REAL ESTATE

Οι 4 εκκρεμείς δημόσιες εγγραφές ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

Published

on

Αδιαμφισβήτητα το τοπίο στην αγορά real estate αυτή την περίοδο κρίνεται ομιχλώδες. Ευκαιρίες υπάρχουν καθώς και επιμέρους κλάδοι, όπως οι εγκαταστάσεις logistics, που σημειώνουν εντυπωσιακή δραστηριότητα.

Από την άλλη μεριά ο τουρισμός έχει υποστεί βαθύ πλήγμα και όλες οι μελέτες και εκτιμήσεις μιλούν για 2 έως 5 χρόνια έως την πλήρη ανάκαμψη. Αυτό σημαίνει ότι και οι τουριστικές επενδύσεις για νέα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα φρενάρουν αν προσωρινά. Ωστόσο, και σε αυτό τον κλάδο, οι περισσότερες επενδυτικές κινήσεις συνεχίζονται από τις εταιρείας.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, για μόχλευση επιπλέον κεφαλαίων για νέες επενδύσεις real estate, είναι μια μεγάλη πρόκληση και στοίχημα.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Στην περίπτωση των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) όμως ο νομοθέτης είναι σαφής. Στόχος τους είναι η αγορά και διαχείριση ακινήτων με την εισαγωγή τους σε οργανωμένη αγορά (Χρηματιστήριο), με αντάλλαγμα τις ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με το νόμο 2778/1999 και την τροποποίησή του με το νόμο 4646/2019.

Η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο μάλιστα πρέπει να γίνει εντός 2 ετών από τη σύσταση της ΑΕΕΑΠ, εκτός αν λάβει ειδική παράταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για έως και 3 χρόνια, για λόγους ανωτέρας βίας ή συνθηκών της αγοράς που δεν επιτρέπουν την επίτευξη των στόχων της. Η τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να αφορά ενδεχομένως και την κατάσταση της αγοράς λόγω της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 ΑΕΕΑΠ, η εισαγωγή των οποίων στο Χρηματιστήριο εκκρεμεί.

Οι 4 εκκρεμείς δημόσιες εγγραφές ΑΕΕΑΠ

Noval Property ΑΕΕΑΠ

Το Νοέμβριο του 2020 η Noval Property απέκτησε την πλήρη κυριότητα του εμπορικού κέντρου River West και της υπεραγοράς Ιkea στη Λεωφόρο Κηφισού (προηγουμένως η Noval Property ήταν κυρία ποσοστού 54,428% εξ’ αδιαιρέτου των ακινήτων αυτών).

Η Noval Property είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ βάσει αξίας χαρτοφυλακίου ακινήτων. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property, το οποίο περιλαμβάνει 42 ακίνητα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα και επιλεκτικά στη Βουλγαρία, αποτελείται από κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και βιομηχανικά κτήρια συνολικής δομημένης επιφάνειας 430.000 τ.μ. περίπου. Η αξία αποτίμησης των ακινήτων της pro forma με βάση τις αξίες της 30.06.2020 είναι 349,1 εκ. ευρώ.

Orilina Properties ΑΕΕΑΠ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία είχε καταστρώσει στις αρχές της περασμένης χρονιάς (2020) μεγάλο επενδυτικό πλάνο 150 εκ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχεται έμμεσα από τον όμιλο του επενδυτικού fund Brevan Howard.

Με την προσθήκη του καταστήματος Σκλαβενίτης στο κτήμα Θων, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας μεγάλωσε σημαντικά σε αξία. Περιλαμβάνει πλέον 9 ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 82 εκ. ευρώ, με συνολική επιφάνεια 67.852 τ.μ.

Trade Estates ΑΕΕΑΠ

H εταιρεία real estate του Ομίλου Φορυλή βρίσκεται εν αναμονή των τελικών εγκρίσεων των αρχών για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η “προίκα” του Ομίλου Φουρλή στην ΑΕΕΑΠ αφορά τα 7 ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο όμιλος, δηλαδή 4 ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κύπρο και Σόφια Βουλγαρίας, 2 εγκαταστάσεις logistics καθώς και ένα μικρό εμπορικό κέντρο στην περιοχή του Ρέντη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό υπολογίζεται σε περίπου 180 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό της και το 50% από δύο ακίνητα, το ένα στην Πάτρα (το ακίνητο της πρώην ΑΒΕΞ κοντά στο λιμάνι) και το άλλο στο Ηράκλειο Κρήτης. Σε αυτά τα ακίνητα, αναμένεται να αναπτυχθούν τα λεγόμενα mini IKEA, τα “ΙΚΕΑ πόλης”, με το πρώτο στην Ελλάδα να ξεκινά τη λειτουργία του στην Πάτρα. Πλέον, με αυτές τις προσθήκες το χαρτοφυλάκιο ανέρχεται ήδη σε 190 εκ. ευρώ.

Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ

Κομβικό σημείο στην ιστορία της εταιρείας αποτελεί η απόφαση – σταθμός του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) το 2020 για το ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC στην Ακρόπολη, στο οποίο το Υπουργείο ζήτησε την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων, με το σκεπτικό της προστασίας του μνημείου της Ακρόπολης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2014 και σχεδόν 3 χρόνια αργότερα πήρε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την άδεια για τη σύσταση ΑΕΕΑΠ.  Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εταιρείας στην ιστοσελίδα της, το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της αυτή τη στιγμή μετρά 30 ακίνητα, συνολικής αγοραίας αξίας 82,7 εκ. ευρώ.

Η μοναδική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό της το 2020 αφορά οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1.300 τ.μ. στον παραλιακό οικισμό Ξηφιά του νομού Λακωνίας. Περισσότερα εδώ.

Advertisement

TRENDING