Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 1,34 δισ. ευρώ το 2018 οι γαλλικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία

Newsroom

Published

on

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισερχόμενων ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων στη Γαλλία για το 2018, ενώ, με συνολικό απόθεμα ύψους 321 εκατ. ευρώ, κατέχει την 51η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά στην προσέλκυση γαλλικών επενδύσεων, η χώρα μας κατέχει την 50η θέση μεταξύ των χωρών υποδοχής γαλλικών ΑΞΕ για το 2018, με συνολικό απόθεμα ύψους 1,34 δισ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά 6,6% σε σχέση με το 2017 και αντιστοιχεί στο 0,10% του συνολικού αποθέματος γαλλικών άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Αυτά προκύπτουν από το ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρέσβείας μας στο Παρίσι με θέμα την πορεία των ξένων επενδύσεων στη Γαλλία (Στοιχεία εισροών-εκροών και αποθέματος ΑΞΕ έτους 2018).

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της πρεσβείας μας, με βάση στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας που δημοσιεύτηκαν στις 12 Ιουνίου 2019, κατά το 2018 οι εισερχόμενες ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Γαλλία κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 19,5% και διαμορφώθηκαν σε 31,6 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους, θεαματική αύξηση της τάξης του 137% σημείωσαν οι εξερχόμενες γαλλικές ΑΞΕ προς το εξωτερικό, οι οποίες ανήλθαν σε 86,7 δισ. ευρώ. Συνολικά το απόθεμα ΑΞΕ στη Γαλλία από το εξωτερικό διαμορφώθηκε σε 720 δισ. ευρώ το 2018, καταγράφοντας αύξηση 5,6%, ενώ το απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,3 τρισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,7%.

Απόθεμα και ροές ‘Αμεσων Ξένων Επενδύσεων από και προς τη Γαλλία, 2018

– Σε ο,τι αφορά στις εισερχόμενες ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στη Γαλλία, κατά το 2018, το μεγαλύτερο μερίδιο προήλθε από ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε επίπεδο χωρών, την πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις στη Γαλλία κατέλαβε το Λουξεμβούργο, του οποίου οι εισροές κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 911% σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκαν σε 24,6 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά, βρίσκεται η Ολλανδία, με εισροές ΑΞΕ ύψους 5,6 δισ. ευρώ, και ακολουθούν το Ην. Βασίλειο με ύψος ΑΞΕ προς τη Γαλλία 5 δισ. ευρώ, η Ελβετία με 3,4 δισ. ευρώ και η Γερμανία με ύψος ΑΞΕ 2,3 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 67η θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των εισερχόμενων ΑΞΕ στη Γαλλία για το 2018, με εκροές ύψους 227 εκ. ευρώ.

– Ως προς το απόθεμα ΑΞΕ στη Γαλλία κατά το 2018, αυτό προέρχεται σε ποσοστό 85,8% από τις χώρες της Ευρώπης. Το Λουξεμβούργο αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στη Γαλλία με μερίδιο ΑΞΕ 22,4% και συνολικό απόθεμα 161 δισ. ευρώ. Στη 2η θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται το Ην. Βασίλειο με απόθεμα 94 δισ. ευρώ και μερίδιο 13,1%, και ακολουθούν η Ολλανδία με συνολικό απόθεμα ΑΞΕ στη Γαλλία ύψους 93,9 δισ. ευρώ και μερίδιο 13%, η Ελβετία με απόθεμα 81,5 δισ. ευρώ και μερίδιο 11,3% και η Γερμανία με συνολικό απόθεμα ΑΞΕ ύψους 63,4 δισ. ευρώ και μερίδιο 8,8%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 51η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών στη Γαλλία, με συνολικό απόθεμα ύψους 321 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 24% σε σχέση με το 2017, και το οποίο αντιστοιχεί στο 0,04% του συνολικού αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων που έχει υποδεχθεί η Γαλλία.

