ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πράσινο φως για τη Γραμμή 4, απορρίφθηκαν οι προσφυγές στο ΣτΕ
Published
7 έτη agoon
Ένα μεγάλο νέο βγήκε σήμερα από το ρεπορτάζ για τη Γραμμή 4. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com απορρίφθηκαν οι προσφυγές της Μυτιληναίος και της ΤΕΡΝΑ στο ΣτΕ, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στην συνέχιση και ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Είναι προφανώς μία σημαντική και κατά κάποιους απρόσμενη απόφαση μιας και το κλίμα που επικρατούσε ήταν αποθαρρυντικό λόγω συνεχόμενων αποφάσεων που δικαίωναν αντίστοιχα προσφυγέντες.
Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν ότι είναι μία απόφαση σταθμός, εξέχουσας σημασίας, γενικά για τον κατασκευαστικό κλάδο με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όπως ερμηνεύουν την απόφαση τονίζουν ότι είναι σημαντική και ενόψει της τροπολογίας η οποία αναμένεται να κατατεθεί ενώ θεωρούν ότι πλέον ο διαγωνισμός μπορεί να τρέξει χωρίς “βαρίδια”. “Πλέον είναι διαγωνισμός και όχι δικαστικό σήριαλ” σημειώνουν σκωπτικά.
Επίσης πηγές από την Αττικό Μετρό αναφέρουν στο ypodomes.com πως σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι καταρχάς ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός και μπορεί η ολοκληρωθεί η τεχνική αξιολόγηση και κατόπιν να προχωρήσει και η αποσφράγιση των οικονομικών που θα βγάλει τον ανάδοχο.
Να θυμίσουμε πως στον διαγωνισμό έχουν μείνει τα σχήματα ΑΒΑΞ ΑΕ- GHELLA SpA -ALSTOM TRANSPORT S.A. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ – ANSALDO STP S.p.A – HITACHI RAIL ITALY SPA. Ο “νικητής” θα αναλάβει το μεγαλύτερο συμβόλαιο για αυτοτελές δημόσιο έργο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα μιας και το αρχικό κόστος φτάνει τα 1,8δισ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Θα δώσει δε αντικείμενο για τα επόμενα 10 χρόνια τόσο στην Αττικό Μετρό όσο ευρύτερα στον τεχνικό κόσμο.
Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις πρόδρομες εργασίες όπου εκεί υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και το συγκεκριμένο έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κυρίως έργο καθώς προηγείται και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Πάντως πηγές από το Υπουργείο σημειώνουν στο ypodomes ότι υπάρχει βούληση για να λυθεί και το ζήτημα των πρόδρομων εργασιών για να μπορέσει γρήγορα να τρέξει το έργο της Γραμμής 4.
Η ΓΡΑΜΜΗ 4
Το α’ τμήμα της Γραμμής 4 «Άλσος Βεΐκου – Γουδή», το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με την παρούσα δημοπράτηση, έχει σχεδιαστεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών του Λεκανοπεδίου, του κέντρου της Αθήνας με την κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών (Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός).
Ταυτόχρονα, θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση υφιστάμενων κεντρικών σταθμών Μετρό από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση του επιβατικού κοινού, στην εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κλπ., καθώς και στην αύξηση της δικτύωσης των υφιστάμενων γραμμών μετρό με δύο σταθμούς ανταπόκρισης Πανεπιστήμιο/Ακαδημία, Ευαγγελισμός).
Η χάραξή του εκτείνεται από την περιοχή του Άλσους Βεΐκου στο Γαλάτσι μέχρι του Γουδή και το Φρέαρ TBM Κατεχάκη και υπάγεται στα διοικητικά όρια των δήμων Αθήνας, Γαλατσίου, Καισαριανής και Ζωγράφου. Έχει μήκος περίπου 12,8 χλμ. και περιλαμβάνει:
- Δεκαπέντε (15) νέους υπόγειους σταθμούς: Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή.
- Εννέα (9) ενδιάμεσα ή/και τερματικά φρέατα.
- Σήραγγα υπόγειας διάνοιξης διατομής διπλής τροχιάς που θα διανοιχτεί με τουλάχιστον δύο μηχανήματα διάνοιξης σηράγγων ολομέτωπης κοπής (ΤΒΜ) μήκους περί τα 12km.
- Σήραγγες υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα διπλής τροχιάς, τριπλής τροχιάς & διακλαδώσεων.
- Σήραγγες μονής τροχιάς (STT) υπόγειας διάνοιξης με συμβατικά μηχανικά μέσα μήκους 850,0 μ περίπου.
