ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο
Published
7 έτη agoon
By
NewsroomΣύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2019 εμφάνισε πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 209 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ειδικότερα, αύξηση κατά 6,9% κατέγραψαν τον Απρίλιο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 537 εκατ. ευρώ, έναντι 503 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ αύξηση κατά 14,6% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Απρίλιος 2019: 337 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2018: 294 εκατ. ευρώ). Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 20,2%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,3%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 11,6% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 31,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 412 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 336 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 241 εκατ. ευρώ ή 22,8%, οι οποίες μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκαν από την αύξηση των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 164 εκατ. ευρώ ή 22,8%. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 22,6%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή μόνο αύξηση κατά 0,5%. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 5,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Ταξιδιωτικές εισπράξεις
Τον Απρίλιο του 2019, όπως προαναφέρθηκε, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 6,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Αναλυτικότερα, μείωση κατά 5,4% εμφάνισαν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 296 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκαν κατά 30,4% (Απρίλιος 2019: 209 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2018: 160 εκατ. ευρώ). Η μείωση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ κατά 21,1% (Απρίλιος 2019: 74 εκατ. ευρώ, Απρίλιος 2018: 94 εκατ. ευρώ), καθώς οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,3% και διαμορφώθηκαν στα 222 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 34,5% και διαμορφώθηκαν στα 55 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 21,2% και διαμορφώθηκαν στα 41 εκατ. ευρώ. Μικρή μείωση κατά 0,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 40 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 3,4% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 36 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 46,7% και διαμορφώθηκαν στα 4 εκατ. ευρώ.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 22,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 1.297 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 8,5% των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 694 εκατ. ευρώ, και στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-28 κατά 48,1%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 566 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν στα 462 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασαν άνοδο κατά 14,1% και διαμορφώθηκαν στα 232 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 13,3% και διαμορφώθηκαν στα 140 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 2,0% και διαμορφώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 39,9% και διαμορφώθηκαν στα 115 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, άνοδο κατά 60,7% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 112 εκατ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία σημείωσαν αύξηση κατά 16,7% και διαμορφώθηκαν στα 19 εκατ. ευρώ.
Εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Απρίλιο του 2019 διαμορφώθηκε στις 982 χιλ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 11,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων μειώθηκε κατά 1,1%, ενώ και αυτή μέσω οδικών σταθμών μειώθηκε κατά 30,4%. Η μείωση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-28 κατά 17,4%, καθώς η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 0,6%. Αναλυτικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκε στις 389 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,4%, ενώ μείωση κατά 38,4% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ (Απρίλιος 2019: 212 χιλ., Απρίλιος 2018: 345 χιλ.).
Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία μειώθηκε κατά 24,0% και διαμορφώθηκε στις 107 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 7,3% και διαμορφώθηκε στις 66 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 22,1% και διαμορφώθηκε στις 64 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, οριακά αυξημένη κατά 0,5% ήταν η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ, η οποία διαμορφώθηκε στις 51 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 15,1% και διαμορφώθηκε στις 12 χιλ. ταξιδιώτες.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στις 2.918 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 2.903 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 10,8%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών μειώθηκε κατά 13,4%. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 διαμορφώθηκε στις 1.674 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 εμφάνισε αύξηση κατά 12,7% και διαμορφώθηκε στις 1.244 χιλ. ταξιδιώτες.
Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 0,4%, ενώ αυτή από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ παρουσίασε πτώση κατά 13,6%. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε μείωση κατά 15,6% και διαμορφώθηκε στις 285 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 21,0% και διαμορφώθηκε στις 121 χιλ. ταξιδιώτες. Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αυξήθηκε κατά 13,2% και διαμορφώθηκε στις 207 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 27,9% και διαμορφώθηκε στις 155 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 40,6% και διαμορφώθηκε στις 42 χιλ. ταξιδιώτες.
Πόσα ενοίκια απαιτούνται για την αγορά μιας κατοικίας στην Αττική; – Τι αποκαλυύπτουν τα στοιχεία ανά περιοχή
Με αύξηση εσόδων και κερδοφορίας έκλεισε το 2025 για την Trade Estates – Πόσο αυξήθηκε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο – Πού θα υλοποιηθεί η νέα επένδυση
“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην Πάρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
FIX Thessaloniki: ηχηρό όνομα brand για το νέο ξενοδοχείο και μοναδικό προϊόν οι κατοικίες στο συγκρότημα
Ποιές 8 νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία δρομολογούνται στα Ιόνια Νησιά – Ποιά δύο νησιά κυριαρχούν στο επενδυτικό ενδιαφέρον
Retail real estate: τι “φρενάρει” την ανάπτυξη νέων εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα
Προχωρά νέο έργο ανακαίνισης και επέκτασης ξενοδοχείου στην Κέρκυρα
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Οι 2+2 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις της PHAEA στην Κρήτη – Σε ποιές περιοχές δρομολογούνται
[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Ολοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
Νέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
Ξεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο
Βρέθηκε επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Ομόνοια – Πώς θα αξιοποιηθεί το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeur
Ξεκινά ριζική ανακαίνιση σε ιστορικό κτίριο γραφείων στο Σύνταγμα – Ποιά εταιρεία ανέλαβε το έργο
Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Four Seasons στη Μύκονο
“Πράσινο φως” για τη mega επένδυση logistics στον Ασπρόπυργο – Τι θα περιλαμβάνει το νέο Hull Logistics Park
12 νέες 5άστερες ξενοδοχειακές επενδύσεις δρομολογούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Πώς προχωρούν τα έργα για το νέο data center στα Σπάτα
Προς αξιοποίηση το ακίνητο του πρώην ξενοδοχείου “Βέρμιον” στη Νάουσα – Τι αφορά ο διαγωνισμός παραχώρησης 48 εκατ. ευρώ
Δύο νέες οικιστικές επενδύσεις από την MIBS στον Πειραιά – Ποιό πρώην βιομηχανικό κτίριο με ιστορία θα μεταμορφωθεί σε κατοικίες
[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Δείτε πώς προχωρούν τα έργα για το Project VORIA στο Μαρούσι
TRENDING
-
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago[ΦΩΤΟ] Ξεκίνησε η κατασκευή της νέας επένδυσης κατοικιών και γραφείων Skyway στον Πειραιά – Πώς εντάσσεται στο mega project PIRAEUS GATE
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κολωνάκι – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΟλοκληρώνεται η επένδυση για το νέο boutique ξενοδοχείο σε ιστορικό ακίνητο κοντά στην Παλιά Βουλή – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
LOGISTICS2 εβδομάδες agoΝέα ακίνητα στην Αττική αναζητά η Σκλαβενίτης – Σε ποιές περιοχές εστιάζει και ποιές οι προδιαγραφές
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες agoΞεκινά από το 2028 η μεγάλη real estate επένδυση της Noval στο ακίνητο της Πειραιώς – Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο





