Σε διαβούλευση βρίσκεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη στρατηγική τουριστική επένδυση στην Ίο που αφορά μεταξύ άλλων το πρώτο τουριστικό – παραθεριστικό χωριό των Κυκλάδων.
Η μεγάλη επένδυση εγκρίθηκε προς υπαγωγή στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων τον Ιούλιο του 2020 και προχωρά έκτοτε η διαδικασία προς την έναρξη υλοποίησής της.
Αυτή τη στιγμή η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) καθώς και το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) τέθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση.
Εφόσον η διαβούλευση ολοκληρωθεί και ενσωματωθούν τυχόν σχόλια και παρατηρήσεις, τόσο η ΣΜΠΕ όσο και το ΕΣΧΑΣΕ θα πάνε στο ΣτΕ με στόχο την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που θα ανοίγει το δρόμο για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης.
Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Η μεγάλη επένδυση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος με boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, εγκαταστάσεις spa καθώς και τουριστικές κατοικίες.
Η συνολική δυναμικότητα εκτιμάται σε 498 νέες κλίνες.
Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΝΕΡΟ Α.Ε..
Η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται στην ομώνυμη εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Πικρί Νερό», νοτιοδυτικά της νήσου Ίου. Αποτελεί ενιαία έκταση συνολικής επιφάνειας 930.828,53 τ.μ. (περίπου 931 στρέμματα). Το βορειοδυτικό όριο του ακινήτου είναι ο όρμος Κλήμα, ενώ το νότιο η ακτογραμμή και ο όρμος Πεταλίδι.
Η απόσταση της έκτασης από τη Χώρα της Ίου, η οποία βρίσκεται βορειοδυτικά αυτής, είναι περίπου 4,5 χλμ.. Ο κοντινότερος οικισμός είναι το Μαγγανάρι από το οποίο η ιδιοκτησία απέχει περίπου 3,8 χλμ.
H έκταση προς αξιοποίηση στην περιοχή Πικρί Νερό στην Ίο – Πηγή: ΣΜΠΕ
Από τα 931 στρέμματα, τα 536 περίπου στρέμματα αποτελούν ζώνη προστασίας καθώς περιλαμβάνουν εκτάσεις δασικής και χορτολιβαδικής μορφής και δεν επιτρέπεται η δόμηση.
Στο υπόλοιπο της έκτασης (394 περίπου στρέμματα), επιτρέπεται ήπια τουριστική ανάπτυξη και η έκταση έχει χωριστεί σε δύο ζώνες.
Ζώνη Υποδοχής 1: «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού Π-ΤΧ». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 227.506,34 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.
Ζώνη Υποδοχής 2: «Τουρισμός – Αναψυχή Τ-Α». Η επιφάνεια της ζώνης ανέρχεται σε 166.921,83 τ.μ. και σε αυτή προβλέπονται ειδικές χρήσεις.
H αρχιτεκτονική σύνθεση των κύριων τουριστικών εγκαταστάσεων του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος (Ξενοδοχείου 5 αστέρων, χώροι υποδοχής, spa κλπ.) βασίζεται στη δημιουργία «ήπιων» κτιριακών αυτοτελών όγκων, που διατάσσονται γύρω από ανοικτές αυλές, για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός συμπαγούς κτιριακού όγκου που θα αποτελούσε προσβολή για το ήρεμο και «ευαίσθητο» φυσικό τοπίο, και στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Αντίστοιχα οι Τουριστικές Κατοικίες που εξυπηρετούνται από τις κύριες τουριστικές εγκαταστάσεις, χωροθετούνται σε γειτονιές/θύλακες κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. H χωροθέτηση των παραθεριστικών κατοικιών εντός της ζώνης ανάπτυξης πραγματοποιείται με γνώμονα την ελάχιστη δυνατή αλλοίωση του φυσικού αναγλύφου και της υφιστάμενης βλάστησης. Συνεπώς, προσδιορίζονται ζώνες αδόμητου χώρου, ώστε να επιτυγχάνεται ο βασικός σκοπός που είναι ο επισκέπτης να νιώθει ότι βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό και ήσυχο περιβάλλον, με θέες.