ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Νέα πνοή σε δύο γνωστά εμπορικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα μεταμορφωθούν

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Νέα πνοή θα δοθεί σύντομα σε δύο γνωστά εμπορικά κέντρα στο κέντρο της Αθήνας τα οποία θα μεταμορφωθούν από τους νέους ιδιοκτήτες τους σε σύγχρονα κτίρια μεικτών χρήσεων με γραφεία, καταστήματα, ακόμη και κατοικίες.

Η ιστορία δείχνει ότι το κέντρο της Αθήνας δεν έχει μπορέσει να λειτουργήσει ευνοϊκά για τα εμπορικά κέντρα. Οι λόγοι είναι πολλοί: η οικονομική κρίση, η υποβάθμιση του κέντρου της πόλης για πολλά χρόνια, το μειωμένο αγοραστικό κοινό είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που αρκετά malls δεν κατάφεραν να ορθοποδήσουν.

Το δρόμο της εναλλακτικής αξιοποίησής τους άνοιξε πριν από 2 χρόνια το Athenian Capitol, που στο μεγαλύτερο μέρος του μετατράπηκε σε κτίριο σύγχρονων γραφείων και πλέον έχει εγκατασταθεί εκεί η πολυεθνική Sitel.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά ακινήτων και οι επενδυτικές ευκαιρίες που έχουν παρουσιαστεί ωθούν και τα άλλα malls του κέντρου που αντιμετώπιζαν προβλήματα (χαμηλή επισκεψιμότητα ή εγκατάλειψη) να πάρουν νέα πνοή και να μεταμορφωθούν.

Το ιστορικό κτίριο του Μινιόν φωταγωγημένο για τις γιορτές – Φωτό: Nikos Daniilidis, Elias Joidos

Το ιστορικό Μινιόν μεταμορφώνεται

Σε αναζήτηση της τελικής αρχιτεκτονικής πρότασης με βάση την οποία θα μεταμορφωθεί το Μινιόν στην Πατησίων βρίσκεται η Dimand.

Πριν λίγο καιρό, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο ισχυρός άνδρας της Dimand που έχει αποκτήσει το ακίνητο και θα το αξιοποιήσει, ανέφερε ότι ξεκινούν τα έργα για τις όψεις του κτιρίου το Νοέμβριο ενώ οριστικοποιούνται τα σχέδια για τις χρήσεις του.

Ο κλειστός διαγωνισμός έγινε με πρόσκληση συμμετοχής σε αρχιτεκτονικά γραφεία. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η τελική αρχιτεκτονική πρόταση με βάση την οποία το γνωστό κτίριο θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων με εμπορικές και άλλες χρήσεις.

Ανάμεσα στα γραφεία που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είναι και οι γνωστοί Divercity Architects, οι οποίοι πρόσφατα δημοσιοποίησαν τα σχέδια με τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Αν και δεν αναφέρουν το έργο που αφορά, τα φωτορεαλιστικά σχέδια δείχνουν τη γειτονιά του Μινιόν στην Πατησίων.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου, στο επίπεδο του δρόμου θα υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, ενώ στο 3ο και 4ο επίπεδο θα υπάρχουν χώροι γραφείων. Τέλος, στους πάνω ορόφους θα έχει διαμερίσματα υψηλών προδιαγραφών. Το penthouse στην κορυφή του κτιρίου με τη μοναδική θέα στην πόλη θα διαθέτει εξωτερική πισίνα.

Η επένδυση της Dimand αναμένεται να αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απόκτησης του ακινήτου) και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας.

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα μπορούσε να μεταμορφωθεί το κτίριο του Μινιόν στην Πατησίων

Το Athens Heart άλλαξε χέρια… και αλλάζει

Στην Premia Properties πέρασε το εμπορικό κέντρο Athens Heart ουσιαστικά επιστρέφοντας στη μητρική του εταιρεία όπου τότε λεγόταν Pasal (μετεξέλιξη της οποίας είναι η Premia).

Συγκεκριμένα, η PREMIA PROPERTIES ανακοίνωσε ότι σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας DORECO Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου “Athens Heart”, προχώρησε στην απόκτηση του ακινήτου συνολικής δόμησης 54.000 τ.μ. και εκμισθώσιμης επιφανείας 18.500 τ.μ. επί οικοπέδου επιφανείας 10.600 τ.μ.

Το ακίνητο μαζί με όλο τον πάγιο και κινητό εξοπλισμό του, τις ενεργές μισθώσεις, τις διοικητικές άδειες λειτουργίας καθώς και τις άδειες χρήσης και σήματα, μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία PRIMALAFT ATHENS A.E. (100% θυγατρική της PREMIA), έναντι τιμήματος € 15,7 εκατομμυρίων.

Το τίμημα καθώς και το προϊόν ρευστοποίησης των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν μεταβιβάστηκαν στην PRIMALAFT και παρέμειναν στην DORECO, θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των υποχρεώσεων της τελευταίας, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την Συμφωνία Εξυγίανσης.

Η PRIMALΑFT ξεκινά τη δραστηριότητα της με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και χωρίς χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή σε τρίτους διασφαλίζοντας την ομαλή συνέχιση της τρέχουσας λειτουργίας του εμπορικού κέντρου.

To εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς – Πηγή: Athens Heart

Advertisement

TRENDING