REAL ESTATE
Ποιές είναι οι νέες τάσεις στο ελληνικό real estate – Με αυξήσεις σε τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών μπήκε το 2025

Published
6 μήνες agoon
By
Newsroom
Tην εξέλιξη τιμών των κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση σε όλη την Ελλάδα κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 κατέγραψε ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos, ο οποίος αποτυπώνει τις τάσεις τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων μέσα από εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών στην πλατφόρμα του Spitogatos.
Με αισθητές αυξήσεις στις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων σε όλη την επικράτεια ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2025. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών κατέγραψε αύξηση 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024, ενώ σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024 σημείωσε μικρή άνοδο 3,1%. Αντίστοιχα, οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,7%, ενώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 3,7%.
Η έναρξη του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου 2» τον Ιανουάριο του 2025 φαίνεται να έχει επηρεάσει τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση για κατοικίες προς πώληση σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε περιοχές με διαθεσιμότητα κατοικιών που πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.
Τα πιο ακριβά & οικονομικά σημεία της Ελλάδας
Τα Νότια Προάστια της Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης ως η ακριβότερη περιοχή για αγορά κατοικίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Κυκλάδες, συνεχίζοντας να προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από εγχώριους και διεθνείς αγοραστές. Ακολουθούν τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, γνωστά για το πράσινο και την υψηλή ποιότητα ζωής που προσφέρουν, καθώς και ο Νομός Λευκάδας. Τo top 5 συμπληρώνει ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Κρήτης, τα Χανιά, με μέση ζητούμενη τιμή 2.636 €/τ.μ.
Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση κατοικιών, οι Κυκλάδες παίρνουν την πρωτιά των πιο ακριβών περιοχών της χώρας με μέση ζητούμενη τιμή στα 14,2 €/τ.μ. Ακολουθούν τα Νότια και τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, το Κέντρο της Αθήνας και ο Πειραιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χαλκιδική συνεχίζει να έχει από τις υψηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε όλη τη χώρα και το 1ο τρίμηνο του 2025, γεγονός που οφείλεται στην εκτεταμένη τουριστική περίοδο και την πληθώρα επιλογών βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Ενώ η ζήτηση και οι μέσες ζητούμενες τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται σε πολλές περιοχές της χώρας το 1ο τρίμηνο του 2025, εξακολουθούν να υπάρχουν πιο οικονομικά προσιτές επιλογές. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι Νομοί Καστοριάς και Κοζάνης, ενώ ακολουθούν οι Νομοί Φλώρινας, Κιλκίς και Καρδίτσας.
Στον τομέα της ενοικίασης, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές καταγράφονται στον Νομό Κιλκίς, το Υπόλοιπο Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Νομούς Πέλλας, Καστοριάς και Ημαθίας.
Οι πιο ακριβές & οικονομικές περιοχές σε Αττική & Θεσσαλονίκη
Περιοχές των Νοτίων Προαστίων βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην κορυφή της κατάταξης των top 5 πιο ακριβών σημείων της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Η Βουλιαγμένη αναδεικνύεται ως η ακριβότερη περιοχή της Αττικής για αγορά κατοικίας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στις 7.273 €/τ.μ. Ακολουθούν η Βούλα, η Γλυφάδα, το Ελληνικό και η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός.
