Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Π. Παπάζογλου: Παραμένει θετική η διάθεση των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας

bizness.gr

Published

on

Επενδύσεις στην Ελλάδα
Φωτογραφία Αρχείου

Θετική παραμένει η διάθεση των ξένων επενδυτών για τη χώρα μας, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος ΕΥ Ελλάδος, η επιτυχής διαχείριση από την κυβέρνηση της υγειονομικής κρίσης συντέλεσε στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας στα μάτια των επενδυτών.

«Η εμπειρία του COVID-19 και η αυξημένη αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει, έχουν καταδείξει, μέσα σε μικρό μόλις χρονικό διάστημα, πόσο γρήγορα μπορούν να μεταβληθούν τα δεδομένα, από τη μία στιγμή στην άλλη.

Η πανδημία έχει, πράγματι, επηρεάσει αρνητικά κάποια από τα σχέδια των επενδυτών για τη χώρα μας, όπως άλλωστε και σε όλη την Ευρώπη, αλλά όχι στον βαθμό που ενδεχομένως θα περιμέναμε, δεδομένων και των δραματικών επιπτώσεών της στην παγκόσμια οικονομία» τονίζει ο κ. Παπάζογλου.

Η έρευνα «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2020

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2020», η οποία διεξήχθη μεταξύ 22 Μαΐου και 9 Ιουνίου 2020 – εν μέσω, δηλαδή, των lockdown που είχαν επιβληθεί σε διάφορες χώρες παγκοσμίως – είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μόνο ένα 6% των επενδυτών που είχαν δηλώσει ότι προτίθενται να επενδύσουν στη χώρα μας φέτος, αναφέρουν ότι ματαιώνουν τα σχέδιά τους.

Το 28% δηλώνουν ότι θα τα «παγώσουν» προσωρινά, 4% ότι θα τα περιορίσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, ενώ πάνω από τους μισούς μας λένε ότι δεν επηρεάζονται τα σχέδιά τους (50%) ή ότι ενισχύονται (3%).

Στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας στα μάτια των επενδυτών συντέλεσε η επιτυχής διαχείριση από την κυβέρνηση της υγειονομικής κρίσης.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της EY Ελλάδος, σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70%, οι επενδυτές έχουν θετική ή πολύ θετική άποψη, τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, αλλά και για την ταχύτητα ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης στη διάρκεια της κρίσης.

Ως εκ τούτου, σχεδόν ένας στους δυο επενδυτές, δήλωσαν ότι η αντίληψή τους για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, έχει βελτιωθεί.

«Αυτό έρχεται να δικαιώσει όσους εξ αρχής αντελήφθησαν ότι δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ προστασίας της δημόσιας υγείας και της οικονομίας: προστατεύοντας την υγεία, μακροπρόθεσμα θωρακίζεις και την οικονομία, και αντίστροφα.

Θεωρώ ότι πρόκειται για μια σημαντική κατάκτηση, που οφείλουμε να περιφρουρήσουμε και να αξιοποιήσουμε» τονίζει ο κ. Παπάζογλου.

Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Εστιάζοντας στην ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, ο κ. Παπάζογλου επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η εικόνα παραμένει θετική, με σημαντικά, όμως, περιθώρια βελτίωσης σε επιμέρους τομείς.

Πιο συγκεκριμένα, οι επενδυτές, σε ποσοστό 38%, εκτιμούν ότι η εικόνα της χώρας βελτιώθηκε την τελευταία χρονιά, ενώ το 69% αναμένουν περαιτέρω βελτίωση κατά την επόμενη τριετία – το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όπου έγιναν αντίστοιχες έρευνες.

Στα πλεονεκτήματα της χώρας, όπως και στην περυσινή έρευνα της EY, προσμετρώνται η ποιότητα ζωής, οι τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υποδομές της χώρας και το επίπεδο δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε αυτά εφέτος προστίθεται και το σταθερό πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, ενώ σημειώνεται και μία σημαντική άνοδος σε αυτούς που αποτιμούν θετικά τις επιδόσεις της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

«Θεωρώ το τελευταίο εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένη την προτεραιότητα που αποδίδεται διεθνώς σε αυτό το ζήτημα, αλλά και τις τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη χώρα μας στον τομέα των ΑΠΕ και της προστασίας του περιβάλλοντος» επισημαίνει ο κ. Παπάζογλου.

