REAL ESTATE

Σε REDS ή DIMAND το “Μικρό Ελληνικό” της Κρήτης – Ποιούς απέκλεισε το ΤΑΙΠΕΔ

Published

on

Η έκταση της πρώην Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου - Φωτό: ΤΑΙΠΕΔ

Οι 2 τελικοί μνηστήρες για το ακίνητο – φιλέτο στο “Μικρό Ελληνικό” της Κρήτης επιλέχθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κληθούν να δώσουν νέες προσφορές, ενώ το Ταμείο απέκλεισε τους άλλους 2 μνηστήρες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε τον ορισμό τριών επιλέξιμων επενδυτών για την αξιοποίηση τμήματος της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης.

Οι επιλέξιμοι επενδυτές, οι οποίοι πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ είναι οι εξής (με αλφαβητική σειρά):
DIMAND Α.Ε.
– REDS Α.Ε
– VIVION INVESTMENTS S.à r.l.

Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στην αποσφράγιση των τριών οικονομικών προσφορών και αποφάσισε να ζητήσει την υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction).

Η υποβολή βελτιωμένων οικονομικών προσφορών μέσω του e-Auction ενισχύει την διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών προς όφελος του τελικού εσόδου για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εφαρμογή του e-auction είναι μια διαδικασία η οποία ήδη από το 2013 χρησιμοποιείται στους διαγωνισμούς των ακινήτων, ενώ αξιοποίηθηκε και στο διαγωνισμό για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, το Ταμείο προσκαλεί τα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
– DIMAND Α.Ε.
REDS Α.Ε
να υποβάλλουν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές, μετέχοντας σε e-auction) που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021.

Το προφίλ των 4 μνηστήρων για το “μικρό Ελληνικό της Κρήτης”

Η γεωγραφία του φιλέτου

Διευκρινίζεται ότι στην αρχική του μορφή το project αφορούσε μία έκταση 30 στρεμμάτων κατά το 2014. Η νέα μορφή περιλαμβάνει μία αξιοποιήσιμη έκταση 316 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τουριστικές, εμπορικές και οικιστικές χρήσεις.

Σε εκκρεμότητα είναι και η έκδοση Κοινής Υπουργικής  Απόφασης για την χωροθέτηση Καζίνο, προοπτική που έδωσε στην επένδυση τον άτυπο χαρακτηρισμό “μικρό Ελληνικό”.

Βάσει της έγκρισης ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο προβλέπονται στις γενικές χρήσεις γης «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» και «Τουρισμός – Αναψυχή».

Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 345.567 τ.μ., η οποία βρίσκεται 13 χλμ. από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 16 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Τι προβλέπεται από το διαγωνισμό

Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ με βάση τις διατάξεις του Ν. 3986/2011 που περιλαμβάνει τις παρακάτω δύο επιμέρους γενικές κατηγορίες χρήσεων:

A) Ζώνη Ι έκτασης 29.113 τ.μ χωροθετείται στο νότιο τμήμα του ακινήτου με «πρόσωπο» στην παλαιά Εθνική οδό με τις χρήσεις «Θεματικά Πάρκα – Εμπορικά Κέντρα – Αναψυχή» με συντελεστή δόμησης 0.4.

B) Ζώνη ΙΙ έκτασης 316.454 τ.μ. «Τουρισμός – Αναψυχή» χωροθετείται προς βορρά με «πρόσωπο» στη θάλασσα με συντελεστή δόμησης 0.15.

Advertisement

TRENDING