- Δύο επίσταθμους της γραμμής, πριν το σταθμό Άλσος Βεΐκου (κάτω από την Λεωφ. Βεϊκου) και μετά τον σταθμό Γουδή (κάτω από τη Λεωφ. Κατεχάκη).
- Ένα (1) νέο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ) για τη γραμμή 4, με προοπτική ενσωμάτωσης και του ελέγχου λειτουργίας των γραμμών 1, 2, 3, αλλά και μελλοντικών αυτόματων νέων γραμμών, καθώς και του Τραμ. Το νέο ΚΕΛ θα χωροθετηθεί εντός των ορίων του αμαξοστασίου Σεπολίων.
- Ένα (1) νέο κτίριο συντήρησης και επισκευών των νέων συρμών σε διαθέσιμο χώρο εντός των ορίων του Αμαξοστασίου Σεπολίων.
Το έργο, επίσης, περιλαμβάνει το απαιτούμενο τροχαίο υλικό (20 αυτόματα τραίνα χωρίς οδηγό), καθώς και όλα τα απαιτούμενα ηλεκτρομηχανολογικά και σιδηροδρομικά συστήματα για τη λειτουργία της Γραμμής
Κριτήριο ανάθεσης της Σύμβασης είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με το άρθρο 311 του N. 4412/16.
Αντικείμενο της σύμβασης
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η εκπόνηση της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, η κατασκευή των έργων πολιτικού μηχανικού, η προμήθεια, η εγκατάσταση, οι δοκιμές και η θέση σε λειτουργία του ηλεκτρομηχανολογικού και σιδηροδρομικού εξοπλισμού, η συντήρηση του Έργου, η εκπαίδευση του προσωπικού και η προμήθεια των ανταλλακτικών της Γραμμής 4 του Μετρό, Τμήμα Α΄ «Άλσος Βεΐκου – Γουδή».
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά:
- Το σύνολο των οριστικών μελετών, των μελετών εφαρμογής και των λοιπών απαιτούμενων μελετών.
- Πρόσθετες έρευνες (Συμπληρωματική Έρευνα Υπεδάφους (ΣΕΥ).
- Όλες τις τοπογραφικές μελέτες και εργασίες που απαιτούνται για τις ανάγκες κατασκευής του Έργου.
- Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων.
- Κυκλοφοριακές παρακάμψεις.
- Διευθέτηση εργοταξιακών χώρων – εργοταξιακές εγκαταστάσεις.
- Γεωμηχανική και Δομητική Παρακολούθηση (ΓΔΠ) των κατασκευών του Έργου, της ζώνης επιρροής του και των κτιρίων και κατασκευών εντός αυτής.
- Ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων με κατάλληλο Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης εγγράφων (ΣΗΔΕ).
- Εφαρμογή του συστήματος ΒΙΜ (Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών) στις μελέτες.
- Προσωρινές και μόνιμες κατασκευές για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού στους σταθμούς, στις σήραγγες, στα φρέατα και στα κτίρια του Αμαξοστασίου Σεπολίων.
- Εργασίες βελτίωσης εδαφών και ενίσχυσης των μέτρων άμεσης υποστήριξης των σηράγγων, κλπ, όπως και όπου απαιτείται.
- Εργασίες εφαρμογής προληπτικών, προστατευτικών ή ακόμα και μέτρων επισκευών όλων των κτηρίων και άλλων υποδομών και κατασκευών λόγω της κατασκευής του Έργου.
- Αρχιτεκτονικά τελειώματα στους σταθμούς, τα φρέατα και τα κτίρια του Αμαξοστασίου Σεπολίων.
- Μόνιμες συνδέσεις κατασκευών με τα δίκτυα Ο.Κ.Ω.
- Εργασίες αποκατάστασης περιβάλλοντος χώρου σταθμών, φρεάτων, κτιρίων, και λοιπών χώρων στους οποίους έχουν γίνει επεμβάσεις για το Έργο της Γραμμής 4 του Μετρό.
- Προμήθεια και εγκατάσταση των απαιτούμενων Η/Μ και Σιδηροδρομικών συστημάτων.
- Προμήθεια, δοκιμές και θέση σε λειτουργία του απαιτούμενου τροχαίου υλικού.
- Δοκιμές και θέση σε λειτουργία των Η/Μ και Σιδηροδρομικών συστημάτων.
- Οργάνωση και παροχή συντήρησης του Έργου.
- Εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργίας και συντήρησης.
- Προμήθεια των απαιτούμενων ανταλλακτικών του Έργου.
