REAL ESTATE
Πώς έκλεισαν τη χρονιά 4 μεγάλοι παίκτες του εγχώριου real estate
Published
5 έτη agoon
By
Newsroom
Το 2020 ήταν σίγουρα ένα έτος – σταθμός για το εγχώριο real estate. Μετά την εκρηκτική άνοδο των περασμένων λίγων ετών, με τις τιμές ακινήτων να αυξάνονται σημαντικά χρονιά με τη χρονιά και την ζήτηση να ακολουθεί, η περυσινή χρονιά έφερε μια αναδιάταξη των δυνάμεων της αγοράς.
Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του 2020: διόρθωση τιμών και άνοδος – έκπληξη νέων κλάδων ακινήτων, όπως οι εγκαταστάσεις logistics. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όμως, οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, παρά την πανδημία, συνέχισαν τις επενδύσεις τους. Τόσο αυτές που είχαν ήδη προγραμματίσει όσο και άλλες νέες, αν και με μεγαλύτερη φειδώ από ότι ενδεχομένως θα γινόταν αν δεν υπήρχε η πανδημία.
Ας δούμε πώς τελείωσαν το 202ο τέσσερις μεγάλοι παίκτες του ελληνικού real estate:
1. PRODEA Investments
Ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς ολοκλήρωσε το 2020 με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε την πώληση 18 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα (κυρίως ιδιοκτησίες που στεγάζουν υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας) στον Ιωάννη Παπαλέκα. Το συνολικό τίμημα πώλησης ανήλθε σε €134,2 εκατ., ενώ η εύλογη αξία, βάσει εκτίμησης που διενεργήθηκε από ανεξάρτητους εκτιμητές, ανερχόταν σε €129,2 εκ.
Την Πρωτοχρονιά ανακοίνωσε και την έτερη μεγάλη αγοραπωλησία, και πάλι προς τον όμιλο YODA του κου Παπαλέκα, και την έναρξη της νέας μεγάλης στρατηγικής συνεργασίας για επενδύσεις σε Ελλάδα αλλά και Κύπρο. Συγκεκριμένα, η Invel Real Estate, η PRODEA Investments και o κυπριακός όμιλος εταιρειών YODA Group του κου Ιωάννη Παπαλέκα ανακοίνωσαν την υπογραφή συμβολαίου αγoραπωλησίας για τη μεταβίβαση από την PRODEA σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου του κου Παπαλέκα, με έδρα δραστηριοτήτων στην Κύπρο, ποσοστού 41% που κατέχει η PRODEA στην εταιρεία Vibrana Holdings Ltd.
Η εν λόγω εταιρεία είναι κάτοχος του 100% των μετοχών της εταιρείας The Cyprus Tourism Development Company Ltd, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου The Landmark Nicosia στη Λευκωσία Κύπρου (το πρώην Hilton Λευκωσίας). H PRODEA Investments διατηρεί ποσοστό 49% στη Vibrana Holdings Ltd και η Flowpulse Ltd, που ανήκει στην Invel Real Estate, ποσοστό 10%.
Το τελικό τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θεωρώντας ως αξία ακινήτου €61,3 εκατ. και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπ’όψιν στοιχεία της οικονομικής θέσης της εταιρείας την 31.12.2020.
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η λήψη έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου. Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως 30.03.2021.
2. Trastor
Ιδιαίτερα παραγωγικό ήταν το κλείσιμο του 2020 και για την Trastor ΑΕΕΑΠ που προχώρησε σε δύο σημαντικές αγορές και μια πώληση.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προχώρησε στην πώληση οριζοντίων ιδιοκτησιών, με χρήση γραφείων, συνολικής επιφάνειας 1.673 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων υπογείων χώρων, επί της Λ. Κηφισίας 270 στο Χαλάνδρι. Οι ιδιοκτησίες αφορούν σε τμήμα αυτοτελούς ακινήτου γραφείων και είχαν αποκτηθεί τον Νοέμβριο του 2018. Το συνολικό τίμημα της πώλησης διαμορφώθηκε σε 3,3 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, μέσα στο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την απόκτηση του υπολοίπου τμήματος του 2ου ορόφου στο διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται επί της συμβολής των οδών Φιλελλήνων & ‘Οθωνος στη πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, και την ολοκλήρωση της αγοράς του κτιρίου της Πειραιώς Leasing, στην οδό Μιχαλακοπούλου.
3. BriQ Properties
Μια εντυπωσιακή χρονιά κλείνει η BriQ Properties, η εταιρεία real estate του ομίλου Quest. Όπως ανακοίνωσε, η εταιρεία επένδυσε το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Συνολικά, για τις 12 επενδύσεις δαπανήθηκαν 49,3 εκ. ευρώ, τη μερίδα του λέοντος των οποίων απορρόφησε ο κλάδος logistics.
Συγκεκριμένα, η έμφαση της εταιρείας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής, κρίνεται επιτυχημένη καθώς μετά την (ουσιαστικά) εξαγορά της Sarmed Warehouses (κατά 80%), προχωρά και το έργο κατασκευής του νέου αποθηκευτικού κέντρου στον Ασπρόπυργο, που μόλις λίγο καιρό πριν διπλασιάστηκε ως έργο με την προσθήκη των δύο νέων όμορρων οικοπέδων και την κατασκευή ενός δεύτερου κτιρίου.
4. Trade Estates
Η εταιρεία real estate του Ομίλου Φορυλή βρίσκεται εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων των αρχών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η “προίκα” του Ομίλου Φουρλή στην ΑΕΕΑΠ αφορά τα 7 ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, δηλαδή 4 ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο και Σόφια Βουλγαρίας, 2 εγκαταστάσεις logistics καθώς και ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ρέντη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό υπολογίζεται σε περίπου 180 εκ. ευρώ.
