Connect with us

REAL ESTATE

Οι νέες τάσεις στις αγοραπωλησίες κατοικιών στην Ελλάδα – Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές

Βάσω Βελίκοβα

Published

on

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi

Τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του Real Estate παρατηρούνται μεγάλες αυξομειώσεις στην αξία των κατοικιών και ιδιαίτερα στον τομέα των πωλήσεων.

Αυτές οι μεταβολές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα την τοποθεσία και το έτος κατασκευής της κατοικίας, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς.

Το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE παρουσιάζει λοιπόν, μια σημαντική έρευνα που επικεντρώνεται στη συμπεριφορά της αγοράς αγοραπωλησιών κατοικιών στην περιοχή της Αττικής τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021, 2022 και 2023.

Αρχικά, στο α΄εξάμηνο του 2023 σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στην Αττική με ”νικητή” τον Πειραιά καθώς εκεί υπήρξαν οι υψηλότερες αυξήσεις. Ο Πειραιάς και τα προάστια του συναγωνίζονται επάξια πλέον το κέντρο της Αθήνας και τα ακριβά Νότια Προάστια.

Είναι εμφανές ότι οι αλλαγές στην πολιτική της Golden Visa έπαιξαν καίριο ρόλο στον τρόπο που διαμορφώνεται η αγορά ακινήτων συνολικά σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον, παρατηρείται σημαντική αύξηση στην αναφερόμενη αξία των ακινήτων, η οποία υπερβαίνει σημαντικά τα προηγούμενα έτη, ιδίως σε περιοχές όπου η ελάχιστη αξία των 250.000 ευρώ παρέμεινε απαιτούμενη για την απόκτηση της Golden Visa.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεχώρισε ως η πιο επιτυχημένη περίοδος ανάκαμψης της αγοράς ακινήτων στην Αττική, σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, το 2021 και το 2022. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων, το ποσοστό αγορών αυξήθηκε κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων ετών, το ποσοστό αυτό ανήκε στο 3%.

Ταυτόχρονα, η συνολική αξία των αγοραπωλησιών απο 19% που ήταν το διάστημα 2021-2022, φέτος αυξήθηκε κατά 34% ενώ, το κόστος της επιφάνειας ανέβηκε κατά 34% για τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021-2023 και κατά 17% για το αντίστοιχο διάστημα 2022-2023.

Στο μεταξύ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρήθηκε μείωση της αξίας των αγοραπωλήσεων στα Βόρεια Προάστια, την Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και στον Πειραιά. Παρ’ όλα αυτά, τον προηγούμενο χρόνο, το 2021, ο τομέας αγοραπωλησιών έδειξε σημάδια ανάκαμψης.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, η αγορά κατοικίας δεν εξελίσσεται τόσο θετικά το τρέχον έτος. Στον Αργοσαρωνικό για παράδειγμα, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 18% στον αριθμό και κατά 11% στην αξία. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνονται και οι Κυκλάδες, καθώς το α’ εξάμηνο του 2023 δεν απεδείχθη μια καλή χρονιά, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 7% στον αριθμό των αγοραπωλησιών σε σύγκριση με το 2022, ενώ η αξία των ακινήτων μειώθηκε κατά 21%.

Επίσης σχετικά, με το μέγεθος των πωληθέντων κατοικιών, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιοχές δεν σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο, στα Νότια προάστια παρατηρείται αύξηση στο μέγεθος των κατοικιών. Για παράδειγμα, το 2021, η μέση κατοικία είχε περίπου 74 τ.μ., ενώ το 2023 αυξήθηκε σε περίπου 80 τ.μ.

Από την άλλη πλευρά, στα Βόρεια Προάστια, το μέγεθος μειώθηκε κατά 6 τετραγωνικά μέτρα το 2022, ενώ στην Ανατολική Αττική μειώθηκε κατά 7 τετραγωνικά μέτρα. Ωστόσο, το 2023 επανήλθε στα 103 τετραγωνικά μέτρα, την ίδια αξία με το έτος 2021.

Εντύπωση όμως, προκαλούν οι αυξομειώσεις που καταγράφηκαν στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο κέντρο. Σύμφωνα μετα τα ευρήματα της έρευνας, παρατηρήθηκε μείωση εμβαδόν από το 2021, και η μέση ηλικία τους μειώθηκε κατά 4 έτη έως το 2023. Τα προάστια του Πειραιά, αντίθετα, διατήρησαν σταθερό το έτος κατασκευής των κατοικιών τους από το 1983 έως το 1986, αν και το 2023 παρατηρήθηκε αύξηση στο μέγεθος των κατοικιών, αυξάνοντας από 70 τ.μ σε 74 τ.μ.

Επιπλέον, βάσει των ερευνητικών δεδομένων, παρατηρήθηκε ότι το μέσο κόστος ακινήτου που πωλήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκε κατά 16% σε σχέση με το 2022 και κατά 34% σε σχέση με το 2021. Στα Νότια Προάστια, το κόστος της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 43% από το 2021 και κατά 39% από το 2022. Ταυτόχρονα, στα Δυτικά Προάστια, το ποσοστό ανέβηκε στο 20% από το 2022 και 39% από το 2023. Στην Ανατολική Αττική, το κόστος της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 18% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022. Ενώ, στη Δυτική Αττική, το κόστος αυξήθηκε κατά 42%.

