Connect with us

RESIDENTIAL

Ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2024 το νέο Μινιόν – Πώς προχωρά η επένδυση 50 εκατ. ευρώ της Dimand

Newsroom

Published

on

Μινιόν - Πηγή: Dimand
Μινιόν - Πηγή: Dimand

Η Αθήνα αλλάζει και η ιστορική πλατεία της Ομόνοιας έχει μπει σε τροχιά πλήρους μεταμόρφωσης σε μια προσπάθεια να ξαναβρεί τη χαμένη αίγλη της, αφήνοντας πίσω την εικόνα υποβάθμισης και εγκατάλειψης που είχε στο παρελθόν. Στην αναβάθμιση της Ομόνοιας καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων σε ακίνητα που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Μία από τις πιο εμβληματικές αποτελεί η ανακατασκευή του θρυλικού πολυκαταστήματος Μινιόν από την εταιρεία Dimand που θα ολοκληρωθεί την ‘Ανοιξη του 2024 και θα δώσει ξανά πνοή σε αυτό το κομμάτι της Αθήνας.

Η εντυπωσιακή φωταγώγηση του ιστορικού κτιρίου την προηγούμενη εβδομάδα με τρία χρώματα (πορτοκαλί, που ήταν το σήμα κατατεθέν του Μινιόν, πράσινο της ελιάς και λευκό), εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, έφερε στο κέντρο της πόλης αέρα από μια άλλη εποχή. Οι παλαιότεροι ανέτρεξαν σε αναμνήσεις παιδικών χρόνων από το πάλαι ποτέ στολίδι της πρωτεύουσας και οι νεότεροι θαύμασαν το κτήριο που ήταν για χρόνια εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο.

Αυτή τη φορά, το ιστορικό πολυκατάστημα το οποίο είχε μείνει ένα εγκαταλειμμένο κουφάρι για περίπου δύο δεκαετίες, δεν θα γίνει το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» αλλά θα αποτελέσει έναν νέο ζωοδότη για την ευρύτερη περιοχή που είχε παρακμάσει. Ο σχεδιασμός της Dimand προβλέπει τη μετατροπή του σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) με πιστοποίηση LEED Gold. Πρόκειται για επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 26 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων.

Το ακίνητο, συνολικής επιφανείας 18.500 τ.μ. αποτελείται από τα κτήρια Α (4.500 τ.μ.) και ΒΓΔΕ (14.000 τ.μ.) και περικλείεται από τις οδούς Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Από το -1 έως τον 2ο όροφο των κτηρίων ΒΓΔΕ θα κατασκευαστούν εμπορικά καταστήματα συνολικής επιφάνειας 6.100 τ.μ. και από τον 3ο όροφο μέχρι τον 7ο όροφο προβλέπεται η δημιουργία γραφειακών χώρων (συνολικής επιφάνειας 7.700 τ.μ. Σημειώνεται ότι τα κτήρια ΒΓΔΕ θα ολοκληρωθούν σε περίπου ένα χρόνο. Στο κτήριο Α, το -1 και το ισόγειο προορίζονται για εμπορικές χρήσεις ενώ στους υπόλοιπους ορόφους θα δημιουργηθούν περίπου 30 διαμερίσματα και πέντε μεζονέτες 50-125 τ.μ. Οι κατοικίες θα καταλαμβάνουν περίπου 3.500 τ.μ. Η ανάπτυξη του κτηρίου Α θα ξεκινήσει εντός του 2024, με στόχο να ολοκληρωθεί σε δύο έτη. Η Dimand εκτιμά ότι η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του θα ανέλθει σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Η γέννηση ενός θρύλου

Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον ‘Αγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν». Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του. Από τη δεκαετία του 1950, το Μινιόν εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.

