Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Σε διαβούλευση η στρατηγική τουριστική επένδυση στην Ίο

Παύλος Ρίζος

Published

on

Ίος - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Canva Pro
Ίος - Πηγή: Canva Pro

Σε διαβούλευση βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη στρατηγική τουριστική επένδυση στην Ίο που αφορά μεταξύ άλλων το πρώτο τουριστικό – παραθεριστικό χωριό των Κυκλάδων.

Η μεγάλη επένδυση εγκρίθηκε προς υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων τον Ιούλιο του 2020 και προχωρά έκτοτε η διαδικασία προς την έναρξη υλοποίησής της.

Αυτή τη στιγμή η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) καθώς και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) τέθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση.

Εφόσον η διαβούλευση ολοκληρωθεί και ενσωματωθούν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις, τόσο η ΣΜΠΕ όσο και το ΕΣΧΑΣΕ θα πάνε στο ΣτΕ με στόχο την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Η μεγάλη επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος με boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, εγκαταστάσεις spa καθώς και τουριστικές κατοικίες.

Η συνολική δυναμικότητα εκτιμάται σε 498 νέες κλίνες.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΝΕΡΟ Α.Ε..

Η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται στην ομώνυμη εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Πικρί Νερό», νοτιοδυτικά της νήσου Ίου. Αποτελεί ενιαία έκταση συνολικής επιφάνειας 930.828,53 τ.μ. (περίπου 931 στρέμματα). Το βορειοδυτικό όριο του ακινήτου είναι ο όρμος Κλήμα, ενώ το νότιο η ακτογραμμή και ο όρμος Πεταλίδι.

Η απόσταση της έκτασης από τη Χώρα της Ίου, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά αυτής, είναι περίπου 4,5 χλμ.. Ο κοντινότερος οικισμός είναι το Μαγγανάρι από το οποίο η ιδιοκτησία απέχει περίπου 3,8 χλμ.

H έκταση προς αξιοποίηση στην περιοχή Πικρί Νερό στην Ίο - Πηγή: ΣΜΠΕ

H έκταση προς αξιοποίηση στην περιοχή Πικρί Νερό στην Ίο – Πηγή: ΣΜΠΕ

Από τα 931 στρέμματα, τα 536 περίπου στρέμματα αποτελούν ζώνη προστασίας καθώς περιλαμβάνουν εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής και δεν επιτρέπεται η δόμηση.

Στο υπόλοιπο της έκτασης (394 περίπου στρέμματα), επιτρέπεται ήπια τουριστική ανάπτυξη και η έκταση έχει χωριστεί σε δύο ζώνες.

Ζώνη Υποδοχής 1: «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού Π-ΤΧ». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 227.506,34 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.

Ζώνη Υποδοχής 2: «Τουρισμός – Αναψυχή Τ-Α». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 166.921,83 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.

H αρχιτεκτονική σύνθεση των κύριων τουριστικών εγκαταστάσεων του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (Ξενοδοχείου 5 αστέρων, χώροι υποδοχής, spa κλπ.) βασίζεται στη δημιουργία «ήπιων» κτιριακών αυτοτελών όγκων, που διατάσσονται γύρω από ανοικτές αυλές, για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο και «ευαίσθητο» φυσικό τοπίο, και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Αντίστοιχα οι Τουριστικές Κατοικίες που εξυπηρετούνται από τις κύριες τουριστικές εγκαταστάσεις, χωροθετούνται σε γειτονιές/θύλακες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. H χωροθέτηση των παραθεριστικών κατοικιών εντός της ζώνης ανάπτυξης πραγματοποιείται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου και της υφιστάμενης βλάστησης. Συνεπώς, προσδιορίζονται ζώνες αδόμητου χώρου, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός που είναι ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό και ήσυχο περιβάλλον, με θέες.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club - Πηγή: Premia Properties
REAL ESTATE3 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα mega αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ της Premia Properties – Σε ποιούς 5 τομείς θα επενδυθούν τα κεφάλαια

Rocca a Mare Heraklion - Πηγή: Accor
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

Ανοίγει το 2025 στην Κρήτη το πρώτο ξενοδοχείο Handwritten Collection της Accor στην Ελλάδα – Πού θα βρίσκεται

Premia Properties
REAL ESTATE4 ημέρες ago

Σε μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διανομή δωρεάν μετοχών προχώρησε η PREMIA Properties

Ρόδος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ4 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Ρόδο

Νάξος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Piraeus Retail Park - Φωτό: Trade Estates
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ5 ημέρες ago

Ανοίγει το νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates στο Ηράκλειο – Και δεύτερο retail park “στα σκαριά” στην πόλη

Golden Milos Beach House by Domotel - Πηγή: Domotel
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

Ξεκινά το Μάιο το νέο ξενοδοχείο Golden Milos Beach House από την Domotel – Πού βρίσκεται

REAL ESTATE6 ημέρες ago

To 25% της Prosperty απέκτησε η Eurobank – Πώς θα προωθήσει άμεσα μέσω της πλατφόρμας 800 ακίνητα στην αγορά

Τα κεντρικά γραφεία της Prodea Investments - Πηγή: Prodea Investments
REAL ESTATE6 ημέρες ago

Εκτινάχθηκαν ο κύκλος εργασιών και τα κέρδη της Prodea το 2024 – Σε ποιά στρατηγική κίνηση οφείλονται

Ζάκυνθος - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Διονύσης Παπαντώνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ6 ημέρες ago

“Στα σκαριά” 4 νέα έργα για ξενοδοχεία στην Ζάκυνθο

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).