“Πράσινο φως” για τη mega τουριστική επένδυση Cape Tholos στην Κρήτη.
Πριν από μερικές ημέρες, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενέκρινε υπό όρους και με προϋποθέσεις τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το επενδυτικό σχέδιο CAPE THOLOS.
Η επένδυση είναι της εταιρείας «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων – Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε.», με διακριτικό τίτλο «Maris Hotels S.A.» και θα αναπτυχθεί στη θέση «Χυλόφτες-Σχοινιάς-Θόλος Καβουσίου» κοντά στην Ιεράπετρα Λασιθίου.
Η επένδυση είχε ενταχθεί με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων ήδη από το 2019.
Ωστόσο από την ένταξή της έως σήμερα, τροποποιήθηκαν αρκετά χαρακτηριστικά της επένδυσης, με διττό σκοπό: την καλύτερη προσαρμογή της επένδυσης στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής αλλά και τη διατήρηση του χαρακτήρα της ως Στρατηγική Επένδυση.
Μάλιστα, το ύψος της επένδυσης μειώθηκε και αυτό, από τα 150 εκατ. ευρώ στα 126 εκατ ευρώ, χωρίς ωστόσο να μειωθεί η ελκυστικότητά της.
Τι θα περιλαμβάνει τελικά η επένδυση στο Cape Tholos
Σύμφωνα με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) που δημοσιοποίησε πριν από λίγο καιρό η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η επένδυση θα λάβει χώρα σε έκταση 1.223 στρεμμάτων περίπου (από συνολικά 1.300 στρέμματα αρχικά).
Αυτή βρίσκεται στην περιοχή Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας και συγκεκριμένα στη θέση Χυλόφτες – Σχοινιάς – Θόλος Καβουσίου (εξ ου και το όνομα Cape Tholos), σε απόσταση 19 χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα και 29 χιλιομέτρων από τον Άγιο Νικόλαο.
Αρχικά, είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθεί Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα 5 αστέρων, δυναμικότητας 726 κλινών (με 160 δωμάτια και 134 κατοικίες), δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων (δυναμικότητας 370 και 150 κλινών αντίστοιχα) καθώς και Παραθεριστικό – Τουριστικό Χωριό (με 74 κατοικίες), τα οποία πλέον όλα συνενώθηκαν σε ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα.
Τελικά, θα δημιουργηθεί ένα Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα με 189 δωμάτια ξενοδοχείου και 136 κατοικίες διαφόρων μεγεθών.
Η δυναμικότητά του μειώθηκε από 1.246 κλίνες σε 1.044 κλίνες και η συνολική δομημένη επιφάνεια από 68.850 τ.μ. σε 47.000 τ.μ.
Θα περιλαμβάνει επίσης δύο εστιατόρια, spa, πισίνες και γυμναστήριο.
Ακυρώθηκε το σκέλος δημιουργίας τεχνητής παραλίας με εγκαταστάσεις αναψυχής ενώ παραμένουν στην επένδυση το ελικοδρόμιο καθώς και η μαρίνα φιλοξενίας 33 τουριστικών σκαφών.
H επένδυση θα δημιουργήσει 1.640 εποχικές και 46 μόνιμες θέσεις εργασίας ενώ μόνο κατά τη φάση των κατασκευών θα απασχοληθούν έως 300 εργαζόμενοι.
Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΤΕΑΒ Α.Ε., με διακριτικό τίτλο Maris Hotels S.A., του γνωστού ομίλου Metaxa Hospitality Group.
Γιατί έγιναν οι αλλαγές
Σημειώνεται ότι πέρα των ανωτέρω, αφαιρέθηκαν από την επένδυση τρία τμήματα της έκτασης, εκ των οποίων το ένα αφορούσε περιοχή με πανίδα ενώ άλλο τμήμα στα ανατολικά ανήκε σε ζώνη με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που θα έπρεπε να διερευνηθεί πριν την έναρξη των έργων.
Γενικά, πάντως, όπως αναφέρεται στη ΣΜΠΕ “ο σχεδιασμός προσαρμόσθηκε με αρμονικό τρόπο στα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος (τύποι οικοτόπων και είδη πανίδας και χλωρίδας), όπως αυτά καταγράφηκαν λεπτομερώς, αναδείχθηκαν και αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια εκτεταμένων εργασιών πεδίου που έλαβαν χώρα, στις οποίες συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες της ομάδας μελέτης.
Ως αποτέλεσμα αυτών ο επενδυτικός φορέας αποφάσισε να προσαρμόσει το επενδυτικό σχέδιο μειώνοντας την κατάληψη και τη δόμηση και αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος ως έναν από τους κύριους παράγοντες προσέλκυσης χρηστών”.