Αντίστοιχα, στην ενοικίαση κατοικιών, η Βουλιαγμένη παραμένει η ακριβότερη περιοχή της Αττικής, με τη μέση ζητούμενη τιμή να ανέρχεται στα 20,0 €/τ.μ. Τη λίστα των πιο ακριβών περιοχών για ενοικίαση συμπληρώνουν η Φιλοθέη, η Βούλα, το Κολωνάκι-Λυκαβηττός και το Παλαιό Ψυχικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2025, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας εντοπίζονται κυρίως στα Δυτικά και Ανατολικά Προάστια, αλλά και στο Κέντρο της Αθήνας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Αγία Βαρβάρα στα Δυτικά Προάστια, ενώ οικονομικές επιλογές εντοπίζονται επίσης στον Βαρνάβα στα Ανατολικά, στις Αχαρνές, στην περιοχή Πατησίων-Αχαρνών και στα Πατήσια.
Για όσους ενδιαφέρονται για ενοικίαση κατοικίας, οι πιο χαμηλές μέσες ζητούμενες τιμές στην Αττική καταγράφονται στο Πέραμα, στα Προάστια του Πειραιά, καθώς και στις Αχαρνές, τη Σταμάτα, το Καματερό και την Παιανία. Οι περιοχές αυτές συνεχίζουν να προσελκύουν ενδιαφέρον από όσους αναζητούν οικονομική κατοικία εντός της Αττικής, χάρη στον συνδυασμό χαμηλών τιμών και των αναπτυσσόμενων τοπικών αγορών.
Το Spitogatos Insights εξέτασε την εξέλιξη των μέσων ζητούμενων τιμών και στην συμπρωτεύουσα κατά το 1ο τρίμηνο του 2025. Η πιο ακριβή περιοχή της Θεσσαλονίκης για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.981 €/τ.μ.), ενώ ακολουθεί το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.875 €/τ.μ.) και η Πυλαία (2.739 €/τ.μ.).
Η εικόνα είναι διαφορετική στην ενοικίαση κατοικιών, όπου τα πιο ακριβά σημεία της Θεσσαλονίκης είναι οι περιοχές Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (11,1 €/τ.μ.), το Κέντρο της Θεσσαλονίκης (10,8 €/τ.μ.) και οι 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (10,7 €/τ.μ.).
Πιο οικονομικές επιλογές για αγορά κατοικίας στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται στην Καλλιθέα (926 €/τ.μ.), στη Μυγδονία (974 €/τ.μ.) και στα Βασιλικά (1.043 €/τ.μ.). Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, η περιοχή με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι τα Βασιλικά (5,0 €/τ.μ.), η περιοχή Μίκρα (5,2 €/τ.μ.) και το Ωραιόκαστρο (5,8 €/τ.μ.).
Οι περιοχές της Αττικής & Θεσσαλονίκης με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών
Το Spitogatos Insights, εξετάζοντας τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2025, εστιάζει στις περιοχές που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση κατοικίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα, οι περιοχές της Αττικής που σημείωσαν την μεγαλύτερη αύξηση μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι: το Πέραμα (28,9%), η Δραπετσώνα (28,3%) και τα Άνω Πατήσια (23,4%).
Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες προς ενοικίαση, οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην μέση ζητούμενη τιμή κατά το 1ο τρίμηνο του 2025 είναι η Πεύκη (30,8%) στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (28,8%) στα Προάστια του Πειραιά και το Κέντρο της Αθήνας (23,3%).
Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές Καλλιθέα (23,4%), Βούλγαρη-Ντεπώ-Μαρτίου (23,0%) και Βαρδάρης-Λαχανόκηποι (22,6%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή κατοικίας προς πώληση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 1ου τριμήνου του 2025. Στην ενοικίαση κατοικίας, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή καταγράφηκαν στον Χορτιάτη (29,1%), στην περιοχή Ελευθέριο-Κορδελιό (24,9%) και στις 40 Εκκλησιές-Ευαγγελίστρια (13,8%), στα Προάστια της Θεσσαλονίκης.