Αναφερόμενος στις αδυναμίες της χώρα ο κ. Παπάζογλου στέκεται στα τέσσερα σημαντικότερα σημεία, όπως τα κατέδειξε το δείγμα των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα: «πρώτον, πρέπει να στηρίξουμε τον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας, που προσελκύει σήμερα τη μερίδα του λέοντος των επενδύσεων στην Ευρώπη και παγκοσμίως.

Αυτό είναι απαραίτητο για να δούμε τη χώρα να κάνει επιτέλους το άλμα προς την Ψηφιακή Εποχή, δημιουργώντας, παράλληλα, πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Πρέπει, επίσης, να συνεχίσουμε την προσπάθεια μείωσης της φορολογίας, κυρίως εκείνης των φυσικών προσώπων, στο βαθμό που θα μας το επιτρέψει η κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία.

Επιπρόσθετα, οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, ένα πρόβλημα για το οποίο καθημερινά ακούμε από τους ξένους επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα, θα πρέπει να μειωθούν και να εξορθολογιστούν, εάν θέλουμε να δούμε τον αριθμό των επενδύσεων που τελικώς ευοδώνονται, να αυξάνεται.

Τέλος, και ίσως σημαντικότερο, πρέπει να ενισχύσουμε τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, με έμφαση σε τομείς όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, όπως η πληροφορική και οι τεχνολογίες του μέλλοντος, αλλά και τις ήπιες δεξιότητες, προκειμένου να το κάνουμε ανταγωνιστικότερο και να το θωρακίσουμε για το μέλλον της εργασίας, στη μετά-COVID-19 νέα κανονικότητα».

Σημειώνεται ότι η EY Ελλάδος για να συνεισφέρει στη θεραπεία ορισμένων από αυτών των αδυναμιών της χώρας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, παρουσίασε, μέσα από την έρευνά της, οκτώ άξονες προτάσεων, που στοχεύουν, παράλληλα, και στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Αυτοί οι άξονες, επιγραμματικά, στοχεύουν στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, την καθαρή ενέργεια και τη βιωσιμότητα, την ανάδειξη της καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας σε κορυφαίες προτεραιότητες, την ενίσχυση και αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την ενίσχυση του τομέα των logistics, την προσαρμογή στο μετά-COVID-19 μοντέλο εργασίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, τέλος, τη διεθνή επικοινωνία του νέου, θετικού επενδυτικού κλίματος της χώρας.

Αντιμετωπίζοντας ένα δεύτερο κύμα πανδημίας

Ερωτηθείς για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας και κατά πόσο αυτό μπορεί να το αντέξει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο κ. Παπάζογλου υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι κλάδοι επλήγησαν πολύ βαρύτερα από άλλους, ωστόσο, όλες οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Μεταξύ αυτών, ορισμένες ήταν καλύτερα θωρακισμένες και μπόρεσαν να αντιδράσουν πιο άμεσα και αποτελεσματικά. Αν δούμε ποιες ήταν αυτές, θα διαπιστώσουμε ότι ήταν κυρίως οι επιχειρήσεις που είχαν κάνει σημαντικά βήματα στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, που είχαν ήδη αναδιοργανώσει τα λειτουργικά του μοντέλα και θωρακίσει την αλυσίδα εφοδιασμού τους, καθώς και αυτές που έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, σε μια δύσκολη στιγμή για όλους».

Παράλληλα υποστηρίζει ότι «στο τέλος της ημέρας, στη διάρκεια της πανδημίας κριθήκαμε όλοι και, κυρίως, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων. Αυτόν τον καιρό ολοκληρώνουμε μια μεγάλη έρευνα για το κρίσιμο ζήτημα της ηγεσίας των επιχειρήσεων, και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων εκτίμησε τη στάση της εταιρείας τους στη διάρκεια της πανδημίας και αισθάνεται σήμερα πιο κοντά σε αυτήν.

Πρόκειται για μια πολύτιμη παρακαταθήκη από την οποία πρέπει να διδαχθούμε όλοι».

