Connect with us

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό – Πώς θα γίνουν mall, καταστήματα & γραφεία

Newsroom

Published

on

Πηγή: Lamda Development
Πηγή: Lamda Development

Προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία για το Commercial Hub στο Ελληνικό από τη Lamda Development.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη μεγάλη μεικτή επένδυση για εμπορικούς χώρους και χώρους γραφείων στο βόρειο άκρο της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό έχει τεθεί σε διαβούλευση (έως και 21 Απριλίου 2023) ενώ αναμένονται σταδιακά και οι γνωμοδοτήσεις των αντίστοιχων φορέων που εμπλέκονται.

Ήδη για τη ΜΠΕ έχει γνωμοδοτήσει θετικά η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό (Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού).

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Lamda, το εμπορικό κέντρο στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης, γνωστό ως Vouliagmenis Mall, αναμένεται να ξεκινήσει να κατασκευάζεται εντός του 2023 ενώ η άδεια αναμένεται το Β’ εξάμηνο. Ορίζοντας ολοκλήρωσης έχει οριστεί το τέλος του 2026.

Το κτίριο γραφείων επί της Λ. Βουλιαγμένης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Α’ εξαμήνου του 2024 ενώ η οικοδομική άδεια θα έχει προηγηθεί το Β’ εξάμηνο του 2023. Ορίζοντας ολοκλήρωσης το Α΄εξάμηνο του 2026.

Tο σύνολο των εργαζομένων στο Commercial Hub εκτιμάται σε περίπου 3.700 θέσεις στο Εμπορικό Κέντρο και τα Εμπορικά Καταστήματα και σε περίπου 2.700 θέσεις στα Γραφεία ενώ το σύνολο των επισκεπτών εκτιμάται σε 17.000.000 άτομα ετησίως.

Τι θα περιλαμβάνει το Commercial Hub: Vouliagmenis Mall, καταστήματα & κτίρια γραφείων

Το Commercial Hub θα είναι ένα υβριδικό συγκρότημα που αποτελείται από το Εμπορικό Κέντρο, τα Γραφεία, τα Εμπορικά Καταστήματα, που χωροθετούνται στο νοτιοδυτικό άκρο του οικοπέδου, καθώς και από ένα σύνολο πλήρως ή μερικώς εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, χώρους στάθμευσης και βοηθητικούς χώρους.

  • Το Εμπορικό Κέντρο εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.
  • Τα Εμπορικά Καταστήματα αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.
  • Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα.

Αναφορικά με τους χώρους στάθμευσης, προβλέπεται η υλοποίηση 3.946 θέσεων ΙΧ αυτοκινήτων και 158 θέσεων στάθμευσης μεγάλων αυτοκινήτων.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Το νέο Vouliagmenis Mall

Το Εμπορικό Κέντρο θα έχει συνολική επιφάνεια δόμησης 129.424,64 m2, εκτείνεται σε τρία ισόγεια επίπεδα και έναν όροφο. Ο πρωτοποριακός υβριδικός σχεδιασμός του συνδυάζει διαφορετικές χρήσεις σε ένα πολυεπίπεδο και πολυλειτουργικό σχήμα, με σύγχρονες υποδομές και υψηλή αισθητική.

Χώροι Εμπορίου και χώροι συνάθροισης κοινού (εστιατόρια, κινηματογράφος κ.α.) συνυπάρχουν αρμονικά στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου που διαρθρώνεται σε διαφορετικά επίπεδα, λόγω της κλίσης του οικοπέδου, ισορροπώντας τους κλειστούς με τους υπαίθριους χώρους.

Ζώνες πρασίνου πλαισιώνουν τους επιμέρους κτιριακούς όγκους, σε όλα τα επίπεδα, προωθώντας τις αρχές της βιοφιλίας στον σχεδιασμό.

Η σχεδιαστική λύση του επικλινούς οικοπέδου που έχει επιλεχθεί εξασφαλίζει τρία ανεμπόδιστα, ισόγεια επίπεδα, με πολλαπλές εισόδους σε κάθε ένα, που επιτρέπουν στους επισκέπτες την άμεση πρόσβαση στους επί μέρους χώρους του Εμπορικού Κέντρου, αλλά και του Commercial Hub συνολικά.

Ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες κατανέμονται ομοιόμορφα γύρω από το Εμπορικό Κέντρο, διευκολύνοντας επιπλέον την πρόσβαση σε όλους τους ορόφους και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η δημιουργία ηλιακών αιθρίων που διαπερνούν το σώμα του κτιρίου, δημιουργώντας εσωτερικούς πυρήνες φυσικού φωτός, συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου του σχεδιασμού, της μικτής εμπειρίας εσωτερικού/εξωτερικού χώρου.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα εμπορικά καταστήματα εκτός του Mall

Τα Εμπορικά Καταστήματα, με συνολική δόμηση 28.540,31 m2 αποτελούν ένα σύμπλεγμα τεσσάρων αυτόνομων μεγάλων κτιριακών όγκων που αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα και χωροθετούνται στη Νοτιοδυτική γωνία του οικοπέδου του Commercial Hub.

Η περιοχή αυτή αποτελεί μία αυτόνομη ζώνη με ανεξάρτητες εισόδους για τους επισκέπτες. Οι εγκαταστάσεις του οργανώνονται γύρω από μια πλατεία, ικανοποιώντας ταυτόχρονα τις ανάγκες φόρτο- εκφόρτωσης στο επίπεδο του ισογείου, ενώ ο σχεδιασμός του προσαρμόζεται ώστε να ταιριάζει με τη συνολική σχεδιαστική στρατηγική του Έργου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Στόχος είναι η δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για τους επισκέπτες και η παροχή φυσικής και οπτικής σύνδεσης μεταξύ του Εμπορικού Κέντρου και των Εμπορικών Καταστημάτων, μέσω των κοινόχρηστων χώρων.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της ροής των επισκεπτών, το επίπεδο της εισόδου και η κεντρική πλατεία των Εμπορικών Καταστημάτων έχουν δύο μέτρα υψομετρική διαφορά από το σε χαμηλότερο επίπεδο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου. Μια ήπια ράμπα και κυλιόμενοι διάδρομοι παρέχουν άμεση πρόσβαση από και προς το Εμπορικό Κέντρο.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Τα κτίρια γραφείων

Τα Γραφεία αναπτύσσονται σε τέσσερις επιμέρους κτιριακούς όγκους και σε τέσσερα συνολικά επίπεδα, με συνολική επιφάνεια δόμησης 27.483,65 m2. Είναι διατεταγμένα σε διαφορετικά επίπεδα και η κάτοψή τους οργανώνεται σε δύο διακριτά “μισοφέγγαρα”.

Ειδικότερα, ο γραφειακός όγκος που βρίσκεται στον πυρήνα του οικοπέδου κατανέμει τους χώρους του στο τρίτο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, ενώ οι άλλοι τρείς όγκοι καταλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις δομήσιμες επιφάνειες στον δεύτερο και τρίτο όροφο, ενώ η πρόσβασή τους γίνεται από το τρίτο ισόγειο.

Ο σχεδιασμός του χώρου των γραφείων περιλαμβάνει αίθουσες συσκέψεων και συνεδριάσεων, ενιαίους χώρους ανοιχτών γραφείων και άλλα κλειστά, καθώς και μικρές βοηθητικές κουζίνες κλπ.

Όλα τα κτιριακά συγκροτήματα διαθέτουν ξεχωριστή υποδοχή (λόμπι) στο επίπεδο του ισογείου, με αποκλειστικούς ανελκυστήρες που συνδέουν απευθείας τα γραφεία με τις καθορισμένες ζώνες στάθμευσης στα κατώτερα επίπεδα.

To Commercial Hub στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development

To Commercial Hub στο Ελληνικό – Πηγή: Lamda Development

Πώς θα γίνει “πράσινο” το Commercial Hub

Το Commercial Hub αποτελεί ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που ενσωματώνει προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες, «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης πόρων και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος.

