Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο μετασχηματισμός του Airbnb στη νέα εποχή μετά την πανδημία

Χρήστος Δημόπουλος

Published

on

Airbnb

Πολύ κουβέντα έχει γίνει σχετικά με το πόσο επηρεάζεται το Airbnb από την πανδημία. Προφανώς, η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης μετρά κι αυτή σημαντικές απώλειες, δεχόμενη για την ακρίβεια το πρώτο ισχυρό της πλήγμα, από τον Αύγουστο του 2008 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα. Όταν από ένα καινοτόμο start-up αρχικά, εξελίχθηκε εν τέλει σε κολοσσό του hospitality παγκοσμίως.

Αρκετοί hosts που μέχρι πρότινος συνεργάζονταν με το Airbnb, εν μέσω των συνεπειών του ιού, έχουν κιόλας αρχίσει να επιστρέφουν στους παραδοσιακούς τύπους μισθώσεων. Δηλαδή την κλασική ενοικίαση. Το Airbnb συνδεόταν και συνδέεται άμεσα με τις τουριστικές ροές κι από τη στιγμή που αυτές έχουν ανακοπεί, λόγω της παρούσας κρίσης, οι hosts βλέπουν μπροστά τους να διαμορφώνεται ένα αδιέξοδο.

Ήδη, σε επιστολή προς το προσωπικό της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος του Airbnb, Μπράιν Τσέσκι, έκανε γνωστό ότι από τους 7.500 υπαλλήλους του αμερικανικού κολοσσού, περίπου 1.900 θα πρέπει να αποχωρήσουν. Αυτή η μείωση μάλιστα του εργατικού δυναμικού, ισοδυναμεί με ποσοστό 25% επί του συνόλου των εργαζομένων. Θα πάψει να υφίσταται το Airbnb; Όχι, είναι η απάντηση. Αυτό που θα συμβεί, όπως αντίστοιχα θα γίνει και με τον τουρισμό, είναι ο μετασχηματισμός του. Η προσαρμογή του με άλλα λόγια στα νέα δεδομένα μετά την πανδημία.

ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΤΗ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ

Μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, το bizness.gr εισέπραξε την άποψή τους για το τι ακριβώς συνιστά ο επικείμενος μετασχηματισμός του Airbnb. Το βασικό ζητούμενο της επόμενης ημέρας θα είναι η ασφάλεια. Ακόμα κι όταν ανοίξουν οι αερομεταφορές, σηκωθούν τα αεροπλάνα και ο κόσμος ξεκινήσει να ταξιδεύει ξανά, η ασφάλεια και η προστασία είναι τα δύο ζητούμενα που θα καθίστανται κυρίαρχα. Το Airbnb, εκεί, θα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα να εγγυηθεί αυτή την ασφάλεια. Διότι όπως μας έλεγε στέλεχος της αγοράς ακινήτων: «είναι πολύ ευκολότερο να τηρήσεις τα μέτρα ασφάλειας και για μία οικογένεια να προστατευτεί σε ένα Airbnb διαμέρισμα ή σπίτι, παρά σε ένα ξενοδοχείο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του bizness.gr κάθε φορά που κάποιος θα μισθώνει ένα ακίνητο Airbnb στο εξής, θα ενημερώνεται από ένα αναλυτικό βίντεο για το πως θα πρέπει να απολυμάνει τον χώρο στον οποίο θα διαμένει. Περαιτέρω, αφού ο χρήστης αποχωρήσει, το σπίτι ή διαμέρισμα θα μένει για τουλάχιστον 24 ώρες άδειο, προκειμένου να αεριστεί και να είναι ακόμα πιο ασφαλής ο επόμενος μισθωτής του χώρου.

Επίσης, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του Airbnb μεταβαλλόμενη θα είναι και η τιμή. Από τη στιγμή που το Airbnb θα προσφέρει θεωρητικά μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια από ένα ξενοδοχείο, αυτομάτως, θα μπορεί να κοστίζει και περισσότερο. Με πιο απλά λόγια, ενώ προ κορονοϊού τα Airbnb είχαν μεταξύ άλλων συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών καταλυμάτων το ότι ήταν φθηνότερα, στην μετά του ιού εποχή πλέον είναι πολύ πιθανό ν’ αποτελούν μία ακριβότερη επιλογή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία για παραβίαση της προστασίας του καταναλωτή

bizness.gr

Published

on

Επικαιρότητα, νέα

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ επιβλήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων σε ασφαλιστική εταιρεία για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τις διατάξεις που αφορούν στους γενικούς όρους, οι οποίοι διαλαμβάνονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης ισόβιας διάρκειας σχετικά με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων ιεραρχεί ως υψηλής προτεραιότητας τη διαφάνεια στους όρους και στα κριτήρια αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων, προκειμένου να επιτρέπεται στον καταναλωτή να ελέγξει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση θα ακολουθήσει η αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων του.

Στόχος είναι η προστασία των καταναλωτών – ασφαλισμένων και ιδίως των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών και των οικογενειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χ. Θεοχάρης: Να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα

bizness.gr

Published

on

Χάρης Θεοχάρης στην Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού

“Όλη η Ελλάδα θα έχει την ίδια δυνατότητα διαχείρισης κρουσμάτων. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση όλων των δομών ώστε όλη η χώρα, από το μικρότερο νησί μέχρι την Αθήνα να είναι ικανή να υποδεχτεί τουρίστες και να διαχειριστεί οποιοδήποτε κρούσμα ή επικίνδυνη κατάσταση» υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Αντ1 και τον Γ. Παπαδάκη.

