Connect with us

RESIDENTIAL

Ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2024 το νέο Μινιόν – Πώς προχωρά η επένδυση 50 εκατ. ευρώ της Dimand

Newsroom

Published

on

Μινιόν - Πηγή: Dimand
Μινιόν - Πηγή: Dimand

Η Αθήνα αλλάζει και η ιστορική πλατεία της Ομόνοιας έχει μπει σε τροχιά πλήρους μεταμόρφωσης σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της, αφήνοντας πίσω την εικόνα υποβάθμισης και εγκατάλειψης που είχε στο παρελθόν. Στην αναβάθμιση της Ομόνοιας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε ακίνητα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Μία από τις πιο εμβληματικές αποτελεί η ανακατασκευή του θρυλικού πολυκαταστήματος Μινιόν από την εταιρεία Dimand που θα ολοκληρωθεί την ‘Ανοιξη του 2024 και θα δώσει ξανά πνοή σε αυτό το κομμάτι της Αθήνας.

Η εντυπωσιακή φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου την προηγούμενη εβδομάδα με τρία χρώματα (πορτοκαλί, που ήταν το σήμα κατατεθέν του Μινιόν, πράσινο της ελιάς και λευκό), εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, έφερε στο κέντρο της πόλης αέρα από μια άλλη εποχή. Οι παλαιότεροι ανέτρεξαν σε αναμνήσεις παιδικών χρόνων από το πάλαι ποτέ στολίδι της πρωτεύουσας και οι νεότεροι θαύμασαν το κτήριο που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.

Αυτή τη φορά, το ιστορικό πολυκατάστημα το οποίο είχε μείνει ένα εγκαταλειμμένο κουφάρι για περίπου δύο δεκαετίες, δεν θα γίνει το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» αλλά θα αποτελέσει έναν νέο ζωοδότη για την ευρύτερη περιοχή που είχε παρακμάσει. Ο σχεδιασμός της Dimand προβλέπει τη μετατροπή του σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) με πιστοποίηση LEED Gold. Πρόκειται για επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων.

Το ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ. αποτελείται από τα κτήρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτηρίων ΒΓΔΕ θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ. και από τον 3ο όροφο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων (συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα κτήρια ΒΓΔΕ θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Στο κτήριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις ενώ στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και πέντε μεζονέτες 50-125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτηρίου Α θα ξεκινήσει εντός του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Η Dimand εκτιμά ότι η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η γέννηση ενός θρύλου

Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον ‘Αγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν». Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του. Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.

Το Μινιόν πρωτοπόρο για την εποχή του, χάρη στον ευρηματικό Γιάννη Γεωργακά, λάνσαρε τις ετήσιες εκπτώσεις, έβαλε καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, καταργώντας τα παζάρια, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney και τέλος έφερε ‘Αγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να αποτελέσει το μέρος που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1991 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το Μινιόν από το κράτος. Το 1998 το «ΜΙΝΙΟΝ» κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια, ουσιαστικά κενό και είχε καλυφθεί εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement QS Plan
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο έργο επέκτασης ξενοδοχείου στην Κεφαλονιά

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ10 ώρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου Τσιλεδάκη στα Χανιά

Σκιάθος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ11 ώρες ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στη Σκιάθο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

H ανανεωμένη Στοά Αρσακείου - Πηγή: Stoa Agora
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ12 ώρες ago

Ανοίγει τον Ιούλιο η νέα Στοά Αρσακείου – Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση Stoa Agora

Το νέο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Dimand Real Estate
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

Μέσω του FIX Thessaloniki εισέρχεται η Hilton στην ξενοδοχειακή αγορά της πόλης – Ανακοινώθηκε η συμφωνία με την Dimand

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ12 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στη Χερσόνησο μετά το “πράσινο φως” των περιβαλλοντικών όρων – Ποιά εταιρεία επενδύει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE13 ώρες ago

Φοιτητική κατοικία: πόσο κοστίζει η ενοικίαση σε δύο δημοφιλείς φοιτητουπόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Πηγή: Prodea
LOGISTICS1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για την απορρόφηση του κλάδου logistics της PRODEA από την Θριασεύς

Πηγή: Premia Properties
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Ολοκληρώνεται το 2027 η μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση 73 εκατ. ευρώ της Premia Properties στην Κω

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το νέο ξενοδοχείο στο κέντρο του Πειραιά – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 612 κλινών στην Ερμιονίδα – Σε ποιά περιοχή δρομολογείται το έργο

Saladi Project - Πηγή: Gnosis Investments
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Και επίσημα Στρατηγική Επένδυση το Saladi Project των 266 εκατ. ευρώ στην Αργολίδα

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠE
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Μαζί DIMAND – ΔΕΗ για το μεγάλο έργο νέων “πράσινων” γραφείων στη Λεωφόρο Μεσογείων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η επένδυση της Hellenic Properties στο κτίριο γραφείων LK119 – Πού βρίσκεται και ποιός είναι ο μισθωτής

Πρόσω ολοταχώς για την επέκταση του 5άστερου Domes Zeen στα Χανιά – Τι σημαίνει η κοινή επένδυση με την Brookfield
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κρήτη η Domes Resorts – “Στα σκαριά” δύο νέα 5άστερα ξενοδοχεία σε Χανιά και Ρέθυμνο

Το Μέγαρο Σλήμαν, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, στην Πανεπιστημίου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Πράσινο φως” για το μεγάλο έργο αξιοποίησης του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στην Πανεπιστημίου – Τι σχεδιάζει η Mitsis Hotels

Το νέο mega εμπορικό ακίνητο της Μασούτης στις 3 Γέφυρες
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Από το έργο στις Τρεις Γέφυρες ξεκινά το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Μασούτης με μικτές οικιστικές και εμπορικές χρήσεις ακινήτων

Πηγή: Lamda Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

The Ellinikon: σε νέα φάση ωρίμανσης οι επενδύσεις για τα νέα 5άστερα ξενοδοχεία με την ΤΕΜΕΣ

Punda Resort Paros - Πηγή: Radisson Hotel Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το νέο Pounda Resort της Radisson στην Πάρο

Ilissos Suites - Pafilia / block722
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η οικιστική επένδυση Ilissos Suites στο Μοσχάτο – Ποιά εταιρεία επένδυσε στο έργο

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS1 μήνα ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL2 μήνες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS4 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL4 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890