Επιπλέον, ακολουθώντας τη μεθοδολογία πιστοποίησης LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), η οποία συνδέεται με τις παραμέτρους της ενέργειας, υλικών, υδάτινων πόρων, στερεών αποβλήτων, οπτικής άνεσης, υγείας, κινητικότητας κλπ., ο σχεδιασμός στοχεύει να ανταποκριθεί σε περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους βιωσιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, το Commercial Hub στοχεύει σε:

  • Πιστοποίηση LEED v4 BD+C Core & Shell σε επίπεδο Gold για το Εμπορικό Κέντρο
  • Πιστοποίηση LEED v4 BD+C New Construction σε επίπεδο Gold, για τα Γραφεία

Οι δύο αυτές πιστοποιήσεις εντάσσονται στα όρια μιας ενιαίας ανάπτυξης «LEED Campus», από το οποίο εξαιρείται ο χώρος των Εμπορικών Καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, στα παραπάνω πλαίσια θα σχεδιασθούν και υλοποιηθούν τα παρακάτω:

Βιοκλιματικός σχεδιασμός όσον αφορά την κατάλληλη χωροθέτηση, διάταξη και προσανατολισμό των κτιρίων για την μέγιστη αξιοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών, τη χρήση ενεργειακά φιλικών υλικών και τα χαρακτηριστικά του εξωτερικού κελύφους.
Δημιουργία λειτουργικών φυτεμένων δωμάτων “πράσινης στέγης”, τα οποία προσφέρουν αισθητικά, οικολογικά και λειτουργικά πλεονεκτήματα και αποτελούν μια σύγχρονη εφαρμογή περιβαλλοντικού σχεδιασμού με σημαντικά οφέλη και στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας των κτιρίων στο μέλλον.
Eναρμόνιση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) και χρήση βέλτιστων πρακτικών για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας των εγκαταστάσεων και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Χρήση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, κλιματισμού (Heating, ventilation and air conditioning, HVAC) και αξιοποίηση σύγχρονων συστημάτων αυτοματισμού για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Eγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ειδικότερα φωτοβολταϊκών συστημάτων) για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών απαιτήσεων του Έργου με σκοπό τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ορθολογική χρήση υδάτινων πόρων, αξιοποίηση κατά το δυνατόν των όμβριων υδάτων και εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης σε εσωτερικούς χώρους αλλά και στην άρδευση.
Μείωση φωτορύπανσης και εξασφάλιση οπτικής άνεσης μέσω τεχνικών και συστημάτων φυσικού φωτισμού.
Εφαρμογή διαχωρισμού στην πηγή και ανακύκλωσης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων.
Υιοθέτηση των αρχών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με προώθηση ήπιων μέσων μεταφοράς (ποδήλατα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα) για τη μείωση κατανάλωσης καυσίμου και την προστασία του ατμοσφαιρικού και ακουστικού περιβάλλοντος.

[VIDEO] Ξεκίνησαν Bouygues – Intrakat τη θεμελίωση του Riviera Tower στο Ελληνικό – Πότε θα ολοκληρωθεί

Advertisement

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Advertisement Δέλτα Τεχνική
Hull Logistics Park - Πηγή: Streem Global
LOGISTICS2 λεπτά ago

Ξεκινούν το φθινόπωρο τα έργα για την μεγάλη επένδυση logistics 300 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Τα νέα "πράσινα" κτίρια της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Μεσογείων - Πηγή: ΜΠΕ / Bobotis + Bobotis Architects
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ22 λεπτά ago

[ΦΩΤΟ] Δείτε πώς θα γίνει η mega επένδυση σε κτίρια γραφείων της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων – Σε διαβούλευση η περιβαλλοντική μελέτη

Φωτό: Ella Resorts
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Δύο νέα ξενοδοχεία εντάσσονται και πάλι στο χαρτοφυλάκιο των Ella Resorts μετά από ανακαίνιση