Οι τομείς

Ως προς τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους συγκεντρώνεται το υψηλότερο απόθεμα ΑΞΕ στη Γαλλία, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλειών βρίσκεται στην πρώτη θέση με συνολικό απόθεμα ΑΞΕ 185,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 9,4% σε σχέση με το 2017 και μερίδιο 25,7% επί του συνολικού αποθέματος ΑΞΕ στη Γαλλία. Στη 2η θέση βρίσκεται ο τομέας της βιομηχανίας-μεταποίησης, με απόθεμα ΑΞΕ ύψους 176,9 δισ. ευρώ και μερίδιο 24,5% και την τρίτη θέση καταλαμβάνει η αγορά ακινήτων με απόθεμα ύψους 151,1 δισ. ευρώ και μερίδιο 21%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά από τους τρεις πρώτους τομείς, ο τομέας του εμπορίου και επισκευής οχημάτων με απόθεμα 45,7 δισ. ευρώ και μερίδιο 6,3% και ο τομέας της επιστήμης και τεχνολογίας με απόθεμα 42 δισ. ευρώ και μερίδιο 5,8%.

Γαλλικές ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις στο εξωτερικό: εξερχόμενες ροές και απόθεμα

– Κατά το 2018, το μεγαλύτερο μέρος των γαλλικών εξερχομένων ΑΞΕ προς το εξωτερικό κατευθύνθηκε προς ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε επίπεδο χωρών, την πρώτη θέση ως προς τις εισροές γαλλικών επενδύσεων κατέλαβαν η Ιταλία με ΑΞΕ ύψους 27 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ολλανδία με εισροές γαλλικών ΑΞΕ ύψους 22 δισ. ευρώ, και ακολουθούν οι Βερμούδες με ύψος γαλλικών ΑΞΕ 14 δισ. ευρώ, το Ην. Βασίλειο με 11 δισ. ευρώ και η Ελβετία με ύψος εισερχόμενων από τη Γαλλία ΑΞΕ 6,4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 93η θέση μεταξύ των χωρών προορισμού των γαλλικών εξερχομένων ΑΞΕ κατά το 2018, με ύψος εκροών 98 εκατ. ευρώ.

– Ως προς το απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ στο εξωτερικό, αυτό συγκεντρώνεται σε ποσοστό 66% στις χώρες της Ευρώπης, ενώ μερίδιο 21% αυτού βρίσκεται στην Αμερική. Σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού αποθέματος ΑΞΕ στο εξωτερικό, με μερίδιο 15,7% και ύψος 207,2 δισ. ευρώ. Στη 2η θέση βρίσκεται η Ολλανδία με απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ ύψους 154,9 δισ. ευρώ και μερίδιο 11,8% και ακολουθούν το Βέλγιο με συνολικό απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ ύψους 152,5 δισ. ευρώ και μερίδιο 11,6%, το Ην. Βασίλειο με απόθεμα 129 δισ. ευρώ και μερίδιο 9,8% και η Ιταλία με συνολικό απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ ύψους 91 δισ. ευρώ και μερίδιο 6,9%.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 50η θέση μεταξύ των χωρών υποδοχής γαλλικών ΑΞΕ, με συνολικό απόθεμα ύψους 1,34 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 6,6% σε σχέση με το 2017, το οποίο αντιστοιχεί στο 0,10% του συνολικού αποθέματος γαλλικών άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Οι τομείς

Ως προς τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους συγκεντρώνεται το απόθεμα γαλλικών ΑΞΕ στο εξωτερικό, ο τομέας της βιομηχανίας-μεταποίησης βρίσκεται στην πρώτη θέση με συνολικό απόθεμα ΑΞΕ 392 δισ. ευρώ και μερίδιο 29,8% επί του συνολικού αποθέματος γαλλικών ΑΞΕ στο εξωτερικό, ενώ τη 2η θέση καταλαμβάνει ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ασφαλειών, με απόθεμα ΑΞΕ ύψους 329,6 δισ. ευρώ και μερίδιο 25%. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά από τους δύο πρώτους τομείς, ο τομέας του εμπορίου και επισκευής οχημάτων με απόθεμα ύψους 107,9 δισ. ευρώ και μερίδιο 8,2%, η αγορά ακινήτων με απόθεμα 93,6 δισ. ευρώ και μερίδιο 7% και η εξορυκτική βιομηχανία με απόθεμα 87 δισ. ευρώ και μερίδιο 6,6%.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement Macon
Advertisement
Advertisement Ergon Tzanidakis
Advertisement TÜV Austria
Advertisement Aecom
Ακτή Βουλιαγμένης - Πηγή: ΕΤΑΔ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ13 ώρες ago

