Connect with us

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό – Πώς θα γίνουν mall, καταστήματα & γραφεία

bizness.gr

Published

on

Πηγή: Lamda Development
Πηγή: Lamda Development

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό από τη Lamda Development.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη μεγάλη μεικτή επένδυση για εμπορικούς χώρους και χώρους γραφείων στο βόρειο άκρο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει τεθεί σε διαβούλευση (έως και 21 Απριλίου 2023) ενώ αναμένονται σταδιακά και οι γνωμοδοτήσεις των αντίστοιχων φορέων που εμπλέκονται.

Ήδη για τη ΜΠΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Lamda, το εμπορικό κέντρο στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, γνωστό ως Vouliagmenis Mall, αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2023 ενώ η άδεια αναμένεται το Β’ εξάμηνο. Ορίζοντας ολοκλήρωσης έχει οριστεί το τέλος του 2026.

Το κτίριο γραφείων επί της Λ. Βουλιαγμένης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Α’ εξαμήνου του 2024 ενώ η οικοδομική άδεια θα έχει προηγηθεί το Β’ εξάμηνο του 2023. Ορίζοντας ολοκλήρωσης το Α΄εξάμηνο του 2026.

Tο σύνολο των εργαζομένων στο Commercial Hub εκτιμάται σε περίπου 3.700 θέσεις στο Εμπορικό Κέντρο και τα Εμπορικά Καταστήματα και σε περίπου 2.700 θέσεις στα Γραφεία ενώ το σύνολο των επισκεπτών εκτιμάται σε 17.000.000 άτομα ετησίως.

Τι θα περιλαμβάνει το Commercial Hub: Vouliagmenis Mall, καταστήματα & κτίρια γραφείων

Το Commercial Hub θα είναι ένα υβριδικό συγκρότημα που αποτελείται από το Εμπορικό Κέντρο, τα Γραφεία, τα Εμπορικά Καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, καθώς και από ένα σύνολο πλήρως ή μερικώς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

  • Το Εμπορικό Κέντρο εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.
  • Τα Εμπορικά Καταστήματα αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.
  • Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα.

Αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης, προβλέπεται η υλοποίηση 3.946 θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων και 158 θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Το νέο Vouliagmenis Mall

Το Εμπορικό Κέντρο θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 129.424,64 m2, εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.

Χώροι Εμπορίου και χώροι συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, κινηματογράφος κ.α.) συνυπάρχουν αρμονικά στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου που διαρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα, λόγω της κλίσης του οικοπέδου, ισορροπώντας τους κλειστούς με τους υπαίθριους χώρους.

Ζώνες πρασίνου πλαισιώνουν τους επιμέρους κτιριακούς όγκους, σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας τις αρχές της βιοφιλίας στον σχεδιασμό.

Η σχεδιαστική λύση του επικλινούς οικοπέδου που έχει επιλεχθεί εξασφαλίζει τρία ανεμπόδιστα, ισόγεια επίπεδα, με πολλαπλές εισόδους σε κάθε ένα, που επιτρέπουν στους επισκέπτες την άμεση πρόσβαση στους επί μέρους χώρους του Εμπορικού Κέντρου, αλλά και του Commercial Hub συνολικά.

Ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το Εμπορικό Κέντρο, διευκολύνοντας επιπλέον την πρόσβαση σε όλους τους ορόφους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δημιουργία ηλιακών αιθρίων που διαπερνούν το σώμα του κτιρίου, δημιουργώντας εσωτερικούς πυρήνες φυσικού φωτός, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του σχεδιασμού, της μικτής εμπειρίας εσωτερικού/εξωτερικού χώρου.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα εμπορικά καταστήματα εκτός του Mall

Τα Εμπορικά Καταστήματα, με συνολική δόμηση 28.540,31 m2 αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία αυτόνομη ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις του οργανώνονται γύρω από μια πλατεία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες φόρτο- εκφόρτωσης στο επίπεδο του ισογείου, ενώ ο σχεδιασμός του προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τη συνολική σχεδιαστική στρατηγική του Έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες και η παροχή φυσικής και οπτικής σύνδεσης μεταξύ του Εμπορικού Κέντρου και των Εμπορικών Καταστημάτων, μέσω των κοινόχρηστων χώρων.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της ροής των επισκεπτών, το επίπεδο της εισόδου και η κεντρική πλατεία των Εμπορικών Καταστημάτων έχουν δύο μέτρα υψομετρική διαφορά από το σε χαμηλότερο επίπεδο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου. Μια ήπια ράμπα και κυλιόμενοι διάδρομοι παρέχουν άμεση πρόσβαση από και προς το Εμπορικό Κέντρο.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα κτίρια γραφείων

Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα, με συνολική επιφάνεια δόμησης 27.483,65 m2. Είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά επίπεδα και η κάτοψή τους οργανώνεται σε δύο διακριτά “μισοφέγγαρα”.

