Connect with us

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε διαβούλευση το νέο ΕΣΕΚ- Επενδύσεις έως και 43,8 δισ. μέχρι το 2030

Φίλιππος Παναγόπουλος

Published

on

Πράσινο

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες το απόγευμα το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), διαδικασία που θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Δεκεμβρίου. Το νέο ΕΣΕΚ θέτει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από το προηγούμενο ενώ εμβληματική πτυχή του είναι η επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης, η οποία σχεδιάζεται να έρθει νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, δηλαδή το 2028.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα «πράσινο» ΕΣΕΚ, στο οποίο αποτυπώνεται η «πράσινη» ατζέντα που προωθεί η Κυβέρνηση και που ενσωματώνει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Πέραν της απολιγνιτοποίησης, στους βασικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ συμπεριλαμβάνονται: ο σχεδιασμός για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών στη νέα εποχή, πολιτικές για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα -με αυξημένη χρήση του ποδηλάτου-, η διαχείριση αποβλήτων και η Κυκλική Οικονομία.

Επενδύσεις 43,8 δισ. ευρώ

Οι άξονες του αναθεωρημένου Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα αν και εστιάζουν σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα, προβλέπεται να επηρεάσουν συνολικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας εφόσον συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2020-2030, το ΕΣΕΚ προβλέπεται (βάσει των στόχων) να κινητοποιήσει επενδύσεις -ιδιωτικές και δημόσιες- συνολικού ύψους 43,8 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά περίπου 9 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με την αρχική εκδοχή του.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής δραστηριότητας αναμένεται να βρεθούν νέα έργα ΑΠΕ, δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, αγωγοί και οι αποθήκες φυσικού αερίου, δράσεις ενεργειακής απόδοσης καθώς -σε επίπεδο περιβαλλοντικών έργων- υποδομές διαχείρισης αποβλήτων και μέτρα προώθησης της Κυκλικής Οικονομίας.

Ανά τομέα, πέραν των ΑΠΕ προβλέπονται επενδύσεις σε:
 • Υποδομές ηλεκτρικού συστήματος – 5,5 δισ. ευρώ
 • Νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής & κεντρικές μονάδες αποθήκευσης – 1,3 δισ. ευρώ
 • Έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας – Ψηφιοποίηση – 3,5 δισ. ευρώ
 • Διασυνοριακοί αγωγοί φυσικού αερίου – 2,2 δισ. ευρώ
 • Δίκτυα και αποθήκευση φυσικού αερίου 2 δισ. ευρώ

Προτεραιότητα οι ΑΠΕ

Το ΕΣΕΚ όμως ανεβάζει τον πήχη και για το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, το οποίο πλέον θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 35%. Αυτό μεταφράζεται σε ακόμα μεγαλύτερη επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων, έναντι 31% του προηγούμενου ΕΣΕΚ και το σημερινό ποσοστό του 18%

Το κενό ισχύος που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών θα καλυφθεί πρωτίστως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι επενδύσεις για τις οποίες (σύμφωνα πάντα με τους στόχους) θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ και δευτερευόντως από μονάδες φυσικού αερίου που θα λειτουργεί ως «καύσιμο γέφυρα».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μίλησε για απλοποίηση και επιτάχυνση του αδειοδοτικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επίτευξη των παραπάνω στόχων καθώς και στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται για τους Διαχειριστές, σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού, δεδομένης της αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο.

Μετά το πέρας της δημόσιας διαβούλευσης, το νέο ΕΣΕΚ θα αποσταλεί στην Κομισιόν για παρατηρήσεις.

 

Πηγή: ypodomes.com

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

bizness.gr

Published

on

Ξενία Κύθνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Επενδυτικό ντεμαράζ από τον Όμιλο Δουζόγλου στην Ελλάδα

Χρήστος Δημόπουλος

Published

on

Όμιλος Δουζόγλου, επενδύσεις

Ρόλο πρωταγωνιστή, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, διεκδικεί δυναμικά ο Όμιλος του ομογενή επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου, που μετά από πολλά χρόνια πετυχημένης επιχειρηματικής δραστηριοποίησης στη Βενεζουέλα, ετοιμάζεται για το μεγάλο άνοιγμα και στη χώρα μας.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο κ. Δουζόγλου γεννήθηκε στη Βενεζουέλα, πραγματοποιώντας σημαίνοντα επιχειρηματικά βήματα εκεί.