Οι 6 “μνηστήρες” για το ακίνητο – φιλέτο στην Ακτή Βουλιαγμένης – Ποιά σχήματα πέρασαν στην επόμενη φάση

Εικόνα αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE13 ώρες ago

Ποιές είναι οι 5 πιό premium περιοχές της Ελλάδας για οικιστικά ακίνητα – Ποιά πόλη – έκπληξη στη Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αξίες ακινήτων

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ14 ώρες ago

Σε διαβούλευση η mega τουριστική επένδυση απέναντι από την Ύδρα στην Αργολίδα – Πώς μετονομάστηκε το project

Ηράκλειο Κρήτης - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 ημέρες ago

Εγκρίθηκε νέο έργο ανακαίνισης ξενοδοχείου στο Ηράκλειο

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

Φωτογραφία αρχείου - Design by Canva Pro
REAL ESTATE2 ημέρες ago

Ιόνια Νησιά και Δυτική Ελλάδα οι περιοχές – έκπληξη για το τουριστικό real estate το 2025 – Πού κυμαίνονται οι τιμές των εξοχικών κατοικιών ανά την Ελλάδα

Λευκάδα - Φωτογραφία αρχείου - Φωτό: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Λευκάδα

Φωτογραφία αρχείου - Designed by Canva
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Δρομολογείται επένδυση για νέο ξενοδοχείο στην Πάτμο

Costa Nopia - Πηγή: Cretan Sea & Sun Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη – Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ του έργου

Η νέα τουριστική επένδυση Alexandrou Chora Project στο Costa Ofrynio - Φωτό: Kourtidis Group
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

Προς Στρατηγική Επένδυση η τουριστική επένδυση Alexandrou Chora στην Καβάλα – Τι θα περιλαμβάνει και ποιό ειδικό κοινό θα στοχεύσει

Το νέο εμπορικό πάρκο (retail park) της Vita Development στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου - Πηγή: Vita Development
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 εβδομάδες ago

[ΦΩΤΟ] Σε “τροχιά” αδειοδότησης το νέο mega retail park στο Ηράκλειο – Ποιά εταιρεία επενδύει

Η φοιτητική εστία της Premia Properties στην Πάτρα - Πηγή: Premia Properties
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

900 φοιτητικές κατοικίες έως το 2026 για την Premia Properties – Σε ποιές πόλεις θα γίνουν νέες

To ακίνητο του ΕΦΚΑ στην οδό Κολοκοτρώνη 4 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Βρέθηκε ο νέος επενδυτής για το ακίνητο – φιλέτο του ΕΦΚΑ στην Κολοκοτρώνη – “Οδεύει” προς νέο ξενοδοχείο

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Πώς θα μεταμορφωθεί το πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη - Πηγή: ΜΠΕ
ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ2 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για το νέο εμπορικό πόλο του Σκλαβενίτη στο πρώην εργοστάσιο ΠΙΤΣΟΣ στο Ρέντη – Πώς προχωρά η αδειοδοτική διαδικασία

Το κτίριο γραφείων στην οδό Μητροπόλεως 62 που θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο σε γνωστό κτίριο γραφείων στη Μητροπόλεως

Costa Nopia - Πηγή: Cretan Sea & Sun Development
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ3 ημέρες ago

“Πράσινο φως” για την mega τουριστική επένδυση Costa Nopia στην Κρήτη – Εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ του έργου

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

Το διατηρητέο κτίριο επί της Λεωφόρου Συγγρού 74 και οδού Φαλήρου 55 - Πηγή: Google Maps
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ1 εβδομάδα ago

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο σε διατηρητέο κτίριο στο Κουκάκι – Πού βρίσκεται το ακίνητο που θα αξιοποιηθεί