Ειδικότερα, ο γραφειακός όγκος που βρίσκεται στον πυρήνα του οικοπέδου κατανέμει τους χώρους του στο τρίτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι άλλοι τρείς όγκοι καταλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δομήσιμες επιφάνειες στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ η πρόσβασή τους γίνεται από το τρίτο ισόγειο.

Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, ενιαίους χώρους ανοιχτών γραφείων και άλλα κλειστά, καθώς και μικρές βοηθητικές κουζίνες κλπ.

Όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διαθέτουν ξεχωριστή υποδοχή (λόμπι) στο επίπεδο του ισογείου, με αποκλειστικούς ανελκυστήρες που συνδέουν απευθείας τα γραφεία με τις καθορισμένες ζώνες στάθμευσης στα κατώτερα επίπεδα.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Πώς θα γίνει “πράσινο” το Commercial Hub

Το Commercial Hub αποτελεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Επιπλέον, ακολουθώντας τη μεθοδολογία πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), η οποία συνδέεται με τις παραμέτρους της ενέργειας, υλικών, υδάτινων πόρων, στερεών αποβλήτων, οπτικής άνεσης, υγείας, κινητικότητας κλπ., ο σχεδιασμός στοχεύει να ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους βιωσιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Commercial Hub στοχεύει σε:

  • Πιστοποίηση LEED v4 BD+C Core & Shell σε επίπεδο Gold για το Εμπορικό Κέντρο
  • Πιστοποίηση LEED v4 BD+C New Construction σε επίπεδο Gold, για τα Γραφεία

Οι δύο αυτές πιστοποιήσεις εντάσσονται στα όρια μιας ενιαίας ανάπτυξης «LEED Campus», από το οποίο εξαιρείται ο χώρος των Εμπορικών Καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, στα παραπάνω πλαίσια θα σχεδιασθούν και υλοποιηθούν τα παρακάτω:

Βιοκλιματικός σχεδιασμός όσον αφορά την κατάλληλη χωροθέτηση, διάταξη και προσανατολισμό των κτιρίων για την μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών, τη χρήση ενεργειακά φιλικών υλικών και τα χαρακτηριστικά του εξωτερικού κελύφους.
Δημιουργία λειτουργικών φυτεμένων δωμάτων “πράσινης στέγης”, τα οποία προσφέρουν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα και αποτελούν μια σύγχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικού σχεδιασμού με σημαντικά οφέλη και στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας των κτιρίων στο μέλλον.
Eναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) και χρήση βέλτιστων πρακτικών για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των εγκαταστάσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Χρήση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού (Heating, ventilation and air conditioning, HVAC) και αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων αυτοματισμού για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Eγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ειδικότερα φωτοβολταϊκών συστημάτων) για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών απαιτήσεων του Έργου με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, αξιοποίηση κατά το δυνατόν των όμβριων υδάτων και εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης σε εσωτερικούς χώρους αλλά και στην άρδευση.
Μείωση φωτορύπανσης και εξασφάλιση οπτικής άνεσης μέσω τεχνικών και συστημάτων φυσικού φωτισμού.
Εφαρμογή διαχωρισμού στην πηγή και ανακύκλωσης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με προώθηση ήπιων μέσων μεταφοράς (ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και την προστασία του ατμοσφαιρικού και ακουστικού περιβάλλοντος.

[VIDEO] Ξεκίνησαν Bouygues – Intrakat τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό – Πότε θα ολοκληρωθεί

Advertisement

The Green Office

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement The Green Office
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Tο νέο κτίριο γραφείων 80 της Trastor στη Μιχαλακοπούλου στο πρώην κτίριο του ΔΟΛ - Πηγή: Trastor
SPECIAL EDITIONS22 ώρες ago

Trastor: Νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δωρεάν διανομή μετοχών

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στα Σφακιά Χανίων - Πηγή: ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στα σκαριά νέα 5άστερη ξενοδοχειακή επένδυση στα Σφακιά – Πού θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο κοντά στο Σταθμό Λαρίσης

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Που αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα η Dimand – Ο ρόλος της νέας Γραμμής 4 του Μετρό

Πάρος - Πηγή: Unsplash
LOGISTICS2 ημέρες ago

Τα 3 νέα έργα της BriQ Properties για το 2023 – Σε ποιές περιοχές επενδύει σε logistics, ξενοδοχεία & γραφεία

Το Logistics Park της BriQ Properties στον Ασπρόπυργο - Πηγή: BriQ Properties
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Θετικά μπήκε το 2023 για την BriQ Properties – Αυξημένα έσοδα από ενοίκια από τις νέες επενδύσεις logistics

