ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ & ΠΑΡΚΑ

Στα σκαριά η νέα μεγάλη επένδυση για εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο – Πώς θα υλοποιηθεί

Published

on

Η περιοχή στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου που θα γίνει το νέο εμπορικό πάρκο

Στα σκαριά βρίσκεται η νέα μεγάλη επένδυση για εμπορικό και πολιτιστικό πάρκο αναψυχής στο Ηράκλειο, που θα υλοποιηθεί υπό το καθεστώς γρήγορης αδειοδότησης των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την επένδυση είναι η ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε., η οποία και είχε καταθέσει στο Enterprise Greece το φάκελο για την υπαγωγή στο fast track καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το ύψος της επένδυσης για το νέο εμπορικό πάρκο υπολογίζεται σε 69 εκατομμύρια ευρώ και θα βοηθήσει στη δημιουργία 950 νέων θέσεων εργασίας.

Ο φάκελος ενεκρίθη και το 2019 εντάχθηκε όντως ως Στρατηγική Επένδυση, με την υλοποίηση της οποίας όμως να μην έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ο λόγος είναι η εκκρεμότητα με τον καταυλισμό των Ρομά στην περιοχή, ο οποίος πρέπει να μεταφερθεί από το Δήμο Ηρακλείου χωρίς να έχει βρεθεί ωστόσο ακόμη λύση στο θέμα.

Το προφίλ του ακινήτου & η εκκρεμότητα με τον καταυλισμό Ρομά

Το ακίνητο αφορά μια έκταση 140 στρεμμάτων στην περιοχή Δύο Αοράκια, της Νέας Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην οποία θα κατασκευαστεί το καινοτόμο εμπορικό πάρκο αναψυχής.

Το ακίνητο βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση, σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλεως, στα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος του Ηρακλείου, σε μικρή απόσταση από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δίπλα στο Μέγαρο της Ελληνικής Αστυνομίας και σχεδόν πάνω στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Από τη δεκαετία του ’80 όμως έχει εγκατασταθεί σε αυτή ο καταυλισμός Ρομά της Νέας Αλικαρνασσού και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης του καταυλισμού, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση.

Το ιστορικό της Στρατηγικής Επένδυσης

Η επένδυση εντάχθηκε στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) το 2019.

Το καλοκαίρι του 2021 ενεκρίθη τόσο από το Enterprise Greece όσο και από τη ΔΕΣΕ η τροποποίηση της επένδυσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, εκτός της εκ νέου ένταξης της επένδυσης, ορίζεται η έκδοση Ειδικού Σχεδιού Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για την επένδυση, με χρήσεις για Θεματικά Πάρκα, Εμπορικά Κέντρα και Αναψυχή, και ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,4, καθώς και η πλήρης αδειοδότηση όλων των έργων υποδομής στο έργο και για την πρόσβαση σε αυτό.

Επιπρόσθετα, αν βρεθούν αρχαιότητες ή άλλα μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή (πριν ή κατά τη διάρκεια κατασκευής), θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα με τους ειδικούς όρους για την προστασία και ανάδειξή τους.

Σε σχέση με το αρχικό πλάνο της επένδυσης, 4.000 τ.μ. θα μεταφερθούν από χρήση μουσείου σε χρήση εμπορικών καταστημάτων.

Τέλος, ζητήθηκαν από τον επενδυτή και εγκρίθηκαν και τα παρακάτω:

  • ανώτατος συντελεστής κάλυψης 0,3
  • μέγιστο ύψος κτιρίων 22 μέτρα
  • απόσταση των κτιρίων από το ΒΟΑΚ στα 30 μέτρα και από το όριο της απαλλοτρίωσης στα 0 μέτρα.

Η τροποποίηση της ένταξης έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, οπότε και ξεκίνησε η προθεσμία των 45 ημερών για την κατάθεση από την πλευρά του επενδυτή των επενδυτικών και αδειοδοτικών φακέλων.

Advertisement

TRENDING