Το Μινιόν πρωτοπόρο για την εποχή του, χάρη στον ευρηματικό Γιάννη Γεωργακά, λάνσαρε τις ετήσιες εκπτώσεις, έβαλε καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, καταργώντας τα παζάρια, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney και τέλος έφερε ‘Αγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να αποτελέσει το μέρος που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1991 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το Μινιόν από το κράτος. Το 1998 το «ΜΙΝΙΟΝ» κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις. Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ. Το κτίριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια, ουσιαστικά κενό και είχε καλυφθεί εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής. Το 2021 το κτίριο του Μινιόν βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Omikron Kappa Consulting
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
REAL ESTATE20 ώρες ago

Αγορά ακινήτων – Η αγορά των πολυτελών ακινήτων δεν εξαρτάται από τη στεγαστική πίστη

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE21 ώρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες ago

Γραφεία στην Αττική: Η αγορά δύο – και τριών – ταχυτήτων, τα «πράσινα» κτίρια και η επιστροφή της ζήτησης

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σακελλαρίου και Τεώ - Πηγή: Europe Holdings
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Δύο νέες επενδύσεις γραφείων στον Ταύρο δρομολογεί η Intracom – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

Λήμνος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: Βασίλης Πρωτόπαπας / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ23 ώρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λήμνο – Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Ξενία Ουρανούπολης, Χαλκιδική - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Και επίσημα για 30 χρόνια στην Domes Resorts το ιστορικό Ξενία Ουρανούπολης στη Χαλκιδική

Πάρος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI/PANORAMAPRESS/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο 5άστερο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Κουφονήσια - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο δρομολογείται στα Κουφονήσια – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Άποψη του Λαυρίου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Προτεραιότητα για το real estate της INTRACOM το mega project στο Λαύριο

Το νέο Paradise Resort Evia, a Member of Radisson Individuals - Πηγή: Radisson
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Άνοιξε το νέο παραθαλάσσιο resort της Radisson στην Εύβοια – Σε ποιά περιοχή βρίσκεται και γιατί η Radisson “ψηφίζει” Εύβοια

Αργολική Ριβιέρα - Πηγή: Canva Pro
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

Οι νέοι χάρτες της εξοχικής κατοικίας – Σε ποιές 3 περιοχές στρέφεται το ενδιαφέρον στην ηπειρωτική Ελλάδα

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου - Πηγή: Google Maps
REAL ESTATE21 ώρες ago

Ανοίγει ο “δρόμος” για την ανάπλαση του ακινήτου του Notos στη Σταδίου – Τα σχέδια Dimand – Τράπεζας Πειραιώς

Το Μέγαρο ΤΑΝΠΥ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά - Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ23 ώρες ago

Ποιό ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά θα αξιοποιηθεί – Στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την μακροχρόνια εκμίσθωσή του

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Μέγαρα – Σε ποιό σημείο θα γίνει

Πηγή: Alpha Bank
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Προχωρά το μεγάλο κτιριακό έργο της Alpha Bank στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα διασυνδεθούν τα 7 κτίρια γραφείων

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

7 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Οι 3 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που δρομολογούνται σε κέντρο Αθήνας και Γλυφάδα

Four Seasons Mykonos - Πηγή: Four Seasons
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Four Seasons – Πότε ανοίγει το νέο ultra luxury ξενοδοχείο στο Καλό Λιβάδι και ποιό ακόμη έργο βρίσκεται “στα σκαριά”

Voria Project - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση VORIA στο Μαρούσι

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε λειτουργία το νέο υπερσύγχρονο κέντρο logistics της Skroutz στην Ελευσίνα

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Green Haven: προχωρά η μεγάλη οικιστική επένδυση της Ten Brinke στα Μελίσσια

Etolikou 11- Πηγή: MIBS Group
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει

Το οικισιτκό έργο της στην οδό Καραμανλή 5 στην Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Το logistics center BriQ στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
LOGISTICS3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο

Η Riviera Galleria στο The Ellinikon - Πηγή: Lamda Development
Χωρίς κατηγορία1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό

To logistics hub της INTERIKEA στον Ασπρόπυργο - Πηγή: Ten Brinke
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο

Promenade Heights - Πηγή: 314 Architecture Studio / Lamda Development
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).
Μ.Η.Τ.
Αριθμός Μ.Η.Τ. 242890