Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στ. Πέτσας: Θα πάρουμε κι άλλα μέτρα για τον κορονοϊό, πρέπει να μείνουμε σπίτι

Newsroom

Published

on

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην «ΕΡΤ 1». Κυρίαρχο θέμα συζήτησης φυσικά ο κορονοϊός και η πρόθεση της κυβέρνησης για νέα μέτρα προσεχώς, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο αποφυγής διασποράς του ιού.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Πέτσας για:

Την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι»

Πρέπει να μείνουμε σπίτι όλοι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά. Είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα. Είναι ανάγκη να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών, να κάνουμε ό,τι πρέπει από το σπίτι μας. Ευτυχώς η τεχνολογία μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη ζωή μας με αυτό τον τρόπο, ώστε μετά από μερικές εβδομάδες να μη θυμόμαστε αυτή την περίοδο με τρόμο. Η έκκληση προς όλους είναι: Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι. Δεν τρέχουμε στα νοσοκομεία. Μένουμε στο σπίτι και σιγά σιγά θα περάσει. Αν έχουμε πιο βαριά συμπτώματα μιλάμε με τον γιατρό μας και με τον ΕΟΔΥ.

Εμείς προσωπικά είχαμε το θέμα της συζύγου μου, που ήταν θετική στον κορονοϊό. Ευτυχώς το σπίτι επιτρέπει να απομονωθεί σε έναν χώρο και στον άλλο χώρο να είμαι εγώ με τα παιδιά. Είναι καλά στην υγεία της. Από την Παρασκευή έχει πάψει να έχει δέκατα και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών αν συνεχίσει έτσι μία, δύο ακόμη μέρες θα θεωρήσουμε ότι αυτή η περιπέτεια έχει μείνει οριστικά πίσω. Απλώς θα περιμένουμε κάποιες μέρες ακόμη -σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των ειδικών- για να μην μπορεί να μεταδίδεται. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Αυτή την ώρα έχει σημασία όπως λένε οι εισηγήσεις των ειδικών να περιορίσουμε τη διασπορά. Να επεκτείνουμε την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου, ώστε το Σύστημα Υγείας να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, και να μην έχουμε πρόβλημα στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο κάνουμε τις συσκέψεις μας, σε λίγο θα έχουμε τον «πρωϊνό καφέ» με τηλεδιάσκεψη. Χθες είχαμε εκτενή σύσκεψη περίπου δύο ωρών, πάλι με τηλεδιάσκεψη. Δίνουμε το καλό παράδειγμα όλο το πολιτικό σύστημα με τη σημερινή επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία θα είναι με τηλεδιάσκεψη. Επομένως, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας εξ΄ αποστάσεως.

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Θα πάρουμε και άλλα μέτρα. Κάθε μέρα αξιολογείται η κατάσταση. Σκοπός είναι να προλάβουμε. Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πολλές φορές νωρίτερα απ’ ό,τι θα χρειαστεί, γιατί είναι καθοριστικό να προλάβουμε τη διασπορά στην αρχή. Γι’ αυτό όσο βλέπουμε καταστάσεις όπως αυτές που είδαμε το Σαββατοκύριακο αμέσως αντιδρούμε. Για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός αμέσως μόλις είδε την κατάσταση στις παραλίες έδωσε οδηγία να κλείσουν τόσο οι οργανωμένες παραλίες όσο και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Από χθες έχουμε σταματήσει κάποιες μετακινήσεις στα σύνορα. Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα τέτοια μέτρα, καθώς προχωρούν οι ημέρες. Γιατί επαναλαμβάνω: Η συλλογική μας ωριμότητα δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες. Μείνετε Στο Σπίτι.

Τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup

Εμείς ζητάτε δύο πράγματα: Το πρώτο είναι, όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και έχουν δημοσιονομικό κόστος, να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί στα κράτη-μέλη, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην Ελλάδα, είτε είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις άλλες χώρες.