Cabo Resort - Πηγή: Mayor Hotels
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Επεκτείνεται στην Κέρκυρα η Mayor Hotels με το νέο 5άστερο Cabo Resort

Piraeús Gate - Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
RESIDENTIAL1 εβδομάδα ago

[VIDEO] Δείτε πώς θα γίνουν τα νέα “πράσινα” κτίρια κατοικιών και γραφείων στο Piraeus Gate Project

Το project Nea Polis στο Περιγιάλι Καβάλας - Πηγή: Όμιλος Κουρτίδη
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Σε εξέλιξη η μεγάλη οικιστική επένδυση Nea Polis στην Καβάλα – Πώς θα αναβαθμίσει την περιοχή με 7 νέους σύγχρονους οικισμούς με κατοικίες

KERANIS Residences - Πηγή: Mercan Greece
RESIDENTIAL2 εβδομάδες ago

[VIDEO] Στη “γραμμή εκκίνησης” το Keranis Residences με κατοικίες, γραφεία και καταστήματα στον Πειραιά – Ποιά εταιρεία επενδύει στο ιστορικό ακίνητο

Η οικιστική επένδυση της Vita Estate Development στην οδό Ιάσονος 42 στη Νέα Σμύρνη - Πηγή: Vita Estate Development
RESIDENTIAL3 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η νέα οικιστική επένδυση στη Νέα Σμύρνη – Σε ποιά περιοχή κατασκευάζεται

The Grid - Πηγή: EY
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ4 εβδομάδες ago

[VIDEO] Προχωρά η κατασκευή του νέου “πράσινου” συγκροτήματος γραφείων The Grid στο Μαρούσι – Πότε θα ολοκληρώσει την επένδυση η Noval Property

Riviera Tower - Πηγή: Lamda Development
RESIDENTIAL1 μήνα ago

The Ellinikon: έφτασε ήδη στα μισά ο “πράσινος” ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower – Ξεπέρασε τα 113 μέτρα ύψος

Τα νέα κτίρια γραφείων της PwC που θα αναπτύξει στο Μαρούσι η Dimand - Πηγή: Dimand
ΚΤΙΡΙΑ ΓΡΑΦΕΙΩΝ2 μήνες ago

[VIDEO] Τα 4+2 μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στο Μαρούσι – Ποιά βρίσκονται υπό κατασκευή και πώς προχωρούν

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: και επίσημα το νέο υψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ο ουρανοξύστης κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

Athens Riviera Falirikon - QG Investments / 314 Architecture Studio
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] Ξεκίνησαν τα έργα για τη νέα οικιστική επένδυση Athens Sansiveria στην Λεωφόρο Ποσειδώνος

Τα έργα σε εξέλιξη στον νέο Riviera Tower στο The Ellinikon - Πηγή: Bizness.gr
RESIDENTIAL2 μήνες ago

[VIDEO] The Ellinikon: προχωρούν τα έργα στον “πράσινο” ουρανοξύστη κατοικιών Riviera Tower στο Ελληνικό

TRENDING

Επικοινωνία

Copyright © 2019-2024 Bizness.gr

Bizness.gr - Ταυτότητα
Ιδιοκτήτρια εταιρεία: «INFRA MEDIA M.I.K.E.» Διακριτικός τίτλος: «INFRA MEDIA» - Έδρα: Δήμος Αθηναίων, Αριστείδου αρ. 10-12, Τ.Κ. 10559 - ΑΦΜ: 801478591 Δ.Ο.Υ.: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ. - Τηλ. επικοινωνίας: 2130405600 - E-mail: contact@ypodomes.com Νόμιμος Εκπρόσωπος: Καραγιάννης Νικόλαος, Νόμιμος Εκπρόσωπος - Δικαιούχος του ονόματος τομέα (bizness.gr): INFRA MEDIA M.I.K.E. - Διευθυντής/Διαχειριστής: Καραγιάννης Νικόλαος - Διευθυντής Σύνταξης: Κατερίνα Παναγέα
Η Εταιρεία δηλώνει ότι έχει συμμορφωθεί με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).