Πηγή: ypodomes.com
You may like
-
Με AKTOR και Δομική Κρήτης προχωρά η mega τουριστική επένδυση Elounda Hills στην Κρήτη
-
“Πλώρη” για χαρτοφυλάκιο ακινήτων 350 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο AVAX – Οι 5 στρατηγικές για περαιτέρω επέκταση στο real estate
-
“Στα σκαριά” δέκα οικιστικές επενδύσεις για τον όμιλο AVAX – Ποιά άλλα μεγάλα έργα real estate δρομολογεί
-
Deal AVAX – ΣΤΑΝΤΑ για τον Πύργο Κατοικιών στη μεγάλη επένδυση real estate στα πρώην Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη
-
5 “μνηστήρες” για το έργο παραχώρησης στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι – Ποιά μεγάλα ονόματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον
-
Πώς ο Όμιλος AKTOR θα αξιοποιήσει μέρος του mega ομολογιακού δανείου 140 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων real estate
ΕΤΑΔ: ξεκινά η διαδικασία αξιοποίησης εμβληματικού ακινήτου στο κέντρο των Χανίων
Η Coldwell Banker Greece εισέρχεται στην ελληνική αγορά ακινήτων
Νέο 5άστερο ξενοδοχείο δρομολογείται στο Ακρωτήριο Χανίων – Τι θα περιλαμβάνει
“Στα σκαριά” νέο έργο ανακαίνισης και επέκτασης 5άστερου ξενοδοχείου στην Αλόννησο
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
Στα “σκαριά” το νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων της DOMES στα Χανιά – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
Ανοίγει το 2026 το νέο luxury resort της Accor στην Πάτμο – Σε ποιά περιοχή θα βρίσκεται
Τα 2 συχνότερα λάθη πριν την αγορά ενός ακινήτου – Γιατί δεν αρκεί πλέον η εύρεση ακινήτου σε καλή τοποθεσία και τιμή
Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στη Μήλο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει
“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Εγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
Στα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
Σε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί
Επεκτείνεται στα ακίνητα και τα ξενοδοχεία η Intracom – Ποιά μεγάλα έργα real estate δρομολογεί εντός και εκτός Αττικής
“Μεγαλώνει” η mega τουριστική επένδυση Infinity Six Senses Porto Heli στην Αργολίδα
Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κρήτη – Πότε ανοίγει το νέο Ikos Kissamos
3 νέα μεγάλα ξενοδοχειακά deals στην Κρήτη βάζουν το νησί στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών
Η Hellenic Properties μπαίνει στο Thess INTEC με συμφωνία για έκταση 10.000 τ.μ.
20 οικιστικά έργα στα “σκαριά” για την MIBS – Σε ποιές περιοχές της Αττικής επενδύει
[VIDEO] Ξεκίνησε το νέο οικιστικό έργο της Ten Brinke στη Γλυφάδα
[VIDEO] Προχωρούν τα έργα για την επέκταση της επένδυσης logistics της BriQ στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής της Riviera Galleria στο Ελληνικό
[VIDEO] Ολοκληρώθηκε η mega επένδυση logistics για την IKEA στον Ασπρόπυργο
[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή της οικιστικής επένδυσης Promenade Heights στο The Ellinikon
[VIDEO] Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2026 από την Dimand το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά
[VIDEO] Λίγο πριν την ολοκλήρωση το μεγάλο έργο γραφείων Syndesis Hub στο Ελληνικό
[VIDEO] Ανοίγει την 1η Μαρτίου το νέο The Fiction Athens στο Μαρούσι – Πώς μεταμορφώθηκε το γνωστό ξενοδοχείο Civitel
[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα κατασκευής του εμπορικού κέντρου Riviera Galleria στο Ελληνικό
TRENDING
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago“Πρόσω ολοταχώς” για το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της Anatolia Hospitality στο Σύνταγμα – Ποιό γνωστό κτίριο θα αξιοποιηθεί
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες agoΕγκρίθηκε το νέο έργο ανακαίνισης γνωστού ξενοδοχείου στη Γλυφάδα
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα agoΣτα “σκαριά” τα δύο πρώτα Coco-mat Village από την Μπλε Κέδρος – Πώς αλλάζουν το επενδυτικό προφίλ της εταιρείας
-
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ21 ώρες agoΣε διαγωνισμό από τον EΦΚΑ ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά – Ποιό γνωστό κτίριο αφορά
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο στην Ερμού – Ποιό κτίριο θα αξιοποιηθεί