Το δεύτερο είναι -επειδή η οικονομική διαταραχή θα είναι μεγάλη και το Α.Ε.Π. θα έχει μία σημαντική μείωση το δεύτερο τρίμηνο ή και από την αρχή του πρώτου τριμήνου του 2020- να υπάρξει μία μείωση των στόχων. Νομίζω και τα δύο θα αποφασιστούν, στο γενικό τους πλαίσιο, σήμερα στο Eurogroup, ώστε από αύριο να είμαστε σε θέση να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ενίσχυση ρευστότητας και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης.

Τα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων

Όλα είναι στο τραπέζι. Για τα φυσικά πρόσωπα, όταν είναι δανειολήπτες, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι μία περίοδος χάριτος από τις τράπεζες. Και αυτό είναι στο τραπέζι. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να βοηθήσει, είναι να υπάρξει μία επιδότηση επιτοκίου.

Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην άκρη για επενδυτικούς σκοπούς, αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη περίοδος. Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου δύο δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ή δεν έχει επιστρέψει φόρους σε δικαιούχους.

Με πιο απλές διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζεται ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, σκοπός είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα, ώστε μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα που ακολουθεί, να υπάρξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, για να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το εξωτερικό σοκ που δέχτηκε από τον κορονοϊό. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα ξεδιπλωθούν, πιστεύω, από αύριο.

Την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Νομίζω ότι είναι πολύ εποικοδομητική και η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αυτό το διάστημα και οι προτάσεις οι οποίες έχουν γίνει. Έχουμε δρομολογήσει περίπου 2.000 προσλήψεις. Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτοι βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους γιατρούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να αρχίσουν ακόμα περισσότεροι να στελεχώνουν το Σύστημα Υγείας.

Επίσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις προμήθειες -υπήρξαν ανακοινώσεις, μετά τη χθεσινή σύσκεψη- ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκομεία μας. Είμαστε έτοιμοι να να πάρουμε και νέα μέτρα για την ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας και με νέες κλίνες. Άλλωστε, ήταν μέσα στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα οι προσλήψεις στην Υγεία και την Παιδεία. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλώς έρχονται πιο μπροστά στον σχεδιασμό, μας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται γιατί πάνω απ’ όλα μπαίνει η δημόσια υγεία.

Την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Έχουμε δει όλοι το τελευταίο διάστημα, από τον Ιούλιο του 2019 και μετά, ότι συγκεντρώσαμε αρκετές εξουσίες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε καταστροφικές πυρκαγιές ή καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια μας πόνεσαν πάρα πολύ συλλογικά και κόστισαν σε ανθρώπινες ζωές. Ήρθε η ώρα τώρα, με την αντιμετώπιση μιας νέας ανθρωπογενούς απειλής, όπως είναι ένας ιός, να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Γενικής Γραμματείας σε επίπεδο Υφυπουργού και να έχει απευθείας αναφορά στον Πρωθυπουργό, για να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.

Αυτή είναι η λογική που πρυτάνευσε. Ο κ. Χαρδαλιάς είχε ένα εξαιρετικό έργο το προηγούμενο διάστημα και αναβαθμίστηκε, όπως και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Στρατηγός ε.α. και πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου ο οποίος αναβαθμίστηκε στην θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Zelia Halkidiki - Πηγή: Hyatt
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Άνοιξε στη Χαλκιδική το νέο ξενοδοχείο της Hyatt – Τι περιλαμβάνει το Zélia Halkidiki

Το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο όταν ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και αναβάθμιση - Πηγή: Mitsis Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Σε νέα “εποχή” περνά σύντομα το Mitsis Grand Hotel στη Ρόδο – Δείτε πώς θα μεταμορφωθεί

Design by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ9 ώρες ago

Στον Αναπτυξιακό προς χρηματοδότηση έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στη Φθιώτιδα

Μύκονος - Φωτό: Χρήστος Μπόνης / Eurokinissi
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στη Μύκονο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 ημέρα ago

Τα 3 έργα “πράσινων” γραφείων που ολοκληρώνει η Noval Property το 2025 – Πώς στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 1 δισ. ευρώ έως το 2030

Πρέβεζα, Πάργα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: EUROKINISSI / ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

“Πράσινο φως” για τη νέα Στρατηγική Τουριστική Επένδυση στην Πρέβεζα – Πώς εμπλέκεται ο Δήμος

