Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σ. Πέτσας: Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών της Αμερικής

bizness.gr

Published

on

Στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,3 μίλησε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσα. Ειδικότερα, αναφέρθηκε:

Στη συνάντηση με Ερντογάν:

Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα. Ίσως, καλύτερο και από αυτό που θα περιμέναμε. Μια συζήτηση που δείχνει διάθεση ειλικρίνειας και στενότερης συνεργασίας στους επόμενους μήνες. Με πρόθεση, από τη δική μας πλευρά, να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, όσον αφορά κυρίως το Κυπριακό και, από την άλλη, ένας καλύτερος έλεγχος των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Αυτά είναι δύο θέματα, που συζητήθηκαν σε βάθος. Είναι θέματα στα οποία, το επόμενο διάστημα, η τουρκική πλευρά μένει να δείξει, και στην πράξη, το θετικό κλίμα που εισπράξαμε. Για αυτό τον λόγο προγραμματίζεται μία σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, το οποίο έχει να συνεδριάσει από το 2016. Δόθηκε εντολή στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών, τον κ. Δένδια και τον κ. Τσαβούσογλου, να προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση, το συντομότερο δυνατόν. Και επειδή είναι μια συνάντηση, που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα -είναι η σειρά της Ελλάδας να φιλοξενήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας- εμείς προτείνουμε να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Εκεί ελπίζουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα και στα δύο επόμενα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν, που είναι οι οικονομικές σχέσεις και τα θέματα των πολιτικών και θρησκευτικών συμβόλων.

Το κλίμα δεν ήταν συγκρουσιακό. Ήταν μια πρώτη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Ερντογάν σε ένα καλό κλίμα. Το καλό κλίμα για να αρχίσει να μετουσιώνεται σε κάτι πιο χειροπιαστό χρειάζονται κάποιες ενέργειες. Και οι ενέργειες που αναμένουμε, αυτή τη στιγμή, είναι μία ελάττωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Κυπριακό, είτε αυτό αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου -που έθεσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός- είτε το ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις. Δεν θέλουμε, δηλαδή, να βλέπουμε τις παρεμβάσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, είτε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων είτε επισκέψεις στην Αμμόχωστο. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, για να αξιολογήσουμε ότι όντως υπάρχει ένα πεδίο στενότερης συνεργασίας, από αυτό που φάνηκε αυτό το διάστημα.

Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές -που ήταν το επόμενο ζήτημα- θα πρέπει να ελεγχθούν κυρίως στην ενδοχώρα της Τουρκίας. Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, είναι μία συμφωνία που πρέπει να τηρήσουν και οι δύο πλευρές. Και κυρίως η Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να τιθασεύσει αυτές τις ροές και στο εσωτερικό της και στις ακτές, αλλά και στη θάλασσα. Υπό την έννοια ότι, ακόμη και αν δεν μπορεί να ελέγξει όλες τις ροές από τις ακτές της, θα πρέπει να προσπαθεί στα χωρικά της ύδατα να επιστρέφει διακινητές πίσω στην Τουρκία ώστε να μην περνούν όλοι στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Από δικής μας μεριάς, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε περισσότερο τα σύνορά μας. Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού στην περιοχή, καθώς τελειώνει και η τουριστική περίοδος. Και, επίσης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξηθούν οι επιστροφές. Και ελπίζουμε να έχουμε κάτι χειροπιαστό στο επόμενο διάστημα. Για να προετοιμαστούν όλα αυτά, θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του κ. Κουμουτσάκου και του ομολόγου του, κ. Σοϊλού, τις επόμενες ημέρες.

Το σημερινό θετικό κλίμα, μας κάνει λίγο περισσότερο αισιόδοξους από πριν. Αλλά, επαναλαμβάνω, βάλαμε δύο χειροπιαστά θέματα στο τραπέζι και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι τουρκικές κινήσεις το επόμενο διάστημα. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και νομίζω ότι μπορεί να οικοδομηθεί μια καλή σχέση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Κοινοτικό κεκτημένο.

Στις συναντήσεις με επενδυτές:

Υπήρξαν πολλές συναντήσεις με ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, είτε επενδυτές είτε επικεφαλής μεγάλων επιχειρήσεων της Αμερικής. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο ραντάρ των επενδυτών της Αμερικής, είτε αυτό αφορά την ενέργεια, είτε αφορά τις τράπεζες και γενικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία. Έχουμε δει ήδη κάποιες ενέργειες, από την Blackstone αναφορικά με την αγορά ξενοδοχείων, από την ExxonMobil, που ενδιαφέρεται για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης, από διάφορα κεφάλαια, επενδυτικά, κατά βάση, που ενδιαφέρονται για την πορεία των τραπεζών, μετά την εφαρμογή και της νέας πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για το Asset Protection Scheme, δηλαδή την απαλλαγή του ισολογισμού των τραπεζών από περίπου 30 δις από κόκκινα δάνεια. Όλα αυτά προχωρούν και περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξηθούν πολύ.

