Πλήθος σημαντικών ακινήτων σε όλη την Ελλάδα προς αξιοποίηση δρομολογεί άμεσα το ΤΑΙΠΕΔ, με τις τουριστικές επενδύσεις να αποτελούν τη μερίδα του λέοντος.
Σύμφωνα με το πρόσφατα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης (asset development plan), στον τομέα του real estate, o κρατικός φορέας που είναι υπεύθυνος για ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ιδιωτικής του κράτους διαθέτει 10 ακίνητα, των οποίων οι διαδικασίες θα “τρέξουν” με ταχύτητα εντός του 2021.
Από αυτά, ξεχωρίζει η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου (που πολλοί αποκαλούν “μικρό Ελληνικό” της Κρήτης), η Αφάντου στη Ρόδο καθώς και το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο.
Το προφίλ & τα επόμενα βήματα για τα 10 ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ
1. Η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου: η έκταση θα αξιοποιηθεί μέσω της μεταβίβασης μετοχών μιας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα συσταθεί. Για το ακίνητο, έχει ήδη εγκριθεί από το ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ και έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το “μικρό Ελληνικό” της Κρήτης. Στις 15 Οκτωβρίου 2021, έληξε η διορία για την κατάθεση προσφορών από επενδυτές και 4 μεγάλα ονόματα βρίσκονται στη λίστα των διεκδικητών. Επίσης, αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για το ΕΣΧΑΔΑ.
2. Ακίνητο στο Πόρτο Χέλι: αφορά έκταση 627 στρεμμάτων περίπου στο Πόρτο Χέλι της Αργολίδας, το οποίο θα πωληθεί. Για το ακίνητο αυτό έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες για τη νομική και τεχνική του ωρίμανση και έχουν διερευνηθεί οι δυνατότητες αξιοποίησης (τουρισμός – αναψυχή, golf κλπ). Αναμένεται να ξεκινήσει το premarketing, να εκπονηθεί το ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο και τελικά να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
3. Οι εκτάσεις στην Αφάντου στη Ρόδο: Έχει ήδη τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία για τη Βόρεια και Νότια Αφάντου, για κάθε μία από τις οποίες έχουν συσταθεί από 3 εταιρείες ειδικού σκοπού, οι μετοχές των οποίων θα μεταβιβασθούν στους αναδόχους που προέκυψαν από το διαγωνισμό. Η οικονομική συναλλαγή για τη Νότια Αφάντου έχει ολοκληρωθεί από το 2019 ενώ φέτος αναμένεται και για τη Βόρεια Αφάντου (υπάρχουν βέβαια εκκρεμότητες και παρατάσεις από την πλευρά του επενδυτή). Όλες σχεδόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί (έγκριση διαγωνισμού, σχεδίου σύμβασης, σχέδιο ΠΔ).
4. Ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο: αφορά ακίνητο (έκταση 3,3 στρεμμάτων περίπου μαζί με 5 κτίρια συνολικής επιφάνειας 1.526 τ.μ.) στις οδούς Θράκης, Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού, στον Ταύρο. Εκκρεμεί η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την ανακήρυξή του ή όχι σε νεώτερο μνημείο. Έως το τέλος του 2021 θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.
5. Το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο στο Μαρκόπουλο: αφορά έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τα 590 στρέμματα, μαζί με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Το ακίνητο θα δοθεί προς μακροχρόνια παραχώρηση. Έχει ήδη εγκριθεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ΕΣΧΑΔΑ και αναμένεται εντός του 2021 η προκήρυξη του διαγωνισμού.
6. Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας: αφορά παραθαλάσσιο ακίνητο 127 στρεμμάτων, στην Αγία Τριάδα του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί η μέθοδος αξιοποίησης ενώ έχει ολοκληρωθεί μόνο η μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται εντός του 2021.
7. Ακτή και κάμπινγκ στο Ποσείδι Χαλκιδικής: αφορά ακίνητο 294 στρεμμάτων περίπου, από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τα 140 στρέμματα περίπου στο Ποσείδι της Χαλκιδικής. Διαθέτει αμμώδη παραλάι 600 μέτρων καθώς και εγκαταστάσεις κάμπινγκ. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί η μέθοδος αξιοποίησης ενώ έχει ολοκληρωθεί μόνο η μελέτη του ΕΣΧΑΔΑ. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται εντός του 1ου τριμήνου 2022.
8. Κάμπινγκ στα Καμμένα Βούρλα: αφορά έκταση περίπου 800 στρεμμάτων, από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν τα 580 στρέμματα. Στην έκταση υπάρχουν εγκαταλελειμένες εγκαταστάσεις κάμπινγκ του ΕΟΤ. Η μέθοδος αξιοποίησης δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ενώ αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2021 το premarketing, να ολοκληρωθεί η ΣΜΠΕ και τελικά ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί τέλος του χρόνου ή το αργότερο το 1ο τρίμηνο του 2022.
9. Ιαματικές πηγές στα Καμμένα Βούρλα: αφορά έκταση 468 στρεμμάτων περίπου, που περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Γαλήνη, Ράδιον και Θρόνιον, καθώς και το spa Ασκληπιός. Το ακίνητο έχει ήδη μισθωθεί στον όμιλο Μήτση αλλά εκκρεμεί ο τρόπος αξιοποίησης καθώς δεν έχει εγκριθεί ακόμη το ΕΣΧΑΔΑ και η ΣΜΠΕ. Αναμένονται τόσο το premarketing όσο και η προκήρυξη του διαγωνισμού εντός του 2021.
10. Ακίνητο στις Θερμοπύλες: το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση 785 στρεμμάτων με εγκαταλελειμένες εγκαταστάσεις ξενοδοχείου και spa. Αναμένεται η ολοκλήρωση και έγκριση τόσο του ΕΣΧΑΔΑ όσο και της ΣΜΠΕ καθώς και το premarketing στη συνέχεια. Η πιθανή έναρξη του διαγωνισμού τοποθετείται στο τέλος του 2021 – αρχές 2022.