Για “σημείο αναφοράς” στο χώρο του real estate στην Ελλάδα έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, στην ομιλία του στο πλαίσιο του 3ου Real Estate Conference του Capital.gr και του Forbes Greece, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης τόσο για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, των επενδυτών, των ιδιοκτητών και ενοικιαστών, τόσο και για την αντιμετώπιση του στεγαστικού.
“Η αγορά ακίνητων στην Ελλάδα μετά από δυσκολίες έχει ανακάμψει δυναμικά, έχει γίνει μοχλός ανάπτυξης. Κάποιοι βλέπουν αυτή την εξέλιξη ως πρόβλημα, εμείς τη βλέπουμε ως “πρόκληση”. Γι’ αυτό και κάνουμε μια πολυεπίπεδη προσπάθεια που απαντά σε όλες τις ανάγκες”, σημείωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αγορά ακίνητων βρίσκεται σε φάση έντονης κινητικότητας, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική υπάρχει σημαντική επενδυτική δραστηριότητα τόσο από ξένους όσο και από Έλληνες επενδυτές.
Ειδικότερα, το 2024 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον κλάδο, με εισροή 2 δισ. ευρώ, ενώ από το 2019 έως το 2024, έχουν εισρεύσει 8 δισ. ευρώ αλλά και πολλά ακόμη τον κλάδο των κατασκευών. Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες έφτασαν το 2024 τις 32.000, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2018.
Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας το α’ τρίμηνο του 2025, αναγνωρίζοντας ότι αυτή συνδέεται με την απόφαση του ΣτΕ για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό. “Νομίζω ότι η πρόσφατη παρέμβαση της κυβέρνησης για το θέμα στα οδηγήσει τα πράγματα προς την πορεία την οποία είχαν πάρει πρωτύτερα”, σημείωσε.
Όσο για τη βελτίωση στον κλάδο, ιδίως σε σχέση με την περίοδο της κρίσης, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν δημιουργήσει 2 μύθους:
Πρώτος μύθος: Οι μόνες επενδύσεις που γίνονται είναι στα ακίνητα.
“Η πραγματικότητα είναι ότι η αύξηση έρχεται μετά από μια δεκαετία πλήρους στασιμότητας […] Οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για να καλύψουν τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας”.
Το 2024, το ποσοστό των επενδύσεων στη χώρα που πήγε σε ακίνητα βρισκόταν στο 39,2% με μέσο όρο στην ΕΕ 52,4% -12 μονάδες ψηλότερα, επισήμανε. “Έχω να παλέψω με μύθους, αλλά αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία”.
Δεύτερος μύθος: Η στεγαστική πίεση οφείλεται αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες
Ασφαλώς υπάρχουν στρεβλώσεις, αναγνώρισε ο κ. Χατζηδάκης, όμως η κύρια αιτία είναι η ανεπάρκεια προσφοράς ειδικά εκεί που υπάρχει υψηλή ζήτηση.
“Στο επίκεντρο της στρατηγικής μας βρίσκεται η αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος τόσο μέσω κατασκευών αλλά και αξιοποίηση του υπάρχοντος”
Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης για τα νοικοκυριά (Σπίτι 1 και 2, πρόσφατη πρωτοβουλία για την επιστροφή 1 ενοικίου το χρόνο για ευάλωτους ενοικιαστές, κλπ). “Ωστόσο, δίνουμε έμφαση στην ενίσχυση της προσφοράς”.
Οι 5 πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής
Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του, η πολιτική της κυβέρνησης για τα ακίνητα και τη στέγαση, στηρίζεται σε πέντε πυλώνες.
1 – Μείωση της φορολογίας στα ακίνητα
“Είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύει στη χαμηλή φορολογία ως μοχλό ανάπτυξης και προσέλκυσης των επενδύσεων. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε μειώσει 72 φόρους” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, και αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ (μεσοσταθμικά 35% και για όσους ασφαλίζουν κατοικίες για φυσικές καταστροφές), στην αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές, στην αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις αλλά και στην κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές.
2 – Πρωτοβουλίες για την αύξηση της προσφοράς στέγης
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα τέσσερα διαφορετικά “Εξοικονομώ” συνολικού προϋπολογισμού 2,7 δισ. ευρώ μέσω των οποίων επιδοτούνται ενεργειακές ανακαινίσεις αλλά και στο πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”.
“Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα; Προφανώς. Όμως οφείλουμε να κινούμαστε με υπευθυνότητα. Περαιτέρω παρεμβάσεις θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία του προϋπολογισμού”, είπε.
3 – Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω ΣΔΙΤ
Βασικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη η αύξηση της προσφοράς. Αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της κοινωνικής αντιπαροχής και ανακοίνωσε ότι το αρμόδιο υπουργείο Οικογένειας επεξεργάζεται και θα φέρει προς ψήφιση βελτιώσεις.
Ειδικότερα, θα προβλέπεται δυνατότητα να διατίθεται προς πώληση στην αγορά το ποσοστό των κατοικιών – μέχρι σήμερα υπήρχε δυνατότητα μόνο για ενοικίαση – κάνοντας έτσι πιο άμεση την απόσβεση της επένδυσης.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη χαρτογράφηση των 36.000 ακινήτων στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, αναφέροντας ότι η διαδικασία θα γίνεται σε “πακέτα” και όχι ένα-ένα, προκειμένου να τρέξει πιο γρήγορα.
4 – Βελτίωση και μεταρρύθμιση των πολεοδομικών σχεδίων
Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για την εκπόνηση των πολεοδομικών σχεδίων, με βάση τις ανάγκες και αντοχές της περιοχής. Ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου, καθώς όλοι θα γνωρίζουν πλέον τι επιτρέπεται και πού, δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αρμόδιο υπουργείο θα συντάξει πρόταση για τη δόμηση, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της οικογένειας, βάσει των συνταγματικών προβλέψεων.
Εξ άλλου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έγιναν τόσο στο πλαίσιο της Golden Visa όσο και της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
5 – Συντονισμός των πολιτικών για το στεγαστικό
“Τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε υιοθετήσει πάνω από 40 πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. Μόνο μέσα από συνεργασία μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα”, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης, και ανακοίνωσε τρεις παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση:
- Συγκρότηση διυπουργικής επιτροπής για το στεγαστικό με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων
- Δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα μπορούν να γνωρίζουν το σύνολο των πολιτικών και να βρουν το πρόγραμμα που ταιριάζει στο προφίλ και τις ανάγκες τους.
- Σύσταση παρατηρητηρίου για τις τιμές στην αγορά