ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Στα σκαριά ισραηλινή τουριστική επένδυση σε 3 ιστορικά κτίρια των Χανίων

Published

on

Τα 3 ιστορικά κτίρια στην παλιά Πόλη των Χανίων, που θα αξιοποιηθούν τουριστικά από την Belvedere ΜΕΠΕ

Από τους Τούρκους, που τα έκτισαν, και τους Γερμανούς, που τα χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής, σε ισραηλινά χέρια για 30 χρόνια.

Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία των τριών ιστορικών κτιρίων που βρίσκονται στο λόφο Καστέλι, πάνω από το λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Τα τρία αυτά κτίρια είναι το Κτίριο της Μεραρχίας Κρητών, οι Τουρικές Φυλακές και οι Στρατώνες και καλύπτουν μια έκταση περίπου 4 στρεμμάτων.

Σε ένα από τα πιο προνομιακά από άποψης θέας σημεία των Χανίων, τα τρία αυτά κτίρια πέρασαν το 2017 μετά από διαγωνισμό στην ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Belvedere ΕΠΕ, με στόχο την τουριστική και όχι μόνο αξιοποίησή τους.

Τα 3 ιστορικά κτίρια στην παλιά Πόλη των Χανίων, που θα αξιοποιηθούν τουριστικά από την Belvedere ΜΕΠΕ

Για πολλά χρόνια το ένα από τα κτίρια τελούσε υπό κατάληψη από διάφορες συλλογικότητες, έως ότου με τη βοήθεια αστυνομικής δύναμης η κατάληψη τερματίστηκε το Σεπτέμβριο του 2020.

Τα κτίρια που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης θα ανακαινιστούν και σύμφωνα με τα πλάνα της εταιρείας το κυρίως κτίριο της Μεραρχίας Κρητών θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο 40 δωματίων.

Ένα ακόμη κτίριο θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο ενώ στο μεγάλο υπαίθριο χώρο μπροστά από τα κτίρια θα δημιουργηθούν ανοικτό εστιατόριο και μπαρ καθώς και ανοικτός χώρος για την τέλεση γάμων και άλλων events.

Τα αρχικά πλάνα περιλάμβαναν και τη δημιουργία πισίνας στον εξωτερικό χώρο, κάτι το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία σχέδια μάλλον εγκαταλείφθηκε.

Δείτε στο παρακάτω video το συγκρότημα των τριών ιστορικών κτιρίων, που θα φιλοξενήσουν τη μεγάλη επένδυση.

Τα σχέδια πάντως της εταιρείας είναι αρκετά φιλόδοξα και μακρόπνοα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εταιρεική της ιστοσελίδα, το πλάνο θα έχει ολοκληρωθεί σε 22 χρόνια.

Το ξενοδοχείο θα δημιουργηθεί με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα του project. Κατά τη διάρκεια των 22 ετών η εταιρεία επίσης θα προχωρήσει στη δημιουργία και συντήρηση -ανοιχτών στο κοινό- χώρων πολιτιστικού, ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα: κέντρο καινοτομίας, αμφιθέατρο, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκες, χώροι συνάντησης και εργασίας.

Το σύνολο της επένδυσης υπολογίζεται σε 18 εκ. ευρώ.

Τα 3 ιστορικά κτίρια στην παλιά Πόλη των Χανίων, που θα αξιοποιηθούν τουριστικά από την Belvedere ΜΕΠΕ

Το ιστορικό της επένδυσης

Καταρχήν, να σημειωθεί ότι τα κτίρια κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Στη διάρκεια της Κατοχής, χρησιμοποιήθηκαν από τους Γερμανούς για τη στέγαση υπηρεσιών τους.

Το 1985, τα κτίρια, που έως τότε ανήκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, πέρασαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, για να στεγάσει εκπαιδευτικές του δραστηριότητες.

Ουσιαστικά όμως για πολλά χρόνια παρέμειναν αναξιοποίητα. Το 2004 ξεκίνησε μια κατάληψη από διάφορες συλλογικότητες η οποία τερματίστηκε μόλις το Σεπτέμβριο του 2020.

Το 2014 τα κτίρια πέρασαν στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Τ0 2017 διεξήχθη διαγωνισμός για τη μίσθωση των κτιρίων. Νικητής αναδείχθηκε η Belvedere ΜΕΠΕ, με έδρα τα Χανιά αλλά ισραηλινών συμφερόντων, που μίσθωσε τα κτίρια για 30 χρόνια.

Σύμφωνα με τον τότε πρύτανη και μετέπειτα Υφυπουργό Παιδείας, Βασίλη Διγαλάκη, «το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας μας δικαιώνει: το σύνολο των μισθωμάτων που θα λάβει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την 25ετία, ανέρχεται στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανακουφίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος και θα επιτρέψει στο Πολυτεχνείο να παραμείνει ανταγωνιστικό και αυτόνομο».

Advertisement

TRENDING