιστική εμπειρία που προσφέρει η Ελλάδα.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μία απευθείας πτήση μεταξύ Σαγκάης και Αθήνας προστίθεται στην υπάρχουσα πτήση μεταξύ Πεκίνου και Αθήνας.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην πρωτοβουλία «17+1», αλλά είναι η πρώτη χώρα που θα συναντήσετε στη διαδρομή προς την Ευρώπη.

Προσβλέπουμε στην επίσκεψή σας στην Ελλάδα την προσεχή Κυριακή. Θα βρείτε μία χώρα που έχει επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών της.

Η σημερινή μέρα όμως προσφέρεται για να γιορτάσουμε αυτή την εξέλιξη στην Κίνα, μία χώρα που ουδέποτε μας εγκατέλειψε τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης.

Μαζί, Ελλάδα και Κίνα, δεν τιμούν μονάχα το ένδοξο παρελθόν τους αλλά χαράσσουν μία πορεία προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Σας ευχαριστώ».

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Hilton Chania Old Town Resort & Spa - Πηγή: Hilton / Όμιλος Τσιλεδάκη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Ο νέος χάρτης των διεθνών ξενοδοχειακών brands στην Ελλάδα – Τα openings και τα projects της επόμενης περιόδου

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Τα έργα που θα κρίνουν την ανάπτυξη των εταιρειών real estate στην Ελλάδα έως το 2030

Ξενία Ουρανούπολης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Πώς αποκτούν “νέα ζωή” τα Ξενία και τα ιστορικά ακίνητα – Τέσσερις διαφορετικές διαδρομές αξιοποίησης από την Αθήνα μέχρι Κομοτηνή

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Στα σκαριά” νέο έργο αναβάθμισης ξενοδοχείου σε 5 αστέρων στη Λέσβο

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
REAL ESTATE1 ημέρα ago

“Υψηλές πτήσεις” για το real estate στον Πειραιά και το 2026 – Γιατί αυξάνονται οι τιμές πώλησης ακινήτων κατοικίας

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Πάρο – Δείτε πού θα γίνει

Άποψη του Πειραιά - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ξεκίνησε η διόρθωση στις τιμές ενοικίων κατοικίας στο κέντρο του Πειραιά – Τι δείχνουν οι τάσεις

Χίος - Πηγή: Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Επενδύσεις 22 εκατ. ευρώ αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη τεσσάρων νησιών του Αιγαίου

Πηγή: Aristi Mountain Resort & Villas
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Στη Hellenic Properties το Aristi Mountain Resort στο Ζαγόρι – Επιβεβαιώθηκε η επένδυση ορεινού τουρισμού στην Ήπειρο

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Ποιά 3 ανενεργά στρατόπεδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα θα αξιοποιηθούν για νέες κατοικίες

Πηγή: Elxis – At Home in Greece
REAL ESTATE2 ημέρες ago

“Άλμα” 50% στην ζήτηση ακινήτων για εξοχική κατοικία στην Ελλάδα από ΗΠΑ και Καναδά το 2026

To masterplan της ανάπλασης στο Βοτανικό - Πηγή: Δήμος Αθηναίων
REAL ESTATE3 ημέρες ago

Νέο masterplan για 5.000 στρέμματα στον Ελαιώνα “στα σκαριά” – Τι θα αλλάξει γύρω από τον Βοτανικό και τι προβλέπεται για οικιστικές αναπτύξεις

Το νέο 5αστέρων Infinity Porto Heli στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: Mold Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στην ΕΚΤΕΡ το mega έργο 101 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του 5άστερου Infinity Six Senses Porto Heli

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Ποιες είναι οι 11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται στις Κυκλάδες – Σε ποιά νησιά θα γίνουν

Sartimare Resort - Πηγή: Happy Holidays
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Σε στάδιο ωρίμανσης 4 από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα

Electra Palace Rhodes - Πηγή: Electra Hotels & Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέος κύκλος ξενοδοχειακών deals και αναβαθμίσεων στη Ρόδο – Ποιοι όμιλοι επενδύουν στο νησί

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

Πέρα από την κλασική πολυκατοικία: 4 νέα οικιστικά μοντέλα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

11 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις 5 αστέρων σε νησιά αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα

Ξενία Ουρανούπολης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Πώς αποκτούν “νέα ζωή” τα Ξενία και τα ιστορικά ακίνητα – Τέσσερις διαφορετικές διαδρομές αξιοποίησης από την Αθήνα μέχρι Κομοτηνή

RESIDENTIAL3 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα οικιστική επένδυση Almyra Complex στις Σέρρες – Ποιός γνωστός όμιλος επενδύει

To νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της BriQ Properties στη Λ. Ποσειδώνος - Πηγή: mtarchitects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων AENORA στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Pinēa Living II - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της οικιστικής επένδυσης Pinea Living στο Νέο Ηράκλειο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890