Η οικογένειά του, που ξεκίνησε τις επενδύσεις της το μακρινό 1949, ανέπτυξε συνολικά τη δράση της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, διατηρώντας μεταξύ άλλων στο portfolio της μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ασχολούμενη ευρύτερα με τον τομέα των τροφίμων (κυρίως) και συνεργαζόμενη με παγκόσμιας εμβέλειας brands του χώρου, τα οποία κι έφερνε στη Βενεζουέλα.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το 2020 είναι η χρονιά, κατά την οποία ο Όμιλος του κ. Δουζόγλου θα εκκινήσει για τα καλά να βάζει μπρος το πλάνο, που αφορά την Ελλάδα. Μάλιστα, στις αρχές του 2020 αναμένεται να ανοίξουν και τα παρθενικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή, ο Όμιλος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του πάνω από 70 ακίνητα, 5 διαφορετικών ειδών:
 1. Ξενοδοχεία (όπου και δίνεται το μεγαλύτερο βάρος)
 2. Εγκαταστάσεις γραφείων (σε κέντρο Αθήνας, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Πειραιά)
 3. Αποθήκες (αποτελεί την προτελευταία τους επένδυση. Υπάρχει μία μεγάλη αποθήκη που η εταιρεία εκμισθώνει στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης. Τη στιγμή που έχουν αγοράσει κι έκταση 100 χιλ. τμ, στην οποία σκοπεύουν αγοράζοντας και όμορο οικόπεδο, να δημιουργήσουν εκεί μία από τις μεγαλύτερες αποθήκες στην Ελλάδα)
 4. Κατοικίες (σε Φιλοθέη, Ψυχικό, κ.α.)
 5. Γη (κατά βάση σε Νότια Αττική και Αγία Παρασκευή)

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο άμεσος συνεργάτης του κ. Δουζόγλου και CEO της Macofin (βλ. λεπτομέρειες παρακάτω) κ. Λαυρέντης Αλβέρτης, η αποτίμηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας στην παρούσα φάση, ανέρχεται σε ένα ποσό άνω των 300 εκατ. ευρώ (σ.σ. μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 350 εκατ. ευρώ).

Επισημαίνεται, πως η καθαρή αξία των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί κρίνεται υψηλότερη, από τα κεφάλαια που έχουν αντιστοίχως δαπανηθεί για την αγορά. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου, το οποίο εξαγοράστηκε μέσω πλειστηριασμού έναντι ενός ποσού κάτω των 11 εκατ. ευρώ και σήμερα, για το ίδιο ακίνητο υπάρχουν προσφορές 25 και 27 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία του Ομίλου Δουζόγλου, που καθίσταται διαχειρίστρια όλων των ακινήτων, είναι η Macofin. Η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται, προσεχώς, να αλλάξει επωνυμία. Μητρική εταιρεία καθίσταται η SCD Holdings, που ανήκει συλλήβδην στην οικογένεια.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ, ότι ο κ. Δουζόγλου δεν έρχεται στην Ελλάδα απλώς για… πακετάρισμα και πώληση των αποκτηθέντων ακινήτων. Αντίθετα, πρόθεση της εταιρείας είναι να τα αξιοποιήσει και να τα αναπτύξει. Αγοράζοντας συνεχώς και προσθέτοντας, παράλληλα, νέα ακίνητα στο portofolio.

ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Στο άμεσο μέλλον προβλέπεται, με βάση τον προγραμματισμό, να προχωρήσουν και να δρομολογηθούν 4 ξενοδοχειακές επενδύσεις.