Στην Ομογένεια

Όσον αφορά την Ομογένεια, ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή η σημερινή. Μετά από 19 χρόνια, ένας Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην Ομογένεια, στο ιστορικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου, σε πολύ συγκινησιακή ατμόσφαιρα. Είναι πάρα πολύ καλό να δείξουμε ότι είμαστε όλοι κοντά στους Έλληνες που ζουν εδώ, που έκαναν σπίτι τους την Αμερική, αλλά πάντα έχουν στην καρδιά τους την Πατρίδα. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη βούλησή του να προχωρήσουμε σε μία τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου, αλλά και τη δυνατότητα να ψηφίζει, ακόμη και στο Προξενείο, ο Έλληνας, ο οποίος ζει στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους. Μιλάμε για μια διευκόλυνση των ανθρώπων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. Θα τηρήσουμε το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνεται και η επιστολική ψήφος και η δυνατότητα ψήφου στο Προξενείο, για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ή αυτούς που εγγράφονται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Στις βάσεις σε Αλεξανδρούπολη:

Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Όπως ξέρετε, εμείς πάντα είχαμε στη δική μας ατζέντα τις καλές σχέσεις με τις Η.Π.Α.. Άλλοι ήθελαν να διαδηλώνουν σε πορείες προς την Αμερικανική Πρεσβεία και μετά να κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. Το γεγονός είναι ότι οι Η.Π.Α. είναι μια φίλη και σύμμαχος χώρα και θα έχουμε πάντα μια καλή συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

Στην κλιματική αλλαγή:

Είναι ένα ζήτημα η κλιματική αλλαγή, η οποία έχει καταστροφικές συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα και για αυτό πάντα χρειάζεται να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι. Είναι άλλο ζήτημα η ανικανότητα ενός κράτους, που δεν μπορούσε να δώσει ούτε μία εντολή εκκένωσης, η οποία θα είχε σώσει ανθρώπινες ζωές. Εμείς αυτό που κάνουμε, είναι να έχουμε πάντα έναν βασικό πυλώνα της ατζέντας μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Και για αυτό προχωρούμε και σε τολμηρές ενέργειες, όπως αυτές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Συνόδου του Ο.Η.Ε. για το κλίμα. Δηλαδή τη δέσμευση για πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης μέχρι το 2021 και το κλείσιμο της παραγωγής λιγνιτών για ηλεκτροπαραγωγή μέχρι το 2028.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement
Advertisement Aecom
REAL ESTATE9 μήνες ago

Τα πάνω – κάτω στην αγορά ακινήτων φέρνει η νέα γραμμή 4 του Μετρό – Δείτε χάρτη με τους σταθμούς

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ3 έτη ago

Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ ετοιμάζει η EBRD στα Βαλκάνια

To Grand Hyatt Athens στη Συγγρού - Πηγή: Grand Hyatt Athens
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

To 2022 θα ανοίξει το 2o μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας στη Λ. Συγγρού

REAL ESTATE5 μήνες ago

Οι 2 εμβληματικές επενδύσεις real estate που μεταμορφώνουν την Πατησίων

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 έτος ago

Τα 7 εμπορικά κέντρα που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας – Ποιά νέα θα γίνουν και ποιά αλλάζουν

Το νέο ξενοδοχείο NYX Athens, στο πρώην Esperia στη Σταδίου - Πηγή: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 έτος ago

Τα 9 νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται στην Αθήνα το 2021

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 έτη ago

Διεθνή διαγωνισμό προκηρύσσει το ΥΠΕΝ για την κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Αττική

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Brown Beach Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 μήνες ago

[ΦΩΤΟ] 3 τουριστικές επενδύσεις που μεταμορφώνουν την Κορινθία – Πού και πότε ανοίγουν τα νέα ξενοδοχεία

Τα Μεσόγεια από ψηλά - Design by Canva Pro
REAL ESTATE10 μήνες ago

Σε ποιά περιοχή “κλείδωσε” η μεγάλη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Άνοδος στο τοπικό real estate

Μύκονος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE11 μήνες ago

Οι 5 hot περιοχές της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ζήτηση για ακίνητα από το εξωτερικό

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ5 ημέρες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε το νέο Πύργο του Πειραιά από ψηλά

Η νέα μικτή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL5 ημέρες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η τριπλή επένδυση της Ten Brinke στο Χαλάνδρι

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva
REAL ESTATE1 εβδομάδα ago

Στο δρόμο του Χρηματιστηρίου και η Dimand – Στα σκαριά 8 νέες μεγάλες επενδύσεις

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται η μεγάλη επένδυση γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι – Δείτε video

Η οικιστική επένδυση της Ten Brinke στην οδό Καραμανλή στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα – Ποιά εταιρεία την υλοποιεί

Τα σχέδια για το νέο σύγχρονο κτίριο γραφείων Kaizen Campus στο Μαρούσι - Πηγή: Dimand
REAL ESTATE2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Τα μεγάλα έργα real estate της Dimand

Το Piraeus Tower στο λιμάνι του Πειραιά όταν ολοκληρωθεί - Φωτό: ΤΕΡΝΑ / PILA Studio
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Piraeus Tower: δείτε πώς θα γίνει ο νέος Πύργος του Πειραιά

The Ellinikon Park - Πηγή: Lamda Development
VIDEOS2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Παρουσιάστηκε το The Ellinikon Park, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο της Ευρώπης στο Ελληνικό

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο Isla Brown Corinthia στους Αγίους Θεοδώρους - Πηγή: Brown Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Άνοιξε το πρώτο 5άστερο resort της Brown Hotels στην Ελλάδα – Πού βρίσκεται & πώς θα επεκταθεί

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησε η νέα εμπορική επένδυση της Ten Brinke στο Αγρίνιο

Trending