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Επεκτείνεται και στη Χαλκιδική με νέο resort η Hyatt – Πότε ανοίγει

Cascading Terraces στο Κεφαλάρι Πηγή: Potiropoulos+Partners
SPECIAL EDITIONS3 ημέρες ago

Με Golden A’ Design Award βραβεύθηκε κτίριο διαμερισμάτων στο Κεφαλάρι

Elounda Hills - Πηγή: Mirum Hellas
RESIDENTIAL3 ημέρες ago

Πράσινο φως… για το τουριστικό χωριό της επένδυσης Elounda Hills στην Κρήτη

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Νέα ξενοδοχειακή επένδυση της HIG στην Ελλάδα – Ποιό ξενοδοχείο απέκτησε

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά - Πηγή: Dimand Real Estate
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Έτσι θα γίνει το νέο Δικαστικό Μέγαρο στον Πειραιά από την Dimand – Πού θα γίνει

Η νέα μεγάλη τουριστική και οικιστική επένδυση The Hamptons Greece στην Καβάλα - Πηγή: The Hamptons Greece
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Από τη Νέα Υόρκη… στην Καβάλα – Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση The Hamptons Greece

Το ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Σταδίου 58 και Αιόλου - Πηγή: Google
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο στη Σταδίου – Ποιό γνωστό ακίνητο κοντά στην Ομόνοια βγήκε προς αξιοποίηση

Το νέο "πράσινο" κτίριο γραφείων της Eurobank στην περιοχή της Παλιάς Βουλής στη Σταδίου - Φωτό: Eurobank / ΑΠΕ ΜΠΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων στην Παλιά Βουλή – Ποιά μεγάλη τράπεζα μετακομίζει εκεί

Άποψη του Πειραιά - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Πράσινο φως για τη νέα ξενοδοχειακή επένδυση στον Πειραιά – Πού θα γίνει

REAL ESTATE1 ημέρα ago

Που αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες για ακίνητα στην Αθήνα η Dimand – Ο ρόλος της νέας Γραμμής 4 του Μετρό

Domes Noruz Mykonos - Πηγή: Domes Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Ντεμπούτο στη Μύκονο για την Domes Resorts τον Ιούλιο – Που ανοίγει το νέο Noruz

Το νέο πολυτελές Mandarin Oriental Costa Navarino - Πηγή: ΤΕΜΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Από τη Μεσσηνία και το Costa Navarino θα ξεκινήσει η επέκταση της Mandarin Oriental στην Ελλάδα

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Από mall… σε κτίρια γραφείων το Athens Heart – Βρέθηκε και ο μισθωτής

Το Athens Heart που θα μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων - Φωτό: A&S Architects / Πηγή: Premia Properties
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

Και επίσημα η ΑΑΔΕ μετακομίζει στο πρώην εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς

Η νέα μεγάλη τουριστική και οικιστική επένδυση The Hamptons Greece στην Καβάλα - Πηγή: The Hamptons Greece
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Από τη Νέα Υόρκη… στην Καβάλα – Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση The Hamptons Greece

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Η Γλυφάδα αποκτά σύντομα το δικό της One&Only ξενοδοχείο 5 αστέρων

Το νέο 5άστερο Dusit Suites Athens - Πηγή: VITAEL
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Δείτε το νέο πολυτελές ξενοδοχείο Dusit Suites Athens με… άρωμα Ταϊλάνδης στη Γλυφάδα

Piraeus Tower - Πηγή φωτό: Dimand Real Estate
VIDEOS1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Tower: oλοκληρώνεται σταδιακά η νέα πρόσοψη στον Πύργο του Πειραιά

Η επένδυση της Ten Brinke στο ακίνητο επί των οδών Λ. Βουλιαγμένης και Βενεζουέλας στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε την πρόοδο των έργων στη νέα μεικτή επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Η νέα επένδυση Voria στο Μαρούσι - Όμιλος Regency
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 μήνες ago

[VIDEO] Άνοιξε ο δρόμος για την mega επένδυση Voria με καζίνο & ξενοδοχείο στο Μαρούσι

Το νέο HUB 26 Thessaloniki Office Complex στη Θεσσαλονίκη - Πηγή: Divercity Architects
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε τα 6 μεγάλα projects του 2023 για την Dimand

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke Hellas
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Προχωρά και η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Ιεράπετρα - Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στην Κρήτη – Σε ποιά πόλη επενδύει

Η νέα μεγάλη τουριστική επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας
VIDEOS3 μήνες ago

[VIDEO – ΦΩΤΟ] Ολοκληρώνεται σταδιακά το νέο One & Only Aesthesis στα Αστέρια Γλυφάδας – Πότε ανοίγει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