Πρόσφατα, προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της και το 50% από δύο ακίνητα, το ένα στην Πάτρα (το ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ κοντά στο λιμάνι) και το άλλο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτά τα ακίνητα, αναμένεται να αναπτυχθούν τα λεγόμενα mini IKEA, τα “ΙΚΕΑ πόλης”, με το πρώτο στην Ελλάδα να ξεκινά τη λειτουργία του στην Πάτρα. Πλέον, με αυτές τις προσθήκες το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται ήδη σε 190 εκ. ευρώ.
You may like
-
Χαρτοφυλάκιο 242 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς η Τεχνική Ολυμπιακή
-
Σε νέα πώληση ακινήτων καταστημάτων και γραφείων προχώρησε η BriQ Properties – Πού βρίσκονται τα ακίνητα
-
Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για εμπορικά και οικιστικά ακίνητα αναζητά η Τεχνική Ολυμπιακή – Τι σημαίνει η συμφωνία 250 εκατ. ευρώ με την Pollen Street Capital
-
Συνεχίζουν να αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα οι ξένοι επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και ποιά ακίνητα προτιμούν
-
Στροφή σε ακριβότερες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα από τους ξένους επενδυτές – Από ποιές χώρες προέρχονται και τι αναζητούν
-
Η επόμενη ημέρα της Prodea μετά τα mega deals – Γιατί στοχεύει σε ξενοδοχεία και logistics και ποιές νέες επενδύσεις δρομολογεί
Εμπορικό ακίνητο στο Κολωνάκι απέκτησε η Centric Συμμετοχών – Σε ποιόν κεντρικό εμπορικό δρόμο βρίσκεται
“Στα σκαριά” νέα επένδυση σε βιομηχανικό ακίνητο στη Μαγούλα – Ποιά εταιρεία επενδύει
Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στην Ζάκυνθο
Δρομολογεί νέα οικιστικά και ξενοδοχειακά έργα η Goldair – Σε ποιές περιοχές αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες
Χαρτοφυλάκιο 242 ακινήτων σε όλη την Ελλάδα απέκτησε από την Τράπεζα Πειραιώς η Τεχνική Ολυμπιακή
Σε νέα πώληση ακινήτων καταστημάτων και γραφείων προχώρησε η BriQ Properties – Πού βρίσκονται τα ακίνητα
Νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων δρομολογείται στην Κω – Πού θα γίνει
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Σκύρο – Σε ποιά περιοχή του νησιού θα γίνει
The Ellinikon: στα 150 μέτρα ύψος “σκαρφαλώνει” ο Riviera Tower – Στα 200 μέτρα το 2026, σε λειτουργία από το 2027
Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο της Hilton στα Χανιά – Τι περιλαμβάνει το νέο Hilton Garden Inn Chania City
Νέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
Στα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
The Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει
Σε εξέλιξη έργο για νέο κτίριο σύγχρονων γραφείων στο Ψυχικό – Ποιό γνωστό κτίριο στη Λεωφόρο Κηφισίας μεταμορφώνεται
Αλλαγή “σελίδας” για την ιστορική Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη – Πώς θα ανοίξει εκ νέου το 2026 ανανεωμένη
Αλλάζει “χέρια” το ιστορικό βιομηχανικό ακίνητο Τεγόπουλου στη Νέα Φιλαδέλφεια – Ποιά εταιρεία από την Κύπρο θα υλοποιήσει την μεγάλη επένδυση με κατοικίες και μουσείο
Σε πλήρη εξέλιξη έργα για νέες κατοικίες, γραφεία και ξενοδοχεία εντός και εκτός Αττικής – Ποιοί βρίσκονται πίσω από το σχεδιασμό τους
Ξεκινούν τα έργα για το νέο οικιστικό έργο Skyline Havens στο Ελληνικό – Ποιά εταιρεία επενδύει
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα μεγάλα κτιριακά έργα – “Ψήλωσαν” και άλλο Riviera Tower, IRC και τα κτίρια κατοικιών
[VIDEO] Σε εξέλιξη η νέα μεγάλη οικιστική επένδυση Green Haven στα Μελίσσια
[VIDEO] Παρουσιάστηκε το masterplan για τη μεγάλη επένδυση της Dimand στο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη – Τι θα περιλαμβάνει
Τους πρώτους μήνες του 2026 θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο 5άστερο Conrad Athens The Ilisian
[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project
[VIDEO] Προχωρούν από την Dimand τα έργα κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά
[VIDEO] Το όραμα της Dimand για τις πόλεις του σήμερα και του αύριο μέσα από 20 εμβληματικά έργα
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα κτιριακά έργα για τις μεγάλες οικιστικές, εμπορικές και τουριστικές επενδύσεις στο Ελληνικό
[VIDEO] Προχωρά η mega επένδυση logistics της ΙΚΕΑ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Δείτε πώς μεταμορφώθηκε παλιό κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΝέο ξενοδοχείο “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΜε ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2028 ξεκίνησαν τα έργα για τη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Voria στο Μαρούσι
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΣτα “σκαριά” 4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο Ιόνιο – Σε ποια νησιά θα γίνουν
-
REAL ESTATE2 εβδομάδες agoThe Ellinikon: πώς προχωρούν όλα τα μεγάλα κτιριακά έργα – Πότε ολοκληρώνονται τα κτίρια κατοικιών, τα ξενοδοχεία και τα malls
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ7 ημέρες ago“Στα σκαριά” νέα επένδυση γραφείων σε γνωστό ακίνητο στον Ταύρο – Ποιά εταιρεία επενδύει





