REAL ESTATE

Πού θα επενδύσει η Lamda Development τα κεφάλαια από το νέο “πράσινο” ομόλογο

Published

on

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

Σε τρεις κατηγορίες επενδύσεων θα χρησιμοποιήσει η Lamda Development τα “φρέσκα” κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία από το νέο “πράσινο” ομόλογο.

Η Δημόσια Προσφορά ξεκινά την Τετάρτη 6 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της έκδοσης του ομολόγου, τα καθαρά κεφάλαια από το “πράσινο” ομόλογο (πλην των δαπανών έκδοση του ΚΟΔ δηλαδή) ανέρχονται σε 223 εκατ. ευρώ το ανώτερο.

Η Lamda Development αναφέρεται ότι θα δαπανήσει το καθαρό αυτό ποσό αποκλειστικά σε “πράσινες” επενδύσεις, είτε η ίδια είτε θυγατρικές του ομίλου, είτε άλλες εταιρείες ή κοινοπραξίες στις οποίες ήδη συμμετέχει ή θα συμμετέχει.

Όπως ορίζεται στο Πλαίσιο Πράσινου Ομολόγου, οι επενδύσεις που θα δαπανήσει τα κεφάλαια η εταιρεία για τα έργα της Α’ φάσης έως το τέλος του 2025 είναι τριών κατηγοριών.

Οι 3 κατηγορίες “πράσινων” επενδύσεων μέσω του ομολόγου

1. 85-110 εκατ. ευρώ για βιώσιμα κτίρια και βιώσιμοι αστικοί εξωτερικοί χώροι

Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του Ομίλου (ήτοι εμπορικά κέντρα και μαρίνες ή/και υφιστάμενα κτίρια εντός του Μητροπολιτικού Πόλου), τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου.

Οι επενδύσεις σε βιώσιμα κτίρια και βιώσιμους αστικούς εξωτερικούς χώρους, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν επενδύσεις σε κτίρια, που θα λάβουν τις διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας LEED “Silver” ή παραπάνω, BREEAM “Very Good” ή παραπάνω, εφαρμογή οικονομικά βέλτιστων μεμονωμένων ή δέσμης μέτρων ανακαίνισης υφιστάμενων κτιρίων που βελτιώνουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, όπως η προσθήκη μόνωσης σε υφιστάμενα στοιχεία του κελύφους των κτιρίων, η εγκατάσταση, αντικατάσταση, συντήρηση και επισκευή συστημάτων θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού (HVAC) και θέρμανσης νερού, με τεχνολογίες υψηλής απόδοσης και η εγκατάσταση και αντικατάσταση ενεργειακά αποδοτικών πηγών φωτισμού, η εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από €85 εκατ. έως €110 εκατ. των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

2. 65 – 85 εκατ. ευρώ σε Πράσινη ενέργεια

Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες). Οι επιλέξιμες ΑΠΕ θα περιλαμβάνουν ενδεικτικά την ηλιακή, την αιολική, τη γεωθερμική και την υδροηλεκτρική ενέργεια, χωρίς να περιορίζονται σε αυτές.

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από €65 εκατ. έως €85 εκατ. των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

The Ellinikon Park – Πηγή: Lamda Development

3. 45 – 60 εκατ. ευρώ σε Έξυπνες Πόλεις

Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας αφορούν την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο Έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων.

Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

Για τις επενδύσεις της εν λόγω κατηγορίας θα διατεθεί ποσό ύψους από €45 εκατ. έως €60 εκατ. των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025.

Οι νέοι Πύργοι στο Ελληνικό – Φωτό: Lamda Development

Σε περίπτωση μερικής κάλυψης του ΚΟΔ (ήτοι άντληση κατ’ ελάχιστο ποσού €200 εκατ.), το υπολειπόμενο ποσό ύψους έως €30 εκατ. θα αφαιρεθεί από τις επενδύσεις σε Βιώσιμα Κτίρια έως €10 εκατ., από τις επενδύσεις σε Πράσινη Ενέργεια έως €15 εκατ., και από την κατηγορία “Έξυπνες Πόλεις” έως €5 εκατ., με τη σειρά προτεραιότητας που αναφέρονται.

“Πράσινο” ομόλογο έως 230 εκατ. ευρώ για τη Lamda Development

Advertisement

TRENDING