You may like
-
Ποιό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη πούλησε η Μπλε Κέδρος
-
Νέος CEO της Noval Property ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
-
Γιατί η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα αποτελεί πλέον σοβαρή επενδυτική επιλογή – Οι 5 περιοχές που πρωταγωνιστούν
-
“Προ των πυλών” οι νέες ελαφρύνσεις για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες ακινήτων – Τα 8 μέτρα και για το 2026
-
Ποιές είναι οι 5 πιό οικονομικές και πιό ακριβές περιοχές της Ελλάδας για κατοικία – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Αττική
-
Σε άνοδο το real estate για κατοικίες στη Θεσσαλονίκη το 2025 – Ποιές είναι ο ανερχόμενες περιοχές για ενοικίαση ή αγορά ακινήτου

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Μυτιλήνης

Προχωρούν οι επενδύσεις του Ομίλου MarBella στην Κέρκυρα – Ποιό ξενοδοχείο επεκτείνεται

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Ποιό ακίνητο στη Θεσσαλονίκη πούλησε η Μπλε Κέδρος

Νέο mega deal για την Premia Properties στην Κω – Ποιά ξενοδοχεία εξαγόρασε

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Στα Χανιά από το 2026 το μοναδικό πλέον ξενοδοχείο Hilton στην Ελλάδα

Νέο έργο για ξενοδοχείο δρομολογείται στη Μύκονο – Πού θα γίνει

Νέα αλλαγή “σελίδας” για το ιστορικό εμπορικό “στολίδι” της Θεσσαλονίκης – Πώς θα ανανεωθεί η Αγορά Μοδιάνο από το 2026

Ξεκινά η μεγάλη οικιστική επένδυση της MIBS στον Πειραιά – Στην ΕΚΤΕΡ το έργο ανακατασκευής

Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν

Τα 5 νέα ξενοδοχειακά openings της Radisson σε Αττική, Πελοπόννησο και νησιά – Πώς επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα

“Πράσινο φως” και με τη “βούλα” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση του νέου Four Seasons στο Πόρτο Χέλι – Τι θα περιλαμβάνει

Σε hot spot νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται το Μεταξουργείο – Ποιές δύο νέες επενδύσεις προχωρούν

“Κατεβαίνει” Αθήνα η TOR Hotel Group – Ποιό ιστορικό κτίριο θα μετατρέψει σε ξενοδοχείο

“Πράσινο φως” για τις αλλαγές στο Sani Resort – Πώς θα συνενωθούν τα 4 πεντάστερα ξενοδοχεία σε ένα

The Ellinikon: “στα σκαριά” μια ακόμη νέα γειτονιά με κατοικίες στην ανατολική πλευρά της έκτασης – Τι θα περιλαμβάνει το East Village

Στην ΕΚΤΕΡ το έργο κατασκευής του νέου Infinity Six Senses Porto Heli – Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην Costa Perla

Νέο κτίριο στην Καισαριανή απέκτησε η Premia Properties – Πώς θα το μετατρέψει σε φοιτητικές κατοικίες

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ξεκινούν από τη ΜΕΤΚΑ τα έργα για τη μεγάλη επένδυση VORIA στο Μαρούσι – Εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

[VIDEO] Ολοκληρώνεται η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην Αργυρούπολη – Πού βρίσκεται το ακίνητο

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα σε Riviera Tower, IRC και Little Athens

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανακαίνισης στο εμβληματικό Filoxenia Kalamata της Grecotel – “Στα σκαριά” και η επόμενη φάση

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
TRENDING
-
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago
Ξεκινά η μεγάλη οικιστική επένδυση της MIBS στον Πειραιά – Στην ΕΚΤΕΡ το έργο ανακατασκευής
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago
Οι 11 νέες επενδύσεις για ξενοδοχεία 5 αστέρων σε όλη την Ελλάδα – Σε ποιές περιοχές θα γίνουν
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago
Τα 5 νέα ξενοδοχειακά openings της Radisson σε Αττική, Πελοπόννησο και νησιά – Πώς επεκτείνεται και στην ηπειρωτική Ελλάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago
“Πράσινο φως” και με τη “βούλα” για τη μεγάλη τουριστική επένδυση του νέου Four Seasons στο Πόρτο Χέλι – Τι θα περιλαμβάνει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago
Σε hot spot νέων ξενοδοχείων μετατρέπεται το Μεταξουργείο – Ποιές δύο νέες επενδύσεις προχωρούν