Ο επικεφαλής της EY Ελλάδος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «η κυβέρνηση έχει κρατήσει εφεδρείες για τον χειμώνα που έρχεται» και προσθέτει: «βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από την πιθανότητα εμφάνισης, τη διάρκεια και την ένταση ενός επόμενου ισχυρού κύματος, πράγμα που δεν το ξέρουμε ακόμη και δύσκολα μπορεί να προβλεφθεί.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν αγώνα αντοχής, με το σημείο τερματισμού να εξαρτάται, τελικά, σε μεγάλο βαθμό, και από την ανακάλυψη του εμβολίου. Με δεδομένους, πάντως, τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, είναι κρίσιμο τα μέτρα στήριξης να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένα και να κατευθυνθούν στους ιδιώτες και τους κλάδους που πραγματικά πλήττονται από την πανδημία.

Ευτυχώς, σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα παίξει και η στήριξη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία βλέπουμε, επιτέλους, να αντιδρά δυναμικά, παρά το αρχικό «μούδιασμα» των δύο πρώτων μηνών, τόσο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και μέσω πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ναυπηγεία Ελευσίνας: προχωράει εντός χρονοδιαγράμματος η πώληση

bizness.gr

Published

on

Ναυπηγεία Ελευσίνας
Φωτογραφία αρχείου

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει η πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης συναντήθηκαν παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC), ‘Ανταμ Μπόϊλερ, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Ζάϊς, την πρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερλι Ρίντ, την υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Μπόνι Γκλικ και στελέχη συνολικά έξι κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις επενδύσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, η ενέργεια και η υψηλή τεχνολογία.

Ακολούθως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, επισκέφθηκαν – μέσω θαλάσσης με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά – τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον κύριο Μπόιλερ από την DFC, και όλη την ομάδα, γιατί δεν ήρθε μόνος του, ήρθε με μία πολύ μεγάλη ομάδα εδώ, όπως θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Πάιατ, τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τον κύριο Παπαθανάση, ήρθαμε εδώ πριν από μερικούς μήνες κι είπαμε ότι έχουμε βάλει σκοπό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να λυθεί το θέμα της Ελευσίνος, να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα χρήματα που τους χρωστούν, και τα ναυπηγεία να περάσουν σε μία νέα εποχή ακμής, αποδεικνύοντας ότι η ναυπηγική βιομηχανία μπορεί να αναγεννηθεί στην Ελλάδα.

Όπως το κατάφερε στη Σύρο ο κύριος Ξενοκώστας με την Onex, έτσι πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει κι εδώ στην Ελευσίνα και η βοήθεια της DFC θα είναι εξαιρετικά σημαντική για αυτό, κι ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί είναι πολύ γρήγορη σε όλες τις διαδικασίες, και το project προχωράει ακριβώς στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει, με πολύ μεγάλη ταχύτητα, και με μία πολύ δυνατή αφοσίωση, για να είμαι ειλικρινής, άρα ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτό».

Από την πλευρά του ο κ. Πάϊατ τόνισε:

«Να πω, πρώτα από όλα, ευχαριστώ στους εργαζόμενους και την Διεύθυνση των Ναυπηγείων Ελευσίνας που μας καλωσόρισαν σήμερα εδώ. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ αυτό το απόγευμα, με τον υπουργό, κύριο Γεωργιάδη, τον υπουργό, κύριο Παπαθανάση, αλλά το πιο σημαντικό, με μία υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία από την Ουάσινγκτον, με τον ‘Ανταμ Μπόιλερ, που είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Development Finance Corporation των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αλλά ο ‘Ανταμ δεν ήρθε μόνος, ήρθε με την ηγεσία της Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, τον Οργανισμό μας για Διεθνή Ανάπτυξη, το Εθνικό μας Συμβούλιο Ασφαλείας, το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Αυτό που αυτή η ευρεία και βαθιά αντιπροσωπεία αντικατοπτρίζει είναι η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι ένας δυνατός συνεργάτης της Ελλάδας στο να βοηθήσει να αναπτυχθεί η οικονομία πηγαίνοντας μπροστά, αλλά και να συνεχίσει να αναπτύσσει το ρόλο της Ελλάδας ως ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία στρατηγικά περίπλοκη περιοχή, μία χώρα που είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού, και σε μία χώρα που είναι έτοιμη να ανακτήσει τον ιστορικό της ρόλο ως μία ναυτιλιακή υπερδύναμη.

Καθώς ερχόμασταν από τον Πειραιά αυτό το απόγευμα, ο φίλος μου, Νίκος Βερνίκος επισήμανε σε όλους την επερχόμενη επέτειο της Μάχης της Σαλαμίνας, που είναι μία υπενθύμιση των 2.500 χρόνων της ναυτιλιακής ιστορίας που έχει η Ελλάδα.

