Με την προσδοκία της πρόκρισης στους τρεις καλύτερους μαθητές από όλη την Ελλάδα, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα “Microsoft Office Specialist”, τον Ιούλιο, στη Νέα Υόρκη, αναχωρούν το πρωί της Παρασκευής από την Καβάλα 41 μαθήτριες και μαθητές, προκειμένου να διαγωνιστούν στην Αθήνα στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft, που θα αναδείξει την πρώτη “τριάδα”.
Το σημαντικό στην αναμέτρηση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου, στα γραφεία της Microsoft Hellas, είναι ότι επί συνόλου 100 μαθητών και μαθητριών, που αναδείχθηκαν στις προκριματικές διαδικασίες και τελικά θα διαγωνιστούν, οι 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ στα 19 χρόνια ιστορίας του διαγωνισμού.
Οι 41 μαθήτριες και μαθητές -προερχόμενοι από την πόλη της Καβάλας, τον Ζυγό, τον Αμυγδαλεώνα, τα Αμισιάνα τη Νέα Καρβάλη και την Χρυσούπολη- θα διαγωνιστούν πάνω στις εφαρμογές Excel PowerPoint και Word, μαζί με άλλους 59 μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να διακριθούν και να καταλάβουν μια σημαντική θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό. Οι 41 μαθητές προέρχονται από 15 διαφορετικά σχολεία του νομού και παρά το γεγονός ότι απαρτίζονται από διαφορετικές ηλικίες, 13 έως 22 ετών, κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να γίνουν μια συμπαγής ομάδα, με πραγματικό ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον.
Στοιχείο έρευνας θα μπορούσε να αποτελέσει και το υψηλό ποσοστό κοριτσιών (75%) που έχει η ομάδα της Καβάλας, που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες αποστολές.
Μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, ο καθηγητής πληροφορικής Παναγιώτης Ασλανίδης σημειώνει με έμφαση ότι το αριθμός ρεκόρ στη συμμετοχή των μαθητών από την Καβάλα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην περσινή επιτυχία της 16χρονης Καβαλιώτισσας μαθήτριας, Έφης Ζιώτα, η οποία αναδείχθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον περσινό Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft που διεξήχθη στο Ορλάντο. Να σημειωθεί ότι στον περσινό παγκόσμιο διαγωνισμό η Έφη Ζιώτα κατέλαβε τη 10η θέση παγκοσμίως και την 3η θέση στην Ευρώπη, μεταξύ ενός εκατομμυρίου παιδιών απ’ όλο τον κόσμο που συμμετείχαν στον εν λόγω καταξιωμένο διαγωνισμό.
«Είναι πραγματικά σημαντικό», σημειώνει ο κ. Ασλανίδης, «πως τα παιδιά έχοντας σωστά πρότυπα μπορούν να επηρεαστούν θετικά και δημιουργικά ώστε συμμετέχοντας να διεκδικήσουν όχι μόνο μια θέση πρόκρισης αλλά και να βγουν πολλαπλά ωφελημένοι. Η διάκριση της Έφης Ζιώτα πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Σε αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γιατί πραγματικά πρόβαλε τον μεγάλο αγώνα της μαθήτριας και γενικότερα προβάλει θετικά πρότυπα που στην εποχή μας είναι σημαντικό να έχουν τα παιδιά, δείχνοντας προς τα έξω ένα θετικό παράδειγμα για όλους».
«Το είχα επαναλάβει παλιότερα» σημειώνει ο κ. Ασλανίδης «και θα το επαναλάβω ξανά γιατί νομίζω πως πρέπει να παρέχουμε το καλύτερο στα παιδιά μας. Πρέπει να δίνουμε στα παιδιά συνεχώς νέα ερεθίσματα και να τα προετοιμάζουμε για όλες τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος στον τομέα της τεχνολογίας».
«Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα» υπογραμμίζει, «ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δύναμη της γνώσης των υπολογιστών και όσοι ασχολούνται με τη συνολικότερη εκπαίδευση και κατάρτιση των παιδιών εκεί πρέπει να στοχεύουν. Πρέπει τα παιδιά να επενδύσουν στην αξία της γνώσης και ταυτόχρονα όλοι εμείς να τους κάνουμε κοινωνούς των επαγγελματικών αξιών, εκείνων με τις οποίες θα πορευτούν αργότερα στην ενήλικη ζωή τους».