Στον Πειραιά, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η τιμή των ακινήτων που πωλήθηκαν αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με το 2022 και κατά 33% σε σχέση με το 2021. Ενώ στα προάστιά του, το ποσοστό αύξησης της μέσης αξίας ήταν 7% για τα έτη 2022 και 2023.

Παράλληλα, στα νησιά του Αργοσαρωνικού, η μέση αξία των ακινήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν χαμηλότερη κατά 25% σε σύγκριση με το 2022, ενώ στα νησιά των Κυκλάδων σημειώθηκε μείωση κατά 14%.

Σχετικά με την ηλικία και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων, η έρευνα αναφέρει ότι στον Δήμο Αθηναίων, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το μέσο ακίνητο είχε χρονολογία κατασκευής το 1971, με επιφάνεια 67 τ.μ. Στα Βόρεια Προάστια, το μέσο εμβαδόν ανήλθε σε 97 τ.μ. και η ηλικία ήταν 34 χρόνια, τα Νότια Προάστια παρουσίασαν μέση επιφάνεια 80 τ.μ. και μέση ηλικία 41 χρόνια για τα ακίνητα που πωλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Στα Δυτικά Προάστια, η χρονολογία κατασκευής της μέσης κατοικίας ήταν το 1982, και η επιφάνειά της ήταν 77 τ.μ. Τέλος, στην Ανατολική Αττική, το μέσο ακίνητο κατασκευάστηκε το 1992 και είχε επιφάνεια 103 τ.μ. για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Βέβαια, τα χαρακτηριστικά των πωληθέντων κατοικιών διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στη Δυτική Αττική, η μέση κατοικία που πωλήθηκε είχε ηλικία 34 ετών και εμβαδόν 79 τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά, το μέσο ακίνητο είχε ηλικία 41 ετών και εμβαδόν 73 τ.μ. Στα προάστια του Πειραιά, η μέση κατοικία κατασκευάστηκε το 1983 και έχει εμβαδόν 74 τ.μ. Συγχρόνως στα νησιά του Αργοσαρωνικού, το μέσο πωληθέν ακίνητο είχε ηλικία 52 ετών και εμβαδόν 87 τ.μ., ενώ στις Κυκλάδες η ηλικία ήταν 53 ετών και το εμβαδόν 87 τ.μ.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο – Πού θα γίνει

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL15 ώρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Πήλιο - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/ EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ17 ώρες ago

“Πράσινο φως” σε έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Βόλο

Το ακίνητο της Μπλε Κέδρος στην οδό Ασκληπιού 96 στα Εξάρχεια - Πηγή: Google Maps
RESIDENTIAL17 ώρες ago

Πώς προχωρούν οι 8 μεγάλες επενδύσεις της Μπλε Κέδρος – Σε ποιές περιοχές επενδύει σε κατοικίες και ξενοδοχεία

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL18 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Άνοιξε το νέο NYX HOTEL THESSALONIKI του ομίλου Fattal – Ποιό ακίνητο αξιοποιήθηκε και μεταμορφώθηκε σε ξενοδοχείο

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Σε διαρκή άνοδο το luxury real estate στην Ελλάδα – Πώς πωλήθηκαν 7 κατοικίες εκατομμυρίων σε Αθήνα και νησιά σε 40 ημέρες

Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

[VIDEΟ] Ολοκληρώθηκε οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Ελληνικό – Που βρίσκεται το ακίνητο

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” επένδυση για νέο ξενοδοχείο στnν Σκύρο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στn Νάξο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το ακίνητο στην οδό Ερμού 98 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε ο “δρόμος” για νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο της Ερμού – Ποιό γνωστό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

Το νέο κτίριο γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” κτιρίου γραφείων MOB1 της Hellenic Properties στο Μαρούσι – Που βρίσκεται το ακίνητο

Costa Nopia - Πηγή: Cretan Sea & Sun Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη – Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ του έργου

H περιοχή που θα υλοποιηθεί το Triopetra Project - Πηγή: Εmerald Developments
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το πολυτελές Triopetra Project στο Ρέθυμνο – Πού βρίσκεται και τι θα περιλαμβάνει το οικιστικό έργο

Τα σχέδια για το νέο πολυτελές ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στην περιοχή του Μακρυγιάννη - Πηγή: Ble Kedros
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Άλλαξε “χέρια” το νέο υπό κατασκευή ξενοδοχείο της Μπλε Κέδρος στο Κουκάκι – Ποιά είναι η Vivium Holding

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ1 εβδομάδα ago

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το νέο Data Center στα Μεσόγεια – Ποιές εταιρείες επενδύουν

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

Το κτίριο επί της οδού Μάρνη 45 κοντά στην Πλατεία Βάθης - Φωτό: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο κοντά στην Ομόνοια – Ποιό κτίριο γραφείων θα αξιοποιηθεί

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 80 στην Αργυρούπολη - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL15 ώρες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

Το νέο Hard Rock Hotel & Casino Athens στο Ελληνικό - Φωτό: Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RESIDENTIAL18 ώρες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Filoxenia Kalamata - Πηγή: Grecotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

The Grid - Πηγή: EY
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

Riviera Tower - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).