Αυτό το ναυπηγείο είναι μία σημαντική αντανάκλαση αυτής της ιστορίας, αλλά και ένα παράδειγμα των φανταστικών προοπτικών που έχει η Ελλάδα με την ηγεσία του πρωθυπουργού κυρίου Μητσοτάκη για να ξεκλειδώσει αυτή την ιστορία και να εμβαθύνει και να ενισχύσει αυτό που είναι ήδη μία πολύ δυνατή και σημαντική συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Οπότε, σε ευχαριστώ, ‘Ανταμ, και ευχαριστώ σε όλη σου την ομάδα, ξέρω ότι ήταν μία πολύ σύντομη επίσκεψη, είχαμε μία εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον υπουργό, κύριο Γεωργιάδη και τον υπουργό, κύριο Παπαθανάση για τη βοήθειά τους να το κάνουν αυτό δυνατό. Ακούσαμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα από τον πρωθυπουργό, κύριο Μητσοτάκη, όσον αφορά τη δέσμευσή του στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, και την εστίασή του στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά».

Ο κ. Μπόιλερ σημείωσε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ, κι ευχαριστώ για αυτά τα λόγια, πρέσβη. Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν εξαιρετικό πρέσβη εδώ στην Ελλάδα, ένας από τους καλύτερους πρέσβεις των ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία σήμερα εδώ δεν προέρχεται μόνο από την DFC αλλά από 6 σημαντικές κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κι αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη οικονομικής φιλίας στο λαό της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι ως έθνη, δεδομένης της πανδημίας του COVID-19. Και δεδομένης αυτής της κατάστασης, είναι απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επενδύσει περισσότερο σε φιλικές χώρες. Οπότε, είμαστε εδώ, περιηγηθήκαμε το ναυπηγείο, κάναμε μία εξαιρετική συζήτηση με τους υπουργούς και με τον πρωθυπουργό νωρίτερα σήμερα, και το κύριο μήνυμά μας είναι ότι ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών και ο λαός της Ελλάδας έχουν υπάρξει φίλοι και υποστηρικτές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα – θυμάμαι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε τους Έλληνες μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας καθώς του χρόνου συμπληρώνονται 200 χρόνια -, παραμένουμε στενοί φίλοι και θα παραμείνουμε κοντά σε οικονομικό επίπεδο, στηρίζοντας τους Έλληνες. Οπότε, πιστεύω ότι θα δείτε πολύ περισσότερες αμερικανικές επενδύσεις να έρχονται στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους εδώ».

Ο κ. Ξενοκώστας δήλωσε: «Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον κύριο Μπόιλερ που είναι εδώ σήμερα, με την ομάδα του που συνεργαζόμαστε τους τελευταίους μήνες, τις δύο κυβερνήσεις, την αμερικάνικη, τον πρέσβη, τον κύριο Πάιατ, και την ομάδα του στην πρεσβεία, την ελληνική κυβέρνηση, τον κύριο Γεωργιάδη, που είναι επικεφαλής μαζί με τον κύριο Παπαθανάση, της αναγέννησης των ελληνικών ναυπηγείων. Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο, ξανά, να πω ένα μεγάλο μπράβο κι ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους εργαζόμενους εδώ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που έχουν πιστέψει εδώ και καιρό, όπως και οι συνάδελφοί τους στη Σύρο, ότι μαζί, χέρι χέρι, μπορούμε να φτιάξουμε τα ναυπηγεία και να τα πάμε εκεί ψηλά που αξίζει. Είμαι δεσμευμένος σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας, και όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε αυτό το ναυπηγείο να φτάσει ψηλά και στην ναυπηγοεπισκευαστική του δραστηριότητα, και στην αμυντική του και την ενεργειακή του».

Παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Είναι τελείως βέβαιο ότι οι ενδεχόμενες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, κατά προτεραιότητα, θα κατευθυνθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Δεν είμαστε ακόμα στην ώρα των τελικών αποφάσεων, αλλά οι συζητήσεις γίνονται κι οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι δεδομένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Αμερικανικό ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα – Ναυπηγεία και λιμάνια στο στόχαστρο

bizness.gr

Published

on

Την προοπτική μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, σε ναυπηγεία και λιμάνια, συζήτησε σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με στελέχη του αμερικανικού κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού International Development Finance Corporation με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Adam Boehler.