 • Στο ξενοδοχείο Mistral στο Μικρολίμανο
 • Στο κτίριο στην Παλιά Βουλή (σ.σ. πρώην ΟΤΕ)
 • Στο ξενοδοχείο Πεντελικόν στην Κηφισιά
 • Σε ένα Greenfield Project για ξενοδοχείο στην Ελιά Μυκόνου

Το Mistral θα είναι το πρώτο κατάλυμα που θα ανακατασκευαστεί. Η επένδυση θα φτάσει σε κόστος τα 4-5 εκατ. ευρώ, για μία μονάδα κατηγορίας 3-4 αστέρων, που στόχος είναι να έχει ανοίξει τις πύλες του στο τέλος του 2020. Η δυναμικότητα ορίζεται στα 84 δωμάτια, με το σχέδιο να έχει ανατεθεί στην αρχιτεκτονική εταιρεία ISV. Υπογραμμίζεται, πως για το εν λόγω ξενοδοχείο έχει εξασφαλιστεί ήδη η χρηματοδότηση του έργου.

Από εκεί και πέρα στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα projects. Το Πεντελικόν εξαγοράστηκε το 2015, όταν ακόμα τότε ο κ. Δουζόγλου βρισκόταν και δραστηριοποιείτο ενεργά στη Βενεζουέλα. Το ιστορικό ξενοδοχείο αποτελείται από ένα complex 4 κτιρίων, εκ των οποίων το ένα και για την ακρίβεια το κεντρικό, είναι αρκετά παλιό και χρίζει μεγάλης ανακατασκευής. Το εν λόγω ξενοδοχείο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2021, σε μία επένδυση που θα κυμανθεί σε κόστος μεταξύ 10-12 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η εταιρεία συμφερόντων Δουζόγλου βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με αναγνωρισμένους operators που θα εμπλακούν στις ξενοδοχειακές μονάδες. Ήδη, για το Πεντελικόν υπάρχουν δύο operators που βρίσκονται στην τελική ευθεία, ενώ για το ιστορικό πρώην κτίριο του ΟΤΕ στην Παλιά Βουλή οι διαβουλεύσεις γίνονται με έναν διεθνή Όμιλο, που εφόσον αναλάβει θα προκαλέσει αίσθηση, μιας και πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας αγοράς του hospitality.

Continue Reading

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Ξεκινά η κατασκευή για τη Γ’ Φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κυκλάδων

bizness.gr

Published

on

Ηλεκτρική διασύνδεση

Εντός χρονοδιαγράμματος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2020, προχωρά η υλοποίηση της Γ΄ Φάσης της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Με την εγκατάσταση του δεύτερου υποβρύχιου καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV στο τμήμα Λαυρίου-Σύρου, διασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομική ηλεκτροδότηση των νησιών Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος. Επιπλέον, διπλασιάζεται η ικανότητα μεταφοράς ισχύος από και προς τα νησιά των Κυκλάδων, το οποίο θέτει τις βάσεις για υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Εθνικό Σύστημα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ανέρχεται στα 111 εκατ. ευρώ.

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, εκπρόσωποι των Διοικήσεων του ΑΔΜΗΕ και της NEXANS, η οποία αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, επισκέφθηκαν το ειδικό πλοίο που εκτελεί τις εργασίες πόντισης στο Λαύριο. Η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου (28 χλμ.), θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ το δεύτερο τμήμα (80 χλμ) θα ποντιστεί εντός του α΄ τριμήνου του 2020 από την ανάδοχο εταιρεία.

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ δήλωσε σχετικά: «Ο Διαχειριστής υλοποιεί τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του. Η Γ΄ Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει επισπευστεί κατά δύο έτη, εξασφαλίζει την αδιάλειπτη τροφοδότηση των Κυκλάδων ακόμα και σε περιπτώσεις -προγραμματισμένης ή μη- θέσης εκτός λειτουργίας οποιασδήποτε εκ των υφιστάμενων διασυνδέσεων».

Η κ. Ragnhild Katteland, διευθύνουσα σύμβουλος της Nexans Norway ανέφερε σχετικά: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συνεχιστεί η συνεργασία μας με τον καλό μας εταίρο, τον ΑΔΜΗΕ. Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη ολοκλήρωση της Γ’ Διασύνδεσης των Κυκλάδων που αποτελεί πολύ σημαντικό έργο».

Continue Reading
Advertisement

Trending