Connect with us

REAL ESTATE

Ποιες επενδύσεις δρομολογεί o όμιλος Φουρλή για να αυξήσει την “προίκα” ακινήτων της Trade Estates

Newsroom

Published

on

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva

Τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ με ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, δρομολογεί με ταχείς ρυθμούς ο  Όμιλος Fourlis, προτού προχωρήσει στην εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φουρλής κατά τον σχολιασμό των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου του Ομίλου, παραδεχόμενος ότι στόχος ήταν και παραμένει, η Trade Estates AEΕΑΠ να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της κατηγορίας big boxes και τα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η απόφαση της Fourlis να εισέλθει στον κλάδο επενδύσεων σε real estate, μέσω νέας θυγατρικής εταιρείας, ελήφθη το 2018. Η νέα θυγατρική του Ομίλου με την επωνυμία Trade Estates ΑΕΕΑΠ, έλαβε τη σχετική άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 28 Φεβρουαρίου 2019, με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου αξίας 185 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλίσει την υπογραφή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη σύσταση της, μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

Το χαρτοφυλάκιο των 185 εκατ. ευρώ

Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ, ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη, ένα logistics center στο Σχηματάρι, αλλά και ένα logistic center στα Οινόφυτα. Πρόκειται για επτά ακίνητα, συνολικής έκτασης 177.450 τ.μ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο Όμιλος, η πληρότητα προσεγγίζει το 100% (99,8%), η απόδοση (yield) το 7,3%, ενώ τα έσοδα από ενοίκια ανέρχονται σε 13,5 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα - Trade Logistics

Οι εγκαταστάσεις logistics του ομίλου Φουρλή στα Οινόφυτα – Trade Logistics

Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο ανήκουν 4 ακίνητα retail που φιλοξενούν ΙΚΕΑ  (ένα στη Θεσσαλονίκη 24.000 τ.μ. με αξία πάνω από 43 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ, ένα στα Ιωάννινα 29.000 τ.μ. αξίας 12,9 εκατ. ευρώ, ένα στην Κύπρο 20.750 τ.μ. αξίας 32,1 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,1 εκατ. ευρώ και ένα στη Σόφια 20.300 τ.μ. αξίας 44,4 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια 3,4 εκατ. ευρώ).

Επίσης, της ανήκει ένα εμπορικό κέντρο στον Ρέντη (6.600 τ.μ., αξίας 16 εκατ. ευρώ) και δύο logistic center, ένα στο Σχηματάρι (46.600 τ.μ., αξίας 25,3 εκατ. ευρώ, έσοδα από ενοίκια 2 εκατ. ευρώ) και ένα στα Οινόφυτα (30.200 τ.μ., αξίας 8,8 εκατ. ευρώ).

Στόχος ο διπλασιασμός του χαρτοφυλακίου

Ο Όμιλος FOURLIS μέσω της δραστηριοποίησης στον κλάδο αυτό, όπως αφ’ής στιγμής έκανε γνωστό, επιδιώκει

  • να αυξήσει την ευελιξία του στην πρόσβαση σε κεφάλαια,
  • να βελτιώσει τις συνολικές αποδόσεις των περιουσιακών του στοιχείων,
  • να κεντρικοποιήσει την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων του, και
  • να βελτιώσει τον φορολογικό του σχεδιασμό.

Στόχος της διοίκησης είναι, σε βάθος διετίας, η νέα Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας να έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της και να ανέλθει στα επίπεδα των 350-400 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωράει τον σχεδιασμό για τον εμπλουτισμό του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της με νέα ακίνητα, τα οποία θα προέλθουν είτε μέσω της ανάπτυξης νέων καταστημάτων του ομίλου, είτε μέσω της συνεργασίας με τρίτους.

Δηλαδή, δεν αποκλείεται το μοντέλο στρατηγικών επενδυτών που θα μπορούσαν δυνητικά να εισφέρουν ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την απόκτηση μετοχών της Trade Estates.

Πάντως η νεότευκτη ΑΕΕΑΠ συνεχίζει το πρόγραμμα αγορών ακινήτων και συνεργασιών. Μετά την αγορά οικοπέδου στα Σπάτα από κοινού με την Ten Brinke Hellas και την εξαγορά της Recon AE, η Trade Estates απέκτησε και το ακίνητο που φιλοξενεί το μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά. Μάλιστα, το πλαίσιο συνεργασίας με την Ten Brinke διευρύνεται και για την αξιοποίηση ακινήτων στην Πάτρα (στο ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ) και στο Ηράκλειο Κρήτης.

Άλλες επενδύσεις

Αναφορικά με το ακίνητο της Πάτρας, συνολικής έκτασης 21,5 στρεμμάτων, που αποκτήθηκε πέρυσι από την Ten Brinke, το τίμημα ανήλθε στα 3,3 εκατ. ευρώ. Ενώ, το νέο εμπορικό πάρκο που αναμένεται να δημιουργηθεί κοντά στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη, θα είναι έκτασης 42 στρεμμάτων.