Χαλκιδική - Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
REAL ESTATE1 ημέρα ago

Ανοδικά κινήθηκε το 2024 η αγορά ακινήτων στη Χαλκιδική – Ποιά ακίνητα προτίμησαν οι επενδυτές και από ποιές χώρες προέρχονται

Φωτό: Γιώργος Κονταρίνης / Eurokinissi
RESIDENTIAL2 ημέρες ago

Μειώνονται οι αυξήσεις στις τιμές διαμερισμάτων στην Ελλάδα το 2025 – Ποιές οι τάσεις για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για έργο επέκτασης ξενοδοχείου 4 αστέρων στην Κέρκυρα

Πηγή: Google Maps
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέο μεγάλο έργο ξενοδοχείου και γραφείων στο κέντρο του Πειραιά – Πού θα γίνει

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Σε ποιό νησί των Κυκλάδων “μετακομίζει” ο επενδυτικός “πυρετός” για νέα ξενοδοχεία – Ποιά 4 νέα έργα προχωρούν

Η Αθήνα από ψηλά - Design by Canva Pro
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ5 ημέρες ago

“Στα σκαριά” νέα τουριστική επένδυση στο Κουκάκι – Ποιό ακίνητο θα αξιοποιηθεί

Το νέο συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων The Grid στο Μαρούσι - Πηγή φωτό: Noval Property
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 εβδομάδα ago

Ολοκληρώνεται έως τέλος του 2025 το ήμισυ του “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Ποιός θα είναι ο μισθωτής

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ/STR
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 ημέρα ago

Οι 7 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις που προχωρούν στον Πειραιά – Σε ποιά σημεία θα γίνουν και ποιές εταιρείες επενδύουν

Το νέο 5άστερο ξενοδοχείο NYX Thessaloniki στα Λαδάδικα - Φωτό: Tsolakis Architects
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

Ανοίγει το καλοκαίρι το νέο ξενοδοχείο Nyx του Ομίλου Fattal στη Θεσσαλονίκη

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Piraeus Gate: από το 2026 οι πρώτες παραδόσεις στη μεγάλη επένδυση real estate στην καρδιά του Πειραιά – Ποιές 10 αναπτύξεις περιλαμβάνει

Κέρκυρα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 εβδομάδες ago

4 νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις “στα σκαριά” στα Ιόνια Νησιά – Πού θα γίνουν και ποιοί επενδύουν

Η μεγάλη αστική ανάπλαση και επένδυση real estate της Noval Property στην Πειραιώς - Πηγή: Noval Property
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

Από το 2028 ξεκινά η μεγάλη επένδυση της Noval στο ακίνητο – φιλέτο στην Πειραιώς – Ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες στα πλάνα

Luura Cliff - Πηγή: Ennismore
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Έρχονται στην Ελλάδα τα νέα ξενοδοχεία Luura – Σε ποιό νησί θα ανοίξει το πρώτο το 2026

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Eleusis Project - Πηγή: Karpathios Development
LOGISTICS4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Πώς θα γίνει το νέο έργο logistics Eleusis Project στον Ασπρόπυργο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL4 εβδομάδες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψήλωσε” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Piraeus Gate - Πηγή: DKG Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Piraeus Gate: πώς θα μεταμορφωθεί μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο του Πειραιά – Ποιά κτίρια θα αξιοποιηθούν

The Grid - Πηγή: ΤΕΡΝΑ
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ1 μήνα ago

[VIDEO] Ποιά είναι τα 4 μεγάλα έργα για νέα “πράσινα” κτίρια γραφείων στο Μαρούσι που έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL1 μήνα ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

The Ilisian - Πηγή: Ionian Hotel Enterprises
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ilisian: πώς προχωρά το μεγάλο έργο μεταμόρφωσης του πρώην Hilton της Αθήνας

Ο οικιστικός πύργος Marina Tower στο Ελληνικό - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: “ψηλώνει” και άλλο ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Το νέο οικιστικό έργο στην οδό Λόντου 42, στη Γλυφάδα - Πηγή: Ten Brinke
RESIDENTIAL3 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησε νέα οικιστική επένδυση στη Γλυφάδα η Ten Brinke

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).