Η International Development Finance Corporation είναι κρατικός φορέας των Ηνωμένων Πολιτειών και σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων σε στρατηγικές επενδύσεις, στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της τεχνολογίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ.Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επενδυτική κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα στην προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ταχεία υλοποίηση μεγάλων ξένων επενδύσεων σε σειρά τομέων της οικονομίας, καθώς και τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αυτών των πρωτοβουλιών.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την προοπτική πραγματοποίησης επενδύσεων στη χώρα μας, όπως στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.

Παράλληλα δόθηκε έμφαση στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, ενώ τονίστηκε ότι η χώρα μας παρουσιάζει ιδιαίτερες επενδυτικές ευκαιρίες, με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που θα συμβάλλουν στη σημαντική ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Παρόντες στη συνάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης ήταν οι υπουργοί Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Από αμερικανικής πλευράς παρευρέθηκαν επίσης στη συνάντηση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Matthew Zais, η πρόεδρος της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών- Εξαγωγών Kimberly Reed και η υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Bonnie Glick.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ξενοδοχείο boutique, με «άρωμα τέχνης» αναμένεται το 2021 στην Αθήνα

bizness.gr

Published

on

Προσφάτως η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής άναψε «πράσινο φως» για τη μετατροπή κατοικίας σε boutique ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας.

Πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως 32 στο κέντρο της πρωτεύουσας, ιδιοκτησίας της Myli’s Apartments O.E.

Μιλώντας στο bizness.gr, εκπρόσωπος της εταιρίας ανέφερε πως το εν λόγω ακίνητο θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο boutique 4 αστέρων, δυναμικότητας 20 κλινών, ενώ θα περιλαμβάνει 5 σουϊτες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Myli’s Apartments έχει λάβει όλες τις εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς για την έκδοση των οικοδομικών άδειών. Ενώ, έχει υποβάλει αίτηση στις υπηρεσίες δόμησης προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικοδομικές άδειες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως.

Σκοπός της εταιρείας είναι να ξεκινήσει τις εργασίες αποκατάστασης από τον επόμενο μήνα με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το τέλος του 2021.

Τι καθιστά το συγκεκριμένο project διαφορετικό

Το τουριστικό κατάλυμα θα περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά έργων τέχνης, ορισμένα μάλιστα χρονολογούνται από το 1890. Την αποκατάσταση και συντήρηση των έργων θα αναλάβει η καταστευάστρια εταιρεία.

Η απόφαση

H υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατ. Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων ενέκρινε τη μελέτη για την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη αποκατάστασης, εσωτερικών διαρρυθμίσεων, αλλαγής χρήσης από κατοικία σε ξενοδοχείο στους ορόφους και υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4495/2017 υλοποιημένων εργασιών στο ισόγειο, στο χαρακτηρισμένο από το ΥΠΠΟΑ ως νεώτερο μνημείο κτήριο επί της οδού Μητροπόλεως 32 στην Αθήνα. ιδιοκτησίας της Myli’s Apartments O.E. και λοιπών συνιδιοκτητών (καταστήματα ισογείου).

Η έγκριση δόθηκε επειδή η προτεινόμενη χρήση είναι απολύτως συμβατή με την αρχική, ιστορική χρήση του κτηρίου και επιπλέον, οι προτεινόμενες επεμβάσεις αντιμετωπίζουν με σεβασμό το κτήριο στο πλαίσιο διατήρησης της αυθεντικότητάς του και στο πνεύμα της σύγχρονης θεωρίας των αποκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία, τον σχεδιασμό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτηρίου (τυπολογικά, αρχιτεκτονικά, μορφολογικά).

Επίσης, όπως φαίνεται στη μελέτη συντήρησης των οροφογραφιών-τοιχογραφιών, της ξύλινης κλίμακας, των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, των μαρμάρινων φουρουσιών και των τσιμεντοπλακιδίων, οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι απόλυτα συμβατές με τις αρχές που διέπουν τη Συντήρηση, τον χαρακτήρα του κτηρίου και συμβάλλουν στην αποκατάσταση του μνημείου και την διάσωση των αυθεντικών στοιχείων του που διατηρούνται.

Continue Reading
Advertisement

Trending