Επίσης, η Trade Estates είχε πλειοδοτήσει για το εμπορικό Florida 1 στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης στον σχετικό διαγωνισμό του fund Pradera, παρότι η πανδημία ματαίωσε τον σχεδιασμό. Πρόκειται για χώρο 30.000 τ.μ. για τον οποίο όταν επαναληφθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός, θεωρείται βέβαιο ότι η Trade Estates θα επανέλθει με προσφορά πέριξ των 50 εκατ. ευρώ.

To μεγάλο deal για την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, εν όψει μάλιστα και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, είναι η συμφωνία με τη Lamda Development και η συμμετοχή της στη μεγαλύτερη επένδυση που πρόκειται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας. Πρόκειται για το επενδυτικό πλάνο του Vouliagmenis Mall των 72.000 τ.μ. στο Ελληνικό που η εταιρεία θα επενδύσει 55 εκατ. ευρώ.

Το προφίλ του στρατηγικού εταίρου

Ο σχεδιασμός για την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2019, αλλά πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση εξαμήνου, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη της άνοιξης του 2022.

Επαγγελματίες σύμβουλοι εξεύρεσης επενδυτών, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με ενδιαφερόμενους, έχοντας μάλιστα ανταλλάξει και προσχέδια συμβατικών κειμένων και προϋπολογιστικών μεγεθών.

Μέσω της έλευσης ενός στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος ενδεχομένως να εισφέρει και σε είδος (δηλαδή ακίνητα, με αντάλλαγμα μετοχές της Trade Estates), θα περιοριστεί σημαντικά και το ρίσκο για τους μελλοντικούς επενδυτές, άμα τη δημόσια εγγραφή της στο Χρηματιστήριο. Ο περιορισμός του ρίσκου θα προέλθει από την προσθήκη και άλλων μισθώσεων πέραν των εταιρειών του ομίλου Φουρλή, από τις οποίες προέρχονται σήμερα σχεδόν όλα τα έσοδα της Trade Estates.

Χρονιά εγγραφών των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο

Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που είναι προς πώληση, περιλαμβάνει τα καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Λευκωσία, Σόφια Βουλγαρίας, η εταιρεία διαχείρισης ακίνητων ΡΕΝΤΗΣ, τα logistics center σε Σχηματάρι και Οινόφυτα και οι συμμετοχές στις εταιρείες διαχείρισης ακινήτων MANTENKO, POLIKENCO και Sevas Ten με ακίνητα σε Ηράκλειο, Πάτρα και Σπάτα.

Στόχος της Trade Estates είναι να ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της κατά τη διάρκεια του 2021 και του 2022, ώστε να εξασφαλίσει μια επιτυχημένη εγγραφή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πιθανότατα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Πρόκειται για ένα έτος ορόσημο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς πέραν των τεσσάρων Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Prodea, Trastor, Intercontinental-International και BriQ Properties που ήδη διαπραγματεύονται στο ΧΑ, μέσα στο 2022 αναμένεται μια σειρά δημοσίων εγγραφών μετοχών εταιρειών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, η Lamda Development σχεδιάζει να εισάγει τις μετοχές της Lamda Malls κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, όπως επίσης η Noval και η Orilina Properties. Ενώ, πιθανή είναι και η αύξηση κεφαλαίου της Prodea Investments.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ10 ώρες ago

Εμπορικό ακίνητο στο Κολωνάκι απέκτησε η Centric Συμμετοχών – Σε ποιόν κεντρικό εμπορικό δρόμο βρίσκεται

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva Pro
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ14 ώρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση σε βιομηχανικό ακίνητο στη Μαγούλα – Ποιά εταιρεία επενδύει

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ15 ώρες ago

Δρομολογεί νέα οικιστικά και ξενοδοχειακά έργα η Goldair – Σε ποιές περιοχές αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες

REAL ESTATE15 ώρες ago

Χαρτοφυλάκιο 242 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς η Τεχνική Ολυμπιακή

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Σε νέα πώληση ακινήτων καταστημάτων και γραφείων προχώρησε η BriQ Properties – Πού βρίσκονται τα ακίνητα

Κως - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Κω – Πού θα γίνει

Σκύρος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Σκύρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει

Riviera Tower - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027

Hilton Garden Inn Chania City - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο της Hilton στα Χανιά – Τι περιλαμβάνει το νέο Hilton Garden Inn Chania City

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει

Project VORIA - Πηγή: North Star Entertainment
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι

Κεφαλονιά - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν

Little Athens Project, Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls

Φωτορεαλιστική απεικόνιση του νέου έργου γραφείων της Hellenic Properties στον Ταύρο - Πηγή: Hellenic Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει

ViOS Autograph Psychiko - - Πηγή: ViOS
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται

Agora Modiano - Φωτό: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη

Το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια που θα αξιοποιηθεί - Πηγή: The Prosperity Group
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο

NEXIS Metamorphosis - Πηγή: A&M Architects
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους

Skyline Havens - Hellenic Estates / Lamda Development
RESIDENTIAL7 ημέρες ago

Ξεκινούν τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών

Green Haven Melissia - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια

Πηγή: Dimand Real Estate
REAL ESTATE3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει

Conrad Athens The Ilisian - Πηγή: Hilton
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 μήνα ago

Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά

Το νέο Μινιόν, φωταγωγημένο - Πηγή: DIMAND - Φωτογραφίες: ΝΙΚΟΣ ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
LOGISTICS3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).