Για τις χώρες από τις οποίες θα υποδεχθούμε επισκέπτες

«Συζητάμε συνεχώς με τους γιατρούς μέχρι να καταλήξουμε στις τελικές αποφάσεις. Οι ειδικοί έχουν τον τελευταίο λόγο οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση είναι επισφαλής. Oι λίστες με τις χώρες που κυκλοφορούν απέχουν από την πραγματικότητα. Η λίστα που θα ανακοινώσουμε πριν το τέλος του μήνα, αφορά τις χώρες από όπου θα μπορεί να ταξιδέψει κάποιος χωρίς ιδιαίτερες διατυπώσεις. Θα ελέγχονται δειγματοληπτικά ώστε οι γιατροί να επιβλέπουν πως τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά» επισήμανε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Ανοίγουμε, αλλά παράλληλα παρακολουθούμε εντατικά την εξέλιξη της κατάστασης. Τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα θα προστατεύουν και το προσωπικό και τους τουρίστες»

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

«Στα υγειονομικά πρωτόκολλα κάναμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει. Καθιερώσαμε τη συνεργασία κάθε μεγάλου καταλύματος από 50 κρεβάτια και πάνω με γιατρό. Αυτή θα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του εθνικού μας συστήματος υγείας. Κάθε γιατρός θα μπορεί να καθησυχάσει τον κάθε έναν που έχει ανάγκη. Ο ξενοδόχος έχει συμβληθεί με κάποιο γιατρό. Μόλις παραπονεθεί ο πελάτης, ο ιατρός και μέσω τηλεϊατρικής επικοινωνεί με τον πελάτη και τον συμβουλεύει και αν κρίνει πως το κρούσμα είναι ύποπτο, κατόπιν συνεννόησης θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος του κρούσματος.

Ο έλεγχος θα γίνεται στα σημεία που έχουμε ορίσει επιχειρησιακά, π.χ. στην Πάρο που θα καλύπτει και την Αντίπαρο και μέσα σε ελάχιστες ώρες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα απομονωθεί ο ασθενής αλλού, σε μέρος ξενοδοχείου καραντίνας και θα απολυμανθούν οι χώροι, ενώ θα παρακολουθείται ο γιατρός, ο οποίος αν κρίνει ότι χρειάζεται νοσηλεία, ο ασθενής θα διακομιστεί σε κάποιο νοσοκομείο. Δεν θα υπάρξει καμία επίπτωση στα ξενοδοχεία».

Για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

«Η προσπάθειά μας στοχεύει στο να υπάρξει δουλειά για όλους. Για αυτό και η κυβέρνησή μας ανακοίνωσε ευελιξία στα ξενοδοχεία και στα εργασιακά και στο πρόγραμμα ενίσχυσης ώστε και οι εργαζόμενοι να στηριχθούν περισσότερο και οι επιχειρήσεις να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό από όσο χρειάζονται».

Για τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού

«Ο στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι από την 1η Ιουλίου να ξεκινήσει το πρόγραμμα στήριξης για τον εσωτερικό τουρισμό. Εμείς στηρίζουμε τον εσωτερικό τουρισμό με 30 εκ. με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» του υπουργείου Τουρισμού, με 30 εκ. με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ και 10-20 εκ. σε ένα πρόγραμμα εταιρικών «voucher» ώστε και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις να δώσουν «voucher» στους υπαλλήλους τους για διακοπές».

Για τις σχολικές εκδρομές

«Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τη «fedHATTA» για να βρεθούν λύσεις για τα ταξιδιωτικά γραφεία και τις ακυρώσεις στις σχολικές εκδρομές».

Και ο κ. Θεοχάρης κατέληξε λέγοντας «Στόχος μας είναι να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε και τον τελευταίο τουρίστα που θα ξεπεράσει τους φόβους του και θα έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτεί τη χώρα μας. Κάθε 1% που θα κερδίζουμε φέτος, θα είναι επί 5 του χρόνου».

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΕΒΕ: Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για άνεργους επιστήμονες στις εξαγωγές

bizness.gr

Published

on

ΣΕΒΕ - Εξαγωγές

Ο ΣΕΒΕ – Σύνδεσμος Εξαγωγέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» , έχει αναλάβει ως Δικαιούχος την υλοποίηση της Πράξης «Συνδυασμένη παρέμβαση αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια ανέργους επιστήμονες για την ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ΜΜΕ στις περιοχές παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) Θεσσαλονίκης» ΚΩΔ. ΟΠΣ (MIS) 5033700.

Μέσω της υλοποίησης της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης επιδιώκεται η προετοιμασία 220 ανέργων επιστημόνων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων, ωφελουμένων για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Η αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων παρέχεται κυρίως με την αναβάθμιση των προσόντων τους και την κτήση νέων δεξιοτήτων, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τις επιχειρήσεις στα πλαίσια εφαρμογών ενίσχυσης της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, των ΜΜΕ της περιοχής παρέμβασης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 300 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 110 ώρες πρακτικής άσκησης (case study).

Με την παρούσα πρόσκληση καλούνται οι ενδιαφερόμενοι – δυνητικά ωφελούμενοι, άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στις παραπάνω ενέργειες κατάρτισης και πιστοποίησης της Πράξης μέχρι τις 19/06/2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://exporthes.gr/ypovoli-aitisis/

Οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης (σύνολο ωρών κατάρτισης 410), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5 €/ώρα μικτά).

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ στα πλαίσια του Ε.Π. «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Continue Reading
Advertisement

Trending