Σαντορίνη - Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ20 ώρες ago

Στα σκαριά 3 νέα ξενοδοχεία στη Σαντορίνη

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ21 ώρες ago

4 νέες επενδύσεις στα σκαριά για ξενοδοχεία 5 αστέρων – Δείτε σε ποιές περιοχές

Κατοικία - Designed by Canva Pro
REAL ESTATE21 ώρες ago

Οι 5 νέες τάσεις στην κατασκευή κατοικιών στην Ελλάδα – Σε ποιά ακίνητα γίνονται επενδύσεις

Πηγή: ERGO
SPECIAL EDITIONS4 ημέρες ago

To νέο πρόγραμμα ασφάλισης για βραχυχρόνιες μισθώσεις παρουσίασε η ERGO Ασφαλιστική

To ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ με τις ιαματικές πηγές Κονιαβίτη στα Καμένα Βούρλα - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Προτιμητέος επενδυτής για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στα Καμένα Βούρλα η INMO PARCK INVEST

Το ακίνητο - φιλέτο του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι - Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Άγονος ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για το ακίνητο – φιλέτο στο Πόρτο Χέλι – Πότε θα επαναπροκηρυχθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Στα σκαριά νέα επένδυση επέκτασης ξενοδοχείου στην Κάρπαθο

Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ7 ημέρες ago

Νέο ξενοδοχείο βρίσκεται “στα σκαριά” στο κέντρο του Πειραιά – Δείτε σε ποιό σημείο

Πηγή: Canva
LOGISTICS2 εβδομάδες ago

Ανοίγει ο δρόμος για τη μεγάλη επένδυση logistics στην Ελευσίνα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Προχωρά η διαδικασία για το νέο ξενοδοχείο πίσω από το Μινιόν

Zoia Notara - Πηγή: Zoia
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Στα σκαριά νέο ξενοδοχείο στον Πειραιά – Ποιά γνωστή εταιρεία real estate θα το αναπτύξει

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση “πράσινων”γραφείων στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι

Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Δύο νέα ξενοδοχεία ανοίγει η Brown Hotels στην Αθήνα το 2024

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: PwC
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Ολοκληρώνεται εντός του 2024 η μεγάλη επένδυση της Dimand για την PwC στο Μαρούσι

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: δείτε πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομών & το Riviera Tower

Ξενία Πλαταμώνα - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

Σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αξιοποίηση 7 Ξενία σε όλη την Ελλάδα – Δείτε σε ποιές περιοχές

Το νέο κτίριο γραφείων της Noval Property στην οδό Χειμάρρας - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ3 εβδομάδες ago

Ολοκληρώνεται το 2024 από την ΤΕΡΝΑ το νέο κτίριο γραφείων της Noval Property στο Μαρούσι

Πηγή: Ten Brinke
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ6 ημέρες ago

[VIDEO] Προχωρά η εμπορική επένδυση της Ten Brinke στους Αγίους Αναργύρους

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: δείτε πώς προχωρούν τα μεγάλα έργα υποδομών & το Riviera Tower

Τα νέα κτίρια γραφείων στο ακίνητο του ΤΕΕ στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι - Πηγή: ΤΕΕ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνει η νέα μεγάλη επένδυση “πράσινων”γραφείων στο Δαχτυλίδι στο Μαρούσι

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προς ολοκλήρωση το νέο “πράσινο” κτίριο γραφείων της PwC στο Μαρούσι – Πώς προχωρά το έργο της Dimand

Little Athens Project - Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο συγκρότημα κατοικιών Park Rise στη γειτονιά Little Athens στο Ελληνικό

Η επένδυση στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] The Ellinikon: πώς θα γίνουν τα 7 σύγχρονα κτίρια κατοικιών Pavillion Terraces στο Ελληνικό

Το νέο κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη - Πηγή: Ten Brinke
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η επένδυση σε κτίριο γραφείων στην Πλατεία Μαβίλη

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Προχωρά η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στη Γλυφάδα

Πηγή: Lamda Development
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε πού & πώς θα κατασκευαστεί το νέο hi-tech Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό

Τo Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι - Πηγή: COSMOTE
VIDEOS2 μήνες ago

[VIDEO] Δείτε το ανανεωμένο εμβληματικό Μέγαρο του ΟΤΕ σε γιορτινή ατμόσφαιρα

Advertisement

TRENDING